Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MEDİKAL BİYOLOJİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MEDİKAL BİYOLOJİ."— Sunum transkripti:

1 MEDİKAL BİYOLOJİ

2 Bilim nedir ? Doğada (evren) anlaşılması güç görünen her çeşit olayı basitleştirmek, Olayların nedenlerini araştırmak, Olaylar arasında temel fikir, amaç ve ilişkileri bulmak, Olaylar arasındaki ilişkiden bir genelleme oluşturmaktır.

3 Bilim Nedir? “ Bilim insanın içinde yaşadığı evreni, doğayı; gözlem ve deneyler yardımı ile anlamak için geliştirdiği çabalardır.” “Belli bir konuyu bilme isteğinden yola çıkan, belli bir amaca yönelen bilgi edinme ve yöntemli araştırma süreci.”

4 Bilim, temelde insanın kendisini ve çevresini daha iyi tanıyıp, gerektiğinde etkileyebilme, egemen olma, kontrolü altına alma biçimindeki doğal istek ve güdüsünden kaynaklanmaktadır.

5 Bilim, bilimsel yöntem ve kuramlarla gelişir.
Araştırmaların genellikle bir deneysel bir de kavramsal yönü vardır. Araştırmacı deneysel olguları çeşitli duyu organlarıyla algılarken (gözlem), kavramı entellektüel yetisiyle geliştirir.

6 Bilim Neyle Uğraşır? Bilimin asıl uğraşı alanı doğa olaylarıdır. Burada doğa olaylarını en genel kapsamıyla algılıyoruz. Yalnızca fiziksel olguları değil, sosyolojik, psikolojik, ekonomik, kültürel vb. bilgi alanlarının hepsi doğa olaylarıdır. Özetle, insanla ve çevresiyle ilgili olan her olgu bir doğa olayıdır.

7 Bilimin Gücü Bilim, yüzyıllar süren bilimsel bilgi üretme sürecinde kendi niteliğini, geleneklerini ve standartlarını koymuştur. Bu süreçte, çağdaş bilimin dört önemli niteliği oluşmuştur: Çeşitlilik, süreklilik, yenilik ve ayıklanma.

8 Çeşitlilik Bilimsel çalışma hiç kimsenin tekelinde değildir, hiç kimsenin iznine bağlı değildir. Bilim herkese açıktır. İsteyen her kişi ya da kurum bilimsel çalışma yapabilir. Dil, din, ırk, ülke tanımaz. Böyle olduğu için, ilgilendiği konular çeşitlidir; bu konulara sınır konulamaz. Hatta, bu konular sayılamaz, sınıflandırılamaz.

9 Süreklilik Bilimsel bilgi üretme süreci hiçbir zaman durmaz

10 Yenilik ve ayıklanma Bilimsel bilginin geçerliği ve kesinliği her an, isteyen herkes tarafından denetlenebilir. Bu denetim sürecinde, yanlış olduğu anlaşılan bilgiler kendiliğinden ayıklanır; yerine yenisi konur.

11 Bilimsel Yöntem Bilimsel yöntem; açık seçiktir, denetlenebilir, yansızdır, eleştirici ve düzelticidir, deneyci ve seçicidir. Bilimsel araştırma temelde; arama, öğrenme, bilinmeyeni bilinir yapma, karanlığa ışık tutma, kısaca bir aydınlanma sürecidir. Tüm araştırmalar duyulan gereksinim ile başlar, aynı temel süreçlerden sonra rapor yazımı ile sona erer.

12 Araştırma; Bilinmeyen olayı ve olayı ortaya çıkartan faktörleri belirleyebilmek, bilinenleri geliştirmek, herhangi bir konuyu aydınlatmak, bir soruna çözüm getirmek, belirli kavramlara, kuramlara ya da yasalara ulaşabilmek, hipotezleri test etmek amacıyla yapılan bilimsel çalışmadır.

13 Araştırma; Sorunlara güvenilir çözümler aramak amacıyla, planlı ve sistemli olarak verilerin toplanması, analizi, yorumlanarak değerlendirilmesi ve rapor yazma sürecidir. Doğadaki olayları anlamak için yapılan planlı ve sistemli bilimsel çalışmalardır.

14 BİLİMSEL ÇALIŞMA METODU
= BİLİMSEL YÖNTEM

15 Bilimsel yöntem, bir olayın en kısa sürede ve bilimsel olarak çözülmesini sağlayan yollar ve yöntemler kümesi olarak tanımlanabilir. - Bilimsel yöntemin başlıca özelliği sorular sormak ve yanıtlar aramaktır.

16 Biyoloji, deneylere dayanan bir bilim dalıdır
Biyoloji, deneylere dayanan bir bilim dalıdır. Araştırmalar, çeşitli metotlar uygulanarak yürütülür. Bilimsel metotta; Gerçekleri toplama, gözlem yapma, materyal toplama ve problem kurma, Hipotez kurma ve yeni tahminler yapma, Kontrollü deney yapma, Teori kurma sırası izlenir.

17 Bilimsel Yöntemde Temel Basamaklar
1. Problemi belirlemek – bir problem anlaşılmadığı takdirde çözülemez. 2. Bir hipotez oluşturmak – problem hakkında yeterli bilgi toplandıktan sonra problem hakkında oluşturulan muhtemel çözümdür.

18 Deneyler bilgi toplamak için yapılır.
3. Hipotezi test etmek – bir deney, hipotezin problemi çözüp çözmediğini tanımlamak için yapılan organize prosedürler bütünüdür. Deneyler bilgi toplamak için yapılır.

19 * Bir hipotez şu özelliklere sahip olmalıdır:
Probleme yanıt vermelidir. Eldeki tüm verileri kapsamalıdır. Değiştirilebilmelidir. Üzerinde tahminler yapılarak, deneylerle sınanabilmelidir.

20 4.  Sonuç çıkarmak – deneyden toplanan veriler değerlendirildikten sonra, sonuçlar çıkartılabilir.
En basit şekliyle sonuç “evet” hipotez doğru veya “hayır” hipotez yanlış şeklinde çıkartılabilir. 

21 Bilimsel Teori – Hipotez yeni bulunan gerçeklerle daha güçlenir ve tekrarlanan deneylerle aynı sonuç alınırsa ve böylece doğruluğu bütün bilim adamlarınca kabul edilirse bu hipoteze artık “teori” denir.

22


"MEDİKAL BİYOLOJİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları