 Dünya’nın çevresinde, değişik yörüngelerde dönen ve artık herhangi bir işlevi olmayan, insan yapımı cisimlerin tümü, uzay kirliliği olarak adlandırılır.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
UZAY ARAŞTIRMALARI Yuri Gagarin
Advertisements

Öğretmen Ziya Kılıçözlü İlköğretim Okulu
Grup Adı: BALIK Tarih: 26/04/2010
Felsefenin Neliği Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
Kalın ve İnce Kenarlı Mercekler ve Kullanım Alanları
KIYAS Aşağıdaki göz kamaştırıcı kıyasa dikkatle bakın
P a z a r S a b a h l a r ı.
YAPANLAR: EMRE ÖZER VE CEREN BAYRAKTAR
Felsefe Nedir? Aristoteles'in ünlü yapıtı Metafizik
Madde, Cisim, Malzeme, Eşya Kavramı
Eter Kavramı ve Elektromanyetizma
Ayın Evreleri.
Bu slayt, tarafından hazırlanmıştır.
KALIN VE İNCE KENARLI MERCEKLER
IŞIK Mercekler Mustafa ÇELİK.
UZAY.
AST404 Gözlemsel Astronomi
RENK.
HAZIRLAYAN: AYNA VE IŞIK HAZIRLAYAN:
Gökyüzünü İzlerken Kullandığımız Gözlem Araçları
Aynalar ve Kullanım Alanları
AY DÜNYANIN TEK UYDUSU VE ONA EN YAKIN GÖK CİSMİDİR
IŞIK KİRLİLİĞİ Işık kirliliği çok kötü bir şey. Ne yazık ki ülkemizde ışık kirliliği çok fazla. Benim aklıma gelen bir çözüm yolu var aslında.Herkes apartman.
GİRİŞ DİNAMİK’İN TANIMI
4. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
GİRİŞ DİNAMİK’İN TANIMI
MADDE NEDİR ? Belli bir hacmi ve kütlesi olan her varlık bir maddedir.  Taş, toprak, ağaç, metal, cam, plastik, kağıt, kum gibi varlıklar birer maddedir.
Eter Kavramı ve Elektromanyetizma
Uzunluğu, genişliği, derinliği olan ve bu ne­denlerle evrende yer kaplayan şeye cisim de­nir. Başka bir ifadeyle bir yer kaplayan, aynı zamanda kütlesi.
MADDEYİ TANIYALIM Uzayda yer kaplayan kütlesi ve hacmi olan her varlığa madde denir. Örnek: demir, bakır, taş, toprak, altın vb.
EVRENİN ÖYKÜSÜ Evren atomlardan galaksilere kadar var olan herşeydir. Astronomlar evreni incelemeye başladıktan beri onun nasıl ortaya çıktığını merak.
ANTİKA Eski model otomobillerin dizilerde, filmlerde gösterilip ilgi görmesi üzerine mailce grubu üyelerinden nisa hanım mailce grubu üyeleri.
gEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE IŞIK KAYNAKLARI nedir?
FEN VE TEKNOLOJİ Işık.
GEZEGENİMİZ DÜNYA.
Fen bilimlerinin oluşum süreci hangi dönemleri kapsamaktadır?
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İŞ KAZALARINI ÖNLEME TEDBİRLERİ
GEOMETRİK OPTİK.
Çevremizdeki ışık kaynakları
GÖLGE Arş.Gör. Belkıs Garip.
Mercek Ve Çeşitleri.
Gözde Görüntü Oluşumu ve Göz Kusurları
TELESKOPLAR ….
Bağıl Hareket Gözde Aksoy.
Prizma Özellikleri kullanım alanları tek renkli ışığın izlediği yol
Bilimde Tarihe Geçmiş Bilim Adamları
Doç. Dr. Ömer Faruk Özdemir
Mercek Ve Çeşitleri.
MAVİ GEZEGEN.
AST203 GÖZLEM ARAÇLARI (2,2,0)3 Prog (I): Çarşamba YD
Evrenin yapIsI ve geçmişe bakIş
  Uzay Çalışmaları  Uzay Çağı Başlıyor 4 Ekim 1957 tarihinde Sovyetler Birliği, doksan beş dakikada bir Dünya’nın çevresini dolaşan ve atmosferik çalışmalar.
MODERN FIZIĞIN GÜNLÜK HAYATTA KULLANıM ALANLARı MODERN FIZIĞIN GÜNLÜK HAYATTA KULLANıM ALANLARı Fizik hayatımızın her alanında kullanılır. Beslenmek, hareket,
TELESKOPLAR teleskop; Gökyüzündeki cisimleri incelemek için kullanılan gök dürbünüdür. Esasını ilk defa XIII. yüzyılda İngiliz bilgini Bacon düşünmüş,
GÜNEŞ SISTEMI VE ÖTESI GÖK CİSİMLERİ. Var olan her şeyi içinde bulunduran sonsuz boşluğa uzay denir. Uzay boşluğunda bulunan tüm doğal cisimlerin ortak.
 Uzay kirliliği son 40 yılda ortaya çıkan bir sorundur. Dünya’ya yakın yörüngelerde dönen uydular için bir başka tehdit de uzay kirliliğidir. Peki uzay.
Uzay ve Uzay Çalışmaları.
YAKUPHAN GÜLTEKİN 9/C EVRENİ TANIYALIM Evrenin yapısı ve geçmişe bakış  Her bilim dalında olduğu gibi astronominin de kendine özgü terim ve kavramları.
GÖRME DUYUSU ÖĞR.GÖR.CEM SAMUT.
KANUNİ İLKÖĞRETİM OKULU KAHRAMANMARAŞ
Güneş Sistemi ve Tutulmalar
GÜNEŞ SİSTEMİ İnsanlar çok eski çağlardan beri gökyüzünü merak etmişler. Gökyüzünde birbirinden farklı gök cisimlerinin olduğunu fark etmişler. Yıldızlar,
Gök Cisimleri Soru-Cevap.
Gözde Aksoy Prof. Dr. Ali Eryılmaz
ENERJİ VE ENERJİ ÇEŞİTLERİ Hazırlayan: Burak TEMEL.
GÜNEŞ SİSTEMİ VE ÖTESİ 1.UZAY ARAŞTIRMALARI.
Uzay Araştırmaları Soru-Cevap.
Ayrıntılı astronomi incelemeleri teleskobun icadı ile hızlanmış, elde edilen veriler yeni çalışmalara kaynaklık etmiştir. Fizik biliminin optik alt alanındaki.
Sunum transkripti:

 Dünya’nın çevresinde, değişik yörüngelerde dönen ve artık herhangi bir işlevi olmayan, insan yapımı cisimlerin tümü, uzay kirliliği olarak adlandırılır. Bunların arasında ömrünü tüketmiş uyduların yanı sıra roketlerin uzaya bırakılan üst aşamaları ve yörüngede oluşan patlamaların artıkları vardır. Uzay kirliliğinin şimdilik insanların günlük yaşamlarına doğrudan bir etkisi yoktur. Bu nedenle de genellikle göz ardı edilen ya da unutulan bir sorun olmuştur. Hatta insanların büyük bir bölümü böyle bir sorunun varlığından bile habersizdir.

 Ancak eğer önlem alınmazsa, uzay kirliliği önümüzdeki yıl içinde uzay araştırmaları açısından çok ciddi bir sorun olacaktır. Denebilir ki uzay kirliliği sorunu, insan yapımı ilk uydu Sputnik I’in, 4 Ekim 1957’de fırlatılmasıyla ortaya çıkmıştır. Sputnik I yörüngede üç ay kalmıştır, ama çalışma süresi daha kısadır; yalnızca üç hafta. Bu yüzden de uzay çağını açan Sputnik I, gerçekte uzay kirliliğine güzel ve somut bir örnektir. Ömrü tükenen uydu Dünya’nın çevresinde, yüksek bir hızla boş yere iki aydan fazla dönüp durmuştur. Sonra da Dünya’ya düşmüştür.

 Dürbünler  Teleskoplar  Mercekli Teleskoplar  Aynalı Teleskoplar  Mercekli-Aynalı teleskopla

 Teleskopların alternatif sayısı o kadar fazladır ki, en amatör gözlemciden en profesyonel gözlemciye kadar herkes kullanmaktadır. En derin uzay keşifleri yapabilen teleskopların yanı sıra sadece ufak gök cisimlerini gözlemleyebileceğiniz teleskoplar da vardır. Teleskoplar kendi içerisinde 3 farklı çeşide ayrılmaktadır.

 Genellikle gök ve uzay ile ilgili araştırma yapan tesislerde bulunan devasa teleskoplara verilen isimdir. Uç kısmında en az iki metre olmak kaydıyla bir mercek bulunur. Bu mercek teleskopun göz kısmına gelecek şekilde küçülür. Böylelikle bakıldığı alan üzerinde çok fazla yakınlaşma sağlayabilir. Pek çok uzay ile ilgili keşfin yapılmasında yardımcı olmuştur. Eski yıllarda çok daha fazla kullanılmasına karşın günümüzde kullanımı yerini alan teknolojik teleskoplar nedeniyle azalmıştır.

 Mercekli teleskoplara göre şişkin bir yapıdaki bu teleskoplar Isaac Newton tarafında 1668 yılında icat edildi. Klasik ayna mantığıyla çalışan bu teleskoplarda; nesneden yansıyan ışık teleskobun şişkin yapısını oluşturan tüpe giriyor ancak mercekli teleskoplarda oldu gibi ışık merceğe gelmek yerine teleskoptaki parabolik yapılı aynaya yansıyor. Bu ışık ise tekrardan 45°’lik bir eğimi bulunan aynaya çarpıyor ve bizim görüntüleri gördüğümüz göz merceğine geliyor.

 Bu tür teleskoplarda hem ayna hem de mercek kullanılmaktadır. Yani aynalı teleskopların da mercekli teleskopların da avantajlarını kapsamaktadır. Dolayısıyla her tür gözleme uygun teleskop üretmek kolay hal almaktadır. Tüm teleskop türleri arasında en avantajlı ve en iyi olanıdır. Diğer türlerin avantajlarını alıp dezavantajlarını kenara koymaktadır.