KAMU YÖNETIMINDE GÜNCEL YAKLAŞIMLAR ÇERÇEVESINDE MERKEZI YÖNETIM VE TAŞRA TEŞKILATI.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İDARİ VESAYET.
Advertisements

İDARENİN DENETLENMESİ
TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI
İDARE HUKUKU BÖLÜM 6 Uğur YILMAZER
GÜMRÜKLER 2023 VİZYONU 1. ARAMA KONFERANSI/ Stratejisi
Karşılaştırmalı Eğitim Yönetimi
ANAYASASIYÜRÜTME Yürütme
C)CUMHURİYET'İN BEKÇİLERİNE...
GENEL OLARAK ÜNİVERSİTE TEŞKİLATI
TÜRK Eğitim Sistemi.
Genel İdari Yapı Ferhan ERGÜN –Maliye Uzmanı
DEVLETİN GENEL TANIMI Devlet bir ulusun sahip olduğu ve coğrafi sınırları belirli ülke toprakları üzerinde, yasama, yürütme ve yargı işlevlerini yerine.
Mali İstatistik Kullanım Alanları
Öğr. Gör. Anıl Çağlar ERKAN
MALİYE BAKANLIĞININ TEŞKİLAT YAPISI
İDARE HUKUKU YEREL YÖNETİMLER Öğr. Gör. Anıl Çağlar ERKAN.
MAHALLİ İDARELER (Yerel Yönetimler)
E.Ü. PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI
YARGI BAĞIMSIZLIĞI & YASAMA VE YÜRÜTME İLE İLİŞKİLER
HARCAMA YETKİLİSİ Harcama yetkilisi kimdir?
1924 ANAYASASI.
MİLLİ GÜVENLİK Hazırlayan : Kudret Uğurlu EMİNSOY.
 Jean Monnet Burs Programı, AB üyesi bir ülkedeki üniversitede ya da üniversiteye e ş de ğ er bir kurulu ş ta yüksek lisans e ğ itimi veya ara ş tırma.
Yıldırım BAHADIR Programcı-Proje Sorumlusu Karabük Valili ğ i Bilgi İş lem Ş ube Müdürlü ğ ü.
HUKUKUN DALLARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
Hukukun Temel Kavramları
HUKUK KURALLARI HUKUK KURALLARI HUKUKUN MÜEYYİDESİ HUKUK TÜRLERİ
 Internet tabanlı bir "Hukuk Portalı" projesi  Hukukun temel argümanlarına eri ş im.
İCRA TEŞKİLATI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi
Konu : Kurullar – Kuruluşlar – Komisyonlar
MUT MAHALLİ İDARELER SEÇİMİ OY İSTATİSTİKLERİ
SOSYAL BİLGİLER 5. SINIF DERS KİTABI 7
5/A MERKEZİ YÖNETİM HARUN DOLMA.
B. HUKUK ALANINDAKİ İNKILAPLAR Türkiye’de Anayasalar 1921 Anayasası 1.İnönü Savaşı’ndan sonra yeni Türk devletine işlerlik kazandırmak amacıyla 20 Ocak.
“KAMU PERSONELİ” Kimdir?
METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
DEVLET TEŞKİLATI SORULARI
U Ş AK İ L M İ LL İ E Ğİ T İ M MÜDÜRLÜ Ğ Ü İŞ YER İ SA Ğ LIK GÜVENL İ K B İ R İ M İ.
2709 sayılı TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI Anayasanın bağlayıcılığı ve üstünlüğü MADDE 11 – Anayasa hükümleri;  Yasama,  Yürütme ve  Yargı organlarını,
YEREL YÖNETİM BELEDİYE VE GÖREVLERİ.
SÜREKLİ KURULLAR / BAĞLI KURULUŞLAR AFET VE ACİL DURUM YÖNETİMİ BAŞKANLIĞI ATATÜRK KÜLTÜR, DİL VE TARİH YÜKSEK KURUMU BASIN-YAYIN VE ENFORMASYON GENEL.
Yerel Yönetimler ANAYASA’DA YEREL YÖNETİMLER
1 TBMM’NİN AÇILIŞI 23 NİSAN TBMM'nin Açılışı ve Çalışmaları Osmanlı Mebusan Meclisi'nin, İ stanbul'un i ş gali ile çalı ş amaz duruma dü ş mesi.
Kamu Yönetiminin Yapısı
Kamu Yönetiminin Yapısı. Türkiye’de Kamu Yönetiminin Yapısı Merkezi Yönetim Türkiye’nin yönetim yapısı, örgütlenme ilkelerine göre «merkezi» ve «yerinden.
MERKEZ İ İ DARE (DEVLET İ DARES İ ) ÜÇÜNCÜ DERS. HEDEFLER Ülkemizde Cumhurba ş kanının seçimi, görev yetkileri ile sorumlulu ğ unun nasıl sa ğ lanaca.
Ahi Evran İlkokulu/Ortaokulu
E Ş ME İ LÇE M İ LL İ E Ğİ T İ M MÜDÜRLÜ Ğ Ü İŞ YER İ SA Ğ LIK GÜVENL İ K BÜROSU.
TOPLUMSAL HAREKETLİLİK
Kamu Yönetiminin Yapısı. Türkiye’de Kamu Yönetiminin Yapısı Merkezi Yönetim Türkiye’nin yönetim yapısı, örgütlenme ilkelerine göre «merkezi» ve «yerinden.
ÜSKÜDAR İ LÇE M İ LL İ E Ğİ T İ M MÜDÜRLÜ Ğ Ü İŞ YER İ SA Ğ LIK GÜVENL İ K B İ R İ M İ.
ZEYNEP TANRIKULU 5-A İL YÖNETİMİ YAŞADIĞIMIZ YERİN YÖNETİMİ: Ülkemiz, devletin kamu hizmetlerini her yere daha rahat götürebilmesi, toplumun ihtiyaçlarını.
YENİ ANAYASA OCAK 2017 OCAK 2017 TARİHLİ ANAYASA MADDELERİNDEN KISALTILARAK ALINTI YAPILAN , GENEL BİLGİLENDİRME AMAÇLI, ÖZET BİR ÇALIŞMADIR.
“KAMU PERSONELİ” Kimdir?
Temel HUKUK DERS NOTLARI SON HAFTA
TEŞKİLAT VE YÖNETİMİ GELİŞTİRME
Öğr. Gör. Erkan ÇAKIR erkancakir.net
HARCAMA YETKİLİLERİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER.
Öğr.gör.idil yıldırım arı
1982 Anayasası’nda Yerel Yönetimler (V. Hafta)
YÜRÜTME.
HUKUK BAŞLANGICI ÖĞR.GÖR.İDİL YILDIRIM.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ÖĞ. gör. Benay KESKİN İŞOĞLU 3. Hafta
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
I. Anayasa Mahkemesi’nin Yapısı
MERKEZİ VE MAHALLİ İDARELER
Sunum transkripti:

KAMU YÖNETIMINDE GÜNCEL YAKLAŞIMLAR ÇERÇEVESINDE MERKEZI YÖNETIM VE TAŞRA TEŞKILATI

MERKEZ İ YÖNET İ M MERKEZ İ YÖNET İ M Kamu hizmetlerin ve faaliyetlerinin merkezden yönetilmesi yani bir ba ş kent te ş kilatında dü ğ ümlendi ğ i sistemdir. Ba ş kent dı ş ında tüm ülkeye yayılmı ş ta ş ra te ş kilatının olu ş masıdır. Kamu hizmetlerin ve faaliyetlerinin merkezden yönetilmesi yani bir ba ş kent te ş kilatında dü ğ ümlendi ğ i sistemdir. Ba ş kent dı ş ında tüm ülkeye yayılmı ş ta ş ra te ş kilatının olu ş masıdır.

BA Ş KENT TE Ş K İ LATI CUMHURBA Ş KANIBAKANLAR KURULUBAKANLIKLARYARDIMCI KURULU Ş LAR

TA Ş RA TE Ş K İ LAT İ LLER İ LÇELER BUCAKLAR BÖLGE KURULU Ş LARI

BA Ş KENT TE Ş K İ LATI BA Ş KENT TE Ş K İ LATI Merkezi idarenin ba ş kent te ş kilatı 9 Temmuz 2018’den önce, Cumhurba ş kanı, Bakanlar Kurulu, Ba ş bakan ve Bakanlıklardan olu ş urdu. Merkezi idarenin ba ş kent te ş kilatı 9 Temmuz 2018’den önce, Cumhurba ş kanı, Bakanlar Kurulu, Ba ş bakan ve Bakanlıklardan olu ş urdu. 9 Temmuz 2018 tarihinde bütün hükümleriyle yürürlü ğ e giren 21 Ocak 2017 tarih ve 6771 sayılı anayasa de ğ i ş ikli ğ i kanunuyla merkezi idarenin ba ş kent te ş kilatında çok önemli de ğ i ş iklikler yapılmı ş tır. 9 Temmuz 2018 tarihinde bütün hükümleriyle yürürlü ğ e giren 21 Ocak 2017 tarih ve 6771 sayılı anayasa de ğ i ş ikli ğ i kanunuyla merkezi idarenin ba ş kent te ş kilatında çok önemli de ğ i ş iklikler yapılmı ş tır. Bakanlar Kurulu ve Ba ş bakanlık kaldırılmı ş tır. Bu iki makama ait görev yetkiler Cumhurba ş kanına verilmi ş tir. Bakanlar Kurulu ve Ba ş bakanlık kaldırılmı ş tır. Bu iki makama ait görev yetkiler Cumhurba ş kanına verilmi ş tir.

Cumhurba ş kanının statüsünde ve görev ve yetkilerinde çok önemli de ğ i ş iklikler yapılmı ş tır. Keza önceki sistemde olmayan Cumhurba ş kanı yardımcıları getirilmi ş tir.Bakanlar yeni sistemde de vardır. Yeni sistemde ba ş kent te ş kilatı Cumhurba ş kanı ve do ğ rudan do ğ ruya onun tarafından atanan ve ona kar ş ı olan Cumhurba ş kanı yardımcıları ve Bakanlar ve Bakanlıklardan olu ş ur hale gelmi ş tir. Danı ş tay, Sayı ş tay, MGK ve YA Ş olmak üzere 4 tane yardımcı kurulu ş vardır.

CUMHURBA Ş KANI CUMHURBA Ş KANI 24 Haziran 2018 seçimleri sonrası yürütme yetkisi tek ba ş ına cumhurba ş kanı tarafından yerine getirilmeye ba ş lamı ş tır. Anayasanın 24.maddesine göre cumhurba ş kanı devletin ba ş ıdır yürütme yetkisi cumhurba ş kanına aittir. Anayasanın 24.maddesine göre cumhurba ş kanı devletin ba ş ıdır yürütme yetkisi cumhurba ş kanına aittir. 16 Nisan 2017 de yapılan anayasa de ğ i ş ikli ğ i ve 24 Haziran 2018 seçimleri sonrası Türkiye parlamenter sistemden cumhurba ş kanlı ğ ı hükümet sistemine geçmi ş tir. TBMM ve cumhurba ş kanlı ğ ı seçimleri 5 yılda bir aynı gün yapılır.

Cumhurba ş kanı do ğ rudan halk tarafından seçilir. Cumhurba ş kanı do ğ rudan halk tarafından seçilir. Cumhurba ş kanının görev süresi 5 yıldır. Cumhurba ş kanının görev süresi 5 yıldır. Bir kimse 2 defa cumhurba ş kanı seçilebilir. Bir kimse 2 defa cumhurba ş kanı seçilebilir.

CUMHURBA Ş KANI SEÇ İ LMEN İ N Ş ARTLARI Kırk ya ş ını doldurmu ş olmak. Kırk ya ş ını doldurmu ş olmak. Yüksek ö ğ renim görmü ş olmak. Yüksek ö ğ renim görmü ş olmak. Milletvekili seçilebilme yeterlili ğ ine sahip Türk vatanda ş larının arasından olmak. Milletvekili seçilebilme yeterlili ğ ine sahip Türk vatanda ş larının arasından olmak.

CUMHURBA Ş KANININ GÖREV VE YETK İ LER İ CUMHURBA Ş KANININ GÖREV VE YETK İ LER İ Cumhurba ş kanı devletin ba ş ıdır. Yürütme yetkisi Cumhur ba ş kanına aittir. Cumhurba ş kanı devletin ba ş ıdır. Yürütme yetkisi Cumhur ba ş kanına aittir. Kanunları yayımlar. Kanunları yayımlar. Cumhurba ş kanı devlet ba ş kanı sıfatıyla Türkiye cumhuriyetinin ve Türk milletinin birli ğ ini temsil eder. Cumhurba ş kanı devlet ba ş kanı sıfatıyla Türkiye cumhuriyetinin ve Türk milletinin birli ğ ini temsil eder. Anayasanın uygulanmasını, devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalı ş masını temin eder. Anayasanın uygulanmasını, devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalı ş masını temin eder. Milletler arası anla ş maları onaylar ve yayımlar. Milletler arası anla ş maları onaylar ve yayımlar. Cumhurba ş kanı bakanları atar ve görevlerine son verir. Cumhurba ş kanı bakanları atar ve görevlerine son verir.

BAKANLIKLAR BAKANLIKLAR Cumhurba ş kanı yardımcıları ve bakanlar milletvekili seçilme yeterlili ğ ine sahip olanlar arasından CB tarafından atanır ve görevden alınır. Cumhurba ş kanı yardımcıları ve bakanlar milletvekili seçilme yeterlili ğ ine sahip olanlar arasından CB tarafından atanır ve görevden alınır. TBMM üyeleri Cumhurba ş kanı yardımcısı ve bakan olarak atanırlarsa üyelikleri sona erer. TBMM üyeleri Cumhurba ş kanı yardımcısı ve bakan olarak atanırlarsa üyelikleri sona erer. Cumhurba ş kanı yardımcıları ve bakanlar cumhurba ş kanına kar ş ı sorumludurlar. Cumhurba ş kanı yardımcıları ve bakanlar cumhurba ş kanına kar ş ı sorumludurlar. Cumhurba ş kanı yardımcıları ve bakanlar hakkında görevleriyle ilgili suç i ş ledikleri iddiasıyla TBMM üye tam sayısının salt ço ğ unlu ğ un verece ğ i önergeyle soru ş turma açılması istenilebilir. Cumhurba ş kanı yardımcıları ve bakanlar hakkında görevleriyle ilgili suç i ş ledikleri iddiasıyla TBMM üye tam sayısının salt ço ğ unlu ğ un verece ğ i önergeyle soru ş turma açılması istenilebilir.

YARDIMCI KURULU Ş LAR YARDIMCI KURULU Ş LAR 1)DANI Ş TAY İ dari yargının temyiz meclisidir.İ dari yargının temyiz meclisidir. Danı ş tay üyelerinin ¼ ü cumhurba ş kanı ¾ ü HSK tarafından seçilir. Danı ş tay üyelerinin ¼ ü cumhurba ş kanı ¾ ü HSK tarafından seçilir. Danı ş tay ba ş kanı 4 yıl için seçilir. Danı ş tay ba ş kanı 4 yıl için seçilir yılında de ğ i ş ikliklerle beraber Danı ş tay(1) idari (9) dava dairesi olmak üzere 10 daireden olu ş ur yılında de ğ i ş ikliklerle beraber Danı ş tay(1) idari (9) dava dairesi olmak üzere 10 daireden olu ş ur. Danı ş tay üyeleri 12 yıllı ğ ına seçilir. Danı ş tay üyeleri 12 yıllı ğ ına seçilir.

2) M İ LL İ GÜVENL İ K KURULU (MGK) 2) M İ LL İ GÜVENL İ K KURULU (MGK) CUMHURBA Ş KANLI Ğ INDA CUMHURBA Ş KANLI Ğ INDA CUMHURBA Ş KANLI Ğ I YADIMCILARINDA CUMHURBA Ş KANLI Ğ I YADIMCILARINDA İ Ç İŞ LER İ BAKANIİ Ç İŞ LER İ BAKANI DI ŞİŞ LER İ BAKANI DI ŞİŞ LER İ BAKANI ADALET BAKANI ADALET BAKANI M İ LL İ SAVUNMA BAKANI M İ LL İ SAVUNMA BAKANI GENEL KURMAY BA Ş KANI GENEL KURMAY BA Ş KANI KARA KUVVETLER İ KAMUTANI KARA KUVVETLER İ KAMUTANI HAVA KUVVETLER İ KOMUTANI HAVA KUVVETLER İ KOMUTANI DEN İ Z KUVVETLER İ KOMUTANLI Ğ I DEN İ Z KUVVETLER İ KOMUTANLI Ğ I üyelerinden olu ş ur. üyelerinden olu ş ur.

TA Ş RA TE Ş K İ LATI TA Ş RA TE Ş K İ LATI 1982 Anayasasına göre, Türkiye’de merkezi idare co ğ rafya durumuna, ekonomik ş artlara ve kamu hizmetlerinin gereklerine göre illere, iller de di ğ er kademeli bölümlere ayrılır. Di ğ er kademeli bölümden kastedilen ilçe ve bucaktır.5 Anayasaya göre ” il” merkezi yönetimin temel örgütlenme birimidir. Türkiye’de 2013 yılı itibariyle toplam 81 il bulunmaktadır. Bununla birlikte Anayasaya göre, merkezi yönetim kurulu ş larının örne ğ in bakanlıkların “bölge kurulu ş ları” da olu ş turabilmesi de mümkündür Anayasasına göre, Türkiye’de merkezi idare co ğ rafya durumuna, ekonomik ş artlara ve kamu hizmetlerinin gereklerine göre illere, iller de di ğ er kademeli bölümlere ayrılır. Di ğ er kademeli bölümden kastedilen ilçe ve bucaktır.5 Anayasaya göre ” il” merkezi yönetimin temel örgütlenme birimidir. Türkiye’de 2013 yılı itibariyle toplam 81 il bulunmaktadır. Bununla birlikte Anayasaya göre, merkezi yönetim kurulu ş larının örne ğ in bakanlıkların “bölge kurulu ş ları” da olu ş turabilmesi de mümkündür.

A. İ l Yönetimi Türkiye’nin yönetim sistemi içerisinde il hem merkezi yönetimin ta ş ra örgütüdür hem de yerel yönetim birimidir. Bu bölümde anlatılacak olan “il yönetimi” merkezi yönetimin ta ş ra örgütü olandır tarihli 5442 sayılı “ İ l İ daresi Kanunu” ile yönetilmektedir. Türkiye’nin yönetim sistemi içerisinde il hem merkezi yönetimin ta ş ra örgütüdür hem de yerel yönetim birimidir. Bu bölümde anlatılacak olan “il yönetimi” merkezi yönetimin ta ş ra örgütü olandır tarihli 5442 sayılı “ İ l İ daresi Kanunu” ile yönetilmektedir. Anayasaya göre illerin idaresi “yetki geni ş li ğ i” esasına dayanır. “Yetki geni ş li ğ i, merkeze ait karar ve yürütme yetkisinin bir bölümünün bu yönetimin bir alt kademesindeki memurlara devri demektir. Yetkinin devredildi ğ i kademe, ilin genel yönetiminden sorumlu olacaktır. Anayasaya göre illerin idaresi “yetki geni ş li ğ i” esasına dayanır. “Yetki geni ş li ğ i, merkeze ait karar ve yürütme yetkisinin bir bölümünün bu yönetimin bir alt kademesindeki memurlara devri demektir. Yetkinin devredildi ğ i kademe, ilin genel yönetiminden sorumlu olacaktır. İ llerde bu görevi “vali” üstlenmektedir. Vali ilde, adli ve askeri kurulu ş lar dı ş ında, bakanlıklarda ve kamu kurulu ş larında çalı ş an tüm personelin en büyük amiridir. İ lde hem devleti hem de hükümeti temsil eder. Bununla birlikte ilin yönetiminden her Bakana kar ş ı ayrı ayrı sorumludur. Bakanlar, Bakanlıklarına ait i ş ler için valilere emir ve talimatlar veririler. İ llerde bu görevi “vali” üstlenmektedir. Vali ilde, adli ve askeri kurulu ş lar dı ş ında, bakanlıklarda ve kamu kurulu ş larında çalı ş an tüm personelin en büyük amiridir. İ lde hem devleti hem de hükümeti temsil eder. Bununla birlikte ilin yönetiminden her Bakana kar ş ı ayrı ayrı sorumludur. Bakanlar, Bakanlıklarına ait i ş ler için valilere emir ve talimatlar veririler. Vali “istisnai memur” dur. Yani atanması, özlük hakları vs. bakımından di ğ er devlet memurlarının tabi oldu ğ u mevzuata dâhil de ğ ildir. Vali “istisnai memur” dur. Yani atanması, özlük hakları vs. bakımından di ğ er devlet memurlarının tabi oldu ğ u mevzuata dâhil de ğ ildir.

İ çi ş leri Bakanlı ğ a ba ğ lı olan vali Bakanlar Kurulu Kararnamesiyle, yani İ çi ş leri Bakanlı ğ ının önerisi, Bakanlar Kurulu kararı ve Cumhurba ş kanı onayı ile atanmaktadır. İ çi ş leri Bakanlı ğ a ba ğ lı olan vali Bakanlar Kurulu Kararnamesiyle, yani İ çi ş leri Bakanlı ğ ının önerisi, Bakanlar Kurulu kararı ve Cumhurba ş kanı onayı ile atanmaktadır. İ lde bakanlıklar görevlerini yerine getirebilmek için çe ş itli örgütler kurarlar ve bunların ba ş ında “il müdürleri” bulunur. İ l müdürleri ve bunların örgütleri tamamen valinin emri altındadır ve il müdürleri i ş lerin yürütülmesinden valiye kar ş ı sorumludurlar.İ lde bakanlıklar görevlerini yerine getirebilmek için çe ş itli örgütler kurarlar ve bunların ba ş ında “il müdürleri” bulunur. İ l müdürleri ve bunların örgütleri tamamen valinin emri altındadır ve il müdürleri i ş lerin yürütülmesinden valiye kar ş ı sorumludurlar. Bunun dı ş ında il idare kurulu ilde valiye il yönetiminde yardımcı olan bir organdır sayılı Kanuna göre il idare kurulu, valinin ba ş kanlı ğ ı altında hukuk i ş leri müdürü, defterdar, milli e ğ itim, bayındırlık, sa ğ lık ve sosyal yardım, tarım ve veteriner müdürlerinden olu ş maktadır. 1980’den sonra yapılan mevzuat de ğ i ş ikli ğ iyle il idare kurulunun görev alanı daraltılmı ş, görevlerinin bir bölümü yargıya bir bölümü de yerel yönetimlere aktarılarak “sembolik” bir kurul haline dönü ş türülmü ş tür. Bunun dı ş ında il idare kurulu ilde valiye il yönetiminde yardımcı olan bir organdır sayılı Kanuna göre il idare kurulu, valinin ba ş kanlı ğ ı altında hukuk i ş leri müdürü, defterdar, milli e ğ itim, bayındırlık, sa ğ lık ve sosyal yardım, tarım ve veteriner müdürlerinden olu ş maktadır. 1980’den sonra yapılan mevzuat de ğ i ş ikli ğ iyle il idare kurulunun görev alanı daraltılmı ş, görevlerinin bir bölümü yargıya bir bölümü de yerel yönetimlere aktarılarak “sembolik” bir kurul haline dönü ş türülmü ş tür.

B. İ lçe Yönetimi İ l yönetiminin bir alt kademesi ilçedir. İ lçe genel idaresinin ba ş ı kaymakamdır. Kaymakam ilçede vali gibi hem devletin hem hükümetin temsilcisi de ğ il, yalnızca hükümetin temsilcisidir. Kaymakam, valinin hiyerar ş ik yönetimi ve denetimi altındadır. Bununla birlikte kaymakam da vali gibi adli ve askeri örgütler hariç olmak üzere bakanlık örgütleri eliyle çalı ş ır.İ l yönetiminin bir alt kademesi ilçedir. İ lçe genel idaresinin ba ş ı kaymakamdır. Kaymakam ilçede vali gibi hem devletin hem hükümetin temsilcisi de ğ il, yalnızca hükümetin temsilcisidir. Kaymakam, valinin hiyerar ş ik yönetimi ve denetimi altındadır. Bununla birlikte kaymakam da vali gibi adli ve askeri örgütler hariç olmak üzere bakanlık örgütleri eliyle çalı ş ır. Kaymakam yine validen farklı olarak kariyer mesle ğ inden gelir. Seçilmesi, yeti ş tirilmesi, atanması ve yer de ğ i ş tirilmesi belli kurallara ba ğ lanmı ş tır. Bu anlamda meslek memurudur ve vali gibi siyasal bir ki ş ili ğ i yoktur. Atanması da validen farklıdır. “Ortak kararnameyle”, yani İ çi ş leri Müdürler Encümeninin seçimi, İ çi ş leri Bakanı oluru üzerine Cumhurba ş kanınca atanır. Kaymakam yine validen farklı olarak kariyer mesle ğ inden gelir. Seçilmesi, yeti ş tirilmesi, atanması ve yer de ğ i ş tirilmesi belli kurallara ba ğ lanmı ş tır. Bu anlamda meslek memurudur ve vali gibi siyasal bir ki ş ili ğ i yoktur. Atanması da validen farklıdır. “Ortak kararnameyle”, yani İ çi ş leri Müdürler Encümeninin seçimi, İ çi ş leri Bakanı oluru üzerine Cumhurba ş kanınca atanır. İ lde oldu ğ u gibi ilçede de kaymakamın ba ş kanlı ğ ında idare kurulu görev yapmaktadır. İ l İ daresi Kanununa göre bu kurul kaymakamın ba ş kanlı ğ ında yazı i ş leri müdürü, mal müdürü, hükümet hekimi, milli e ğ itim müdürü, tarım ve köy i ş leri müdüründen olu ş maktadır.İ lde oldu ğ u gibi ilçede de kaymakamın ba ş kanlı ğ ında idare kurulu görev yapmaktadır. İ l İ daresi Kanununa göre bu kurul kaymakamın ba ş kanlı ğ ında yazı i ş leri müdürü, mal müdürü, hükümet hekimi, milli e ğ itim müdürü, tarım ve köy i ş leri müdüründen olu ş maktadır.

C. Bucak Yönetimi 5442 sayılı İ l İ daresi Kanununa göre bucak, co ğ rafya, ekonomi, güvenlik ve mahalli hizmet bakımlarından aralarında ili ş ki bulunan kasaba ve köylerden meydana gelen bir idare bölümüdür. Bucak müdürü, bucakta en büyük hükümet memuru ve temsilcisidir. Ancak bu yönetim makamı kaldırılmı ş tır sayılı İ l İ daresi Kanununa göre bucak, co ğ rafya, ekonomi, güvenlik ve mahalli hizmet bakımlarından aralarında ili ş ki bulunan kasaba ve köylerden meydana gelen bir idare bölümüdür. Bucak müdürü, bucakta en büyük hükümet memuru ve temsilcisidir. Ancak bu yönetim makamı kaldırılmı ş tır.

D. Bölge Kurulu ş ları 1982 Anayasasındaki mevcut düzenlemeye göre kamu hizmetlerinin görülmesinde verim ve uyumu sa ğ lamak amacıyla birden çok ili içine alan merkezi idare te ş kilatı kurulabilir. Bu te ş kilatın görev ve yetkileri kanunla düzenlenir. Bu ifadeden anlamamız gereken, merkezi yönetimin bölgesel düzeyde örgütlenmesine imkân tanındı ğ ıdır. Yani uygulamada bakanlıkların bölge kurulu ş ları olu ş turabilir. Ancak bölge, il gibi bir yönetim kademesi de ğ ildir. Bölge düzeyinde örgütlenebilmek için, kurulu ş kanununda bu durumun belirtilmesi gerekmektedir. Bölge kurulu ş larının kurulması, kaldırılması, merkezleri ile bölge müdürlüklerine dâhil olacak iller Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenir Anayasasındaki mevcut düzenlemeye göre kamu hizmetlerinin görülmesinde verim ve uyumu sa ğ lamak amacıyla birden çok ili içine alan merkezi idare te ş kilatı kurulabilir. Bu te ş kilatın görev ve yetkileri kanunla düzenlenir. Bu ifadeden anlamamız gereken, merkezi yönetimin bölgesel düzeyde örgütlenmesine imkân tanındı ğ ıdır. Yani uygulamada bakanlıkların bölge kurulu ş ları olu ş turabilir. Ancak bölge, il gibi bir yönetim kademesi de ğ ildir. Bölge düzeyinde örgütlenebilmek için, kurulu ş kanununda bu durumun belirtilmesi gerekmektedir. Bölge kurulu ş larının kurulması, kaldırılması, merkezleri ile bölge müdürlüklerine dâhil olacak iller Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenir. Türkiye’de bölge düzeyinde örgütlenen Bakanlık, Ula ş tırma Bakanlı ğ ıdır. Bunun dı ş ındaki bakanlıkların ba ğ lı ve ilgili kurulu ş larının bölge müdürlükleri mevcuttur. Vakıflar Genel Müdürlü ğ ü, Karayolları Genel Müdürlü ğ ü, Devlet Su İş leri Genel Müdürlü ğ ü gibi kurulu ş ların hem aynı hem de de ğ i ş ik ş ehirlerde bölge müdürlükleri vardır. Türkiye’de bölge düzeyinde örgütlenen Bakanlık, Ula ş tırma Bakanlı ğ ıdır. Bunun dı ş ındaki bakanlıkların ba ğ lı ve ilgili kurulu ş larının bölge müdürlükleri mevcuttur. Vakıflar Genel Müdürlü ğ ü, Karayolları Genel Müdürlü ğ ü, Devlet Su İş leri Genel Müdürlü ğ ü gibi kurulu ş ların hem aynı hem de de ğ i ş ik ş ehirlerde bölge müdürlükleri vardır.