ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Yaşam Boyu Öğrenme S Kaynak II; Eğitimde Program Geliştirme Yazar;Ö.DEMİREL Hazırlayan; Cemil YAYLAR Ders Sor.; Doç. Dr. Nasip DEMİRKUŞ.
Advertisements

VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ VELİ SUNUMU
İşbirliğine Dayalı Öğrenme
Hazırlayan: Öğr.Gör. Funda YORULMAZ
ÖĞRETİM TEKNİKLERİ MİKRO ÖĞRETİM ASLIHAN AKBAĞ
Cin Ali İnternette Ne Yapıyor?
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ
MATEMATİK EĞİTİMİ FELSEFESİ
OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN ÖNEMİ
Eğitim Bilimlerine Giriş.
ESPAÑA SİSTEMA DE EDUCACİÓN LA EDUCACİÓN SUPERİOR LA FORMACİÓN DE LOS DOCENTES AB Ülkelerinde Eğitim Prof. Dr. Mustafa ERGÜN Nurcan BUNAR.
DİL ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
DESTEK EĞİTİM ODASI VE ÖZEL EĞİTİM SINIFLARI AÇILMA SÜRECİ VE BU SINIFLARDA DERSE GİRECEK ÖĞRETMENLER Destek eğitim odası: Kaynaştırma uygulamaları yoluyla.
FIRINLI İLKÖĞRETİM OKULU Okullarda görev yapan Öğretmenlerimizin en büyük sıkıntılarından biri de bireysel eğitim gerektiren ve “Kaynaştırma” eğitimine.
ÖĞRETİM HEDEFLERİ ve ÖLÇME ARAÇLARINI GELİŞTİRME
OKUL BAŞARISINI ARTIRMADA VELİYE DÜŞEN GÖREVLER
ANNE-BABALARA ÇOCUKLARININ OKUL BAŞARISI İÇİN TAKTİKLER
OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN ÖNEMİ VE OKULA UYUM
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ VELİ SUNUMU
KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ.
OKULÖNCESİNİN ÖNEMİ.
ALAN SEÇİMİ SÜRECİ VE AİLENİN ROLÜ
1. D.G.S. nedir? Meslek Yüksekokullarından mezun olanların, lisans eğitimine devam edebilmeleri için, yılda bir defa ÖSYM tarafından tek oturumda yapılan.
ALAN TERCİHLERİ VE MESLEK SEÇİMİ
Bilgilendirme Toplantısı
1 Rehberlik; Bireyin kendini anlaması, çevredeki imkanları bilmesi, doğru tercihler yaparak kendini gerçekleştirebilmesi için bireye yapılan sistematik.
A.PAKSOY ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ
KAYNAŞTIRMA VE DESTEK ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ
BİLİM Sanat Merkezine Öğrenci Seçimi
Kişisel Rehberlik Uygulamaları
BAŞARI ÇALIŞMA ve KARİYERLER
ÖZÜRLÜLÜK(ENGELL İ )NED İ R? Bedensel, zihinsel ve ruhsal özelliklerinden belirli oranda fonksiyon kaybına neden olan organ yokluğu ve bozukluğu sonucu.
ORTAK SINAVLAR (YAZILILAR) TEOG Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş
ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ
Destek Eğitim Odaları.
HİZMET İÇİ EĞİTİM VE YÜKSEK YÖNETİCİLERİN YETİŞTİRİLMESİ.
BRUNER’İN BİLİŞSEL GELİŞİM DÖNEMLERİ
ARKADAŞ İLİŞKİLERİ.
BAŞARIYA GÖTÜREN AİLE KONURALP LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ AHMET ATİLLA.
Öğrenciyi Tanıma Yrd. Doç. Dr. İhsan Sarı.
SOSYAL KABUL SINIF İÇİ ETKİLEŞİMİN ARTTIRILMASI
Görev ve Sorumluluklar PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI sayılı Kanunun 35 inci Maddesi Uyarınca Geçici Kadro Tahsisi ile Mecburi Hizmet Yükümlülü.
ÖZEL EĞİTİM NEDİR? Özel eğitime ilişkin devlet ve akademisyenler tarafından yapılan çeşitli tanımlar mevcuttur. Özel eğitime ilişkin M.E.B. tarafından.
Görme Engelliler.
HASAN ALİ YÜCEL EĞİTİM FAKÜLTESİ
Prof. Dr. Neriman ARAL Sağlık Bilimleri Fakültesi
İLKOKUMA YAZMA ÖĞRETİMİNDE AİLE ETKİSİ
AZE216 KÜÇÜK ADIMLAR ERKEN EĞİTİM PROGRAMI
KOCASİNAN REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
ALAN TERCİHLERİ VE MESLEK SEÇİMİ
REHBERLİK SERVİSİ TANITIMI
ROLLER ve SORUMLULUKLAR
TEMEL KAVRAMLAR, TARİHÇE VE İLKELER
YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE POWER POINT SUNUMLARININ ETKİSİ
ANNE-BABALARA ÇOCUKLARININ OKUL BAŞARISI İÇİN TAKTİKLER
ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE YARATICILIK VE SANAT EĞİTİMİ
ROLLER ve SORUMLULUKLAR
Karşılaştırmalı Eğitim
Karşılaştırmalı Eğitim
Kültür Toplumu oluşturan insanın öğrendiği, bilgi, sanat, gelenek, görenek ve benzeri yetenek, beceri ve alışkanlıkları içine alan karmaşık bir bütündür.
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Sınıf yönetimi ve disiplin
Görev ve Sorumluluklar
ÖĞRETİM İLKE ve YÖNTEMLERİ
Eğitim; bireyin içinde yaşadığı toplumda yeteneğini, tutumlarını ve olumlu değerdeki diğer davranış biçimlerini geliştirdiği süreçler toplamıdır. Bireyin.
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Ortaöğretim Matematik Konularındaki Güçlük Düzeylerinin Belirlenmesi
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Sunum transkripti:

ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ Eğitim Ve Öğretim Süreçlerinin Genel Tanımı «okul toplumun aynasıdır»

Dünyaya gelen bir bebek zamanla yürümesini, konuşmasını, yemek yemesini öğrenir. Başlangıçta en yakın çevresi ; annesi babası ya da ailesinin diğer bireyleri bebeğin bir şeyler öğrenmesine yardımcı olur . Bu öğretilenlerin hepsine eğitim denir. Mesela; annesi kaşığı nasıl doğru tutacağını gösterdiğinde, babası ellerinden tutarak adım atmasında yardımcı olduğunda, ağabeyi bir oyunun nasıl oynandığını gösterdiğinde çocuğu eğitiyorlar demektir. Zamanla, biraz daha büyüyen çocuk çevresindeki kişilerce de eğitilmektedir. Mesela; akranlarıyla (yaşıtlarıyla) oyun oynarken kurallara uyması gerektiğini öğrenecektir. Çevresindeki doğal eğitimcilerin çocuğa sağladığı eğitim çoğunlukla plansız ve programsızdır.

Çocuğun bu tür eğitim ortamında tam olarak eğitilmesi yanında eksik yada yanlış eğitilmesi de mümkündür. Çocuğun doğal eğitimcileri (bazen kasıtlı olarak, çoğunlukla kendileri de farkında olmadan) çocuklara istenmeyen şeyler öğretebilmektedirler. Mesela; çocuğunun açıkgöz olmasını isteyen ve çocukta bu davranışları ödüllendiren bir aile farkında olmadan çocuğunun arkadaşlarına haksızlık yapmasına neden olabilir.

Çocuğun eğitiminden resmen sorumlu olan esas kuruluş okuldur. Okul çocuğun yetişmesi için çevresinden aldığı olumsuz etkileri olumluya dönüştürmeyi, olumlu etkileri de pekiştirmeyi amaçlar. Bir toplum içinde dünyaya gelen çocuk, - Önce doğal eğitimcilerin, - Okul yaşına gelince de hem doğal eğitimcilerin hem de gerçek eğitimcilerin yani öğretmenlerinin eğitiminden geçmektedir. Planlı programlı eğitimden yani öğretimden geçmektedir . Buna tahsil denir.

Ortaöğrenimine devam eden bir öğrenci okulunu bitirdiğinde iki seçenekle karşı karşıyadır; - Ya öğrenimine devem edecek - Ya da bir işe girecektir. Bu iki seçenek örgün eğitim kurumlarında okuyan gençler için her zaman geçerlidir. Mesela; üniversiteye öğretim elemanı olarak atanan bir genç bu görevini yaparken, diğer yandan yüksek lisans, doktora gibi derece kazandırıcı programlara katılır.

HİZMET ÖNCESİ EĞİTİM Örgün eğitim kurumlarında öğrenim gören öğrencinin tek sorumluluğu okuduğu kurumdan başarı ile mezun olmaktır . Bu öğrencilerden bir hizmet beklenmediği için bu dönemdeki eğitime hizmet öncesi eğitim denir.

HİZMET İÇİ EĞİTİM Öğretimini herhangi bir nedenle (mezun olarak ya da okuldan ayrılarak) noktalayan bir kişi iş hayatına atılmak zorundadır. Kişinin bir göreve başlaması eğitiminin bitmesi anlamına gelmemektedir . Aksine, eğitiminin değişik bir biçimde, görevde iken de sürmesi anlamına gelir. Kişinin görevde bulunduğu sürece gördüğü eğitime hizmet içi eğitim denir.

Kişiler üç ana nedenle hizmet içi eğitimden geçmek zorundadırlar: Kişilerin gördüğü eğitim yaptığı işle ilgili değildir. Kişi hizmet öncesi eğitimini gördüğü bir alanda hizmet vermektedir. Ancak edindiği bilgiler hizmeti nitelikli yürütebilmesi için yetmemektedir. Kişi işiyle ilgili yeterli bir eğitim görmüştür . Ancak mesleğe girdiği yıllarda yeterli olan bilgileri gün geçtikçe eskimektedir.

HİZMET İÇİ EĞİTİM TÜRLERİ YENİDEN EĞİTİM: Kişilerin yeni şartlara kolaylıkla uyum sağlamaları için yeni bilgiler vermek üzere düzenlenen programlar. İLAVE EĞİTİM: Kişilerin mesleki eksiklerini gidermek ve mesleki niteliklerini artırmak için ilave bilgiler vermek üzere düzenlenen programlar. İLERİ EĞİTİM: Kişilerin mesleki düzeylerini yükseltmek ve meslekte eskimişliği gidermek için düzenlenmiş programlardır.

İNSAN OKUL İÇİN DEĞİL HAYAT İÇİN ÖĞRENMELİDİR SENECA

Aslında kişilerin eğitim süreci; Hizmet Öncesi ve Hizmet İçi olduğu kadar, Hizmet Sonrası da devam etmektedir. Kişilerin emeklilik ya da başka bir nedenle çalışma hayatına son vermesi, toplumdan kopması anlamına gelmemektedir. Yetişkinlerin pek çoğunun; - Emekli oluncaya kadar farkında olmadıkları - Ya da geliştirme imkanı bulamadıkları bazı yeteneklere sahip olmaları çoğu zaman mümkün olmaktadır.

Bu kişilerin böyle yönlerinin; - Farkına varmaları ve - Geliştirebilmeleri için HİZMET SONRASI EĞİTİM bir yoldur. Bu durumda artık eğitim hayat boyu devam eden bir süreç haline gelmiş olur.