Biyoteknoloji İçin Mikrobiyoloji 1

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MİKROBİYOLOJİYE GİRİŞ VE TARİHÇE
Advertisements

Canlının en küçük yapı birimine ne ad verilir
HÜCRE VE YAPISI.
HÜCRE Hücre;Canlının en küçük yapı taşıdır.Bütün canlılar hücreden yapılmıştır.Hücre,gözle görülemeyecek kadar küçüktür.Mikroskop ile görülebilir. Hücre,bitki.
HÜCRE ZARI. HÜCRE ZARI HÜCRE ZARINI OLUŞTURAN MOLEKÜLLER.
CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI
Mayoz Bölünme.
CANLILARDA ÜREME BÜYÜME VE GELİŞME
SİTOPLAZMA Hücre Organelleri
1 Hücre nedir? Hücre, canlının en küçük yapı ve görev birimidir.
BAKTERİLER.
CANLILAR ALEMİ VE ÖZELLİKLERİ
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ.
Metabolizma.
HÜCRE ZARI.
(YÖNETİCİ MOLEKÜLLER= ÇEKİRDEK ASİTLERİ= DNA ve RNA)
GENETİK.
1) Aşağıdakilerden hangisi canlıların ortak özelliklerinden değildir? A) Boşaltım B) Sindirim C) Oksijenli Solunum D) Üreme E) Metabolizma.
MAYOZ BÖLÜNME. Mayoz bölünme bitki, insan ve hayvanlarda üreme hücrelerinin (sperm, yumurta ve polen) oluşturulmasını sağlar. Canlıların üreme organlarında.
MAYOZ BÖLÜNME. MAYOZ BÖLÜNME:Bitki, insan ve hayvanlarda üreme hücrelerinin (Sperm, Yumurta ve Polen) oluşturulmasını sağlar. Canlıların üreme organlarında.
NÜKLEİK ASİTLER.
BAKTERİLER ALEMİ. BAKTERİLER ALEMİ BAKTERİLER ALEMİ Prokaryot hücre yapısı taşırlar. Birçok farklı kimyasal ve fiziksel ortamda yaşayabilirler. Çok.
YARIŞMADA 20 ADET FEN SORUSU SORULACAKTIR..
KARBONHİDRATLAR
HÜCRE VE HÜCRE ORGANELLERİ
II.EKOSİSTEMLERDE ENERJİ AKIŞI VE MADDE DÖNGÜLERİ
BESİN ZİNCİRİNDE ENERJİ AKIŞI
CANLILIK ve ENERJİ
PLASMİDLER Bir çok bakteri, kromozomlarından hariç, plasmid olarak adlandırılan küçük non-kromozomal DNA moleküllerine sahiptir. Plasmidler, genellikle.
DNA’nın İzolasyonu ve Analizi
HÜCRE NEDİR?.
portali.com NÜKLEİK ASİTLER DNA portali.com.
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
Hücre Organelleri ve Özellikleri
Mayoz Bölünme. Mayoz Bölünme MAYOZ BÖLÜNMESİ Canlıların çoğu diploit kromozom sayısına sahiptir. Ancak bitki bitleri, erkek arılar vb. canlılarda haploit.
Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı
Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı
OKSİJENLİ (AEROBİK) SOLUNUM
Ksenobiyotiklerin Biyoremediasyonu
Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı
Mikroorganizmalar ve Mikrobiyoloji
GENİN TEMEL FONKSİYONLARI: 2. TRANSKRİPSİYON
Genetik mühendisliğinin pratik uygulamaları
BESİN ZİNCİRİNDE ENERJİ AKIŞI
Kalıtsal madde (kalıtsal molekül, genetik materyal)
Yatay Gen Transferinin Hesaplanması
Biyoinformatik.
MBG Gelişim Biyolojisi
Biyoteknoloji için Mikrobiyoloji 1
Biyoteknoloji için Mikrobiyoloji 1
Vitaminler.
HÜCRE VE HÜCRE ÇEŞİTLERİ
PROTEİN SENTEZİ. PROTEİN SENTEZİ Protein Sentezi’nin Basamakları TRANSKRİPSİYON TRANSLASYON.
Doğum Öncesi Gelişim.
KALITIM VE ÇEVRE I. Kalıtım II. Çevre
ÜREME VE ÇEŞİTLERİ.
MAYOZ HÜCRE BÖLÜNMESİ.
Prokaryot ve Ökaryot hücreler
Hastalıkların Biyokimyasal Temeli
Biyoteknoloji İçin Mikrobiyoloji 1
Agrobacterium tumefaciens Aracılığıyla Bitkilere Gen Aktarımı
FOTOSENTEZ.
2. ÜNİTE HÜCRE VE BÖLÜNMELER.
KONU:PROKARYOT ÖKARYOT
HÜCRE. HÜCRE CELLULA en küçük yapı birimidir. HÜCRE Canlıların yaşayan en küçük yapı birimidir. Hücre, canlıların yapı ve işlev birimidir.
HÜCRE BÖLÜNMESİ.
Hücre yapısı Organeller ve görevleri.
FARKLI CANLILARDAKİ FOTOSENTEZ TEPKİMELERİ
TRANSPOZONLAR HAZIRLAYANLAR SERKAN ÇAM HASAN KESKİN DANIŞMAN
Hücre 1.Bölüm.
Sunum transkripti:

Biyoteknoloji İçin Mikrobiyoloji 1

BÖLÜM 2 I Hücre Yapısı ve Evrimsel Geçmiş 2.1 Hücrenin Elemanları ve Viral Yapı Ökaryotik Hücreler Prokaryotik Hücreler Virüsler 2.2 Mikrobiyal Hücrelerde DNA’nin Düzenlenmesi Nükleus ve Nükleoid Genler, Genomlar ve Proteinler 2.3 Yaşam Ağacı Yaşamın Üç Domaini Eukarya Moleküler Dizilemenin Mikrobiyolojiye Katkıları

II Mikrobiyal Çeşitlilik 2.4 Mikroorganizmaların Fizyolojik Çeşitliliği Kemoorganotroflar Kemolitotroflar Fototroflar Heterotroflar ve Ototroflar Habitatlar ve Ekstrem Çevreler 2.5 Prokaryotik Çeşitlilik Bacteria Archaea Doğal Mikrobiyal Toplulukların Filogenetik Analizi 2.6 Ökaryotik Mikroorganizmalar Ökaryotik Mikrobiyal Çeşitlilik

1 Hücrenin Yapısı ve Evrimsel Geçmiş

2.1 Hücrenin Elemanları ve Viral Yapı Bütün hücrelerin pek çok ortak özelliği vardır: 1) Sitoplazmik zar: Hücre içi ve dışını ayıran bir bariyer 2) Sitoplazma : Suda çözünmüş ve asılı bulunan maddeler Çözünmüş maddeler: Makromoleküller (Protein, nükleik asit), Organik ve İnorganik maddeler Asılı bulunan maddeler: ÖR: Ribozomlar 3)Hücre Duvarı: Hücresel yapılara dayanıklılık sağlar. Nispeten geçirgendir. Bitki ve mikroorganizmalarda varken, Hayvanlarda ve insanlarda (Hücre iskeleti) yoktur.

Prokaryotik Hücreler Membranla çevrili organelleri bulunmadığı için daha basit yapılardır. Bacteria ve Archaea üyelerini içerirler. Çok küçüktürler (1 µm eninde, 1-5 µm uzunluğunda). . = 500 bakteri Ökaryotik hücreler 3-100 µm’ ye kadar değişebilir.

Ökaryotik Hücreler Prokaryotlardan daha büyük ve komplekstirler. Algler, Funguslar ve Protozoalar dahildir. Tüm bitki ve hayvanlar ökaryotik hücrelerden oluşmuştur. Nükleus: Hücrelerin genetik bilgi deposudur. Ayrıca, ökaryotlarda transkripsiyon bölgesidir. Fotosentetik hücrelerde kloroplast mevcuttur. Mitokondriler solunumu, kloroplastlar fotosentezi gerçekleştirir.

Virüsler Virüsler önemli bir mikroorganizma sınıfı olmalarına rağmen hücre değillerdir. Yalnızca bir hücreyi enfekte ettikleri zaman üreme yeteneği kazanırlar. Virüslerin hücrelerden farklı olarak metabolik yetenekleri yoktur.

Virüsler (devam) Kendi genomları olmasına karşın ribozomları yoktur, bu nedenle protein sentezi için konağın biyosentez mekanizmasına ihtiyaç duyarlar. Mikrobiyal hücreler dahil bütün hücreleri enfekte ettikleri bilinmektedir. Bilinen en küçük virüs 0.01 µm’ dir.

Hatırlatma  Bütün hücreler: Sitoplazmik membran, ribozom bulundurur. Hücrelerin içerisine bakarak prokaryotik ve ökaryotik olduğuna nasıl karar veririz? Ribozomlar hücrelerde hangi önemli görevleri yerine getirir?