I.KONTAK METAMORFİZMA KONTAK METAMORFİK KAYAÇLARIN TANIMLAMALARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KAYAÇLAR 1. PÜSKÜRÜK (Mağmatik)
Advertisements

TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
Çözünme durumuna göre Tam çözünme: Bir elementin diğeri içerisinde sınırsız çözünebilmesi. Hiç çözünmeme: Bir elementin diğeri içinde hiç çözünememesi.
İklim ve İklim Elemanları SICAKLIK. Bilmemiz Gereken … Isı : Cisimlerim potansiyel enerjisidir. Sıcaklık : Isının dışa yansıtılmasıdır.Birimi santigrat.
Pik (Ham) Demir Üretimi
SPORLA İLGİLİ HAREKETLER DÖNEMİ (7-12 yaş)
EĞİTSEL OYUNLAR DOÇ. DR. GÜLTEN HERGÜNER BÖLÜM: 4
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ.
Fe/C ve Fe/Fe3C Faz diyagramı
YARIŞMA KONUSU Yarışmanın konusu üretilebilir, ticarileşebilir ve özgün tasarım olması ana şartıyla doğal taş kullanımını arttırıcı ve özendirici yeni.
Jominy (Uçtan Su Verme) Deneyi
JEOFİZİK ETÜTLERİ DAİRESİ
5 Su kimyası ve su arıtımı ile ilgili olarak öğrenciler; 5.1. Sert su, yumuşak su kavramlarını anlar ve sertliğin neden istenmeyen bir özellik olduğunu.
Uzamsal Düşünme Mekanda konum Parça-bütün ve Alan ilişkisi
COĞRAFİ KONUM.
SODYUM HEGZA METAFOSFAT REÇİNE VE ZİFT GİBİ BAĞALAYICILARIN REFRAKTERE KAZANDIRDIĞI ÖZELLİKLER ALİ SERCENK GÖBEL BUSE MOTER
DENEYSEL TERTİPLER VE PAZAR DENEMESİ
Genel form sembollerinde
Şişelenmiş Doğal Mineralli Sular ve Kaynak Suları
HALİM GÜNEŞ.
ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE YARATICILIK VE SANAT EĞİTİMİ
Mastitis Çeşitleri Mastitis, şekillenen yangının derecesine göre subklinik ve klinik diye 2’ye ayrılır. Subklinik mastitiste, süt ve meme dokusunda gözle.
II.BÖLÜM GELİŞİM İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
YÖNETİM- ÖRGÜT TEORİLERİ MODERN EKOL- SİSTEM TEORİSİ
Uçak Bileti Değiştirme
ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
Fluvyal Jeomorfoloji Yrd. Doç. Dr. Levent Uncu.
Atomlar birleştiği zaman elektron dağılımındaki değişmelerin bir sonucu olarak kimyasal bağlar meydana gelir. Üç çeşit temel bağ vardır:
FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞİMLER
Nazlı ÖZTÜRK.
JEM 361 ÖZEL MİNERALOJİ.
SAHA JEOLOJİSİ DERS 2 DOĞRULTU, EĞİM.
METALİK BAĞ Metal atomlarını bir arada tutan bağdır. Metallerde değerlik elektronları atom tarafından çok zayıf bir şekilde tutulur. Çünkü çekirdeğe uzaklıkları.
FIELD GEOLOGY Lecture 2 Strike, dip, compass.
JEM 301 PETROGRAFİ.
KAYAÇLARI SINIFLANDIRALIM
Okul Öncesi Dönemde Fen Eğitimi
DOĞAL TAŞLAR VE MERMERLER HAKKINDA GENEL BİLGİLER
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
METAMORFİZMANIN TANIMI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ŞİST Bileşenleri makroskobik olarak tanınabilecek büyüklükte olan ve yapraksı, prizmatik minerallerin birbirine yaklaşık paralel bir şekilde dizilmeleri.
JEM355 JEOTEKNİK Tablo 3.11 RQD’ye göre kaya kütlesi sınıflaması.
POLARİZAN MİKROSKOP.
METAMORFİK KAYAÇLAR DOKUSAL OLARAK
DİNAMİK METAMORFİZMA Dislokasyon, kataklastik adı da verilen dinamik metamorfizma kontakt metamorfizma gibi lokal (yersel) bir metamorfizma türüdür. Yerkabuğunda.
JEM 301 PETROGRAFİ.
Magmanın yerleşme biçimleri
Gelişim ve Temel Kavramlar
DİL GELİŞİMİ KURAMLARI - II
BÖLGESEL METAMORFİZMASI İLE OLUŞAN KAYAÇLAR
GRANULİTLER Granulit hem bir metamorfik fasiyes hem de bu fasiyes koşulları altında oluşan bir kayacı ifade eder. Sıcaklığın /850 0C arasında değiştiği,
Magmanın Katılaşma Evreleri
VOLLASTONİT Ca3[Si3O9] RENK: İnce kesitte renksizdir.
1.4. RENK OLGUSU İnsan gözü beyaz ışığın farklı dalga boylarını algılama yeteneğine sahiptir. Dalga boyu 660 nm olan ışığı kırmızı, dalga boyu 600 nm olan.
Saf Madde ve Karışımlar Hazırlayan: İlayda Turgut
FOTOSENTEZ.
MAGMATİK KAYAÇLARIN BÖLGESEL METAMORFİZMASI İLE
II.BÖLGESEL METAMORFİZMA
2) Çift Optik Eksenli Mineraller (ÇOE)
SAHA JEOLOJİSİ DERS 6.
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
METAMORFİZMA VE PROTOLİT KAYALARIN TANIMI
SERPANTİN GRUBU MİNERALLERİ
Metamorfizma tipleri Metamorfizma tipleri jeolojik özellikleri ve oluştukları alanın büyüklüğü bakımından 2 gruba ayrılır (Miyashiro, , Bucher.
I.1. KİLLİ KAYAÇLARIN (PELİTİK) KONTAK METAMORFİZMASI İLE OLUŞAN KAYAÇLAR Bu kayaçlar değişik türde kil minerallerinin yanı sıra kuvars, feldispat, karbonat.
METAMORFİK KAYAÇLAR DOKUSAL OLARAK
METAMORFİK KAYA TÜRLERİ
Sunum transkripti:

I.KONTAK METAMORFİZMA KONTAK METAMORFİK KAYAÇLARIN TANIMLAMALARI Kontak metamorfik kayaçlar, sokulumun çevresindeki kayaçların türüne/bileşimine bağlı olarak değişik dokusal özellik ve mineralojik bileşim gösterirler. Bazı türdeki çevre kayaçlarda -Metamorfizma etkin olurken, bazılarında yalnızca -Rekristalizasyon (yeniden kristallenme) -Yeni mineral oluşumu gibi metamorfizma süreçleri gelişir.

Sleyt/fillat zonundan daha dışta, plütondan en uzakta, birincil özelliklerini koruyan yöre kayaları bulunur.

KİLLİ KAYAÇLARIN (PELİTİK) KONTAK METAMORFİZMASI İLE OLUŞAN KAYAÇLAR Bu kayaçlar değişik türde kil minerallerinin yanı sıra kuvars, feldispat, karbonat gibi mineraller de içerirler. Bu kayaçlar plütonik veya subvolkanik koşullar altında gelişen kontak metamorfizma öncesi ileri derecede bazı diyajenetik değişikliklere uğramış ve bunun üzerine kontakt metamorfizma etkileri eklenmiştir. Killi kayaçların kontakt metamorfizması basit bir süreçtir. Kayaç kimyasal bileşimi genellikle değişmeden, mineralojik ve dokusal yönden değişikliğe uğrar. Bu kayaçlar genellikle su (H2O) ve karbondioksit (CO2) kaybederler. Ancak kimyasal bileşiminde bu değişiklik metamorfizmada önemli olmaz. Sokuluma yakın alanlarda Hornfelz oluşurken, sokuluma uzak zonlarda tipik olarak benekli arduvaz oluşur.

BENEKLİ ARDUVAZ Kontak metamorfizmada tipik bir kayaçtır. Bunlar tedrici olarak hornfelslere geçiş gösterir. Masif ve zayıf bir şist dokusuna sahip olan bu kayaçlar çok küçük taneli bir matriks içinde dağınık olarak bulunan oval görünümünde benekler veya porfiroblastlar halinde kontak metamorfizma minerallerini içerirler. Kayaçta bulunan benekler yakından incelendiklerinde 2 gruba ayırmak mümkündür. 1- Matriksten farklı bir renkte olan, genelde sınırları belirsiz, oval bir şekle sahip bir mineral agregatından ibaret benekler. 2- Belirgin ve tanınabilen mineral porfiroblastlarından oluşan beneklerdir.

HORNFELS Şeyl, karbonatlı şeyl, grovak, arduvaz, fillit ve kısmen magmatik kayaçların kontak metamorfizmasıyla oluşurlar. Kayaç tipik olarak küçük taneli, yönsüz dokuda, masif ve çok sert durumdadır. Çekiçle vurulduğunda yarı konkoidal kırık yüzeyleri ile sivri uçlu, keskin kenarlı parçalara ayrılır. Açık yeşil, kahve, pembeden koyu gri ve siyaha kadar değişen renkler gösterebilir. Hornfelzlerde mineral miktarlarındaki değişime bağlı olarak tabakalanma ve foliasyon kalıntıları görülebilir. Hornfelsler bir çok minerallerle karakterize edilirler. Tıkız bir dokuda olmaları nedeniyle mineralleri makroskobik olarak tanınamazlar. El örnekleri milonite benzer, ancak sahadaki jeolojik konumları ve çevre kayaçlarda olan ilişkileri ile milonitlerden ayrılırlar. Mikroskopta milonitler kataklastik dokuları ile ayrılırken, hornfelsler granoblastik dokuları ile ayrılırlar.

KARBONATLI KAYAÇLARIN KONTAKT METAMORFİZMASI İLE OLUŞAN KAYAÇLAR Kayaçları kireçtaşı ve dolomittir. Kireçtaşı ve dolamitlerin saflık oranlarına, başka bir ifadeyle içerdikleri impürite miktarlarına bağlı olarak, kontakt metamorfizma sonucu değişik mineralojik bileşime sahip kayaçlar meydana gelir. MERMER -Masif görünümlü -Granoblastik dokulu -%30 üzerinde kalsit ve dolomitten oluşur.

KALKSİLİKATİK HORNFELZ ve SKARN ZONU KAYAÇLAR Mineralojik bileşimleri birbirine benzeyen ve Ca-Silikat mineralleri içeren bu iki kayaç grubu, oluşumları ile birbirinden ayrılırlar. -Kalksilikatik hornfelzler→Killi Kçt’den türer. -Skarn zonu ise metamorfizma etkili olduğu geniş ölçüde Si, Al, Fe, Mg getirimine uğramış, hemen hemen saf kçt veya dolomitlerden türeyen, petrografik olarak kalksilikat hornfelslere benzer kayaçları içerirler. Bu kayaçlarda taktit adı verilir. -Saha gözlemleri ile iki kayaç ayırt edilebilir. -Skarnlar; mermer ile plütonik kayaçlar arasında bağlantı zonlarını oluşturur. -Kalksilikatik hornfelsler; benzer bileşime sahip ve daha az değişime uğramış kayaçlara geçiş gösterirler.