8.Hafta ANCOVA Kovaryans Analizi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KOVARYANS ANALİZİ (ANCOVA)
Advertisements

İKİ YÖNLÜ MANOVA Birden fazla bağımlı değişkene iki bağımsız değişkenin etki ettiği durumlarda Çift Yönlü MANOVA kullanılır. Çift yönlü MANOVA da başlangıç.
Figen ŞENGÜL 1, Gülşah SEYDAOĞLU 2 Çukurova Üniversitesi, (1) Adana Sağlık Yüksek Okulu, (2)Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi AD Hemşirelik Eğitim Modellerinin.
D1-k4- İki ortalama arasındaki farkın önemlilik testi Tacettin İnandı.
Önem Testleri. Örnekleme yoluyla sağlanan bilgiden hareketle; Kliniklerde hasta hayvanlara uygulanan yeni bir tedavi yönteminin eskisine kıyasla bir farklılık.
Deneysel Yöntem BBY252 Araştırma Yöntemleri Güleda Doğan.
GENÇ YETİŞKİNLERDE YAŞAM DOYUMUNUN YORDAYICISI OLARAK UMUT, DAYANIKLILIK VE İYİMSERLİK Makbule Kalı Soyer Ayşin Satan 13. Ulusal.
HİPOTEZ TESTLERİNE GİRİŞ 1. Şu ana kadar örneklemden elde edilmiş istatistiklerden yararlanarak, kitle parametresini kestirebilmek için nokta tahmini.
Bilimsel Araştırma Yöntemleri ve İstatistik Doç.Dr. Ertuğrul GELEN.
Aile Hekimliği Uzmanlık Eğitiminde Alan Eğitiminin Yeri ve Önemi
RADAR EĞİTİM DANIŞMANLIK 1 YAPILANDIRMACI ÖĞRENME YAKLAŞIMI.
Parametrik ve Parametrik Olmayan Testler Ortalamaların karşılaştırılması t testleri Mann-Whitney U testi Wilcoxon İşaretli Sıra testi BBY252 Araştırma.
VERİ ANALİZİ Nicel Veri Analizi Nitel Veri Analizi Betimsel İstatistik
Konum ve Dağılım Ölçüleri BBY252 Araştırma Yöntemleri Güleda Doğan.
HİPOTEZ TESTLERİNE GİRİŞ Şu ana kadar örneklemden elde edilmiş istatistiklerden yararlanarak, kitle parametresini kestirebilmek için nokta tahmini.
NİCEL ARAŞTIRMA DESENLERİ
Bilimsel Araştırma Yöntemleri De ğ işkenler İ smail GÜLEÇ.
Çoklu Doğrusal Bağlantı X3X3 X2X2 r X 2 X 3 = 1 Tam Çoklu Doğrusal Bağlantı.
Prof. Dr. Hamit ACEMOĞLU. Amaç Bu konu sonunda öğrencilerin ikiden fazla bağımsız gruptan elde edilen numerik verilerin ortalamalarının karşılaştırılmasında.
Hipotez ve İlişkili Kavramlar
Değişkenler ve Hipotezler
Istatistik I Fırat Emir.
HİPOTEZ TESTLERİ VE Kİ-KARE ANALİZİ

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ ÜNİTE 3
Kategorik Veri İki Bağımlı Grup
T- Testİ: ORTALAMALAR ARASI FARKLARIN TEST EDİLMESİ
Basit ve Kısmi Korelasyon Dr. Emine Cabı
Hatalarda Normal Dağılım
Deneme Modelleri Neden-sonuç ilişkilerinin sorgulandığı araştırma türleridir. Deneme ve tarama modelleri arasındaki fark nedir? Deneme modellerinde amaçlar.
Görev 1 31 Ekim e kadar Görev 1’i tamamlayıp ye göndermeniz gerekiyor.
İSTATİSTİK II Hipotez Testleri - 2.
İstatistiksel Analizler
Ünite 8: Olasılığa Giriş ve Temel Olasılık Hesaplamaları
TANIMLAYICI İSTATİSTİKLER
Yükseköğretim Kurumları Sınavı
KORELASYON VE DOGRUSAL REGRESYON
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
İSTATİSTİK Yrd. Doç. Dr. Cumhur TÜRK
DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İLERİ İSTATİSTİK DOKTORA
Bağımlı (Eşleştirilmiş) Örneklerde t-Testi (Paried Sample t test) Menüsü Bağımlı örnekler için deney tasarımı iki farklı biçimde karşımıza çıkmaktadır.
PARAMETRİK HİPOTEZ TESTLERİ
Dr. İLKER YAKIN & Dr. HASAN TINMAZ
BENZETİM Prof.Dr.Berna Dengiz 13. Ders Çıktı Analizi
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
SPSS’TE ÇAPRAZ TABLO Çapraz tablo temel olarak, iki kategorik değişken arasındaki ilişkiyi analiz etmek için kullanılır. Örneğin cinsiyet ve oy verilen.
Tezin Olası Bölümleri.
İletişim Fakültesi Bilişim A.B.D.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Evren-Örneklem, Örnekleme Yöntemleri 1
PSİKOLOJİDE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
5.Hafta Varyans Analizi -ANOVA
Veri ve Türleri Araştırma amacına uygun gözlenen ve kaydedilen değişken ya da değişkenlere veri denir. Olgusal Veriler Yargısal Veriler.
Eşleştirilmiş/Bağımlı Örneklem t Testi
7.Hafta 2 Faktörlü ANOVA Two Way ANOVA
DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İLERİ İSTATİSTİK DOKTORA
Dönem 2 Biyoistatistik Uygulama
ARAŞTIMALARDA YÖNTEM.
Nimet IŞIK Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İlköğretim Bölümü
DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE ARAŞTIRMA (YÜKSEK LİSANS)
Bilimsel araştırma türleri (Deneysel Desenler)
2. HAFTA BİLİMSEL ARAŞTIRMA YAKLAŞIMLARI
2. HAFTA Bilimsel Araştırma Temel Kavramlar.
Sunum transkripti:

8.Hafta ANCOVA Kovaryans Analizi SPSS ile İSTATİSTİK 8.Hafta ANCOVA Kovaryans Analizi

Kovaryans Analizi ANCOVA Varyans analizinin başka türüdür Bağımsız değişkenin bağımlı değişkene etkisi incelerken bağımlı değişkeni etkileme olasılığı olan başka bir değişkenin kontrol edilmesidir. Böylelikle bağımlı değişkeni etkileyen değişken kontrol altına alınır ve daha sağlıklı bir analiz yapılır. ANCOVA da amaç ortaya çıkan eşitsiz koşulların ortadan kaldırılması sağlanır. Kovarate değişken (Kontrol değişkeni) bağımlı değişken ile ilişkili, bağımsız değişken ile ilişkisiz olmalıdır

Örneğin; Bir iş yerinde kadın ve erkeklerin iş doyumları karşılaştırılmaktadır. Normalde bağımsız örneklem t testi ile analiz yapılabilir. Ancak çalışanların maaşları iş doyumunu etkileyen bir faktördür. Bu karşılaştırmada eğer maaşı dikkate almazsak yanlış bir sonuç elde edebiliriz. Çünkü çalışanları maaşları eşit olmayabilir. Yani koşullar eşit değildir. Bu durumda maaşı kontrol altına alarak iş doyumunu cinsiyete göre karşılaştırmalıyız. (ANCOVA)

ANCOVA uygulanırken kontrol (kovarate) değişkeni doğru seçilmelidir. Kontrol değişkeninin bağımlı değişkeni etkilediğine dair kuramsal bilgi gereklidir. Kontrol değişkeni Bağımlı değişken ile doğrusal anlamlı ilişkisi (korelasyon) olmalıdır Sürekli değişken olmalıdır Regresyon eğimlerinin eşteşliği şartı (p> .05 olmalıdır)

ANCOVA genellikle deneysel çalışmalarda kullanılır Deneysel desenlerde rastgele oluşturulan gruplar (deney/kontrol) arasında ön şartlar (ön test puanları) denk/eşit/ benzer olmayabilir Bu durum deneysel çalışmamızın sonucunu (iç geçerliliğini) etkileyebilir.

Örnek (Uygulama Dosyası) Bir X okulunda Bilgisayar Destekli Fen uygulamalarının öğrencilerin fen başarısına etkisi incelenmek istenmektedir. Bu çalışma için fen bilgisi dersleri 6A sınıfında (Kontrol grubu) ders müfredatında olduğu şekliyle, 6B sınıfında ise BDE Fen uygulamaları ile işlenmiştir. Çalışma sonunda katılımcıların fen başarı puanları (sontest) ders yöntemine göre (grup) farklılaşmakta mıdır?

Hem fen başarı ön test hem de fen başarı son test puanları normal dağılım incelenir. Ön testler bağımsız örneklem t testi ile kontrol ve deney grubuna göre karşılaştırılır. Bir deneysel çalışmada öntest puanları arasında anlamlı fark çıkmaması beklenir (benzer koşullar) Ancak bu örnekte anlamlı fark vardır ve deney grubunun fen başarı puanı yüksektir. Bu durumda deneysel çalışma için şartlar eşit değildir. Zaten deney grubu lehine bir durum vardır. İç geçerliliği etkiler Grupları denkleme mümkün değilse (denek takası) son testler karşılaştırılırken bağımsız örneklem t testi yerine ANCOVA yapılır.

Uygulama Adımları – Varsayımın test edilmesi (Regresyon eğimlerinin eşteşliği) Analyze  General Linear Models  Univariate Dependent Variable fenbaşarı sontest Fixed Factor  Grup (Kontrol/ Deney) Covariate  fenbaşarı öntest Model  Custom Factors &Covarate  Grup ve Fenbaşarı öntest (birlikte) Model bölümüne taşınır OK

Varsayımın sağlanması (Regresyon eğimlerinin eşteşliği) için p>.05 olması lazım.

Uygulama Adımları Analyze  General Linear Models  Univariate Options Dependent Variable fenbaşarı sontest Fixed Factor  Grup (Kontrol/ Deney) Covariate  fenbaşarı öntest Options Display Mean For  Grup değişkeni Descriptive Statistics Homogenety tests OK

 Düzeltilmiş Ortalamalar Output Betimsel veriler  Ortalamalar  Düzeltilmiş Ortalamalar

Output Homojenlik testi p> .05

ANCOVA sonuçlarına göre; kontrol ve deney grubunda yer alan katılımcıların öntest puanları kontrol altına alınarak düzeltilmiş fen başarı sontest puanları arasında anlamlı farklılık yoktur (F(1-160)=2.517,p=.115). Buna göre katılımcıların fen bilgisi başarıları öğretim yöntemi türüne göre benzerdir.