Tarımsal Meteoroloji Prof. Dr. A. Nejat EVSAHİBİOĞLU

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Advertisements

TÜRKİYENİN İKLİMİ Türkiye'de gerek matematik konumun gerekse özel konumun etkisiyle birden fazla iklim görülür. Ülkemizde dört mevsim belirgin olarak görülür.
Türkiye'nin İklimi Türkiye, genelde Akdeniz ikliminin etkisi altındadır. Ancak bununla beraber, birbirlerinden belirgin farklarla ayrılabilen karasal ve.
1- Deprem Yer kabuğu içindeki kırılmalar nedeniyle ani olarak ortaya çıkan depremler önemli can ve mal kaybına neden olan afetlerdendir.Depremin yol açtığı.
Türkiye’de Tarım. Türkiye'de Tarım İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir.
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
Konu 7: TARIM HUKUKU KONUSUNDA YURTTAŞLAR YASASI.
COĞRAFYA PROJE ÖDEVİ ÖZGÜR SÖNMEZ 10/A Ulaşım Nedir ?
Yönlendirme Komitesi Toplantısı Su Tahsis Modeli Bilgilendirme Sunumu Dr. İsmail Kaan Tunçok Su Kaynakları Uzmanı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü 13 Nisan.
Konu: 12 Çiftçiyi Topraklandırma Yasası. İÇİNDEKİLER Yasanın Amacı Kamulaştırma Kamulaştırma Bedeli Toprak Dağıtımı Çiftçiyi Topraklandırma Yasasının.
COĞRAFİ KONUM COĞ®AFYA NOTLA®I COĞRAFYA FİZİKİ coğrafya -Doğa olaylarını konu alır. -Klimatoloji-Jeomorfoloji-Biocoğrafya -Matematik coğr. GENEL COĞRAFYA.
Temiz su kaynakları azalıyor. Dünyanın üçte biri sularla kaplı olmasına rağmen ancak yüzde iki buçuk kullanılabilir temiz su bulunuyor. temiz su kaynakları.
İ Ç İ NDEK İ LER YÖNLER KROK İ HAVA NASIL OLACAK? METEOROLOJ İ YE G İ D İ YORUZ TAKV İ M YAPRA Ğ I DO Ğ AL ÇEVREM İ Z GÜVENL İ YA Ş AM.
Yavuz KAYMAKÇIOĞLU- Keşan İlhami Ertem Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ.
KÖK  Kök bitkinin toprağın altında kalan kısmıdır.Aynı zamanda bitkinin toprağa bağlanmasını ve toprakta ki su ve mineralleri alarak bitkinin yaşamasını.
Çöl Biyomu Ve Tundra Biyomu
Dünyamız belirli katmanlardan oluşmuştur.  Hava küre  Su küre  Yer kabuğu  Ateş küre  Çekirdek.
ORMAN YANGINLARI  Ormanlar, birçok canlı için eşsiz yaşam alanları olmalarının yanı sıra erozyonu, sel ve taşkınları Önlemeleri, iklimi dengelemeleri,
DOĞA KİRLİLİĞİ. 1) Güneş ışınlarının içerisine girmesine izin verip ısının dışarıya kaçmasına sınırlayarak iç ortamın dış ortama göre daha sıcak olmasını.
Hava ve İklim ile Tarım Arasındaki İlişkiler
Savana(lar) Tropikal yağmur ormanları Tropikal yağmur ormanları Alpin tundrası Tundra Tropikal yağmur ormanları Çöl Çöl.
BİR BİTKİDE ÇİÇEKLİ ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
3. Fiziksel Savaş Zararlıların yaşadıkları ortamın fiziksel özelliklerini değiştirmek suretiyle zararlıları yok etmeye veya faaliyetlerini azaltmaya yönelik.
COĞRAFİ KONUM.
MUSTAFA DOĞRU MALCILAR ANADOLU LİSESİ
Türkiye’de Yem Bitkileri Tarımının Sorunları
Parametrik Olmayan İstatistik
B.KENANOĞLU1, T. ÇELİKKOL1, S.AKAN1, H.YETİŞİR2, D.KELEŞ3, İ. DEMİR1
ADI :Kuzey Eftal SESLİOKUYUCU
SBEP ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI TARIM
Hayvan refahına uygun koşulların belirlenmesi
MADDENİN DEĞİŞİMİ.
DOĞAL VE YAPAY MADDELER
HAVA K İ RL İ L İĞİ. BGHKJ GTÖYJÖF.
Türkiye'de Sosyal Politikanın Gelişimi Doç.Dr.Filiz YILDIRIM
Küresel ısınma.
Şişelenmiş Doğal Mineralli Sular ve Kaynak Suları
HALİM GÜNEŞ.
Bitkiler * Mevsim boyunca gözlenen hava olayları, tahıllar ve diğer ürünlerin kurutulması, harman çalışmaları, meyve ve sebzelerin depolanması üzerine.
İnsanlar Yerler ve Çevreler Ünitesi EŞLEŞTİRME – BOŞLUK DOLDURMA
BİTKİSEL LİFLER (Keten)
KONU DEĞERLENDİRME TESTİ
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI
İklim Değişikliğinin Sizi İlgilendiren Kısmı
RADYASYON KİRLİLİĞİ.
Erozyon ve Toprak Erozyonunun Oluşumu
Sağlık Bilimleri Fakültesi
...sınırlar çizilmeden, duvarlar örülmeden...
TOPRAK BİLİMİNE GİRİŞ Jeoloji Mühendisliği
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
TARIMDA ÖRGÜTLENME VE KOOPERATİFÇİLİK DERS NOTLARI
HAZIRLAYAN: FERİDE MÜRŞİDE ARSLAN
Bitkiler * Mevsim boyunca gözlenen hava olayları, tahıllar ve diğer ürünlerin kurutulması, harman çalışmaları, meyve ve sebzelerin depolanması üzerine.
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Hayvanlar Hayvan yetiştirme sistemlerinin yerini belirtirken en çok göz önüne alınması gereken iklim elemanlarından biri yağıştır.
ATMOSFER VE KATMANLARI - HAVA OLAYLARI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
PATATES.
DOKU KÜLTÜRÜ VE BİYOTEKNOLOJİ İLE İLGİLİ PROBLEMLER
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ÇEVRE SORUNLARI.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
FOTOSENTEZ.
SULAMA YÖNTEMLERİ Prof. Dr. A. Halim ORTA.
Sıcaklık Meyve ağaçlarının gelişmesi ve verimliliği sıcaklık ile yakından ilgilidir. Sıcaklığın yüksekliği veya düşüklüğü metabolik olayları farklı şekillerde.
Tarım ve Hayvancılıkta Bilişim Tabanlı Karar Destek Sistemleri
TARIM EKONOMİSİ ve İŞLETMECİLİK DERS NOTLARI
MEVSİMLER VE İKLİM Son Tekrar Tarık ÖLMEZ LGS’de MASTER olma zamanı
Sunum transkripti:

Tarımsal Meteoroloji Prof. Dr. A. Nejat EVSAHİBİOĞLU Prof. Dr. Mustafa Özgürel ve Öğr. Gör. Gülay Pamuk Mengü tarafından yazılan “Tarımsal Meteoroloji” kitabından faydalanılmıştır.

Hava ve İklim ile Tarım Arasındaki İlişkiler * Hava ve iklim ile tarımsal uygulamalar arasındaki yakın ilişkiler altı madde altında özetlenebilir:

Topraklar Bitkiler Hayvanlar Bitki-hayvan hastalık ve zararlıları Tarımsal yapılar ve ekipmanlar Hidroloji ve su kaynakları

Topraklar * Hava olayları, toprağın kimyasal, fiziksel ve biyolojik özellikleri üzerine etki etmektedir.

Yağışlar bir taraftan toprağa kimyasal maddeler eklerken, diğer taraftan toprağın besin maddelerinin yıkanarak kaybolmasına neden olmaktadır.

Topraklar * Tüm dünyada yaşanan erozyon sorunu, bu olayın yaşanması ve günden güne etki alanının artması bölgesel hava olayları ile ilgilidir.

Topraklar hazırlıkları ve ekim döneminde, toprak sıcaklığı, nemi, hava sıcaklığı ve nemi ile birlikte ekim ve çimlenme bakımından önemli etkiye sahiptirler.

Topraklar * Bu nedenle çeşitli ülkelerde, özellikle pamuk ve yer fıstığı bitkisinde ekim döneminden önce ve ekim süresince, genel ve özel tarımsal hava tahminleri ile günlük toprak sıcaklığı tahminleri, çiftçilere erken uyarı ile birlikte önemli meteorolojik yardım sağlanmaktadır.