İDĞÂM (الإدغام) İdğâm bir harfi diğer bir harfin içine katmak demektir. İdğâm’ın tecvîd ilmindeki tarifi ise şöyledir: الإدغام: إدْخَالُ أحَدِ الحَرْفَيْنِ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hazırlayan;Allah c.c. Bir kulu.
Advertisements

Beşinci hafta. Müfredat programı Ödev teslim Projelerini teslim edenler; Belediye Projesi -> Tamam Ulaşım Projesi -> Geldi ama kavramsal tasarım yerine.
USING A DICTIONARY. Sözlük kullanırken ilk olarak dikkat etmemiz gereken şey KISALTMALAR (Abbreviations) dır.
Dosya Yönetimi Dosya, Klasör ve Sürücüler HÜSEYİN ALİOSMANOĞLU.
YAZIM KURALLARI.

ALFABETİK SIRA. 1. İlk harfe göre sıralanır. 2. İlk harfler aynı ise sırayla diğer harflere bakılır. Yalı Yaban Yeşil Yemin 1- yaban 2- yalı 3- yemin.
İSİM GRUBU. Bu konu için önerilen literatür: 1. İSİM TAMLAMASI: Leyla Karahan, Türkçede Söz Dizimi, Akçağ Yayınları, 2008, İYELİK GRUBU VE İSİM.
Örnek 1 Kullanıcının girdiği bir sayının karesini hesaplayan bir program yazınız.
MED 167 Making Sense of Numbers Değişkenlik Ölçüleri.
OLASILIK TEOREMLERİ Permütasyon
Bağlama ve Kapsam Kavramları
Kur’an Okuma Kural Ve Kaideleri NurşenVe İdris YAVUZYİĞİT
OLASILIK. OLASILIK Olasılık olayların olabilirliğinin sayılarla ifadesidir. Olasılığın günlük hayatımızda bir çok uygulama alanı vardır. Örneğin; sayısal.
FİİLLERDE SORU Fiile "mi" soru eki getirilerek soru çekimi sağlanır.
BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA DERSİ
Metinlerin Sınıflandırması
İÇİNDEKİLER NEGATİF ÜS ÜSSÜ SAYILARIN ÖZELLİKLERİ
Hazırlayan Öğrencinin: ADI SOYADI= Nefise YILMAZ NUMARASI =
KDV BEYANNAMESİ / MUHTASAR BEYANNAME / KURUMLAR VERGİSİ BEYANNAMESİ / GEÇİCİ VERGİ BEYANNAMESİ’NDE ORTAK ÖZELLİKLER F5 PENCERESİ Beyannamelerde yer alacak.
Ayrık Zaman Hopfield Ağı ile Çağrışımlı Bellek Tasarımı
PROGRAMLI ÖĞRETİM Tanımı:
ANKARA ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ – KIYMETLİ EVRAK HUKUKU DERS NOTLARI Bu notlar her hafta işlenecek ders planını detaylı olarak göstermesi için hazırlanmış.
Bölüm 2: Bir Boyutta Hareket. Bölüm 2: Bir Boyutta Hareket.
PARANIN ZAMAN DEĞERİ.
TAM SAYILAR.
BÜTÇE HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
APARTMANLAR OYUNU NEDİR?
TÜRKÇE FATMANUR ŞAHİN 6/A 523.
DOĞAL SAYILAR TAM SAYILAR
X-IŞINLARI KRİSTALOGRAFİSİ
KİMYASAL BAĞLAR.
ELEMENTLER.
MAT – 101 Temel Matematik Mustafa Sezer PEHLİVAN *
VELİLER İÇİN ANKET GİRİŞİ
Harfi Cerler (Cer Harfleri)
HAYEF FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENLİĞİ
FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞİMLER
KÜMELER HAZIRLAYAN : SELİM ACAR
Dosya, Klasör ve Sürücüler
KALKALE (القلقلة) Kalkale sözlükte; sarsmak, kımıldatmak, seslenmek, bir şeyi depretmek gibi manalara gelir. تَقَلْقُلُ الْمَخْرَجِ حَتَّى يُسْمَعَ له.
BÖLÜM 7 SIVILAR VE GAZLAR. BÖLÜM 7 SIVILAR VE GAZLAR.
DUDAK TA’LÎMİ Tilavet esnasında dudakların usûl ve kaidelere uygun olarak hareket etmesine dudak ta’limi denir. Dudak Ta’limi’nin Gayesi: Harflerin harekelerinin,
PARANIN ZAMAN DEĞERİ.
ASAL SAYILAR Nilsu Yurtseven
TECVİD İLMİ SIFATLAR LAZIMÎ SIFATLAR ARIZÎ SIFATLAR MAHRECLER
SİSMİK PROSPEKSİYON DERS-3
MEDD-İ LÂZIM(المد اللازم)
HARFLERİN SIFATLARI Tecvîd ilminde sıfat; mahreçte meydana gelişi esnasında sese arız olan keyfiyete denir. Mahreçleri bir olan harfler sıfatlarıyla birbirlerinden.
Maddeler doğada karışık halde bulunur
İNTERNET VE BİLGİSAYAR AĞLARI
SES NEDİR? Titreşen maddelerin bulunduğu ortama yaydığı enerjiye ses denir.
ANALİTİK KİMYA DERS NOTLARI
Düzlem Yüzeyler ve Prizmalar
OLASILIK İrfan KAYAŞ.
Bilgisayar Bilimi Koşullu Durumlar.
Tenvin (اَلتَّنْوِينُ) sözlükte, nûn’lama demektir
HARF ( (الحرف Tecvîd ilminin en temel öğesi harflerdir.
MED VE HÜKÜMLERİ (المدُّ و أحكامهُ)
الوقف ولإبتداء Vakf (الوقف) durmak, durdurmak demektir.
Değerler ve Değişkenler
İNTERNET VE BİLGİSAYAR AĞLARI
BÖLÜM III I. ZAMAN – II II. YIL
HAZIRLAYAN : KUR’AN KURSU HOCASI HAFIZ MESUT ÇELEBİ
Saf Madde ve Karışımlar Hazırlayan: İlayda Turgut
KARIŞIMLAR.
Limit L i M i T 1981 yılından günümüze, bu konuyla ilgili 17 soru soruldu. Bu konu, türev ve integral konusunun temelini oluşturur. matcezir.
İleri Algoritma Analizi
OLASILIK Uygulamada karşılaşılan olayların birçoğu kesin olmayan diğer bir ifadeyle belirsizlik içeren bir yapıya sahiptir. Olasılık kavramı kesin olmayan.
RASTGELE DEĞİŞKENLER Herhangi bir özellik bakımından birimlerin almış oldukları farklı değerlere değişken denir. Rastgele değişken ise tanım aralığında.
Sunum transkripti:

İDĞÂM (الإدغام) İdğâm bir harfi diğer bir harfin içine katmak demektir. İdğâm’ın tecvîd ilmindeki tarifi ise şöyledir: الإدغام: إدْخَالُ أحَدِ الحَرْفَيْنِ المُتَمَا ثِلَيْنِ اَوِ المُتَجَانِثَيْنِ اَوِ المُتَقَارِبَيْنِ فى الآخِرِ İdğâm; birbirine mütemasil (birbirinin aynı) veya mütecanis (mahrecleri aynı sıfatları farklı) veya mütekarib (mahrecinde veya sıfatında birbirine yakınlığı olan) iki harften birincisini, ikincisine katmaya denir.

İDĞÂM’A DAİR BİR KAÇ HATIRLATMA İdğâm’ın iki öğesi vardır. Bunlar; Müdğam (المدغم) ve Müdğamün fîh (المدغمُ فيهِ)’dir. Müdğam, idğam edilecek olan (yani kendisinden sonraki harfe katılacak olan) birinci sakin harfe denir. مَنْ يَشَاءُ ifadesindeki sakin nûn (نْ) müdğam durumundadır. Müdğamün fih ise; idğâmın kendisinde icrâ edildiği oluşumdaki ikinci harfe denir. Müdğamun fîh harekeli olmalıdır. Yukarıdaki من يَشاء ifadesindeki meftûh yâ (يَ) harfi müdğamun fîh’dir. Not: Bütün idğamlarda (İdğam-ı Kebîr hariç) müdğam sakin, müdğamun fîh harekeli olmalıdır.

OLUŞUMDAKİ HARFLER AÇISINDAN KIRAAT İMAMLARININ BAKIŞ AÇISINA GÖRE İDĞÂM (الإدغام) OLUŞUMDAKİ HARFLER AÇISINDAN İdğâm Ma’al-Ğunne الإدغام مع الغنة İdğâm Bilâ Ğunne الإدغام بلا غنة İdğâm-ı Misleyn إدغام المثلين İdğâm-ı Şemsiyye إدغام الشمسي İdğâm-ı Mütecaniseyn ادغام المتجانثين İdğâm-ı Mütekâribeyn ادغام المتقاربين TELAFFUZU AÇISINDAN TAM İDĞÂM الإدغام التام NÂKIS İDĞÂM الإدغام النَّاقِصُ KIRAAT İMAMLARININ BAKIŞ AÇISINA GÖRE İDĞÂM-I KEBÎR الإدغام الكبير İDĞÂM-I SAĞÎR الإدغام الصَّغِيرُ

OLUŞUMDAKİ HARFLER AÇISINDAN İDĞÂM İdğâm Ma’al-Ğunne الإدغام مع الغنة نْ+يمنو İdğâm Bilâ Ğunne الإدغام بلا غنة نْ+لر İdğâm-ı Misleyn إدغام المثلين ...ن+ن, د+د İdğâm-ı Şemsiyye إدغام الشمسي الحروف الشمسي + ال İdğâm-ı Mütecaniseyn ادغام المتجانثين ط د ت , ظ ذ ث , ب م İdğâm-ı Mütekâribeyn ادغام المتقاربين ل ر , ق ك

TELAFFUZU AÇISINDAN İDĞÂM TAM İDĞÂM الإدغام التام NÂKIS İDĞÂM الإدغام النَّاقِصُ

TAM İDĞÂM(الإدغام التام ) Müdğam’ın zât ve sıfatlarıyla birlikte, müdğamun fîh’in içinde tamamen kaybolup ikisinin şeddeli bir harf gibi okunmasıdır. Örnekler; قَدْ تَبَيَّنَ [قَتَّبَيَّنَ] إذْ ذَهَبَ [إذَّهَبَ] منْ مَرْقَدِنَا[مِمَّرْ قَدِنَا] Örneklerden anlaşılacağı üzere yukarıdaki kelimelerin telaffuzu esnasında müdğam, müdğamun fîh’in içerisinde tamamen kaybolmaktadır.

NÂKIS İDĞÂM (الإدغام النَّاقِصُ) Müdğam, zatı itibariyla müdğamün fîh’in içinde kayboluyor, fakat herhangi bir sıfatıyla kendini hissettiriyorsa buna nâkıs idğâm denir. Örnekler; مِنْ وَالٍِِِ , أحَطْتُ , فَرَّطْتُ gibi.

TAM VE NÂKIS İDĞAM’I TESPİT ETMENİN YOLLARI İdğâm yapılan lafızda müdğam kuvvetli, müdğamun fîh zayıf bir harf ise veya müdğam kalın, müdğamun fîh ince bir harf olursa, bu nâkıs idğam olur. مَنْ يَعْمَلْ بَسَطْتَ gibi… Müdğam zayıf, müdğamun fîh kuvvetli bir harf olursa veya (nûn hariç) müdğam ile müdğamun fîh her ikisi de ince veya her ikisi de kalın harf olursa; yahut müdğam ince müdğamun fîh kalın harf olursa bu durumda tam idğam olur. وَدَّتْ طاءِفَةٌ , يَلْهَثْ ذَلِكَ , إذْ ذَهَبَgibi…

KARIŞIK ÖRNEKLER مِنْ وَلِىٍّ , مُحَمَّدٌ رَسُولُ اللهِ , مِنْ لَدُنْكَ , رَبِّ , وَدَّتْ طاءِفَةٌ , وَالشَّمْسِ , أحَطْتُ , إذْظَلَمُو يَلْهَثْ ذَلِكَ , يَأبُنَيَّ ارْكَبْ مَعَنَا

KIRAAT İMAMLARININ BAKIŞ AÇISINA GÖRE İDĞAM İDĞÂM-I KEBÎR الإدغام الكبير İDĞÂM-I SAĞÎR الإدغام الصَّغِيرُ

İDĞÂM-I KEBÎR (الإدغام الكبير) Bir idğâm’da müdğam ile müdğamun fîh’in ikisi de harekeli olursa buna idğâm-ı kebîr denir. Bu çeşit idğâm Ebû Amr’ın kıraatinde mevcuttur. İdğâm-ı Kebîr’e bu ismin verilmesi; bu tür idğâmın çokluğu, daha kapsamlı olması ve telaffuzdaki zorluğu sebebiyledir. İdğâm-ı Kebir birbirinin aynı iki harfin harekeli olarak yan yana gelmesi durumunda yapıldığı gibi, mahreç veya sıfat yakınlığı olan iki harfin harekeli olarak yanyana gelmesi durumunda da yapılabilir. Örnek; َهَبَ بِسَمْعِهِمْ لذ (َهَبِّسَمْعِهِمْ لذ) , قَالَ رَبِّ (قَآرَّبِّ) gibi…

İDĞÂM-I SAĞÎR (الإدغام الصَّغِيرُ) Bir idğam’da, müdğam sakin müdğamun fîh harekeli olursa buna idğâm’ı sağîr denir. Bütün kıraatlerde bu çeşit idğam vardır. Bizim kıraatimiz olan İmam Âsım Kıraatinde sadece bu çeşit idğâm mevcuttur. Müstakil birer konu olarak ele alacağımız; idğâm ma’al ğunne, idğâm bilâ ğunne, idğâm-ı şemsiyye, idğâm-ı misleyn, idğam-ı mütecaniseyn, idğam-ı mütekâribeyn gibi konuların hepdi İDĞAM-I SAĞİR kategorisine dahildir.

İDĞÂM’DA DUDAK TA’LÎMİ Bütün idğam çeşitlerinde sakin olan müdğam, dudak ta’lîmi açısından kendisinden sonra gelen müdğamun fîh’e tabidir. Örneğin; منْ يُريدُ ifadesinde müdğam durumunda olan sakin nûn dudak talimi açısından, kendisinden sonra gelen ve müdğamun fîh konumunda olan madmûm yâ (يُ) harfine tabi olmalıdır ve dudaklar ileri sürülerek telaffuz edilmelidir.