BİTKİLERDE GÖRÜLEN STRES ÇEŞİTLERİ ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Advertisements

GİRİŞ ETKİNLİĞİ Aşağıdaki sorularla ilgili düşünceleriniz nelerdir? Yağmur niçin yağar? Sıcak havalarda yağmur yağarken, soğuk havalarda kar yağmasının.
MADENSEL MADDELER (MİNERALLER)
ÇOCUK GELİŞİMİNE GİRİŞ
Entegre Savaş Zararlı ve hastalık etmenlerine karşı kullanılan çeşitli yöntemlerin birbirini tamamlayıcı, ekosistemdeki dengeyi koruyucu şekilde uygulanmaları...
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
SERA KURULUŞUNDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
İklim ve İklim Elemanları SICAKLIK. Bilmemiz Gereken … Isı : Cisimlerim potansiyel enerjisidir. Sıcaklık : Isının dışa yansıtılmasıdır.Birimi santigrat.
Pik (Ham) Demir Üretimi
1 Hücre nedir? Hücre, canlının en küçük yapı ve görev birimidir.
Isı Enerjisi Maddenin sıcaklığını artırmak için verilmesi gereken enerji çeşidine ısı enerjisi denir. Q ile gösterilir. Isı bir enerji çeşidi olduğundan.
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ.
Coğrafya Performans Ödevi
Hazırlayan: Musa Yıldız Hazırlayan: Musa Yıldız Erciyes Üniversitesi Biyoloji Bölümü Erciyes Üniversitesi Biyoloji Bölümü.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
BİTKİLER ATLIOĞLU İLKÖĞRETİM OKULU 5-B SINIFI HAZIRLAYANLAR
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI. SU HALDEN HALE GİRER İlkbaharda hava sıcaklıkların artması ile yükseklerde bulunan karlar az almaya başlar.Eriyen karlar.
BİTKİLERDE ÜREME VE GELİŞME
1) Aşağıdakilerden hangisi canlıların ortak özelliklerinden değildir? A) Boşaltım B) Sindirim C) Oksijenli Solunum D) Üreme E) Metabolizma.
ÇEVRE E Ğİ T İ M İ. HAZIRLADIĞIM ÇEVRE KİRLİLİĞİ SUNUMUNDA ASIL AMACIM İNSANLARIN ÇEVREYE OLUMSUZ ETKİLERİNDEN BAHSEDEREK BU KONUDA TOPLUMU BİLİNÇLENDİRMEK.
Asitler ve Bazlar. Bu maddelerden ekşi olan ve turnusol kâğıdını kırmızı renge dönüştürenler asit özelliği taşır. Tadı acı olan, kayganlık hissi veren.
Örtü Altı Yapıları Malç Örtüler
BAKTERİLER ALEMİ. BAKTERİLER ALEMİ BAKTERİLER ALEMİ Prokaryot hücre yapısı taşırlar. Birçok farklı kimyasal ve fiziksel ortamda yaşayabilirler. Çok.
PROTEİNLER. PROTEİNLER PROTEİNLER Karbon,hidrojen,oksijen ve azot elementlerinden oluşmuş organik bileşiklerdir. Yapısında bazen sülfür,fosfor veya.
BESİN ZİNCİRİNDE ENERJİ AKIŞI
FOTOSENTEZ HIZINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER
DENİZ ÜZERİNDE YAĞIŞ ÖLÇÜMÜ
CANLILIK ve ENERJİ
BESLENME VE DİYETETİKTE
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
Hayvan refahına uygun koşulların belirlenmesi
Biyoremediasyon Oranını Etkileyen Faktörler
Şişelenmiş Doğal Mineralli Sular ve Kaynak Suları
HALİM GÜNEŞ.
Bitkiler * Mevsim boyunca gözlenen hava olayları, tahıllar ve diğer ürünlerin kurutulması, harman çalışmaları, meyve ve sebzelerin depolanması üzerine.
Atomlar birleştiği zaman elektron dağılımındaki değişmelerin bir sonucu olarak kimyasal bağlar meydana gelir. Üç çeşit temel bağ vardır:
Hal değişimi.
RADYASYON KİRLİLİĞİ.
BESİN ZİNCİRİNDE ENERJİ AKIŞI
YAĞMURUN KARIN OLUŞUMU YERYÜZÜNDE SUYUN UĞRADIĞI DEĞİŞİKLİKLER
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
Sulama Suyu Kalitesinin Sınıflandırılmasında Kullanılan Kriterler
BÖLÜM 9 Faz Değişimi ve Isı Transferi. BÖLÜM 9 Faz Değişimi ve Isı Transferi.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
TOPRAK BİLİMİNE GİRİŞ Jeoloji Mühendisliği
Bölüm 4: Tarımsal ürünlerin pazarlama fonksiyonları
Madde ve Maddenin Özellikleri
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
MADDEYİ TANIYALIM.
Isı Enerjisi ve Gerekliliği
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
BİY 422 BİTKİ EKOLOJİSİ PROF. DR. LATİF KURT
Bitkiler * Mevsim boyunca gözlenen hava olayları, tahıllar ve diğer ürünlerin kurutulması, harman çalışmaları, meyve ve sebzelerin depolanması üzerine.
Problemler – Kültür Sırasında Problemler
KALITIM VE ÇEVRE I. Kalıtım II. Çevre
ATMOSFER VE KATMANLARI - HAVA OLAYLARI
Gelişim ve Temel Kavramlar
Tarımsal Meteoroloji Prof. Dr. A. Nejat EVSAHİBİOĞLU
Canlıların Büyüme ve Yaşamasına Etki Eden Faktörler
PATATES.
DOKU KÜLTÜRÜ VE BİYOTEKNOLOJİ İLE İLGİLİ PROBLEMLER
ÇEVRE SORUNLARI.
FOTOSENTEZ.
Sıcaklık Meyve ağaçlarının gelişmesi ve verimliliği sıcaklık ile yakından ilgilidir. Sıcaklığın yüksekliği veya düşüklüğü metabolik olayları farklı şekillerde.
Çiçekli Bitkilerde Üreme 2
HIYARDA GÖRÜLEN BESİN ELEMENT NOKSANLIĞI
Beslenme İlkeleri - 5.
ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ TEMEL İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ.
Sunum transkripti:

BİTKİLERDE GÖRÜLEN STRES ÇEŞİTLERİ ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ BÖLÜMÜ BİTKİLERDE GÖRÜLEN STRES ÇEŞİTLERİ Hazırlayan: Sümeyye GÜLEÇ

1.SU STRESİ 1.1 su azlIğI stresİ Nedenleri; Toprakta faydalı suyun yeterli miktarda bulunmaması Atmosferik koşullarında etkisi ile transpirasyon ve evaporasyon sonucu suyun sürekli yitirilmesidir.

kuraklIğa dayanma stratejİLERİ ŞUNLARDIR; Kuraklık öncesi hızlı bir olgunlaşma ve yağış sonrası üreme, Su kaybını derin köklere sahip olarak geciktirme, Transpirasyona karşı koruma önlemleri veya taze dokularda suyu depo etme, Dokulardan su kaybına izin verme ve suyun azaldığı durumlarda büyümeye devam etme, şiddetli su kaybında ise var olmaya çalışma.

Biriken absisik asit toprak üstü organlarında gelişmeyi durdururken kök sisteminin derine doğru uzamasına neden olur.

1.2 SU FAZLALIĞI STRESİ Su altındaki topraklarda O2 noksanlığı ve CO2 toksitesi ortaya çıkar. Bitkilerde büyüme olumsuz etkilenir, fotosentez miktarı azalır ve ciddi ürün kaybı olur. Bitkilerde aktif iyon alınımı azalır ve besin elementi noksanlıklarına neden olur. Su ile kaplı topraklarda oksijen çok çabuk tükenir ve anaeorobik mikroorganizma işlevi sonucu oluşan metabolik ürünler toksik etkiye neden olur.

1. 3 Tuzluluğa bağlI su stresİ Toprak çözeltisinde çözünmüş madde miktarının ve tuzların artması ozmotik basıncın artmasına neden olur. Bu durum bitkilerin sudan yararlanmasını engeller. Tuz doğrudan toksik etki göstererek bitkilerde stres etkisi oluşturur. Belirtileri kloroz ve nekroz şeklinde gözlenmektedir. Tuzluluğa neden olan iyonlar çoğunlukla Na, Cl, SO4, ve HCO3 tır. Na ve Ca diğer iyonların alınımını güçleştirir.

2.Tuz stresİ Toprakta çözünebilir tuzların miktarı, bitkinin tolerans sınırının üzerine çıktığında tuz stresi başlar. Tuz içeriği artıkça bitkinin su alımı da kısıtlanır. Pratikte tuz stresi Na ve Cl gibi iyonların fazlalılığı olarak tanımlanır.

Bitkiler tuzluluk açısından iki gruba ayrılır. Halofitler: Tuzluluğa dayanıklı Glikofitler: Tuzluluğa dayanıklı olmayan Mısır, soğan, limon, portakal, marul ve fasulye tuza oldukça yüksek oranda hassas bitkilerdir. Pamuk, üzüm, buğday, ayçiçeği ve arpa orta dereceli Şeker pancarı ve hurma ise tuzluluğa karşı yüksek oranda direnç gösteren bitkilerdir.

Aşırı tuz stresi bitkilerde bodurluğa ve kök büyümesinde gerilemeye neden olur. Tomurcuk oluşumu azalır, toprak üstü gelişme olumsuz etkilenir ve yapraklar küçük kalır. Hücrelerin ölmeleri sonucu köklerde, tomurcuklarda, yaprak kenarlarında ve büyüme uçlarında sarı lekeler (Nekroz) oluşur. Bitkilerde suyun azalması ve tuzluluğa bağlı iyonların artmasıyla enzim aktivitesi azalırken, protein sentezi geriler, zar geçirgenliği azalır, kloroplastlar ve diğer hücresel yapılar önemli ölçüde zarar görür. İyonlar arasındaki denge bozulduğundan tuzu oluşturan iyonlarla bitki için gerekli besinler arasında rekabet görülür ve bitkiler kendileri için gerekli elementleri yeterli miktarda alamazlar.

3.SICAKLIK STRESİ Her bitkinin en etkili biçimde yetiştiği ve geliştiği sıcaklığa optimum sıcaklık denir. Sıcaklıkla ilgili stres üç kısımda incelenir; Kuraklık stresi Soğuk stresi Don stresi

3.1 KURAKLIK STRESİ Bitkiler genelde 15-45 C’de gelişme gösterirler. Aktif olarak büyüyen dokular çok nadir 45C’nin üzerinde hayatta kalabilirken, kuru tohumlar 120C ve polen taneleri 70C’ye kadar dayanabilmektedir.

Yüksek SICAKLIK BİTKİLERDE; Büyüme ve fotosentez üzerine olumsuz etki yapar ve özellikle gövdede nekrotik berelemelere neden olur. Yapraklarda, meyvelerde, çam ağaçlarının iğne yapraklarında sarı lekeler oluşur. Proteinlerin denatüre olmalarına ve bitkilerde enzim aktivitesine yol açar . Hücre yapısının ve hücre fonksiyonlarının değişmesine neden olur. Sıcaklığın hücre zarı üzerine olan etkisi de oldukça önemlidir.

Şeker pancarında yüksek sıcaklık sonucu oluşan nekroz

Ayçiçeğinde güneş yanıklığı Mısırda güneş yanıklığı

3.2 soğuk stresİ Soğuk stresi genellikle 0-15 C arasında değişen sıcaklıklarda görülür. Sıcak seven tropik ve yarı tropik bitkiler 15 C’nin altındaki sıcaklıklarda soğuk stresi gösterirler. Soğuk iklim bitkileri ise bu sıcaklıklara kolaylıkla adapte olarak gelişimlerini sürdürürler. Turunçgiller, pamuk, çeltik, şeker kamışı, soya fasulyesi ve patates gibi bitkiler don oluştuğunda ya da donma derecesinin biraz üzerindeki sıcaklıklarda zarar görürler. Muz gibi kimi tropik bitkiler ise 13 C’nin altındaki sıcaklıklarda birkaç saat içerisinde zarar görürler.

3.3 DON STRESİ Sıcaklığın 0 C’nin altına düşmesi sonucu oluşan don stresinin olumsuz etkisi çevre sıcaklığının düşük olmasından çok hücre suyunun donmasından kaynaklanır. Buz oluşumu hücreler arası boşlukta başlar. Buradaki suyun donması ozmotik bir etki yaparak hücre içindeki (simplast) suyun hücre arası boşluğa (Apoplast) geçmesine ve donmasına yol açar. Bu durum hücrelerde su eksikliğine neden olur. Başlangıçta sadece hücreler arasındaki su donduğundan bitki fazla zarar görmez. İlk buz hücre duvarında oluşur. Eğer donma olayı uzun süre oluşursa protoplast donar ve bitki ölümü gerçekleşir.

Domates serasında don zararı

4. IŞIK STRESİ Işık stresi gün ışığının bitkilerde oluşturduğu stres olup öncelikle fotosentez üzerine etkilidir. Güneş ışığı fotosentezi etkilemesinin yanında bitkinin sıcaklığını ve ışığa bağlı tepkimeleri de etkileyerek stres yapar. Güneş enerjisinin miktarı çeşitli çevre faktörlerinin etkisiyle azaltılmaktadır. Bu nedenle bitkilerde ışık stresi genellikle ışığın fazlalığından değil yetersizliğinden kaynaklanmaktadır. Fotosentezin oluştuğu yaprakların üst üste gelmeleri ve bitkilerdeki dizilişleri nedeniyle ışıktan yararlanma kademeli olarak gerçekleşir. Bitki yoğunluğu, bitki boyu ve yaprakların şekli yararlanılan ışığın kalite ve miktarını etkiler. Yaprağın yapısı ve kalınlığı ışık geçirgenliği üzerinde etkilidir. Bitkilerde ışık yetersizliği sonucu karbonhidrat üretimi azalır, buna bağlı olarak köklere daha az besin göndererek kök gelişimini yavaşlatır.

5. hastalIK STRESİ Virüs, bakteri ve mantarlar insan ve hayvanlarda olduğu gibi bitkilerde de hastalıklara neden olurlar. Patojen organizmalar stomalardan, gövdedeki yarıklardan veya çiziklerden bitki içine girerek enfeksiyon yaparlar. Eğer bitki çok duyarlı, patojen de etkin ise ölüm görülür. Yapraklarda sararma (Kloroz), lekelenme (nekroz), solma, kabuk bağlama, kök ve meyve çürükleri hastalıkların belirtileridir. Hastalıklara karşı koruyucu dokulardaki kalınlaşmalarla fiziksel önlemler alınır. Bunların yanında kimyasal önlemler de alınabilir. Taninler, alkoloidler gibi kimyasallar, mantar misellerinin gelişmesini önlemek için üretilirler

6.SU TAŞKINI (FAZLA SU) STRESİ Nehir, ırmak ve derelerin taşması ya da aşırı yağışlar sonucu suyu alt katmanlara geçiremeyen topraklar geçici olarak suyla kaplanır. Bu durumda toprağa oksijen giremediği için bitki kökleri ve diğer organlar solunum yapamaz. Bitkilerde büyüme olumsuz şekilde etkilenir, fotosentez miktarı azalır . Su ile kaplı topraklarda oksijen bir iki saat içerisinde tükenir. Bu koşullarda anaerobik mikroorganizmaların faaliyetleri sonucu Fe, Mn, H2S, sülfidler, laktik asit, bütirik asit, vb. maddelerin miktarları hızla zehir etkisi yapacak düzeylere yükselir.

7.OKSİDATİF STRES Hücrelere zarar veren ya da hücreleri öldüren reaktif oksijen türlerinin bitki hücrelerinde oluşması ile ortaya çıkar. Ozon bu stresin en önemli etkenlerinden biridir. Atmosferin üst katmanlarında bulunan ozon dünyamızı UV ışınlarının etkisinden koruduğu için yararlı olsa da yeryüzünün hemen üst katmanlarındaki ozon (son derece reaktif olduğundan) canlılar için oldukça zararlıdır.

8.HAVA KİRLİLİĞİ STRESİ Atmosfere, toprağa ve suya karışarak kirliliğe neden olan toksik maddelerin temel kaynağını endüstri, trafik, tarımsal ve evsel ilaçlar yanında özellikle fosil yakıtlar oluşturur. Bitkilere zarar veren hava kirleticilerinin başında; SO2, N2O, NO, NO2, O3(ozon), H2S (Hidrojen sülfür) gelir. Çeşitli kirleticilerin bitkilerde oluşturdukları zarara ilişkin belirtiler bitkiden bitkiye değişir. Bir başka deyişle aynı kirleticinin çeşitli bitkilerde oluşturduğu zararın belirtileri farklı olabileceği gibi benzer belirtiler çeşitli kirleticilerden de kaynaklanabilir.

9.AĞIR METAL STRESİ Atık maddelerle topraklar, yer altı ve yer üstü suları giderek daha fazla kirlenmektedir. Özellikle ağır metal kirliliği uzun süreli sorunlara neden olmaktadır. Organizmalarda birikerek besin zincirinde yer almakta ve zararlarını yıllarca sürdürmektedirler. Çinko, kurşun, nikel, kobalt, krom, bakır, mangan, kadmiyum, selenyum, arsenik ve alüminyum gibi belirli bir miktarı aştıklarında zehir etkisi yapan kirleticilerdir. Genellikle elektron aktarımında devreye girerek solunum ve fotosentez üzerine olumsuz etki yaparlar. Hayati öneme sahip enzimleri inhibe ederek çalışmalarını engellerler. Böylece bitkilerin enerji üretme ve kaliteli ürün oluşturma yetenekleri azaltılır.

SORULAR Bitkilerde ışık yetersizliği sonucu _________ üretimi azalır, buna bağlı olarak köklere daha az besin göndererek kök gelişimini yavaşlatır. Sıcaklıkla ilgili stres çeşitlerini yazınız. Su azlığı stresi atmosferik koşullarında etkisi ile __________ ve __________ sonucu suyun sürekli yitirilmesidir. Aşırı tuz stresi bitkilerde ________ ve kök büyümesinde gerilemeye neden olur. Su taşkını stresini açıklayınız.