Öğr. Gör. Asuman Reyhan KURT

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ İKİNCİ ÖĞRETİM İKİNCİ SINIF
Advertisements

Gaziosmanpaşa_üniversitesi_rektörlük_türk _dili_bölümü gaziosmanpaşa_üniversitesi_rektörlük_türk _dili_bölümü Türk Dili I YAZIM KURALLARI,.
“-de” Hal ekinin Ve “-de” Bağlacının Yazılışı ► DURUM EKİ OLAN “-de” ♫ Kendinden önceki sözcüğe bitişik yazılır.(Her yerde aradım) ♫ Ünlü uyumunu bozmaz.(Okulun.
VARLIKLARA VERİLİŞLERİNE GÖRE ADLAR
Noktalama işaretleri, yazıda okuyuşu kolaylaştırmak, doğru anlaşılmayı sağlamak için kullanılan yardımcı işaretlerdir.
İnsanlar; duygu, düşünce ve isteklerini cümlelerle dile getirir. Cümleler ise sözcüklerden oluştuğu için sözcükler, dilin en önemli öğesidir. Sözcükler,
1 SÖZCÜKTE ANLAM ÖZELLİKLERİ TÜRKÇE / Sözcükte Anlam Özellikleri.
1.Yüklem: Cümlede yapılan işi, oluşu ya da eylemi bildiren kelimeye yüklem denir. Yüklem cümlenin temel öğelerinden biridir. Genellikle cümlenin sonunda.
2-A SINIFI BİLGİ YARIŞMASINA HOŞ GELDİNİZ Yarışmada; Hayat Bilgisi 5 soru Türkçe 6 soru Matematik 5 soru ve Genel kültür 4 soru olmak üzere Toplam 20 soru.
23 NİSAN 23 NİSAN NEDİR? 23 Nisan 1920′de Ankara’da Türkiye Büyük Millet Meclisi kuruldu.Türkiye Büyük Millet Meclisi 88 yıl önce.
Varlıkların Özelliklerini Belirten Kelimeler (Sıfat – Ön Ad)
Değerli Arkadaşlar, aşağıdaki sorular 7. ve 8. sınıflar için özel hazırlanmış dil bilgisi kitabımızdan yararlanılarak oluşturulmuştur. Kendi okulumuzda.
Ad (İsim) Ad (İsim) Çeşitleri Özel Ad Cins Ad
YAZIM KURALLARI.
YAZIM KURALLARI (İMLA)
Y AZıM K URALLARı S UNUSU Hazırlayan Muhammet DOĞAN Türkçe Öğretmeni.
İSİMLER İSİM: Canlı ve cansız varlıkları, duygu ve düşünceleri, çeşitli durumları bildiren kelimelere İSİM denir.
AHİLİ K Güçlü bir sivil toplum örgütü. ESKİ BİR SİVİL TOPLUM ÖRGÜTÜMÜZ; AHİLİK Bilindiği gibi Türklerin tarih sahnesine çıkışı neredeyse insanlık tarihi.
SÖZCÜKTE ANLAM.
1 ZAMİRLER Dil, kısa, öz anlatımı sever. Konuşurken, yazarken gereksiz, sevimsiz tekrarlardan kaçınmak için, daha önce anılan bir ismin yerine, onu karşılayacak.
SES BİLGİSİ MUSTAFA DEMİRCAN.
BAĞLAÇ. BAĞLAÇ  Eş görevli sözcükleri, söz öbeklerini, cümleleri birbirine bağlayan ya da çeşitli anlam ilgileri kuran sözcük veya söz öbekleridir. Başlıca.
NOKTALAMA İŞARETLERİ. 1.NOKTA(.) 1.NOKTA(.) Bitmiş cümlenin sonunda kullanılır: Okula geldim. Bitmiş cümlenin sonunda kullanılır: Okula geldim. İsimlerin.
BİLGİ YARIŞMASI 5. SINIF Hazırlayan: Mustafa AKKAŞ 5-A Sınıf Öğretmeni Hazırlayan: Mustafa AKKAŞ 5-A Sınıf Öğretmeni Başarılar dilerim.
MORFEMLER. MORFEM TÜRLERİ Şu örneklere bir göz atalım: Boyacının elleri beyaz. Öğrencilerde hefer olmalı.
BRAİLLE YAZI KISALTMA SİSTEMİ
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA NASIL OLUR? EYYÜBİYE REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ.
Prof. Dr. İnayet Aydın Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi
BAĞLAÇLAR HAZIRLAYAN : AKİF KARABAY SINIFI : 9 \ B OKULU : ANADOLU LİSESİ.
Büyük Harflerin Kullanıldığı Yerler
SIFAT ( ÖN AD) ÖRNEKLER: * Beyaz tahta * Görgülü kişi
Varlıkları daha iyi anlatabilmek için bazen daha tanıtıcı sözcükler kullanırız. Bu sözcükler isimlerin önüne gelerek onları renk, şekil, durum, sayı vb.
1. Aşağıdakilerin hangisinde yanıt cümlesi, dönüşlülük zamiridir? A) Hangilerinin durumu iyi? Bazılarının. B) Kimin saçları daha uzun? Bunun. C) Kaçının.
LYS’ye bir ay kala… Sorular ve Cevaplar
YAZIM (İMLÂ) KURALLARI
Dersimiz.com BAŞARILAR DİLER.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR / Atatürk ve Türk Kadını
MORFEMLER.
. , ; : … ? ! - ′ / ( ) − ″ “ ” TÜRKÇECİNİN AŞKI Sevgilim( )
SES OLAYLARI.
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR / Yeni Dil, Yeni Tarih
10. HAFTA TUR181 TÜRK DİLİ l.
Adlar (İsimler) Ad soylu sözcükler Fiiller
Fiilimsiler (Eylemsiler)
Fiilimsiler (Eylemsiler)
Yazım kuralları konusunun önemli bölümlerinden birisi de –de ve –ki eklerinin yazımıdır. Bu belgede konu ayrıntılı olarak işlenmiştir. ADI: AYDIN SOYADI:
SORU ZARFLARI: eylem ve eylemsilere gelerek onları soru yoluyla belirtirler. Ne zaman döneceksin? - bu kıyafetimi nasıl buluyorsun? - ne kadar uğraştınız?
DEĞERLER EĞİTİMİ NEZAKET
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
KELİME-SÖZCÜK NEDİR? Cümlenin anlamlı en küçük birimlerine ya da tek başına anlamı olmadığı hâlde cümle içinde anlam kazanan anlatım birimlerine kelime.
ZAMİRLER “Sen ve ben ve deniz Bizi anlamayan bir nesle aşina değiliz”
ZAMİRLER (ADILLAR).
KÜMELER HAZIRLAYAN : SELİM ACAR
Sözcük Türleri İsimler(Adlar)
HAZIRLAYAN: DAVUT DOĞAN
SES BİLGİSİ Ali MUTLU MUTLUCAN.
KONUMUZ 5. SINIF ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK, KİTABIMIZIN 4. ÜNİTESİDİR
HAZIRLAYAN: DAVUT DOĞAN
Fiilimsiler Fiillerden türemiş oldukları halde bir fiil gibi çekimlenemeyen, cümlede isim, sıfat, zarf görevlerinde kullanılan ve yan cümleciklerin yüklemi.
KİPER’İN DOĞUM GÜNÜ.
ZAMİRLER(ADILLAR) 6.SINIF.
CİHANGİR ÇAĞLAR ZAMİRLER
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
TÜRKÇE - SES OLAYLARI CİHANGİR ÇAĞLAR.
Fiillerde Kişi Fiillerde Zaman
Zarflar Zarf: Eylemleri, eylemsileri, zarfları, kimi zaman da ekeylemle yargı anlamı kazanmış sözcükleri türlü yönlerden (durum, zaman, yön…) tamamlayan.
Sunum transkripti:

Öğr. Gör. Asuman Reyhan KURT Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Böl. Yeni Türk Dili Ana Bilim Dalı

YAZIM KURALLARI Büyük Harflerin Yazımı: Belli bir tarih bildiren ay, gün adları büyük harfle başlar. 23 Ekim 1923 Cuma günü Kişi adlarından önce ve sonra gelen saygı sözleri, unvanlar ve meslek adları büyük harfle başlar. Sayın Ali Kaya Ahmet Beğ (Akrabalık isimleri küçük harfle başlar saygı bildirmiyorsa)

Millet, kavim, boy, oymak, din isimleri büyük harfle başlar: Türkler, Türklük, Alman, Budist, … Dil ve lehçe isimleri büyük harfle başlar: Türkçe, Farsça, Fince … Yön bildiren kelimeler özel isimden önce gelirse büyük sonra gelirse küçük harfle yazılır: Kuzey Kıbrıs’a tatile gittik. Anadolu’nun doğusundaki dağlar …

Gezegen ve yıldız adları büyük harfle başlar: Dünya, Güneş ve Ay kelimelerine dikkat. Yazın Güneş ışınları Dünya’ya dik olarak gelir. B) Sayıların Yazımıyla İlgili Kurallar: Sayılar yazıyla da rakamla da yazılabilir. Ama ölçü ve istatistiki bilgiler rakamla yazılır. Birden fazla sözcükten oluşursa ayrı ayrı yazılır. Saat dokuzu beş geçe … Üç yüz altmış beş gün.

Ki’nin Yazımı: Türkçede ek olan ki bitişik bağlaç olan ki ayrı yazılır Ki’nin Yazımı: Türkçede ek olan ki bitişik bağlaç olan ki ayrı yazılır. (Fiillerden sonra gelen ki kesinlikle bağlaçtır. ) Sev ki sevilesin. Ben yorulmadım ki. Elindekini masaya bırak. Evdeki hesap çarşıya uymaz. Kalıplaşmış olanlar: Oysaki, mademki, meğerki, halbuki, çünkü, sanki, belki …

De’nin Yazımı: Türkçede bağlaç olan de ayrı ek olan –de bitişik yazılır. (Ek olan –de, –ta /-te şekline de girer, sadece isimlere gelir ve nerede kimde sorularına cevap verir. Bağlaç olan de; bile, dahi anlamlarda kullanılır.) Sokakta yalnız yürüyordu. Otur da yemek ye! Bileşik Kelimelerin Yazımı: Türkçede bileşik kelimeler; ya ses türemesi ya ses düşmesi ya da anlam kaymasıyla bitişik yazılır. Bu durumun dışındakiler ayrı yazılır. Pazar- ertesi> Pazartesi Açıkgöz Reddetmek

Kısaltmaların Yazımı: Kısaltmalardan sonra gelen ÇE kesme işareti ile ayrılır. TCDD’ye İTÜ’den Kalıplaşmış Bazı Kelimeler: Birçok Herhangi Birkaç Herhalde Herkes Hiçbir Biraz Birtakım( Bazı)

Şey Her zaman ayrı yazılır. Herhangi bir şey Her şey Her bir şey Hiçbir şeyi Birçokları Birkaçını Bir şeyi Bir an