SERADA DOMATES YETİŞTİRİCİLİĞİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Advertisements

Yanık, Donma ve Sıcak Çarpması
FARABİ KURUM KOORDİNATÖRLÜĞÜ
Entegre Savaş Zararlı ve hastalık etmenlerine karşı kullanılan çeşitli yöntemlerin birbirini tamamlayıcı, ekosistemdeki dengeyi koruyucu şekilde uygulanmaları...
Seralarda domates Tuta absoluta.  Yumurtadan çıkan larva, yaprak, meyve, sap, gövde ve büyüme noktalarında galeriler açarak beslenir.  Yaprakta açtığı.
Türkiye’de Tarım. Türkiye'de Tarım İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir.
SERA KURULUŞUNDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
Yığma yapıların ana taşıyıcı elemanı duvarlardır
Doğadaki canlı varlık yaşam sürecini tamamladıktan sonra kompostlanarak tekrar yaşama katabilir.Şehirlerde evlerde uygulanacak bu sistem sayesinde şehir.
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
Performans ve Ücret Yönetimi Yrd. Doç. Dr. Özlem BALABAN
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ.
Süs Bitkileri Eğitim Semineri Uzm. Hale ESEN 2008
MOLEKÜLER BİYOLOJİDE KULLANILAN YÖNTEMLER II:
YOZGAT TAPU VE KADASTRO XXII. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ Takım Lideri : Elvan SİVAS Takım Raportörü : İsmail AKSOY Takım Üyeleri :Seval ŞAHİNER Onur EREN Hakan.
YANIKLARDA İLK YARDIM BEÜ ZONGULDAK SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ CERRAHİ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ A.D.
AĞAÇLANDIRMA VE GENÇLEÇTİRME ÇALIŞMALARININ BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞE ETKİSİ İsmail KÜÇÜKKAYA Orm. Yük. Müh.
AŞI NEDİR ? İki bitki parçasını birleştirip kaynaştırmak ve tek bir bitki gibi büyüyüp gelişmesini sağlamaktır. Anaç : Aşının kök sistemini oluşturan.
ARAZİ TESVİYESİ.
Seraların sınıflandırılması
Örtü Altı Yapıları Malç Örtüler
Toprak istekleri Oğul otu Melissa officinalis Kültür
MUTFAKTA ARANAN FİZİKSEL ÖZELLİKLER
TIBBİ BİTKİLERİN YAYGINLAŞTIRILMASI VE TARIMI
Başarılı bir üretim amaçlandığında yüksek verim, kalite ve en başta genetik özellikleri bilinen, canlılığı, çimlenme ve çıkış gücü yüksek tohum kullanımı.
FOTOSENTEZ HIZINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER
3. Fiziksel Savaş Zararlıların yaşadıkları ortamın fiziksel özelliklerini değiştirmek suretiyle zararlıları yok etmeye veya faaliyetlerini azaltmaya yönelik.
Türkiye’de Yem Bitkileri Tarımının Sorunları
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
ÜLKEMİZDE CEVİZ YETİŞTİRİCİLĞİ İÇİN ÖN FİZİBİLİTE
SBEP ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI TARIM
Hayvan refahına uygun koşulların belirlenmesi
SAĞIM Sağım, süt ineği işletmelerinin en önemli, aşırı özen gerektiren ve aynı zamanda en zor işlerinden birisidir. Günde 25 kg süt veren bir ineğin el.
SAĞLIK HİZMETLERİ ARZI
BİTKİSEL LİFLER (Keten)
SAĞLIK KURUMLARINDA KARAR VERME YÖNTEMLERİ
Arazinin Tesviye Edilmesi ve Doğrusal Programlama Tekniği
Fluvyal Jeomorfoloji Yrd. Doç. Dr. Levent Uncu.
KOBAY Araştırmalarda sadece kısa ve sert kıl yapısına sahip İngiliz kobay ırkı ve bu ırka ait Duncan-Hartley, 2 ve 13 soyları kullanılmaktadır. Duncan-Hartley.
Fare Biyomedikal çalışmalarda için uygun ve en çok kullanılan türdür. 400’ün üzerinde farklı soyu vardır. Başlıca kanser, antikor, ilaç ve aşı araştırmalarında.
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
Kırınım, Girişim ve Müzik
ZEE ZİHİN ENGELLİLERE BECERİ VE KAVRAM ÖĞRETİMİ
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
Kılçıksız Brom (Bromus inermis).
Gübreler ve Gübreleme:
TERE Lepidium sativum L.
KUZU BESLEME.
BESİ SIĞIRCILIĞI.
Yüzey Drenaj Sistemlerinin Tipleri Yüzey Drenaj Sistemlerinin Bakımı
YAVRU YETİŞTİRME Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Temel Esasları
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ 7.D.1. Özgün Ürünümü Tasarlıyorum.
YONCANIN OT HASADI Yoncada biçim zamanının belirlenmesi önemlidir. Dekara ham protein verimi en yüksek olduğu zaman biçim yapılmalıdır. Bu nedenle yoncanın.
Buğdaygil Yem Bitkileri
Stolon (Göbek Bağı) Ana sap ile yumru arasında, yumruya yapraklarda asimile edilen besin maddelerini taşıyan organdır. Görünüşü sapa benzer. Stolonlar.
Gövde Tatlı patateste gövde ince, uzun ve zayıftır. Bu nedenle kendi başına dik büyüyemez, toprak yüzeyine yayılarak gelişir. Gövde uzunluğu çeşitlere.
PATATES.
DOKU KÜLTÜRÜ VE BİYOTEKNOLOJİ İLE İLGİLİ PROBLEMLER
PATATES.
ÇEVRE SORUNLARI.
FOTOSENTEZ.
Sıcaklık Meyve ağaçlarının gelişmesi ve verimliliği sıcaklık ile yakından ilgilidir. Sıcaklığın yüksekliği veya düşüklüğü metabolik olayları farklı şekillerde.
Çiçekli Bitkilerde Üreme 2
HIYARDA GÖRÜLEN BESİN ELEMENT NOKSANLIĞI
KARIK SULAMA YÖNTEMİ Prof. Dr. A. Halim ORTA.
ADI: SEVİL SOYADI: KÜÇÜKKAVUN
KOCA FİĞ (Vicia narbonensis L.)
ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ TEMEL İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ.
TOPRAK ANALİZİNE DAYALI GÜBRE KULLANIMININ ÖNEMİ VE GÜBRE TAVSİYESİ
YONCA HORTUMLU BÖCEĞİ (HYPERA VARİABİLİS)
Sunum transkripti:

SERADA DOMATES YETİŞTİRİCİLİĞİ ZİRAAT MÜHENDİSİ MEHMET KARACA

SERADA DOMATES YETİŞTİRİCİLİĞİ Domates bitkisi büyümenin belli bir büyüklüğe ulaştıktan sonra sürgün büyümesinin devam etmesi veya etmemesi durumuna göre iki gruba ayrılır. Biz bunlara sırık ve bodur çeşitler ismini veriyoruz. Bodur çeşitlerde büyüme belli bir aşamadan sonra durur. Sırık çeşitlerde ise çiçek salkımı oluştuktan sonra büyüme ucundan gelişme devam ederken yaprak koltuklarından da sürgün ve çiçeklenme devam eder. Domates bitkisinde 3-4 yaprakta bir çiçek salkımı oluşur. Bu salkımlar basit yada çift salkım şeklinde oluşurlar. Bu durum bir çiçek özelliği olmakla beraber sere iç sıcaklık da basit veya çift salkım oluşumu etkiler. Yüksek sıcaklıklarda basit salkım, düşük sıcaklıklarda çift salkım oluşumu yaygındır.

ÇEŞİT SEÇİMİ Serada domates yetiştiriciliğinde başarılı olabilmenin birinci şartı, iyi ve amaca uygun bir çeşidin seçilmesidir. Çeşit seçiminde sera şartlarına uygun, hastalık ve haşere zararlılarına mukavim, yüksek verimli, erkenci, iri meyveli, düşük sıcaklıklarda da meyve bağlayabilen ve pazarın taleplerine uygun çeşitler tercih edilmelidir. Bu özellikleri de büyük oranda hibrit (melez) tohumlar karşılayabilmektedir.

FİDE YETİŞTİRME Sera yetiştiriciliğinde başarılı olabilmek için öncelikle fidelerin çok sağlıklı ve kaliteli olması gerekmektedir. Fideler hazırlanabilecek harç içinde veya sadece torf içinde yetiştirilebilir.

UYGUN HARÇ KARIŞIMLARI 2 kısım çiftlik gübresi + 2 kısım orman toprağı + 1kısım dişli dere kumu veya 4 kısım çiftlik gübresi + 2 kısım orman toprağı + 1 kısım dişli dere kumu şeklindedir. Yetiştiricilikte harç kullanılacak ise hazırlanan karışım mutlaka ilaçlanmalı ve kullanılmadan önce birkaç kez aktarılıp havalandırılmalıdır. Torf kullanılacak ise kullanılmadan önce mutlaka içerisine ticari gübre karıştırılmalıdır.1 M3 torf içine konacak ticari gübreler şunlardır ; 1 kg Triple Süper Fosfat 1 kg Amonyum Sülfat (Suda eritilecek) 1 kg Potasyum Sülfat (Suda eritilecek) 0.5 kg Mağnezyum Sülfat

TOHUM EKİMİ Tohumlar 8-10 cm derinliğinde 40-60 ebatlarında tahta kasalar içine konan harç veya torf içine 4-5 gr gelecek şekilde ekilirler. Ekilen tohumların üzeri kapatılır ve hafifçe bastırıldıktan sonra bolca sulanır, sulama sırasında açığa çıkan tohumlar olursa bunlarında üzerleri kapatıldıktan sonra kasaların üstü kağıt, cam veya plastik ile örtülür. Domates tohumları 20-22 derece sıcaklıkta çimlenirler. Bunun altındaki ısılarda çimlenme yavaş ve zayıf olur. Çimlenmenin hemen sonrasında örtü kaldırılır. Böylece bir kasadan ortalama 1000-1500 fide elde edilir. Tohum ekim tarihi fidelerin seraya dikim yapılması düşünülen tarihten 45-55 gün önce olarak tespit edilmelidir. Bu da bölgemiz için takribi olarak 10-15 Şubat tarihleridir

ŞAŞIRTMA VE BAKIM 1 İlkbahar döneminde ekilen tohumlar 10-12 günde şaşırtma zamanına gelirler. En uygun şaşırtma zamanı domates fidelerinin kotiledon yaprakların (Yalancı yaprakların) tam teşekkül ettiği ve yere tam paralel olduğu dönemdir. Şaşırtma 45’lik viyollere veya 15x15’lik poşetlere yapılır. Fidelerin şaşırtılması esnasında fideler sadece kotiledon yapraklardan tutulmalı asla gövdeden tutulmamalıdır. Şaşırtılan fidelerin konacağı yer önceden sulanmalı ve fide döneminde ortam rutubeti zemin sulamaları ile temin edilmelidir.

ŞAŞIRTMA VE BAKIM 2 Kotiledon yaprakların oluşumundun iki gerçek yaprağın oluşumunun tamamlandığı zamana kadar süren duyarlı dönemde düşük sıcaklık ve düşük aydınlatma seviyeleri bitkide çiçeklenmeyi olumlu yönde etkiler. Bu dönemde tavsiye edilen uygun sıcaklıklar güneşli ve kısmen bulutlu günlerde gündüz 13-16 derece, gece 11-13 derecedir. 4-6 gerçek yapraklı olduğunda fideler zaman geçirmeden yerlerine dikilmelidir. Dikim zamanı gecikecek ise fide yaprakları birbirlerine değdiğinde seyreltilmelidir

DİKİM YERLERİNİN HAZIRLANMASI 1 Serada toprak hazırlığı işlemleri tamamlandıktan sonra toprak analizleri yapılıp gerekli taban gübreleri verildikten sonra son kez sulama yapılır ve toprak tava geldiğinde dikim yerleri hazırlanır. Dikim tek sıralı düşünülüyorsa 100x50 veya 70x40 ölçülerinde, çift sıralı düşünülüyorsa 90x50x45 ölçülerinde ve kuzey-güney istikametinde yapılır. Bölgemizde dikimden 2-3 gün önce dikim çukurları açılıp çukurların ısınması temin edilmelidir.

DİKİM YERLERİNİN HAZIRLANMASI 2 Dikim sırtlar üzerine yapıldığında toprağın daha iyi ısınması temin edilir. Dikim zamanı toprak ısısının 10-15 cm derinlikte 14 derecenin altında olmaması gerekir. Hazırlanan fide çukurlarına fideler toprakları dağıtılmadan yerleştirilir ve etrafında 30-35 cm çapında çanak oluşturulacak şekilde toprakla doldurulur. Dikimden bir hafta sonra fidelerin çapalanması gerekir.

TOPRAK İSTEĞİ Toprak yönünden çok fazla seçici olmamakla beraber en iyi netice tınlı karakterdeki topraklarda alınır. Toprak pH’ı 5.5-7.0 arasında olmalıdır.

ISI-IŞIK-NEM 1 Bu üç etken yetiştiricilikte birlikte değerlendirilmelidir. Değiştirilmesi mümkün olmayan etkenin zararlı etkileri diğer faktörlere müdahale edilmek sureti ile en aza indirilebilir. İdeal ısı : Çiçeklenme dönemine kadar ; Güneşli havalarda gece 14-16 , gündüz 18-21 derece Bulutlu havalarda gece 14-15 , gündüz 15-16 derece Çiçeklenme devresinde ; Güneşli havalarda gece 15-18 , gündüz 18-23 derece

ISI-IŞIK-NEM 2 Bulutlu havalarda gece 15-16 , gündüz 15-16 derece olmalıdır. Genel olarak ısı 24 derecenin üzerine çıktığında seralar havalandırılmaya başlanmalıdır. Oransal nem ise % 65-70 olmalıdır. Döllenme için ise nemin % 70-80 olması gerekir. Isının yüksek ışığın düşük olduğu dönemlerde bitki zayıf gelişir ve boya kaçar, düşük ısı yüksek ışık olan dönemlerde bitki gelişimi yavaşlar. Her iki durumda da yüksek rutubetten kaçınılmalıdır.

SULAMA Serada domates yetiştiriciliğinde sulamaya çok dikkat etmek gerekir. Dengeli bir gelişme için bitki meyveye yatana kadar az fakat sık sulama yapılmalı, meyve tutumundan itibaren su miktarı artırılmalıdır. Can suyu bolca verilmeli can suyundan sonraki ilk sulamalar az olmalıdır. Bu bitkinin kök gelişimini teşvik eder.

ÇAPALAMA Gelişim durumuna göre boğaz doldurma ve ot alma işlemleri için çapalama yapılır.

ASKIYA ALMA Serada domates yetiştiriciliğinde bitkiler mutlaka askıya alınmalıdır. Askıya alma işleminin amacını şöyle sıralayabiliriz. Bitkilerin ışık gören yüzeyini arttırmak. Bitkiler arasındaki hava hareketini kolaylaştırmak. Erkencilik sağlamak, verim ve kaliteyi arttırmak. Bitkileri dik tutabilmek. Bitki ömrünü uzatmak. Bakım ve hasat işlemlerini kolaylaştırmak.

BUDAMA (Koltuk alma- yaprak alma- uç alma) Koltuk alma : Yaprak sapı ile gövde arasından çıkan sürgünlerin alınması işlemidir. Bu işlem geciktirilmemeli sürgün 4-5 cm boyda iken yapılmalıdır. Gecikme durumunda bitkide yara yeri büyük olacağı gibi bu sürgünler gereksiz besin tüketimine sebep olacaktır. Yaprak alma : Domates bitkisi serada1.20 metre boylandığında yaprak yüzeyleri ışıktan en fazla yararlanabildiği dönemde olurlar. Büyüme devam ettiğinde altta kalan yapraklar ışıktan istifade edemez ve yaşlanıp sararmaya başlarlar. Bitkinin üstten 1.20 metrelik kısmı ışıktan istifade edebilir. Önce alt kısımda hasadı tamamlanmış bölümdeki yapraklar daha sonra sararmış, yaşlanmış üzerinde hastalık lekeleri taşıyan yapraklar alınır. Bu şekilde bitkinin daha iyi havalanması ve ışık alması sağlanır. Uç alma : Serada domates yetiştiriciliğinde uç alma işlemi üretim planlaması gerektiriyorsa yapılır. Uç alma işlemi planlanan son hasat tarihinden 2 ay önce ve bırakılacak son salkımın 2 yaprak üzerinden yapılır. Uç alma işlemi ayrıca bitkinin gelişmesi durdurulmak suretiyle mevcut meyvelerin olgunlaştırılması hızlandırılır

GÜBRELEME Genel olarak sera toprağında organik madde miktarının % 6-10 arasında olması istenir. Gübreleme programı ise toprak analizlerine göre yapılmalıdır. 1 kg domates ürünü elde etmek için 2.5 gr saf Azot, 2.5 gr Fosfor, 5 gr potasyuma gereksinim vardır.

HORMON UYGULAMASI Serada domates yetiştiriciliğinde meyve tutumunu sağlamak için hormon uygulaması yapılmaktadır. Bu amaçla bir salkımda çiçeklerin %50 si açtığında çiçekler üzerine püskürtme Veya çiçekleri sıvıya batırma yöntemlerinden biri ile hormon uygulaması yapılır. Bir salkım için tek uygulama yeterlidir. Fazlası meyvede şekil bozukluklarına ve anormal gelişmelere sebep olur. Hormon uygulaması için 4-CPA dan 15-20 ppm. Kullanılır. Son yıllarda hormonların insan sağlığı için zararlı etkileri görülmeye başlandığından hormon uygulaması yerine yeni geliştirilen düşük sıcaklıklarda da döllenebilen hibrit F1 çeşitlerin kullanılması veya döllenmenin vibratörler ile sağlanması tavsiye edilmektedir. Her gün veya haftada birkaç kez sabah 10.00 ile öğleden sonra 15.00 saatleri arasında bitkiler elle yada vibratörler yardımı ile sallanmak suretiyle fiziki olarak da döllenme sağlanabilir.

MALÇLAMA Erkencilik sağlamak, verimi arttırmak toprağın ısısını ve rutubetini arttırmak için malçlama yapılır. Bu iş için ince plastik örtü veya organik materyal kullanılabilir. Plastik örtü olarak 0.03-0.05 mm lik plastik örtüler kullanılabileceği gibi sap saman gibi organik maddelerde malç materyali olarak kullanılabilir. Malçlamada organik materyal kullanıldığında toprak üzerine 2-2.5 cm. kalınlığında bu materyal yayılır ve devamlı nemli tutulur. Bu materyalin nemli tutulması ile çürüme temin edilerek CO2 gazı açığa çıkarılır ve hem sera hem de toprak ısısının artması sağlanır. Ayrıca toprağın organik maddece zenginleşmesi sağlanmış olur.

DOMATES’TE İLAÇLAMA PROGRAMI 1. HAFTA 100 lt. Suya Propineb 70 WP (Antracol WP 70, Enercol 70 vb.) 200 gr. Benomyl 50 WP (Benlate Fungicade, Cekumil, Benor vb.) 60 gr. Dichlorvos 550 g/l (DDVP vb.) 200 ml.

İLAÇLAMA 2. HAFTA Mancozeb 80 WP (Dithane M-45, Nemispor vb.) 200 gr. Procymidone 50 WP (Sumisclex 50 WP, Koruma promidon vb.) 75 gr. İmidacloprid 350 (Confider) 20 ml.

İLAÇLAMA 3. HAFTA Benomyl WP (Benlate Fungicade, Benor vb.) 60 gr. Bakır Komplex 21+Mancozeb 20 (Tri-Miltox Forte, Trival Forte vb.) 300 gr.

İLAÇLAMA 4. HAFTA Bakır Oksiklorür 50 WP (Cupravit (Ob21), Mavi Bakır vb. ) 300-400 gr. İmidacloprid 350 (Confidor) 20 ml. Procymidone 50 WP (Sumisclex 50 WP, Koruma promidon vb.) 75 gr.

İLAÇLAMA 5. HAFTA Kükürt 80 WP (Thiovit, Super Solor 80 WP vb. ) 400 gr. Bakır Komplex 21+Mancozeb 20 (Tri-Miltox Forte, Trival Forte vb. ) 300 gr. 6. HAFTA Propineb 70 WP (Antracol WP 70, Enercol 70 vb. ) 200 gr. Benomyl 50 WP (Benlate Fungicade, Cekumil Bener vb.) 60 gr. Dichlorvos 550 g/l (DDVP vb. ) 200 ml.

İLAÇLAMA 7. HAFTA Bakır Oksiklorür 50 WP (Cupravit (Ob21), Mavi Bakır 50 vb. ) 300-400 gr. 8. HAFTA Bakır Komplex 21+Mancozeb 20 (Tri-Miltex forte, Trival forte vb.) 300 gr. Procymidone 50WP (Sumiselex 50 WP, Koruma Promidon vb.) 75 gr. İmidacloprid 350 (confidor) 20 ml.

ZARARLILAR Beyaz sinek ve yeşil kurt görüldüğünde Deltamethrin 25 EC (Decis EC 2,5 vb.) 100 ml/da Cypermethrin 200-250 EC (imperator vb.) 40-50 ml/da Bifentrin (Talstar EC 100) Asla bakırlı ilaçlarla karıştırılmaz. 70 ml.

ZARARLILAR Kırmızı örümcekler görüldüğünde Fenazaquin 200 g/l (Totem 200 EC) 50 ml. Abamectuin 18 EC (Agrimec ) 25 ml.

ZARARLILAR Yaprak galeri sineği görüldüğünde Triocyclamhydrogen oxalate 50 EC (Evisecct4S) 50 ml. Cyromazine %75 (Trigard) 20 gr/da Chlorfenapyr (Dirate ) 40 ml/da