Verilerin kodlanması.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ANLATIM TÜRLERİNİ SINIFLANDIRMA. Edebî türler veya metin türleri olarak bilinen yazılarda farklı anlatım birlikleri bir araya gelir. Bir hikâyede betimleme,
Advertisements

Hafta 7: Öz Türleri ve Fonksiyonları BBY 306 Dizinleme ve Öz Hazırlama.
BAŞLIK Makale Künyesi: Yılı, Yazarları, Yayınlandığı Dergi, sayfa sayısı ( gibi)
Bilimsel bilgi Diğer bilgi türlerinden farklı
İçerik Analizi Alan Araştırması BBY252 Araştırma Yöntemleri Güleda Doğan.
Grundtvig Öğrenme Ortaklığı “A Step Towards Elderly People (STEP)” “Yaşlılara Doğru Bir Adım Projesi” Dr. Halis YEŞİL Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü.
Literatür taramasının önemi  Daha önce neler yapıldığını çıkarmaya çalışmayan araştırmacılar alanlarında önemli katkı sağlama fırsatından yoksun kalırlar.
Paragraf Nedir? & Herhangi bir yazının bir satırbaşından öteki satırbaşına kadar olan bölümüdür. & Duygu, düşünce, istekleri anlatım tekniklerinden yararlanarak.
Yazılım Mühendisliği1[ 3.hft ]. Yazılım Mühendisliği2 Yazılım İ sterlerinin Çözümlemesi Yazılım Yaşam Çevrimi “ Yazılım Yaşam çevrimin herhangi bir yazılım.
XV. ULUSLARARASI SINIF ÖĞRETMENLİĞİ EĞİTİMİ SEMPOZYUMU
Öğretim İlke ve Yöntemleri: Öğrenme Stratejileri
Nitel araştırma teknikleri
NETWORK YÖNETIMI Ş. Bü ş ra Güngör NETWORK YÖNETIMI NEDIR? Network, sunucu, yazıcı, bilgisayar ve modem gibi veri ileti ş im araçlarının güncel.
Emine Hoşoğlu doğan İstanbul şehir üniversitesi Eylül 2014
GELİŞİMLE İLGİLİ ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Istatistik I Fırat Emir.
Metinlerin Sınıflandırması
Erken çocukluk döneminde fen ve matematik kavramlarının gelişimi
DENEYSEL TERTİPLER VE PAZAR DENEMESİ
Görev 1 31 Ekim e kadar Görev 1’i tamamlayıp ye göndermeniz gerekiyor.
Problem Çözme ve Algoritmalar
Hasta Taşıma Aracı Kavramsal Tasarımı
Bilginin Organizasyonu
Bilgi ve İletişim Teknolojileri
MEDİKAL BİYOLOJİ.
TEMEL GEOMETRİK KAVRAMLAR VE ÇİZİMLER
Abant İzzet Baysal Üniversitesi
ÖZELLİK FAKTÖR KURAMI.
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
PISA 2015 Yrd. Doç. Dr. Ömer Kutlu.
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
PROBLEM ÇÖZME VE ALGORİTMALAR
İSTATİSTİK Yrd. Doç. Dr. Cumhur TÜRK
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KAVRAM HARİTALARI.
Okul Öncesi Dönemde Fen Eğitimi
Bu konudaki her şeyi okuyun Microsoft SharePoint Haberler
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ 7.D.1. Özgün Ürünümü Tasarlıyorum.
Test Geliştirme Süreci
PROGRAM DEĞERLENDİRME
HAZİRAN DÖNEMİ SEMİNER ÇALIŞMALARI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Yrd. Doç. Dr. Ömer Kutlu BAŞARI TESTLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ
Evren-Örneklem, Örnekleme Yöntemleri 2
ÖĞRENME STİLLERİ.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
SOSYAL PSİKOLOJİDE YÖNTEM
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ turizm mevzuatı
Bilgisayar Bilimi Koşullu Durumlar.
KARMA YÖNTEM.
Tezin Olası Bölümleri.
Rastgele Nesneler Dersi
NİTEL VERİLERİN ÇÖZÜMLENMESİ
DİL GELİŞİMİ KURAMLARI - II
İçerik Analizi Sözel, yazılı ve diğer materyallerin içerdiği mesajı anlam ve/veya dilbilgisi açısından nesnel ve sistematik olarak sınıflandırma, sayılara.
öneriler Sınıfların tüm öğrencileri içerecek biçimde düzenlenmesi
Nitel araştırma soruları sorma ve soru formu oluşturma
6.HAFTA: ARAŞTIRMALARDA ÖLÇME VE ÖLÇEKLERDE GÜVENİLİRLİK
İKNA EDİCİ İLETİŞİM.
Ders İçeriği Nicel araştırma adımları
Nitel Araştırmalar.
1. HAFTA.
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
Çağdaş Gelişmeler Işığında Ana Dili Öğretimi
2. HAFTA BİLİMSEL ARAŞTIRMA YAKLAŞIMLARI
2. HAFTA Bilimsel Araştırma Temel Kavramlar.
Medİkal görüntülerde doktor – hasta bİlgİ gİzlİlİğİnİn sağlanmasI
Nitel Araştırma Süreçleri ve Sorunsal Oluşturma
Sunum transkripti:

Verilerin kodlanması

Nitel araştırmalarda kodlama, araştırma verilerine araştırma amaçları doğrultusunda sembolik olarak kelime ya da kısa cümle atama işlemidir. Araştırmacının neyi aradığına bağlı olarak, kodlar farklılaşabilir. Kimi zaman amaç, veri parçalarının içeriğini özetlemek, söyleniş biçimini ortaya çıkarmak, göndermeleri tespit etmek olabilirken kimi zaman da nelerin söylenmediği, diğerleri ile Veriler, görüşme metinleri, gözlem notları, dökümanlar, literatür, fotoğraflar, videolar, websiteleri gibi nitel araştırmaların kullandığı kaynaklardan elde edilmiş olabilir

Kuram Tema kategori kod

Gömülü Kuram Açık kodlama (Open Coding) Açık kodlama, verilerde kategoriler veya temaları oluşturacak ortaklaşmaların keşfedilmesi için yapılan karşılaştırma, farklılıkları ya da benzerlikleri belirleme işlemi olarak tanımlanabilir. Aynı zamanda verinin indirgenmesi (data reduction) aracılığıyla, daha küçük tema setleri oluşturma amacı da taşır. Genellikle veri toplanır toplanmaz, elde edilen metnin satır satır okunmasıyla gerçekleştirilen bir işlemdir. Çeşitli açık kodlama biçimleri bulunmaktadır. Kimi zaman satır satır veya kelime kelime kodlamalar yapılabileceği gibi kimi zaman da açık kodlama cümleler, paragraflar hatta bölümler biçiminde daha genişletilmiş biçimde yapılabilir. Açık kodlamanın amacı kavramlar ve kategoriler inşa etmek için ön bilgi sağlamaktır.

Eksen Kodlaması (Axial Coding) Eksen kodlamasında kategoriler arasında bağlantılar kurarak veriler yeni biçimlerde bir araya getirilmeye çalışılır. Açık kodlamalar belirli eksenler etrafında toplanmaya çalışılır.

Seçici Kodlama (Selective Coding) Seçici kodlamada merkezi (core) kategoriler belirlenerek, diğer kategorilerin bu merkezi kategorilerle ilişkileri kurulur. Gömülü kuramın son aşaması olan, kuram oluşturma için merkezi kategorilerin belirlenmesi önemlidir. Seçici kodlama yalnızca eksen kodlamalarının biraraya getirilmesi değildir. Diğer tüm kodlama aşamaları ve ham metinlerin yeniden okunması ve karşılaştırılması gibi bir dizi düşünme ve kavramsal harita oluşturma sürecidir (Khiat, 2010).

Fenomenoloji Fenomenolojik araştırmalarda temel amaç, araştırma öznelerinin deneyimlerinden çıkardıkları anlamları sorgulamaktır. Verilerin analizini bir yolu, metni çeşitli deneyim öbeklerine bölerek, ilk etapta içeriği doğrudan kodlamaktır.

Açıklayıcı temalar oluşturma Kodlamanın ikinci aşamasında, merkezi temaya “ne anlama gelmektedir” gibi araştırma sorusuyla doğrudan ilişkilendirilebilecek sorular sorulmalıdır. Buradaki amaç açıklayıcı temalar oluşturmaktır. Açıklayıcı temalar önermeler biçiminde kurulabileceği gibi betimsel cümleler biçiminde de kurulabilir.

Açıklayıcı temalar Kodlamanın üçüncü aşamasında ortaya çıkan açıklayıcı yapılar bir araya getirilerek, birbirleri arasında nasıl ilişkiler kurulabileceği düşünülür. Hangi temalar bir araya getirilerek daha üst başlıklarda yeni biçimde ele alınabilir ya da hangileri tek başına eline alınmalıdır bu aşamada karar verilir.