Menkul Kıymetler ve Mali Duran Varlıklar

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İKTİSAT FAKÜLTESİ İKTİSAT BÖLÜMÜ Para Teorisi ve Politikası
Advertisements

NAKİT - ÇEK HAREKETLERİ MENKUL KIYMETLER ve MUHASEBELEŞTİRİLMESİ
Üçüncü kişilerin varlıklar üzerindeki haklarına ne ad verilir?
MALİ BORÇLAR Dr. Ergün Kaya
MENKUL KIYMETLER ÜNİTE 7
GENEL MUHASEBE FİKRET SÖYÜNMEZ SİNOP TİCARET MESLEK LİSESİ.
3 11-MENKUL KIYMETLER
BİLANÇO 1 DÖNEN VARLIKLAR 3 K.V.YABANCI KAYNAKLAR
Menkul kıymetler Kişilerin yatırım amacı ile edindikleri ortaklık ve alacak hakkı sağlayan ve çıkarılması için sermaye piyasası kurulundan izin alınan.
HAZIR DEĞERLER VE MENKUL KIYMETLER
Bu hesap, banka kredi kartlarıyla yapılan tahsilat ve bunlara ilişkin olarak yapılan mahsup ve iade işlemlerinin izlenmesi için kullanılır. Bu hesap, banka.
SERMAYE PİYASASI Sermaye piyasası basit bir tanımla sermaye arz ve talebinin karşılaştığı bir piyasadır. Sermaye kısaca orta uzun ve sonsuz vadeli fonlar.
Finansal Sistem ve Faiz Oranları
MUHASEBE UYGULAMALARI
Finansal Sistem ve Faiz Oranları
MONOGRAFİ 11 Getiri A.Ş .’nin Kasım 2008 ’de aşağıdaki ticari işlemleri yapmıştır. Bu ticari işlemlerin günlük ve büyük defter kayıtlarını yapınız. 1.
Duran Varlık İşlemleri ve Muhasebeleştirilmesi
Gıda ve sigara devi RJR Nabisco’nun 1988 yılında A dereceli 5 milyar $ borcu vardı. O yıl şirket el değiştirdi ve 19 milyar $ borç ihraç edilerek hisse.
MAL HAREKETLERİ ve MUHASEBELEŞTİRİLMESİ
Çalışma Soruları.
MUHASEBE 2 11-MENKUL KIYMETLER
MuhaseBENİN TEMEL DENKLİĞİ VARLIK – KAYNAK DENGESİ
Finansal Tablolar Analizi (muhasebe sistemi tekrarı)
HAZIR DEĞERLERE İLİŞKİN DÖNEMSONU İŞLEMLERİ
Menkul Kıymet Borsaları
GENEL MUHASEBE 1 Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan KBÜ İşletme Fakültesi
AKTİF HESAPLARPASİF HESAPLAR Duran VarlıkDönen VarlıkUVYKKVYK 220 ALICILAR120 ALICILAR400 BANKA KREDİLERİ300 BANKA KREDİLERİ 221 ALACAK SENETLERİ121 ALACAK.
MALİ VE TİCARİ BORÇLARA İLİŞKİN DÖNEMSONU İŞLEMLERİ
Ders 1 Hüseyin İlker Erçen
GENEL MUHASEBE 1 Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan KBÜ İşletme Fakültesi
Tahviller ve Diğer Sabit Getirili Menkul Kıymetlerin Değerlemesi
HAZIR DEĞERLER ile MENKUL KIYMETLER ve MUHASEBELEŞTİRİLMESİ
Bu hesap grubunda, kredi kurumlarına olan kısa vadeli borçlar ile kısa vadeli para ve sermaye piyasası araçları ile sağlanan krediler ve vadesine bir.
Yrd. Doç. Dr. Şule Aydın Turan
MENKUL KIYMETLERE İLİŞKİN DÖNEMSONU İŞLEMLERİ
AKTİF HESAPLARPASİF HESAPLAR Duran VarlıkDönen VarlıkUVYKKVYK 220 ALICILAR120 ALICILAR400 BANKA KREDİLERİ300 BANKA KREDİLERİ 221 ALACAK SENETLERİ121 ALACAK.
Örnek Uygulama.
GENEL MUHASEBE ıı YRD. DOÇ. DR. SERHAN GÜRKAN Karabük Üniversitesi İşletme Fakültesi
LUCA Bilgisayarlı muhasebe programı
LUCA Bilgisayarlı muhasebe programı
ALACAKLAR-BORÇLAR ALACAKLAR Ticari alacaklar: Bir mal satışı,hizmet yapılması yada borç verilmesi karşılığı ortaya çıkan bedeli isteme hakkına alacak.
GENEL MUHASEBE ıı Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan
GENEL MUHASEBE ıı Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan
DÖNEN VARLIKLARDA ENVANTER İŞLEMLERİ. Nakit olarak kasada veya bankada tutulan varlıklar ile normal koşullarda en fazla bir yıl veya işletmenin normal.
DÖNEN VARLIK HESAPLARININ İŞLEYİŞİ
VARLIKLARIN İZLENMESİ Menkul Kıymetler
BİLANÇO HESAPLARINDAN MALİ DURAN VARLIK HESAPLARININ İŞLEYİŞİ
YRD.DOÇ.DR(YMM-BD-DU) E.YASEMİN YEGİNBOY
STOKLAR İLGİLİ HESAPLAR
VARLIKLARIN İZLENMESİ Diğer Alacaklar
Alınan çekler,verilen çekler hesabı,işleyişleri
SENETSİZ VE SENETLİ TİCARİ ALACAKLAR
Para, Banka ve Finansal Piyasaları Niye Çalışıyoruz?
12 Ticari Alacaklar 12 Ticari Alacaklar 22 Ticari Alacaklar
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
III.Kısa Vadeli Yabancı Kaynaklar ( ) nolu hesaplar)
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
II. Duran Varlıklar ( ) Duran varlıklar: işletme faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi için kullanılmak amacıyla edinilmiş, ilke olarak bir yıl ve.
15 Stoklar 15 Stoklar 150 İlk Madde Malzeme 151 Yarı Mamüller – Üretim
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Aktif Nitelikli Dönem Ayırıcı Hesaplar
Sizce burada bir problem var mı ?
Ticari Alacaklar.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
HESAP PLANI.
Çalışma Soruları.
MONOGRAFİ 3 Getiri Ltd. Şir. Mart 2008 hesap döneminde aşağıdaki ticari işlemleri yapmıştır. Tek düzen hesap planını ve 7/A Maliyet Hesapları’nı kullanarak.
Sunum transkripti:

Menkul Kıymetler ve Mali Duran Varlıklar 110 Hisse Senetleri 111 Özel Kesim Tahvil Senet ve Bonoları 112 Kamu Kesimi Tahvil, Senet ve Bonoları 118 Diğer Menkul Kıymetler 119 Menkul Kıymet Değer Düşüklüğü Karşılığı(-) Menkul Kıymetler: işletmenin fonlarını geçici bir süreliğine değerlendirmek amacıyla aldığı, gerek duyduğunda da sattığı “pazarlanabilir” konumdaki hisse senedi, tahvil, hazine bonosu, finansman bonosu, gelir ortaklığı senedi vb. gibi varlıklardır.

110 Hisse Senetleri 110 Hisse Senetleri Hesabında: işletmenin fonlarını kısa süre için değerlendirmek amacıyla (alım satım amaçlı) edindiği hisse senetleri izlenir. Hesabın işleyişi: Satın alınan hisse senetleri alış değeri üzerinden bu hesabın borcuna, satıldığında ise yine aynı bedel üzerinden (kayıtlı değeri) hesabın alacağına kaydedilir. Hisse senetleri alış değerinden daha yüksek bir bedelle satılırsa menkul kıymet satış karı (645 M.K.S.K.), tersi durumda menkul kıymet satış zararı (655 M.K.S.Z.(-)) gerçeklerşir. Hesabın bakiyesi işletmenin portföyünde bulunan hisse senetlerinin alış değerlerini gösterir.

Uygulama 1 İşletme elindeki fazla fonları değerlendirmek amacıyla AKB Bankasına verdiği talimatla nominal değeri 5 TL olan Erdemir hisse senetlerinden 10.000 adedini 120.000 TL’ye satın almıştır. Kocahan işletmesi Ziraat Bankası aracılığıyla 5.000 adet Sabancı A.Ş. Hisse senedini tanesi 7,5 TL’den satın almıştır. Aracılık işlemi için Ziraat Bankası 1.000 TL komisyon kesmiştir. Akgün işletmesi daha önce tanesini 8 TL’den aldığı aldığı hisse senetlerinden 1.000 adedini tanesi 10 TL’den satmıştır. Seçme işletmesi kayıtlı değeri 5.000 TL olan 1.000 adet Koç A.Ş. hisse senedini 4.000 TL’ye satmıştır.

111 Özel Kesim -112 Kamu Kesimi Tahvil Senet ve Bonoları 111 ve 112 Hesapta: işletmenin geçici olarak elde tuttuğu özel sektör kuruluşları tarafından çıkarılmış tahvil, senet ve bonolarla; kamu kesimi tarafından çıkarılan aynı nitelikteki menkul kıymetler izlenir. Hesapların işleyişi; Söz konusu menkul kıymetler satın alındığında alış değerleri üzerinden bu hesapların borcuna, satıldığında ise kayıtlı değerleri üzerinden bu hesapların alacağına kaydedilir. Hesapların bakiyesi işletmenin elinde bulunan özel veya kamu kesimine ait menkul kıymetlerin alış değerini gösterir.

Uygulama 2 Tunca işletmesi Sabancı A.Ş.’ye ait, %15 faiz oranlı tahvillerden 15 adedini 30.000 TL’den satın almıştır. Tunca işletmesi daha önce aldığı Sabancı A.Ş. Tahvillerinden 5 adedini 12.500 TL’ye satmıştır. Nil işletmesi likidite fazlasını değerlendirmek amacıyla AKB Bankası aracılığıyla 80.000 TL’lik devlet tahvili satın almıştır. Nil işletmesi daha önce aldığı devlet tahvillerinin yarısını 30.000 TL’ye satmıştır.

119 Menkul Kıymet Değer Düşüklüğü Karşılığı (-) 119 hesapta: menkul kıymetlerin borsa veya piyasa değerinden önemli ölçüde ya da sürekli olarak değer azalması olduğunun saptanması halinde ayrılacak karşılıklar izlenir. Hesabın işleyişi; Değer azalmasına uğrayan menkul kıymet için ayrılması gereken karşılık 654 Karşılık Giderleri hesabının borcuna karşılık 119 hesaba alacak kaydedilir.

Uygulama 3 Zenon işletmesi Tüpraş A.Ş. Hisse senetlerinden 10.000 adedini 50.000 TL’den satın almış, aracı bankaya 2.500 TL komisyon ödemiştir. Zenon işletmesi dönem sonunda yaptığı envanter çalışmasında Tüpraş A.Ş. Hisse senetlerinin piyasa değerini 4 TL adet olarak tespit etmiş ve 10.000 TL karşılık ayırmıştır.