Bitki Zararlıları ile Savaşım Yöntem ve İlaçları

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Tarımsal İlaçların Çevreye ve İnsana Olan etkileri
Advertisements

ENTEGRE MÜCADELE.
ÇİÇEKLİ BİTKİLERDE ÜREME, BÜYÜME ve GELİŞME
Üreme, Büyüme ve Gelişme
ORGANİK TARIM.
doğal dengeyi bozmadan, çevreyi kirletmeden nesilden nesile sağlık
SİSTEMATİĞİN ESASLARI ATATÜRK İLKELERİ VE İNK. TARİHİ II
GENEL HEDEF İzmir ilinde üretilen taze sebze ve meyveye zarar veren hastalık zararlı ve yabancı otlara karşı kullanılan Bitki Koruma Ürünlerinin ‘’Zirai.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü
BİTKİ KORUMA BÖLÜMÜ YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ Kasım 2009 Ziraat Fakültesi.
Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü
ZİRAİ İLAÇ TEHDİDİ.
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR (GDO)
GDO’LU YİYECEKLER.
KADİR GÖÇERİ & İSMET ATALAY & Duygu AKÇAY ZİRAAT MÜH.TARIM DANIŞMANI
Mikroorganizmaların Çevreye Hizmeti
İnsan Sağlığına Etki Eden Etmenler Nelerdir?
BİTKİ PATOJENLERİNİN KONTROL YÖNTEMLERİ
Buğdayda Süne Zararı.
MISIR ve TARIMI (Zea mays L.)
ÇİÇEKLİ BİTKİLERDE ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
BESİN ZİNCİRİ ve BESİN PİRAMİDİ
Durgun sularda yetiştiricilik Durgun sularda yetiştiriciliği etkileyen doğal faktörler; İklim kuşakları •Havuzlardaki yetiştiricilikte verimi etkileyen.
Doç.Dr. Hasan Sabri Öztürk Tarım Ekonomisi Bölümü
KENT VE TARIM ÇALIŞMA EKİBİ Zir. Müh. Sertaç HEKİM
TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA DERSİ
Baklazınnı.
Gıdalarda Renk Maddeleri
TB 201 TOPRAK PROF.DR. MUSTAFA R.ÇANGA.
Ekosistemde Enerji Akışı ve Madde Döngüleri
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ARSLANBEY MESLEK YÜKSEKOKULU
Ece Duran, İlayda KARADUMAN
SANAYİ GÜBRELERİNİN OLUŞTURDUĞU KİRLİLİK
ATIK KAHVE TELVELERİNİN BOYAMA ÖZELLİĞİNDEN YARARLANILARAK YÜNLERİN BOYANMASI GİRİŞ DENEYSEL TARTIŞMA -SONUÇ Akar, D., (2006), Doğu Akdeniz Bölgesinde.
Mutfak Temizliği ve Hijyeni
ÇEVRE KİRLİLİĞİ Hadi!Anlatıma geçelim.
ÇEVRE İnsanların ve diğer canlıların yaşamları boyunca ilişkilerini sürdürdükleri ve karşılıklı olarak etkileşim içinde bulundukları fiziki, biyolojik,
Doç. Dr. Hüseyin KARLIDAĞ
İnsektisit Seçiminde Dikkat Edilecek Konular
KONYA İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ
İlçe/KöyÜrün Kullanım şekli Üretim alanı (da) Ürün statüsü Eşme/ YeleğenCevizMuhtelif1876Geçiş 1 Eşme/ YeleğenHıyarTurşuluk23604Geçiş 1 Eşme/İstasyonBademMuhtelif12.56Geçiş.
BKÜ’nin Reçeteli Satışı Eğitimi, 24-30/11/2008 Antalya Pestisitlere Direnç ve Önlenmesi Doç. Dr. Enver Durmuşoğlu Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki.
Adıyaman Güzel Sanatlar Lisesi
TÜRKİYE EKONOMİSİ VE AVRUPA BİRLİĞİ GÜNÜMÜZ DÖNEMİ TARIM.
BİTKİ VİRÜS HASTALIKLARI Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü
Tarım Türleri Öğrenme Hedefleri Tarımın Farklı Türlerini Tanımlamak
biyoteknoloji ve önemi
İLAÇLAR VE BİYOLOJİK ETKİLERİ
CANLILAR ARASI ENERJİ AKIŞI
FOTOSENTEZ.
Toprak kirliliği. Toprak kirliliği nedir Toprak kirliliği, katı, sıvı ve radyoaktif artık ve kirleticiler tarafından toprağın fiziksel ve kimyasal özelliklerinin.
F GIDA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar
Biyo-teknoloji nedir? Biyo-teknoloji uygulama alanları nelerdir? Biyo-teknoloji olumlu ve olumsuz yönleri? Biyo-teknoloji tarihçesi? Biyo-teknoloji alanında.
Kimyasal savaşta başarılı olmak için
EKOLOJİK (= ORGANİK) TARIM TANIMI, İLKELERİ
Bitki Koruma (Entomoloji)
Bitki Zararlıları ile Savaşım Yöntem ve İlaçları
Bitki Zararlıları ile Savaşım Yöntem ve İlaçları
Tanım: Yem bitkileri Evcil hayvanların yeşil ot, kuru ot, tane yem, yumru yem, silo yemi vs. ihtiyacını karşılamak amacıyla tarla topraklarında yetiştirilen.
Transgenik Hayvanlar İlaç üretimi amacı ile düzenlenen hayvanlar (kan, idrar ya da süt içerisinde Genetik olarak düzenlenmiş biyoaktif moleküllerin-kan.
Yönlendirilmiş Mutasyonlar
RİSKLER Transgenik ürünlerin toksik ve allerjen etkileri.
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
İYİ TARIM UYGULAMALARI NEDİR?  İnsan sağlığına zararlı maddelerin, fiziksel kalıntılar barındırmayan,çevreyi olumsuz şekilde etkilemeyen, doğal.
İÇERİK BİTKİ BİYOTEKNOLOJİSİ VE BİTKİLERDE UYGULANAN BİYOTEKNOLOJİK YÖNTEMLER TARIMDA BİYOTEKNOLOJİ UYGULAMALARININ OLASI DEZAVANTAJLARI BİTKİ DOKU KÜLTÜRÜ.
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
BİTKİ BİYOTEKNOLOJİSİ ve GÜNÜMÜZE YANSIMALARI
SU K İ RL İ L İĞİ Su kirliliği, istenmeyen zararlı maddelerin, suyun niteliğine ölçüle bilecek oranda bozmalarını sağlayacak miktar ve çoğunlukta suya.
Sunum transkripti:

Bitki Zararlıları ile Savaşım Yöntem ve İlaçları Prof.Dr. Cem Özkan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü

Kaynaklar Tarımsal Savaş Yöntem ve İlaçları( S. Toros, S. Maden, S. Sözeri) Tarımsal Zararlılara Savaşım Yöntemleri ve İlaçlar ( C. Öncüer , E. Durmuşoğlu Ege Üniv.) Genel Entomoloji (İ. Akif Kansu) Böcek Ekolojisi (İ. Akif Kansu) Zirai mücadele Teknik Talimatları (Gıda Tar. ve Hay. Bak.) Entegre Mücadele Teknik Talimatları (Gıda Tar. ve Hay. Bak.) İlaç firma yayınları

Tarımsal Savaşım (=Bitki Koruma, Zirai Mücadele, Tarımsal Mücadele) Bitkisel üretimi sınırlayan hastalık, zararlı ve yabancı otların zararından bitkileri korumak, bu yolla tarımsal üretimi artırmak ve kalitesini yükseltmek amacıyla yapılan tüm işlemlere  Tarımsal savaşım denir.

Tarımsal Mücadele Yöntemleri Kültürel Önlemler Karantina Fiziksel Mücadele Biyolojik Mücadele Biyoteknik mücadele Kimyasal mücadele Entegre mücadele

Bitki zararlıları Fitopatoloji Entomoloji Solucanlar (Annelida) Nematodlar (Nematoda) Yumuşakçalar (Mollusca) Akarlar (Acarina) Böcekler (Insecta) Kemirgenler (Rodentia) Kuşlar (Aves) Diğerleri (Keçi, domuz, vs) Fitopatoloji Funguslar Bakteriler Viruslar Mycorhiza Riketsia Yabancıotlar

Entomolojik gruplarının bitkilerde zarar oluşturma yolları A – Doğrudan Beslenerek- beslenme yeri (meyve, yaprak), renk ve şekil değişimi, Bitki özsuyu emilmesi sonucu bitki gelişiminde durgunluk, yaprak ve meyve boyutunda küçülme, sayıda azalma, bitki ömrünün kısalması Hastalık taşıyarak B- Dolaylı Beslenme yaralarından diğer hastalıkların bitkilere girişini ve çoğalmasını kolaylaştıracak ortam sunarak Beslenme sırasında salgıları ve pislikleri ile kirleterek Diğer hastalık ve stres faktörlerine dayanıklılıklarını düşürerek

Böceklerin Faydaları Tozlaşmada rol olarak Bal arısı, ipek böceği ürünlerinden yararlanılanlar Salgıları ve vücudundan ürün elde edilenler (boya, wax ve shellak) Bitkide oluşturduğu gal ve urlardan faydalanılanlar (Cynips urları) Diğer böcekleri veya hastalık etmenlerini ve yabancıotları yiyerek veya parazitleyerek Organik atıkları (çöp, leş ve dışkılar) yeniden doğaya kazandırarak Besin maddesi olarak Bilimsel araştırmalarda kullanılanlar (genetik araştırmalar, biyolojik mücadele çalışmaları) Adli tıpta kullanılarak