Doç. Dr. İhsan ÇAPCIOĞLU 11. Hafta: Dini sosyalleşme

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
OKULLARDA AİLE KATILIMI
Advertisements

SOY AĞACI AKRABALARIM HAZIRLAYAN: BÜŞRA SÜME
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ VELİ SUNUMU
Spor Sosyolojisi Nedir? İlgili Temel Kavramlar
ÇOCUĞUNUZUN OKUL BAŞARISINDA ÖNEMLİSİNİZ!!!
e) Tanışma ve Tanıştırılmada Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar
AİLE ve ERGENLİK Kişilik Oluşumunda Ailenin Etkisi
Yrd. Doç. Hatice DEMİRBAŞ G.Ü.Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü
Toplumsal Yapı ve Toplumsal İlişkiler
Yrd. Doç. Dr. Yasemin ÇAYIR
X.BÖLÜM KÜLTÜR.
KİMLİK GELİŞİMİ VE KENDİNİ KABUL
Birey Nedir? Toplumun bir parçası olan ve kendine özgü ayırıcı özellikleri bulunan tek fert olarak nitelendirilmiştir. Ben bir bireyim. Yaşadığım toplumun.
TED Üniversitesi-Mütevelli Bşk Yrd.
Ergenlerde Madde Bağımlılığı
SPOR SOSYOLOJİSİ. SOSYOLOJİ: Kelime anlamı toplumbilimidir. Latince toplum anlamına gelen Socius ile Yunanca bilgi demek olan logos sözcüklerinin birleşmesinden.
EŞ SORUNLARI EŞ SORUNLARI HAYATIN İÇİNDEN PSİKOTERAPİ MERKEZİ.
ÇOCUKLARIMIZA DİNİMİZİ NASIL ANLATALIM
AİLE Bir toplumda hukuki temele dayalı evlilik ve akraba bağlılığı (anne, baba, çocuklar, büyükanne ve baba ile yakın akrabalar) oluşmuş, aynı mekanda.
ÇANKAYA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
Hristiyanlık Günümüzde Yaşayan Dinleri Tanıyalım
YAHUDİLİK GÜNÜMÜZDE YAŞAYAN DİNLERİ TANIYALIM
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ
İNGİLİZCE NİÇİN ÖĞRENİLMELİ ?  İngilizce 75 ’i aşkın ülkede 2 milyar dan fazla insan tarafından kullanılan özel,resmi dil, bilim dili statüsündedir.
Ailemizdeki Lider.
OKULLARDA AİLE KATILIMI
1 SINAV KAYGISI Fahrettin DEMİR Kurumsal ve Kişisel Gelişim Danışmanı Tel :
Kişilik Gelişimi.
Bu hikaye bir babanın para ve değerli bir eşyayı kaybettiği için 5 yaşındaki kızına ceza verdiği zaman meydana geldi. Paranın bulunamadığı zor zamanlardı.
ERGENLİK DÖNEMİ ÖZELLİKLERİ VE SORUNLARI
OKUL BAŞARISINDA AİLENİN ROLÜ
ÇANKAYA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ VELİ SUNUMU
YAZ TATİLİ İÇİN ÖNERİLER 
GELECEĞİ PLANLAMAK MESLEK SEÇİMİ.
OKUL KÜLTÜRÜ ZEYNEP SEVİM
A.PAKSOY ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ
Eğitimin ve Toplum.
EMİRDAĞ ANADOLU LİSESİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI VELİ TOPLANTISI
Sınav Anne Babaya Öneriler. Genel Bilgiler ÖSS’ye az kaldı Bu sınav elbette çok önemli Ama sizden daha önemli değil Geçmiş olumsuzlukları bir kenara bırakın.
8 TANRI ALGISI Hakan ZAFER Din Psikolojisi
ÇOCUĞUNUZUN OKUL BAŞARISINDA ÖNEMLİSİNİZ!!!
PROBLEMLER Ali 8, Okan 9 yaşındadır. 2 yıl sonra yaşları toplamı kaçtır ? CEVAP 21 1www.egitimcininadresi.com.
ERGENLERDE MADDE KULLANIMI Sosyal Hizmet Uzmanı Ercan Mutlu
DİĞER TUTUMLAR.
TOPLUM VE SOSYAL KURUMLAR
BÖLÜM 5 Birey, Toplum ve Başkaları: Sosyal Beceriler.
ÇOCUK VE SUÇ.
Öğrenciyi Tanıma Yrd. Doç. Dr. İhsan Sarı.
Adem Göleç Doç.Dr. Katılımcılar: Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Senato Üyeleri 2015 KTMÜ ÖSYM Sınavı Aday Değerlendirme Anketi Sonuçları.
DİNLER EVLİLİĞE ÖNEM VERİR
ÖN YARGI NEDİR? Bir kişiyle veya olayla ilgili önceden olumlu veya olumsuz karar vermeye ön yargı denir. Ön yargı, gerekli bilgi edinilmeden ya da inceleme.
Anne Baba Tutumları ve Çocuğun Kişilik Gelişimine Etkileri.
Nuran E. KORKMAZ A.Ü.İ.F./Güz Dönemi 12. Hafta
KIRSAL AİLE.
GENÇLİK DÖNEMİ ÖZELLİKLERİ
Bugün neler öğreneceğiz?
Doç. Dr. İhsan ÇAPCIOĞLU 14. Hafta: Sosyal Hayatı Etkileyen Din
Doç. Dr. İhsan ÇAPCIOĞLU 6. Hafta: Sosyal yapı, kurumlar ve din
Doç. Dr. İhsan ÇAPCIOĞLU 10. Hafta: Sosyal mekan ve din
Doç. Dr. İhsan ÇAPCIOĞLU 4. Hafta: Sosyal davranış örüntüleri ve din
ANTROPOLOJİ Kelime anlamı olarak antropoloji; “insanla ilgili düzenli bilgi” anlamındadır. Antropoloji, biyolojik yapısıyla insanı ve insan davranışlarını.
AİLE Bir toplumda hukuki temele dayalı evlilik ve akraba bağlılığı (anne, baba, çocuklar, büyükanne ve baba ile yakın akrabalar) oluşmuş, aynı mekanda.
II.BÖLÜM GELİŞİM İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR. Kazanımlar Bu üniteyi tamamladığınızda aşağıdaki hedeflere ulaşmanız beklenmektedir: Gelişimle ilişkili olan.
Kazanım Sosyal rollerin zaman içerisindeki değişimini inceler.
1. Hafta: Tanışma ve dersin içeriğinin tanıtılması
Doç. Dr. İhsan ÇAPCIOĞLU 9. Hafta: Sosyal zaman ve din
AİLEDE İLETİŞİM.
Tüketici Davranışı Modelleri-4 Howard-Sheth Modeli
Sunum transkripti:

Doç. Dr. İhsan ÇAPCIOĞLU 11. Hafta: Dini sosyalleşme Din Sosyolojisi I Doç. Dr. İhsan ÇAPCIOĞLU 11. Hafta: Dini sosyalleşme

Giriş: Din ve Sosyalleşme Din, sosyalleşme sürecinde öğrenilir. İnsanlar kendi dinlerini diğer insanlardan öğrenmekte ve kazanmaktadırlar (Finney 1978; Chalfant ve LeBeff 1991; Batson, Schoendrade ve Vemtis 1993, 53).

Sosyalleşme Nedir? Sosyalleşme, oldukça çeşitli şekillerde tanımlanmıştır; fakat bana göre o, çevremizdeki kültürel normların tezahürlerinin özümsendiği bir süreci ifade etmektedir. Sosyalleşme, ailenin, benzer sosyal grupların, toplumun ve milletin inanç, değer ve kurallarının gayri resmi bir biçimde öğrenildiği ve bilinç dışı bir yolla içselleştirildiği süreçtir. Bildiğimiz, yaptığımız, hissettiğimiz, düşündüğümüz ve inandığımız şeylerin niteliği, bizim nasıl sosyalleştiğimiz ya da sosyalleşiyor olduğumuzla alakalıdır.

Sosyalleşme Nedir? Sosyolojide, informel biçimde hayatımıza tesir eden ve önemli etkilere sahip kişi veya kurumlar “sosyalleşme ajanları” diye tabir edilmektedir. Aileler, arkadaşlar, akrabalar, spor takımlarındaki teknik direktörler, reklâm müdürleri, yönetim kurulu başkanları, çocuk bakıcıları, komşular, öğretmenler, bilim adamları, uzmanlar, siyasetçiler, film ve müzik starları, spikerler, yapımcılar ve benzerleri hep birer sosyalleşme ajanıdırlar.

Dini Sosyalleşme Tüm bu sosyalleşme ajanları, kimliklerimizin nitelikleri üzerinde çok büyük güce ve yaygın bir etkiye sahiptirler. Dini kimliklerimiz de büyük oranda temel sosyalleşme sürecinin bir sonucudur (Fowlkes 1988). Lisanımızı diğerlerinden öğrendiğimiz gibi, evliliğin ifade ettiği anlamları ya da sığır eti yemenin olağanüstülüğü veya korkunçluğu gibi dinimizi de aynı şekilde başkalarından öğreniyoruz. Bu, hayatımızda bize özgü dini kimliklerimizi tayin eden ve dini etkide önemli rol oynayan “diğer önemli kişiler” den başka bir şey değildir.

Ailede Dini Sosyalleşme Dini kimliğin şekillenmesi üzerinde, aile biriminin, özellikle anne babanın derin etkisi vardır. Örneğin, din sosyoloğu W.E.B. Du Bois (2003 [1903]) güneyde yaşayan siyahların dini hayatlarını ele aldığı çığır açan deneysel incelemesinde, bini aşkın çocuk ve ergenin dini kimlikleriyle ilgili bir araştırma yapmıştır. Deneklere diğerleri arasında kendi kiliselerinin niçin en iyisi olduğu sorulduğunda, ezici çoğunluk “anne baba ya da akrabalarımdan dolayı” yanıtını vermiştir.

Ailede Dini Sosyalleşme “Dini tutumların şekillenmesinde aile tutumlarının en önemli faktörler arasında yer aldığı şüphe götürmez bir gerçektir.” Potvin ve Sloane (1985), aileleri düzenli kiliseye devam eden ergenlerin, düzenli devam etmeyen ya da hiç devam etmeyenlere göre, beş kat daha fazla dindar olma eğiliminde olduğu sonucuna ulaşmıştır.

Ailede Dini Sosyalleşme Stark ve Bainbridge, “inançlı olanlar inançlı aileye sahip olma, inançsız olanlar inançsız aileye sahip olma eğilimindedir” diyerek ailenin Tanrı inancıyla çocuklarınınki arasında ciddi bir bağın varlığını keşfetmiştir (1985, 330). Önceki bölümde ifade edildiği gibi, Amerika’da Katolik doğanların %80’den fazlası Katolik, Protestan doğanların %90’dan fazlası Protestan, Yahudi doğanların %90’dan fazlası Yahudi olarak hayatlarını devam ettirmektedirler.

Sonuç Genellikle dinimizi diğer insanlardan, özellikle kişisel olarak yakın olduğumuz ya da kuvvetli bağlarla kendilerine bağlılık hissi duyduğumuz insanlardan kazanır ve özümseriz. Ve sonuçta bu şu anlama gelir: dinin özü Tanrı’ya ya da yükseklerdeki aşkın bir gerçekliğe bağlı olmak, onunla irtibat kurmaktır. Gözlemlendiği kadarıyla daha da önemlisi aşkın gerçeklikle bağ kurmanın özü ve esası anne-baba, karı-koca, arkadaş veya kardeş gibi, burada, yeryüzündeki çevremizle olan ilişki ve etkileşimlerdir.