Geçmiş İklimi Belirleme Yöntemleri

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Akşehir Gölü. Akşehir Gölü PROBLEM ? Dünya Isınıyor!
Advertisements

YERYÜZÜNDE DOĞAL BİTKİ ÖRTÜSÜNÜN DAĞILIŞINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER
TOPRAK ÇEŞİTLERİ AZONAL (TAŞINMIŞ TOPRAKLAR) ZONAL (YERLİ TOPRAKLARI)
RÜZGARIN BASINCA ETKİSİ
TÜRKİYE’DE GÖRÜLEN TOPRAK ÇEŞİTLERİ ve ÖZELLİKLERİ
İKLİM VE ATMOSFER.
SU HALDEN HALE GİRER.
KÜRESEL ISINMA Dünya atmosferi çeşitli gazlardan oluşur. Ayrıca küçük miktarlarda bazı asal gazlar bulunmaktadır. Güneşten gelen ışınlar (ısı ışınları/kısa.
SU HALDEN HALE GİRER.
SU HALDEN HALE GİRER.
SU HALDEN HALE GİRER.
SPELEOLOJİ VE PALEOİKLİM
Treibhauseffekt Handan Anapa Januar 2013
Yer kürenin yapısını araştıran bilim dalına yer bilimi (jeoloji)
GÖZLENEMEYEN KATMANLARI
YARINDAN SONRA.
GEZEGENİMİZ DÜNYA.
Abdurrahman OLGUN Gökalp KILINÇ.
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 5.SINIF DERS SUNUSU
3. Sıcaklık Farkından Kaynaklanan Hava Olayları
NEM VE YAĞIŞ şubat.
KONU:DÜNYADAKİ İKLİM TİPLERİ
STRATİGRAFİ-SEDİMANTOLOJİ
MADDE DÖNGÜLERİ.
TOPRAK BİLGİSİ Toprak Ana Maddesi
DIŞ KUVVETLER TOPRAK OLUŞUMU
Dünyadaki Toprak Çeşitleri, Özellikleri ve Sınıflandırılması
Rüzgar aşındırma.
Buzul Aşındırması a)Sirkler b)Buzul Vadileri c)Cilalı Yüeyler
YERKABUĞU NELERDEN OLUŞUR?
SU HALDEN HALE GİRER.
MADDE VE ISI.
KÜRESEL ISINMA.
DEĞİŞİK YERLER FARKLI YAŞAMLAR
Marmara Denizi ve Karadeniz'de Son Buzul-Holosen Dönemindeki İklimsel ve Oşinografik Değişimlere Örnekler Namık Çağatay1, Emin Güngör2, Demet Biltekin1,
FEN ve TEKNOLOJİ / MADDE DÖNGÜLERİ
5.sınıf 3. ünite Bölgemizi Tanıyalım
YERKABUĞU NELERDEN OLUŞUR?
Hazırlayan: Onur Tülü Danışman: Yrd.Doç.Dr Şerafeddin ÇAKIR
AKDENİZ BÖLGESİ TOPRAK TİPLERİ
MADDE DÖNGÜLERİ.
JEOLOJİYE GİRİŞ-IIB “Atmosfer” Yrd.Doç.Dr. TÜLAY KÖKSOY.
RÜZGARLARIN İŞLEVLERİ
TÜRKİYE'DE GÖRÜLEN İKLİMLER
DENEYLERİN ABC’si. Ağaç lifleri Bitkilerde bulunan ağsı yapılardır.
DÜNYA'NIN KATMANLARI M. Kayhan SARI 9/A 456.
TOPRAĞIN HİKAYESİ.
GÜNEŞ SİSTEMİ. GÜNEŞ SİSTEMİ Gezegenler ve uyduları ile Güneş’in oluşturduğu sisteme güneş sistemi adı verilir. Gezegenlerin tümü Güneş’in çevresinde,
Petrol Jeolojisi (JFM- 435) Petrolün Oluşumu ve Göçü-1
TOPRAĞIN HİKAYESİ.
İKLİM ve İKLİM DEĞİŞİMLERİ
KUVATERNER COĞRAFYASI Giriş, Konsept, Terim ve Tanımlamalar
Hava Olayı, Hava Durumu ve İklim
SU BİZİM İÇİN HAYATTIR YANİ TÜM CANLILARIN.
DÜNYAMIZIN KATMANLARI
Fiziki Faktörler İklim iklim elemanlarından sıcaklık, bitki türlerinin çeşitliliği ve bunların yayılış alanları üzerinde etkilidir. Çünkü her bitkinin.
HAZIRLAYAN; MİRAÇ ÖKSÜZ 10rdtvtkn-91
Toprak Oluşumu ve Türkiye’dekiToprak Çeşitleri
 NİSA NAZ KURT  449 5/A  KONU:HAVA DURUMU VE İKLİM  SOSYAL BİLGİLER DERSİ.
MADDE DÖNGÜLERİ
Rüzgarlar Akarsular Yer altı Suları Buzullar Dalga ve Akıntılar
MADDE DÖNGÜLERİ.
Bu power point sunumu 2. kısmı oluşturuyor :D
GEZEGENLERİN OLUŞUMU Gezegenler, merkezde oluşan Güneş’in çevresinde artakalan gaz ve tozdan meydana geldi. Bu toz ve gaz bulutu, başlangıçta Güneş’in.
BİTKİ ÖRTÜSÜ- TOPRAK İLİŞKİLERİ
HAZIRLAYAN:TUĞÇE AYBEK
Holosen Buzullaşması.
ve Küresel İklim Değişimi
►Güneş, yeryüzündeki karaları ve suları ısıtır ►Güneş, yeryüzündeki karaları ve suları ısıtır. Havayı ise yeterince ısıtamaz. ► Havanın bir kısmı.
AYIN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
Sunum transkripti:

Geçmiş İklimi Belirleme Yöntemleri

Geçmiş iklim değişikliklerine ışık tutan jeolojik ve biyolojik veriler, öncelikle denizlerde yapılan sondajlar sırasında yüzeye çıkarılan sedimanter kayalardan elde edilmektedir. Bu kayalardan alınan karotlar, sadece sedimanter birimlerin içerdiği litolojiler ve tabaka kalınlıkları değil, bu sedimanların içinde bulunan mikroskopik veya makroskopik (diatom, foraminifera, polen, mercan gibi) canlıların kavkılarında bulunan ve o günün atmosferik koşullarını yansıtan Oksijen (18O) ve Karbon (13C) izotop oranlarının da geçmişteki su kimyası ve sıcaklığı hakkında çok önemli bilgi verdikleri bilinmektedir

Karalardan toplanan veriler de en az denizlerinki kadar önemlidir Karalardan toplanan veriler de en az denizlerinki kadar önemlidir. Özellikle kireçtaşlarında oluşmuş mağaralarda bulunan sarkıt ve dikit kesitlerinin incelenmesi sonucunda, her yıl oluşan katmanların sayısı ve bunların göreceli kalınlıkları Uranyum-serisi yaş tayin yöntemleri ile tarihlendirilebilmektedirler. Bu yöntemler sayesinde yağış (Fleitmann vd., 2004) ve ortalama sıcaklık (Frisia vd., 2003) ile nemli veya kurak geçen dönemler (Spötl vd., 2002) hakkında bilgi edinmek mümkündür.

18O izotop oranlarını kullanarak mağara ısısı ve yağış, 13C izotop oranlarını kullanarak da bitki örtüsünün türü veya yoğunluğu hakkında veri toplamak olanaklı hale gelmektedir (Dorale vd., 1998).

İklim değişikliklerini belirlemede kullanılabilecek karasal verilerden bir diğeri özellikle buzul göllerinde oluşan ve sedimanter çökellerde “varv” olarak bilinen, lamina adı ince tabakalanmadır (Şekil 1). Yaz aylarında nispeten daha açık renkli ve silt-ince kum boyutundaki malzemeden oluşan varvlar, kış aylarında göllerin donması ve sediman getiriminin azalması sonucu daha koyu renkli ve kil boyutunda olmaktadırlar. Varv çiftlerinin her birinin bir yıllık çökelime işaret etmesi nedeniyle bunların sayımı ve göreceli kalınlıkları, oluşum zamanları ve geçmiş iklimler hakkında çok detay bilgi vermektedir (Wohlfarth, 1996).

Hitchcock Gölü varvları (Connecticut, ABD) Hitchcock Gölü varvları (Connecticut, ABD). S: Yaz ayları çökelimi, W: kış ayları çökelimi. Foto: K. Brickyard.

• Sadece birkaç bin yıllık da olsa geçmiş iklimler hakkında detay veri sağlayan bir başka yöntem de dendrokronoloji olarak bilinen ağaç halkalarının sayılarına dayanılarak yapılan tarihlendirmedir. Halkaların morfolojik özellikleri o yıl içindeki sıcaklık ve yağış verilerini yansıtması bakımından önemli bilgiler içermektedir. Bunların yanı sıra tarihsel kayıtlar ve bilgisayar yardımı ile yapılan modellemeler de geçmiş iklim hakkında çalışan bilim insanlarının başvurduğu yöntemlerdendir.

Günümüzde, özellikle buzul örtülerinin bulunduğu Antarktika (Vostok Gölü bu - zul sondajı verileri) veya Grönland’da gerçekleştirilmiş olan buzul sondajları aracılığıyla buzun içinde hapsolmuş bulunan hava kabarcıklarının içerdiği gazlar ile duraylı izotop oranlarının, metan yoğunluklarının ve buz tabakalarının içerdiği toz ve polen gibi malzemelerin incelenmesi sayesinde son 800 by’a ait çok önemli ve detay iklim bilgilerine ulaşılabilmiştir (Şekil 2). Şekil 2. Sondajlardan elde edilmiş buzul karotu. Foto: Emily Stone

Buzulların, iklim şartlarının gelişimine bağlı olarak erimesi ile üzerinde ve önünde taşıdıkları çeşitli boyuttaki sedimanları depolamasıyla oluşan yer şekillerine “moren” adı verilmektedir. “Bir buzul vadi boyunca ne kadar alçak noktalara inmişse, geçmişteki hava sıcaklıkları da günümüze göre o kadar daha soğuk olur” varsayımından hareketle morenleri oluşturan ve “til” olarak bilinen sedimanlar üzerinden yapılan kozmojenik (uzay kökenli) yüzey yaş tayinleri sonucu özellikle son buzul dönemi (takriben 100 by) hakkında çok detay verilere ulaşılmıştır (Sarıkaya vd., 2011).

Büyük Göllerin Pleyistosen Tarihi Not: 4 buzul ilerlemesi muhtemelen aşırı basitleştirmedir! Aynı zaman aralığında Avrupa'da 16 kaydedildi!