G. Yeni İlmi Kelâm Dönemi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Alman Prof. Naumark‘ın İtirafları: “İstanbul Üniversitesi'nde öğretim üyesi Alman asıllı Prof. Naumark ile bir kısım talebesi Boğaziçinde geziye çıkarlar.
Advertisements

Yaşadığı çağa damgasını vurup
Mezhepler Tarihinin Kaynakaları. Genel özellikleri ve sorunları
Prof. Dr. Sönmez Kutlu Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi
HAZIRLAYAN: G ü lsel ALADA Ğ HZ-B ı ATATÜRK’E... Bugün yine 10 kasım Aklımda senin yaptıkların Kalbimde yaşadıkların Gözlerimde hatıraların...
Anlamlı bir hayat yaşamak
UÇMAYI BAŞARAN İLK İNSAN
ATATÜRK’ÜN KİŞİLİĞİ.
İHALE İŞLEM DOSYASI DİZİNİ
İstİkrarlI olmak.
MATEMATİK EĞİTİMİ FELSEFESİ
Eleştirel eğitim felsefesi
Atatürk'ün Samsun'a Çıkışı
Natüralist eğitim felsefesi
FELSEFEYE GİRİŞ.
Kırgızistan Cumhuriyeti
Siyaset Bilimine Giriş
OSMANLIDA EĞİTİM MEDRESELER
İBNİ SİNA . Doğum:Ağustos 980 Afşana Köyü, Buhara, Samanî Devleti(bugün Özbekistan) Ölüm :21 Haziran 1037 Hamedan, İran.
DİVANIHÜMAYUN.
DESTEK EĞİTİM ODASI VE ÖZEL EĞİTİM SINIFLARI AÇILMA SÜRECİ VE BU SINIFLARDA DERSE GİRECEK ÖĞRETMENLER Destek eğitim odası: Kaynaştırma uygulamaları yoluyla.
Eğitim Felsefesi Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
AY DEDE.
Mâtürîdî (Arapça: الماتريدي‎) ya da tam adıyla Ebu Mansur Muhammed bin Muhammed bin Mahmûd el-Mâtürîdî es-Semerkandî, Hanefi mezhebinden olanların itikad.
Hicri Dördüncü ve Beşinci Asırlar
Nakil Dönemi 6. Ders.
Nakil Dönemi-devam 7. Ders 7. Ders.
Doç.Dr. Sebahattin DEVECİOĞLU Fırat Üniversitesi
Yer Değişimi Davranışı Başka Tarafa Yönlendirme Davranışı.
DÜNYA NEDİR? UZAY NEDİR? BİLGİLERİMİZ..
Hadis Kaynaklarının Güvenilirliği Hakkındaki Oryantalistlerin İddiaları ve Eleştirisi 11. Ders.
FERHAT PAŞA- İRAN BUCAŞ- LEHİSTAN İRAN
1 B. Deliller 1. İlim a. Kadîm İlim b. Hadis İlim 1) Zarurî İlim: 2) Nazarî ve İstidlali İlim: c. Yakîniyyât-Zanniyyât 2. Delil a. Akli-nakli Delil b.
1 C. FELSEFİ METOD  4. Felsefeciler  İslâm Tarihinde Ernevilerin son dönemlerinde ulûm-i kadîme adı verilen felsefî bilimler arabçaya terceme edilmeye.
METNİN KONUSU,ANA FİKRİ VE YARDIMCI FİKİRLERİ KONU:Bir yazıda,eserde ele alınan düşünce,olay veya duruma konu denir.
KELÂM I 1- Akaid ilminin tanımı, 2- Konusu, 3- Usûlü'd-din, 4- Gayesi,
2. Felsefe İle Mezcedilmiş Kelâm Devri  TANIM:  Gazzâlinin öncülüğünü yaptığı müteahhirin kelamaları, felsefe ile meşgul olma işini daha ileri safhalara.
1 K-6 Kelam-Felsefe Münasebetlerinin Başlaması Ehl-i sünnet ilm-i kelâmının zuhurundan sonra İslâm dünyasında akaid konularıyla alâkalanan başlıca 4 cereyan.
1 1. Selefiyye  selef, itikadı konularda âyet ve hadislerdeki ile (müteşabihler de dahil olmak üzere) yetinip, bunları aynen kabul eder, teşbih ve tecsime.
K-5 Ehl-i Sünnet Kelamcıları (Ehl-i sünnet kelâmının doğuşuna zemin hazırlayanlar) Mutezile ilm-i kelâmının kuruluşundan bir buçuk asır kadar sonra, selef.
İSLAM DÜŞÜNCESİNDE YORUMLAR 7. SINIF 4. ÜNİTE
1 3. Şerh Ve Derlemecilik Dönemî  Hicrî 8. asır ortalarından başlayıp, asrımızın başına kadar devam eden bu dönem kelâm ilminin taklid, duraklama ve gerileme.
3. İstidlal ve Çeşitleri İstidlal kavramı, Ta'lil Burhân-ı Limmî
K-4 Kelam ilminin doğuşu ve Mutezile kelamı
Kardeşler,engelli kardeşlerin bakımı konusunda aldıkları sorumluluktan dolayı baskı hissedebilirler. Engelli olmayan çocuklar,engelli kardeşinden ailenin.
Hadis Tarihi Dersinin Konusu, Kaynakları ve Temel Terimleri
SANAT FELSEFESİ.
DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ : HAC NEDİR? VE NİÇİN YAPILIR? HAC NEDİR? Hac, yılın belirli günlerinde dinimizce önemli sayılan Kâbe, Arafat ve çevresindeki.
Sanat Felsefesi Sanata felsefi bakış. Sanat nedir?
Selanik’te yaşadığı yıllarda şiire başlamış, sonraları Agah Kemal takma adıyla Servet-i Fünun’u destekleyen yazılar kaleme almıştır. Sonraki yıllarda.
İsnadla İlgili Oryantalist Kavramlar ve Eleştirisi
Bilimsel Araştırmalarda Temel Kavramlar
UMUMİ HUKUK TARİHİ PROF.DR.ABDULLAH DEMİR.
ASKER ÇOCUĞU OLMAK SesiAçınız.
DİNLER ARASINDAKİ İLİŞKİ. Dinler arasındaki ilişkiler,küreselleşen dünyada son derece önemli ve lüzumlu bir konudur.Herkes,birbirini olduğu gibi kabul.
YUNUS EMRE MATÜRİDİ.
RİVAYET DÖNEMİ HİCRİ ASIRLAR ÖZELLİKLERİ.
LKS (Liselere Kayıt Sistemi)
Mâtürîdiyye İsimlendirme Tarihçe Görüşleri
KÜTÜB-İ SİTTE MUSANNİFLERİ
YAHYA KEMAL BEYATLI ( ). Selanik’te yaşadığı yıllarda şiire başlamış, sonraları Agah Kemal takma adıyla Servet-i Fünun’u destekleyen yazılar kaleme.
ⓜⓔⓗⓜⓔⓣ ⓚ ı ⓨⓐⓚ UHUD SAVAŞI.
MATEMATİK EĞİTİMİ FELSEFESİ
SINAVIN UYGULANACAĞI DERSLER DERSLERE GÖRE SINAVLAR NASIL GERÇEKLEŞTİRİLECEK?
K-9 1. Gazzâli ve Kelam İlmindeki Yeri
Sosyoloji Tarihi-A- Klasik Sosyoloji Tarihi
Xətti proqramlaşdırmada qoşmalıq.
 Farabi, yılları arasında yaşamış bir alimdir. Matematik, botanik, tıp, musiki, felsefe ve mantık alanında eserler yazmış olan bir alimdir. Asıl.
V. Ünite Sanat Felsefesi ESTETİK.
Çelebi Grubu.
Sunum transkripti:

G. Yeni İlmi Kelâm Dönemi Akaid ve kelâm alimlerinin yaşadıkları asrın bilim ve kültürlerinden istifade ettiklerini ve bu ilmin metodunda değişiklik yapma ihtiyacını duyduklarını görürüz. Akaid ve kelâm ilminin ana konuları (mesail) daima aynı kalmakla birlikte bu ana konuları izah ve isbat ederken, veya yöneltilen itirazlara cevaplar verilirken zamanın kültüründen faydalanılmıştır. Mütekaddiminin kurup, müteahhirinin geliştirdiği ve sistemleştirdiği klâsik kelâm, çağın ihtiyaçlarına cevap veremez hale gelince, yeni doğan cereyanlar karşısında bu ilmin metodunu değiştirme zarureti hasıl olmuştur.

G. Yeni İlmi Kelâm Dönemi Bu dönemin en önemli simalarından biri kabul edilen İzmirli İsmail Hakkı (1869/1946) şunları söylemektedir: “Bu ilm-i kelâmın (müteahhirin ilm-i kelamının) erbabı (hicrî) bin tarihlerinden sonra kesb-i nedret etmiş, daire-i şümulüne aldığı felsefe-i kadîme de üç asırdan beri münkariz olmuş, yerine garb felsefesi kaim olmuş idi. Garb felsefesi ahiren memleketimize de girmekle, bu ilm-i kelâm bittabiî gayr-ı kâfi görülmeye başlamış; ilm-i kelâmın bugünkü zihniyete göre yeni bir şekil iktisab etmesi zarureti hasıl olmuştur. İşte bu zaruret karşısında, Tedkîkât ve Te'lîfat-ı İslâmiyye Hey'et-i İlmiyyesi yeni ilm-i kelâmın tahrir olunmasını taht-ı vücubta görmüştür.”