İŞLETME YÖNETİMİNİN TARİHSEL GELİŞİM SÜRECİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İşletme, belli ölçüde kar elde etmek ve hizmet yaratmak amacıyla üretim faktörlerini bilinçli ve sistemli olarak bir araya getirip tüketicilerin istekleri.
Advertisements

Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı
YÖNETİM TANIMI, ÖNEMİ, AMACI
TURİZMİN GELİŞMESİNE ETKİ EDEN UNSURLAR
TÜRK HAVA KURUMU ÜNİVERSİTESİ İŞLETME DOKTORA PROGRAMI
Öğretmen Yetkinlikleri
Sanayi kentleri ve gelişimi
ÇANKAYA İMKB TURİZM ve OTELCİLİK ANADOLU MESLEK LİSESİ.
Yönetim Kuramları ve Temel Yönetimin Yaklaşımları
 BÜTÜNLEŞME Çevrenin taleplerinin karşılanması için gerekli bölümler arasındaki birliğin kalitesini ifade etmektedir. Bu tanım, bağımsız birimler arasındaki.
 Ülgen & Mirze 2004.
KLASİK YÖNETİM ORGANİZASYON TEORİSİ
Kültür.
FUNDA CANIMOĞLU MALİYE-A MODERN BÜTÇELEME SİSTEMLERİNE GEÇİŞİ SAĞLAYICI DENEMELER -MİLLİ BÜTÇELER -YATIRIM BÜTÇELERİ.
2023 HEDEFİNDE KAMU ÜNİVERSİTELERİNDE YAPISAL DEĞİŞİM
EĞİTİM YÖNETİMİNE GİRİŞ
SİSTEM MÜHENDİSLİĞİ GİRİŞ.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM İÇ DENETİM VE İÇ KONTROL SİSTEMİ
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ
6. HASTANE ORGANİZASYONU.
Kurumsal Yönetimde İç Denetimin Geleceği Esra Aydın
BİLGİ BAZLI YENİLİKÇİ GELİŞME STRATEJİSİ BAĞLAMINDA TÜRKİYE’NİN KURUMSAL DÖNÜŞÜM İHTİYACI Prof. Dr. Hüsnü ERKAN DEÜ İİBF İktisat Bölümü Yrd. Doç. Dr. Canan.
İNOVASYON.
İKY Tarihsel Dönüşümü (Yaklaşımları) Klasikler, Neo-Klasikler, Modern
Geçmişten günümüze pek çok tanım ile açıklanan bilgi politikası bilginin üretilmesine, yönetilmesine, işaretlenmesine ve kullanılmasına öncülük eden; birbiri.
MODERN YÖNETİM DÜŞÜNCESİ
1.  Teknik, ekonomik, sosyolojik ve psikolojik bağlamlarda ve her türlü örgütlerde ge r çekleşmekte olan girişimciliğin günümüzde çok çeşitli tanımları.
ENM 307 YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ Dersin Koordinatörü:. Prof. Dr
YÖNETİMİN ALT İŞLEVLERİ
ÖRGÜT KURAMININ UYGULAMADAKİ YERİ Örgüt kuramı, örgütleri etkin bir şekilde yönetebilmemiz için gelecekte ne olabileceğini olduğu kadar geçmişte.
KENTSEL SİYASET-2 Kentsel Siyaset-4 Doç.Dr. Ahmet MUTLU.
1.1 © 2003 by Prentice Hall BÖLÜM 3 BİLİŞİM SİSTEMİ YAKLAŞIMLAR ve ORGANİZASYONA ETKİLERİ.
MODERN YÖNETİMDE SİSTEM YAKLAŞIMI Didem PEKUYAR
Girişimcilik.
YENİ ORGANİZASYON YAKLAŞIMLARI
Yönetim ve Organizasyon
ÖĞRENME HEDEFLERİ Bu bölümün sonunda
Yeni Kariyer Yaklaşımları
Suç Olgusu, Nedenleri ve Sonuçları
TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ
İşletme Yönetimi Dr. Adil AKINCI Bankacılık ve Finans Bölümü.
Yrd.Doç.Dr. Volkan Unutmaz. Sporda yönetimi meydana getiren unsurların kuruluş ve işleyiş biçimini inceleyen, bu unsurların en iyi şekilde sevk ve idaresi.
CRM İÇIN STRATEJIK BIR YAKLAŞıM Hafta 5 – Adrian Payne Chapter 1 Prof. Dr. Remzi ALTUNIŞIK.
Dr. Adil AKINCI Bankacılık ve Finans Bölümü
Klasik Yönetim ve Organizasyon Teorisi
Üretim Yönetimi 1.Bölüm.
Yönetim ve Organizasyon
KAMU KURUMLARINDA SÜREÇ YÖNETİMİ ve
MODERN YÖNETİM TEORİSİ
Endüstri ve Örgüt Psikolojisi Nedir?
BÜRO YÖNETİMİ Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programı
1. İnsan kaynakları yönetimine giriş
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
BİLGİ YÖNETİMİ.
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
YÖNETİM- ÖRGÜT TEORİLERİ MODERN EKOL: Durumsallık Teknoloji
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
SAĞLIK KURUMLARINDA KARAR VERME YÖNTEMLERİ
İSLAMİYET ÖNCESİ EĞİTİM
NEO LİBERAL POLİTİKALAR VE
BEDEN EĞİTİMİNDE YÖNETİM VE ORGANİZASYON
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
İşletme kavramı öncesi dönem 1880 öncesi dönemi kapsar.1880 öncesi dönemde yönetim gereken kuruluşların çok az olması, kendi yönetim anlayışlarına göre.
KALKINMA EKONOMİSİNİN DOĞUŞU- BUGÜNÜ- GELECEĞİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TOPLUMSAL BİR BİLİM OLARAK SOSYOLOJİ
İÇİNDEKİLER Finansal Amaç, Finans Fonksiyonu, Finansal Çevre Finansman Nedir? Finansal Yönetimin Amaçları Firmanın Organizasyonu İşletme Örgütlerinde Biçim.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

İŞLETME YÖNETİMİNİN TARİHSEL GELİŞİM SÜRECİ İKİNCİ BÖLÜM İŞLETME YÖNETİMİNİN TARİHSEL GELİŞİM SÜRECİ 1. Bilimsel Öncesi Dönem 2. Bilimsel Yönetim Dönemi 3. Klasik Organizasyon Teorisine Genel Bakış 4. Klasik Organizasyon Teorisi 5. Sonuç

Bilimsel Öncesi Dönem Bilimsel öncesi dönem insanlık tarihi kadar eskidir. Bu dönem bilimsel yönetim dönemine kadar devam etmiştir. Yönetimle ilgili bilgiler ve kayıtlar arasında Mısırlılar, eski Yunanlılar ve eski Romalılar’a rastlanmaktadır. Eski Mısırlıların geniş kütleleri yönetmek başarısı o zamanın tekniği ile hayret vericidir. Beslenme, barınma ve bir yerden diğer yere nakletme sorunları kolay başarılacak iş değildir.

Bilimsel Öncesi Dönem Bu dönemde, aynı işleri yapan sanatkarlar, loncaları oluşturdular. Loncalar, bugünkü esnaf ve sanatkar birliklerinin öncüleri olmuştur. Eski Mezopotamya kentlerinde işletme biçiminde kuruluşlara ve buralarda bireysel ve yönetim önderliğine rastlanmaktadır. Daha sonra Çin ve Roma’da yönetimle ilgili çalışmalar göze çarpar.

Bilimsel Öncesi Dönem Roma imparatorluğunda yönetsel sorunların çözümünde bugün yönetici diye bilinen önderler ortaya çıkmıştı. Romalılar kurdukları yönetim sistemleri ile hükümet örgütlerinin sayısı artmış, resmi denetim yöntemleri geliştirmeye başlamıştı. Roma’da kamu yönetiminde büyük gelişmeler olmuştu. Bilim ve teknolojideki gelişmeler, insanlığın ihtiyaçları sonucunda yönetim biliminin temeli atılmaya başlanmıştır.

Bilimsel Yönetim Dönemi Yönetim biliminde en önemli, dönemdir. Bu hareketi doğuran nedenler: 1.Teknik gelişmeler XVIII yüzyılın başlarında meydana gelmiştir. 1700-1785 yılları arasında İngiliz sanayi devrimi En büyük yenilik üretim metotlarında meydana gelmiştir. 18.nci yüzyıldaki buluşlar ile Avrupa’da iş hayatına ve toplumsal yapıya büyük değişiklikler getirmiştir.

Bilimsel Yönetim Dönemi 2. Uzmanlaşma konusundaki gelişmeler. Üretimin şekil değiştirmesi verimin artmasında etkili oldu. Bilimsel yönetim hareketinde diğer önemli nedenler organizasyona duyulan ihtiyaç ve mamullerin standartlaşmasıdır.

Bilimsel Yönetim Dönemi Yöneticini başarısında etkin olan organizasyonun uygun bir yapıda olması nasıl sağlanabilir? Bir organizasyon yapısının uygun olup olmadığı nasıl anlaşılabilir? Belirli bir işletme için uygun olan bir yapı başka bir işletme içinde uygun olabilir mi? Bir organizasyon içinde hangi süreçler işlemekte, hangi tür ilişkiler doğmaktadır? Organizasyonlar değişen çevre şartlarına nasıl uymakta, bu uyum hangi süreçleri gerektirmektedir?

Bilimsel Yönetim Dönemi Özellikle iletişim ve bilgi işleme teknolojilerindeki gelişmelerin organizasyonların yapı ve işleyişleri üzerindeki etkileri nelerdir? Sanayi toplumuna geçiş organizasyon yapılarını ne yönde değiştirmiş ve ne gibi yeni yapı ve modeller ortaya çıkmıştır? Bu ve benzeri sorular organizasyonlarla ilgili çalışmaların ana konularını oluşturmuş ve bu konularda çeşitli teoriler geliştirilmiştir.

Bilimsel Yönetim Dönemi Bu teori ve yaklaşımlar; a. Klasik (Geleneksel) Teori, b. Davranışsal (Neo Klasik) Teori, c. Sistem Yaklaşımı, ç. Durumsallık Yaklaşımı, d. Modern Sonrası ve Çağdaş Yaklaşımlar Olarak Kurumsallık Yaklaşımı, e. Kaynak Bağımlılığı Yaklaşımı, f. Organizasyonel Strateji Yaklaşımı ve Ekoloji Yaklaşımı’dır.

Bilimsel Yönetim Dönemi Organizasyonun Tanımı ve Anlamı: Organizasyon bir düzen veya düzenlemeyi ifade eder. Organizasyonu; İş ile iş, İş ile insan ve, (3)İnsan ile insan arasındaki ilişkilerdeki düzen ve düzenlemeler olarak görmek mümkündür.

Bilimsel Yönetim Dönemi Organizasyon dizaynı bir organizasyon yapısını oluşturan başlıca ilişkilerin şeklini, niteliğini ifade eder. ‘’Organizasyon belirli amaçlar doğrultusunda kişilerin gayretlerini birleştirdikleri yapılandırılmış bir süreçtir’’ ‘’Organizasyon bir yönetim fonksiyonudur.’’ ‘’Organizasyon insan-iş-teknoloji faktörlerini birleştiren bir sistemdir.’’ ‘’Organizasyon sosyal bir varlık, sosyal bir sistemdir.’’ ‘’Organizasyon bir işletmedeki işleri, mevkileri, iş görenleri ve aralarındaki otorite ve haberleşme ilişkilerini gösteren bir yapıdır.’’