Enzimatik Reaksiyonu Etkileyen Faktörler (Pratik Ders)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Deney No: 7 İndirgenme-Yükseltgenme Reaksiyonları
Advertisements

ENZİMLER NEDİR?.
Hazırlayanlar: Behsat ARIKBAŞLI Tankut MUTLU
Hazırlayan: Arş.Gör. Nahit GENÇER Danışman: Prof.Dr. Oktay ARSLAN
BAKTERISINDEN PEROKSIDAZ ENZIMININ SAFLAŞTIRILMASI VE KINETIĞININ ARAŞTIRILMASI Parham Taslimi.
CANLILAR ve ENERJİ İLİŞKİLERİ
Asitler, Bazlar Ve Tamponlar: pH Ölçülmesi Ve Önemi (1 saat)
BAHTIGÜL AYSİN
KARIŞIMLAR.
Nötralleşme Titrasyonları
SU, ÇÖZELTİLER, ASİT VE BAZLAR III
Canlı hücrelerde gerçekleşen yapım ve yıkım tepkimelerinin tümüne metabolizma denir.
ENZİMLER.
ASİTLER, BAZLAR VE TUZLAR
BÖLÜM 3 PROTEİNLER Molekül yapısı Fonksiyonları Primer yapı Bağlar
Deney No: 3 Sıcaklığın Tepkime Hızına Etkisi
Hafta 3: KİMYASAL DENGE.
Deney No: 8 Bazı Tuzların Asitlerle Reaksiyonu SEKİZİNCİ HAFTA.
NÖTRALİZASYON TİTRASYONLARI
Deney No: 4 Derişimin Tepkime Hızına Etkisi
İLAÇLARIN MEKANİZMALARI
Günümüzde aldığımız bilimsel mesafeye rağmen canlı nedir
Deney No: 10 Tuz Çözeltilerinde Kimyasal Denge
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ II
Danışman: Prof.Dr.Oktay ARSLAN
KARIŞIMLAR.
KİMYASAL DENGE VE KİMYASAL KİNETİK
ISI ve SICAKLIK.
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ X
Kimyasal Denge. Reaksiyon ilerleme değeri. Le Chatelier ilkesi.
Yrd.Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜ Tıp Fakültesi Biyokimya AD
Deney No: 9 Asit Baz Titrasyonu
ÇöZELTİLER.
Canlı Ve Enerji İlişkisi
Çözeltiler.
MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
Sindirim Sistemi Kimya.
ENZİMLER.
Enzimler.
Bölüm 10. Kimyasal Dengelere Elektrolitlerin Etkisi
Dengeye Etki eden Faktörler: Le Chatelier İlkesi
Bölüm 14. Nötralleşme Titrasyonlarının İlkeleri
Çözeltilerde Derişim Hesaplamaları
TEMEL BİYOKİMYASAL KAVRAMLAR
ENZİMLER
Proteinlerin Kalitatif Tayini
PROTEİNLERİN TANIMLANMASI
Biyokimya Anabilim Dalı
Enzimler Biyokimyasal olayların vücutta yaşam ile uyumlu bir şekilde gerçekleşmesini sağlayan biyokatalizörlerdir Bütün enzimler proteindirler (ribozim…katalitik.
İYOTLA YAPILAN TİTRASYONLAR
KARIŞIMLAR ÇÖZÜNME ÇÖZELTİ ÇÖZELTİLER.
GENEL KİMYA Çözeltiler.
Ni2+, Al3+, Mn2+, Cr3+, Zn2+, Fe3+, Co2+,
4. Enzimler.
Total Lipit Tayini.
Her şey atom ve moleküllerden oluşur
Amino Asitler ve Proteinler
KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
ORGANİK KANTİTATİF ANALİZ LABORATUVARI
ENZİMLER Prof.Dr.cemre soylu .  Canlılarda Hücrede gerçekleşen biyokimyasal reaksiyonlar dış ortamdaki reaksiyonlara göre  Daha hızlı  Düşük ısıda.
İDRAR ANALİZLERİ.
 Plazmidler bakterilerde bulunan, ekstra kromozomal, çift iplikli, dairesel DNA molekülleridirler.  Hücre içerisinde boyutları ve kopya sayıları çeşitlilik.
ENZİMLER. Enzimler,biyolojik katalizörlerdir. Katalizör: Kimyasal tepkimenin hızını artıran ve tepkimeden etkilenmeden çıkan moleküllerdir. Aktivasyon.
ENZİMLER *Enzimler,proteinlerden yapılmışlardır ve doğal olarak yalnız canlılar tarafından sentezlenirler. * Enzimler; etki ettiği maddeye SUBSTRAT ve.
ENZİMLER. ENZİMLER KİMYASAL TEPKİME A + B  C + D Bir maddenin başka bir maddeye dönüştüğü olaylara kimyasal tepkime denir. A + B  C + D Gerçekleşmesi.
Kreatinin Klirensi.
Kimyasal Reaksiyonlar
Enzimler.
BİTKİ BÜYÜME MADDELERİ
CANLI VE BİYOKİMYA Prof. Dr. Zeliha Büyükbingöl.
Sunum transkripti:

Enzimatik Reaksiyonu Etkileyen Faktörler (Pratik Ders)

Enzimler, reaksiyonun sonunda tüketilmeyen ve reaksiyonun hızını artıran katalizörlerdir. Ribozimler hariç, tüm enzimler protein yapısındadır. Ribozimler RNA yapısındadır. Vücuttaki hemen hemen tüm reaksiyonlar enzimler tarafından gerçekleştirilir. Enzimler yüksek oranda substrata spesifiktir.

Reaksiyon Hızını Etkileyen Faktörler Birim zamanda ürüne dönüştürülen substrat moleküllerinin sayısı hızı verir. Enzimler tarafından katalizlenen reaksiyonlarda substrat ve enzim konsantrasyonunun, sıcaklığın ve pH’nın reaksiyon hızı üzerinde önemli etkileri vardır.

Substrat Konsantrasyonunun Reaksiyon Hızına Etkisi Substrat konsantrasyonu arttıkça belli bir noktaya kadar enzimatik reaksiyonun hızı da artacaktır. Belli bir noktadan itibaren, kısıtlı enzim miktarından ötürü, substrat konsantrasyonunu artırmak hız üzerinde bir değişime neden olmaz. Hızın değişmeden kaldığı bu noktaya maksimum hız (Vmax) adı verilir.

Enzim Konsantrasyonunun Reaksiyon Hızına Etkisi Yeterli substrat ve kofaktör varlığında; enzim konsantrasyonu arttıkça, enzimatik reaksiyonun hızı da artar.

Deneyin Yapılışı Eşit miktarlarda (3 mL) nişasta çözeltisi içeren iki tüpten, birine 0.1 mL amilaz çözeltisi ve 2.9 mL distile su, diğerine 3 mL amilaz çözeltisi eklenir. Tüplerin üzerine bir damla iyot çözeltisi ilave edilir ve tüpler 37 oC’de 5 dakika süreyle inkübasyona bırakılır. İnkübasyon sonucu, tüplerde meydana gelen renk açılması (mavi-mor rengin beyaza dönmesi) değerlendirilir. Enzim konsantrasyonunun artırılması, reaksiyon hızını (birim zamanda ürüne dönüştürülen substrat moleküllerinin sayısını) artıracaktır ve daha yüksek konsantrasyonda enzim içeren tüpte, daha fazla renk açılması görülecektir.

Sıcaklığın Reaksiyon Hızına Etkisi Enzimatik reaksiyonların hızı, belli bir sıcaklığa kadar gittikçe artar ki bu noktaya optimum sıcaklık adı verilir. Optimum sıcaklığın üzerindeki sıcaklıklarda enzim molekülleri denatüre olmaya başlar ve reaksiyon hızı giderek azalır.

Optimum sıcaklıktan önce reaksiyon hızını artıran şey moleküllerin artan kinetik enerjisidir. Optimum sıcaklıktan sonra, reaksiyon hızını azaltan şey ise, enzimin denatürasyonu; yani aktivite göstermek için ihtiyaç duyduğu özel 3 boyutlu yapısını kaybetmesidir. Kinetik enerjinin azalması ile reaksiyon hızının düşmesi, geri dönüşü mümkün olan bir süreç olduğu halde; denatürasyon, enzimatik aktivite üzerinde kalıcı bir etki oluşturur (bozulma).

Deneyin Yapılışı 3 mL amilaz çözeltisi içeren iki tüpten biri 37 oC’de, diğeri kaynar su banyosunda 15 dakika boyunca bekletilir. Daha sonra, 3 mL nişasta çözeltisi tüplere ilave edilir ve bu karışımın üzerine 1 damla iyot çözeltisi damlatılır. Her iki tüpte de reaksiyonun nasıl gerçekleşeceğini gözlemek için, tüpler 30 dakika boyunca bekletilir. Yüksek sıcaklıkta inkübe edilen enzim aktivitesinin ortadan kaybolduğu ve rengin zamanla değişmediği gözlenir.

Deneyin Yapılışı Kinetik enerjinin azalması ile reaksiyon hızının düşmesinin, geri dönüşü mümkün olan bir süreç olduğunu göstermek için, 3 mL kadar amilaz çözeltisi (tükürük) -20 oC’de dondurulur. Daha sonra amilaz çözeltisi kademeli olarak çözülür. 3 mL nişasta çözeltisinin üzerine 1 damla kadar iyot damlatılır ve mavi-mor renkli kompleksin oluşması sağlanır. Dondurulduktan sonra çözünen tükürük, renkli nişasta çözeltisinin üzerine ilave edilir ve karışım 37 oC’de 15 dakika boyunca bekletilir. Amilaz enziminin sıcaklığın optimize edilmesiyle aktivite kazandığı gözlenir.

pH’nın Reaksiyon Hızına Etkisi Her enzim, aktivite göstermek için ihtiyaç duyduğu özel 3 boyutlu yapısını belli bir pH noktasında temin edebilir ki bu noktaya optimum pH noktası adı verilir. Optimum pH, enzimden enzime değişkenlik gösterebilir. Örneğin, pepsin asidik pH’da aktif iken, alkalen fosfataz enzimi bazik pH’da çalışır. Optimum pH’nın altındaki veya üzerindeki pH’larda enzimler özel 3 boyutlu yapılarını yitirmeye başlar. Bunun sebebi, protein molekülünü oluşturan amino asitlerin yan zincirlerinin iyonik yüklerinin değişmesidir.

3 mL amilaz çözeltisi içeren iki tüpten, birine 0 3 mL amilaz çözeltisi içeren iki tüpten, birine 0.5 mL derişik HCl, diğerine 0.5 mL distile su ilave edilir. Tüpler vortekslenerek bir süre bekletilir. Daha sonra, iki ayrı tüpte 3 mL nişasta çözeltisinin üzerine 1 damla iyot çözeltisi damlatılır ve mavi-mor renkli kompleksin oluşması sağlanır. Amilaz çözeltileri, renkli nişasta çözeltilerilerinin üzerine ilave edilir ve 37 oC’de 15 dakika boyunca bekletilir. Amilaz enziminin asidik pH’da aktivitesini kaybettiği (asitle muamele edilmiş tüpteki amilazın nişasta çözeltisinin renginde açılmaya neden olmadığı) gözlenir.