YÜZEY DRENAJ YÖNTEMLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
YÜZEY DRENAJ YÖNTEMLERİ
Advertisements

Hoş Geldiniz FEYAZ BİLGİ COĞRAFYA ÖĞRETMENİ SULTANBEYLİ KIZ ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ.
Hâsılat kavramları Firmaların kârı maksimize ettikleri varsayılır. Kâr toplam hâsılat ile toplam maliyet arasındaki farktır. Kârı analiz etmek için hâsılat.
Prof.Dr.Mehmet Tunç ÖZCAN
İŞLE 524 – İŞLE 531 Yönetim Muhasebesi
Hat Dengeleme.
SULAMA MEKANİZASYONU Prof.Dr.Mehmet Tunç ÖZCAN. İşletme Noktasının Grafik Yolla Bulunması.
PLASTİK ŞEKİL VERME YÖNTEMİ
Veri Toplama ve Değerlendirme Sistemi Tanıtım Toplantısı.
DEPREME DAYANIKLI BETONARME YAPI TASARIMI
Hoş Geldiniz FEYAZ BİLGİ COĞRAFYA ÖĞRETMENİ SULTANBEYLİ KIZ ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ.
İSTATİSTİK II BAĞIMSIZLIK TESTLERİ VE İYİ UYUM TESTLERİ “ c2 Kİ- KARE TESTLERİ “
2014 ORTA ÖĞRETİME YERLEŞTİRME SİSTEMİ – 2015 E ğ itim- ö ğ retim yılında altı temel ders için 8. sınıfta ö ğ retmen tarafından dönemsel olarak.
Prof. Dr. M. Tunç ÖZCAN Tarım Makinaları Bölümü
TEMELLER.
Bilimsel Araştırma Yöntemleri De ğ işkenler İ smail GÜLEÇ.
OLASILIK ve İSTATİSTİK
TESVİYE EĞRİLERİNİN ÇİZİMİ
ARAZİ TESVİYESİ.
Ücret İktisadi anlamda, çalışanların üretimden aldığı paydır.
SIZMA.
Sıklık Dağılımları Yrd. Doç. Dr. Emine Cabı.
Stokiyometri, element ölçme anlamına gelen Yunanca, stocheion (element) ve metron (ölçme) kelimelerinden oluşmuştur. Stokiyometri, bir kimyasal reaksiyonda.
Bölüm 2: Bir Boyutta Hareket. Bölüm 2: Bir Boyutta Hareket.
ISTATİSTİK I FIRAT EMİR DERS II.
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ ÜNİTE 3
T- Testİ: ORTALAMALAR ARASI FARKLARIN TEST EDİLMESİ
Hatırlatma: Durum Denklemleri
X-IŞINLARI KRİSTALOGRAFİSİ
Ünite 9: Korelasyon Öğr. Elemanı: Dr. M. Cumhur AKBULUT.
Kütle ortalamasının (µ) testi
ZEMİN NEMİ-HİDROLİK İLETKENLİK TAYİNİ
HİDROGRAFİ VE OŞİNOGRAFİ (DERS) 4. HAFTA Prof. Dr. Hüseyin TUR
Temel Haslık Testleri.
Fluvyal Jeomorfoloji Yrd. Doç. Dr. Levent Uncu.
FAZLAR ARASI KÜTLE TRANSFERİ
BÖLÜM 1 Kuvvet ve Hareket. BÖLÜM 1 Kuvvet ve Hareket.
Erozyon ve Toprak Erozyonunun Oluşumu
TARIM EKONOMİSİ İSTATİSTİĞİ
Silajda fiziksel ve kimyasal yöntemlerle silaj kalitesinin saptanması
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
PARANIN ZAMAN DEĞERİ.
Yüzey Drenaj Sistemlerinin Tipleri Yüzey Drenaj Sistemlerinin Bakımı
İSTATİSTİK Yrd. Doç. Dr. Cumhur TÜRK
Tipik Performans Testlerinde Güvenirlik
Türk Standartlarına göre Beton Karışım Hesabı
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
DRENAJ ETÜTLERİ Geçirgenlik (Permeabilite) etütleri
İMÜ198 ÖLÇME BİLGİSİ İMÜ198 SURVEYING Bahar Dönemi
Evren-Örneklem, Örnekleme Yöntemleri 2
ÖLÇME-DEĞERLENDİRME 1.DERS
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ÇİFT SİLİNDİR İNFİLTROMETRE İLE İNFİLTRASYON TESTLERİ
MAK212-SAYISAL YÖNTEMLER Sayısal Türev ve İntegral
Ölçme Sonuçları Üzerinde Test ve Madde İstatistiklerini Hesaplama
GÖVDE ANALİZİ Bir ağacın fidan aşamasından kesim aşamasına kadar geçen süre içerisinde büyüme öğelerinde (çap, boy, göğüs yüzeyi ve hacim) meydana gelen.
SULAMA YÖNTEMLERİ Prof. Dr. A. Halim ORTA.
Veri ve Türleri Araştırma amacına uygun gözlenen ve kaydedilen değişken ya da değişkenlere veri denir. Olgusal Veriler Yargısal Veriler.
TARIM EKONOMİSİ ve İŞLETMECİLİK DERS NOTLARI
KARIK SULAMA YÖNTEMİ Prof. Dr. A. Halim ORTA.
TYS102 ÖLÇME BİLGİSİ Yrd. Doç. Dr. N. Yasemin EMEKLİ
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
Hidrograf Analizi.
Bilimsel araştırma türleri (Deneysel Desenler)
EŞ YÜKSELTİ (TESVİYE) EĞRİLERİNİN
İSTATİSTİK II BAĞIMSIZLIK TESTLERİ VE İYİ UYUM TESTLERİ “ c2 Kİ- KARE TESTLERİ “
ÇATI MAKASINA GELEN YÜKLER
Dr Mustafa KURÇALOĞLU1, FIPP Dr Sinan PEKTAŞ1
Sunum transkripti:

YÜZEY DRENAJ YÖNTEMLERİ Prof. Dr. Ahmet ÖZTÜRK

Yüzey Akış Miktarının Hesaplanması 1. Mac Math Yöntemi Mac Math yöntemi genellikle her büyüklükteki düz arazide, özellikle yüzey drenaj kanallarının kapasitelerinin bulunmasında iyi sonuç vermektedir. Ancak bu yöntem dik eğimli yamaçlardan beslenen yan dereler için iyi sonuç vermemektedir. Mac Math yöntemi aşağıdaki eşitlikle ifade edilir; Eşitlikte; Q = En yüksek yüzey akış debisi (m3/s) C = Toprak cinsi, topoğrafya ve bitki örtüsüne bağlı bir katsayı I = Yağışların seçilen tekerrür aralığı için konsantrasyon zamanına eşit yağış şiddeti (mm/h) S = Yatak eğimi x 1000 A = Drenaj alanı (ha)

a) C katsayısının bulunması (C = C1+C2+C3) Akım koşulları Bitki örtüsü Toprak cinsi Topoğrafya   C1 C2 C3 Alçak Çok iyi örtülü 0.08 Kumlu 0.08 Düz 0.04 Alçak-Orta İyi örtülü 0.12 Hafif 0.12 Hafif eğimli 0.06 Orta Oldukça örtülü 0.16 Orta 0.16 Tepelik 0.08 Yüksek Seyrek örtülü 0.22 Ağır 0.22 Tepelik-dik 0.11 Çok yüksek Çıplak 0.30 Kaya 0.30 Dik 0.15

b) Yağış İntensitesinin (I) bulunması I değeri, seçilen tekerrür süresinde konsantrasyon zamanına eşit bir yağış süresi için yağış şiddetini göstermektedir. Alanın en uzak noktasına düşen yağışın ölçüm yapılan yere kadar gelmesi için geçen süre olarak tanımladığımız konsantrasyon zamanı yağış süresi olarak kabul edilir. İstenilen tekerrür süresine bağlı olarak, havzaya ilişkin yağışların şiddet-süre-tekerrür değerlerini gösteren grafiklerden, yağış şiddeti saptanır. Ankara ili için yağış-şiddet-süre tekerrür eğrileri

Yağışların konsantrasyon zamanının bulunmasında ise aşağıdaki eşitlik kullanılmaktadır. Eşitlikte; Tc = Konsantrasyon zamanı (min) L = Su toplama havzası veya gözönüne alınan drenaj kanalı uzunluğu (m) H = Su toplama havzasının yüksekliği veya gözönüne alınan drenaj kanalının başı ile sonu arasındaki kot farkı (m). Ya da yandaki nomogram yardımıyla da havza uzunluğu ile havza yüksekliği biliniyorsa Tc, konsantrasyon zamanı dakika ve saat cinsinden kolayca bulunabilir.

c) Yatak eğiminin (S) bulunması Eşitliğindeki S değeri, ana yatak eğiminin 1000 katı diğer bir deyişle 1000 metre uzunluğundaki yatakta metre olarak düşülen miktarıdır. Yatak eğiminin hesaplanmasında iki yol izlenebilir. Birinci yol; Yatağın memba noktası başlangıcı ile mansap noktası sonu arasındaki kot farkının yatak uzunluğuna bölünmesidir (S=1000x(H/L)). İkinci yol ise, mansap noktasından başlayarak L yatak uzunluğunun 0.10 L ve 0.85 L değerlerindeki kotların farkını bu noktalar arasındaki yatak uzunluğuna (0.75 L) bölerek eğimin hesaplanmasıdır. Böylece eşitlikteki tüm değişkenler bulunduğu için yüzey akış miktarı kolayca belirlenebilir.

2. Rasyonel Yöntem En yüksek yüzey akış debisinin tahmininde kullanılan rasyonel yöntem, yağışın alana, konsantrasyon zamanına eşit bir sürede üniform şiddette düştüğü ve yağış şiddetinin tüm alanda üniform olduğu varsayımına göre geliştirilmiştir. Genellikle 25 km2 den küçük alanlarda uygulanan yöntem aşağıdaki eşitlikle ifade edilir. Q = En yüksek yüzey akış debisi (m3/s) C = Yüzey akış katsayısı I = Tekerrür aralığı ve konsantrasyon zamanına eşit bir yağış süresi için yağış şiddeti (mm/h) A = Drenaj alanı (ha).

a) Yüzey akış katsayısının (C) bulunması Drenaj alanının ortalama C katsayısı Çizelgedeki C katsayılarının, alanın özelliğine göre tartılı ortalaması alınarak hesaplanır. Topoğrafya ve örtü durumu Kumlutın Killi, siltlitın Killi Ağaçlık arazi Düz (% 0-5) Dalgalı (% 5-10) Yokuşlu (% 10-30) Mer'a Düz Dalgalı Yokuşlu Ekili arazi 0.10 0.25 0.30 0.16 0.22 0.50 0.52 0.35 0.36 0.42 0.60 0.72 0.40 0.55 0.70 0.82

K = L3/2/H1/2 b) Yağış şiddetinin (I) hesaplanması Öncelikle konsantrasyon zamanı bulunur. Tc = Konsantrasyon zamanı (min) L = Yatak veya kanal uzunluğu (m) H = Yatak veya kanal kot farkı (m) K = L3/2/H1/2 Tc konsantrasyon zamanı K değerine bağlı olarak yandaki abaktan da bulunabilir.

Konsantrasyon zamanı hesaplandıktan sonra, konsantrasyon zamanı yağış süresi olarak kabul edilerek istenilen tekerrür süresine bağlı olarak Mc Math yönteminde olduğu gibi alana ait yağış şiddeti-süre-tekerrür eğrilerini gösteren abaklardan, yağış şiddeti (I) değeri belirlenir. Eşitliği ile yüzey akış miktarı hesaplanır.