Yrd.doç.dr.h.denİz GÜlleroĞlu

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
EĞİTİMDE ÖLÇME & DEĞERLENDİRME -12-
Advertisements

T Dağılımı ve t testi.
Güvenirlilik, Geçerlilik Kaynakları ve Model Oluşturma
BEP BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI.
ÖLÇME ARACINDA BULUNMASI GEREKEN NİTELİKLER
Ölçme Düzeyleri Ölçeklerin Kullanılması
Tanımlayıcı İstatistikler
Bu slayt ‘ten indirilmiştir.
PSİKOLOJİK TEST KULLANIMI VE ETİK
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME DERSİ
Ölçme Nedir ? “Bir niteliğin gözlenerek gözlem sonuçlarının sayı veya sembollerle gösterilmesine ÖLÇME denir.” Ölçmenin en az üç aşaması vardır: ölçülecek.
Ölçme sonuçları üzerinde yapılan istatiksel işlemler
MUTLAK DEĞERLENDİRME Elif Tuba BEYDİLLİ.
Ölçüm Geçerliği Murat Coşar Afyon Kocatepe Üniversitesi
ÖĞRENDİKLERİMİZİ KONTROL EDELİM 1 I- Herhangi bir özelliği, o özelliğe uygun bir araçla karşılaştırarak sunucu sayı veya sembollerle belirlemek.
Zeka. Zekanın ne olduğu ve nasıl tanımlanacağı yüzyıllardır insanoğlunu meşgul etmiş olan bir konudur. Zeka, öğrenme gücü ya da yeni durumlar karşısında.
Ölçme Sonuçları Üzerinde İstatiksel İşlemler
MESLEK ANALİZİ İLE İLGİLİ BAZI HATIRLATMALAR Görev Meslek elemanın tarafından icra edilen işin en büyük / ana bölümüdür. Bir sorumluluk alanı altındaki.
Z ve T puanları Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
MESLEKİ OLGUNLUK ÖLÇEĞİ
Ölçme ve Değerlendirmede Temel Kavramlar
21 - ÖLÇME SONUÇLARI ÜZERİNE İSTATİSTİKSEL İŞLEMLER
Standart Puanlar Z puanı: T puanı: T=10*Z+50 = Bireyin puanı
Madde (soru istatistikleri)
Tanımlayıcı İstatistikler
Grup Kaygısızlar Fevzi Yeni Ahmet Karamermer. LİTERATÜR Melikşah Üniversitesi orta anadoluda olduğu için bu çevredeki öğrenciler genelde üniversite hayatında.
12.HAFTA İÇERİK VARYANS ANALİZİ Giriş Tek Faktörlü Varyans Analizi
BE P BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI. BEP ; özel eğitim gereksinimi olan her birey için yazılı olarak geliştirilmiş ve özel eğitim gereksinimi olan.
Merkezi Eğilim (Yığılma) Ölçüleri
Standart Puanlar Z puanı: T puanı: T=10*Z+50 = Bireyin puanı
BÖLÜM 2 NEREYE VARMAK ÜZEREYİZ: PROBLEM VE PROBLEMİN BÜYÜKLÜĞÜ.
Konum ve Dağılım Ölçüleri BBY252 Araştırma Yöntemleri Güleda Doğan.
Istatistik.
Eğitimde ve Psikolojide ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ ÜNİTE 6
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME DERSİ
Ölçme ve Değerlendirme
Sınav Analizleri. Sınav Analizleri SINAV ANALİZLERİ 1- FREKANS 2- MADDE ANALİZLERİ FREKANS Dağılımdaki her puanın kaç kez tekrar etiğini gösteren sayı,
VERİLERİN TOPLANMASI Doç. Dr. Ender DURUALP.
TEMEL BETİMLEYİCİ İSTATİSTİKLER
Ölçme Sonuçları Üzerinde İstatistiksel İşlemler
MERKEZİ EĞİLİM(YIĞILMA) ÖLÇÜLERİ
ANLAM ÇIKARTICI (KESTİRİMSEL) İSTATİSTİK
Merkeze Yayılma Ölçüleri
PSİKOLOJİK TESTLER.
MADDE TEPKİ KURAMI: İlk adımlar
STANDART PUANLAR * Z Puanı * T Puanı.
Ölçme ve Değerlendirme
ÖLÇME-DEĞERLENDİRME 8. SINIF
ÇANAKKALE REHBERLİK ARAŞTIRMA MERKEZİ
Ölçme Sonuçları Üzerinde İstatistiksel İşlemler
Yrd.doç.dr.h.denİz GÜlleroĞlu
Yrd.Doç.dr.h. denİz gülleroğlu
Yrd. Doç.dr. h. deniz gÜlleroĞlu
Bir psikolojik yapı olarak "başarı" ve madde geliştirme süreci
ÖLÇME SONUÇLARI ÜZERİNE İSTATİSTİKSEL İŞLEMLER
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
Yrd. Doç.dr. H. denİz GülleroğlU
Psikolojik Testlerin Çeşitli Kriterlere Göre Sınıflandırılması
Yrd. Doç. Dr. H. Deniz Gülleroğlu
Likert Tipi Ölçek Geliştirme Aşamaları
Test Puanlarının Yorumlanması: Standart Puanlar
Yrd.doç.dr.h.deniz gülleroğlu
ÖLÇME DEĞERLENDİRME İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İLERİ İSTATİSTİK DOKTORA
DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE ARAŞTIRMA (YÜKSEK LİSANS)
Güvenirlik Yrd. Doç. Dr. Ömer Kutlu.
Sunum transkripti:

Yrd.doç.dr.h.denİz GÜlleroĞlu Yetenek Testleri ve Standart Başarı Testlerinde Normlar ve İlgili Sorunlar Yrd.doç.dr.h.denİz GÜlleroĞlu

Aynı ölçme aracının uygulandığı diğer bireylerin aldığı puanları bilmek test sonuçlarını yorumlamada önemli katkılar getirir. Böylece bireyin puanının gruptaki diğer bireylerin puanları arasındaki yerini ve sırasını bilmek mümkün olacaktır. Bu yolla aynı testi alan bireylerin puanlarını “norm grubunun” yüzdelik veya standart puanları ölçüt alınarak yorumlanabilmektedir. Herhangi bir testin farklı gruplara ilişkin birden fazla norm grubu ve bu gruplardan elde edilmiş normları bulunabilir. (Özgüven, 2012)

Ölçme yolu ile elde edilen veriler, test puanları çoğu kez doğrudan yorumlamaya elverişli değildir. Normlar ham verileri yorumlamak için geliştirilmiş ölçütlerdir. Norm ideal olan veya beklenilen değerler değil norm grubunun ortalama değerlerini temsil ederler. Bu değerler çeşitli yaş veya sınıf basamaklarına göre saptandığında Yaş ve sınıf Normları, bir dizi puanın dağılım sırası esas alınarak saptandığında Yüzdelik Normlar elde edilir. (Özgüven, 2012)

Yaş Normları Yaş’a paralel olarak gelişen nitelikler için yaş normları geliştirilebilir. Yaş normları birbirini izleyen yaşlarda belirli bir niteliğe ilişkin ortalama puanlardır. Yaş ortalamaları arasındaki farklar 12’ye bölünerek aylık gelişmeler, artışlar daha ayrıntılı birimler olarak da ifade edilebilir. (Özgüven, 2012)

Zeka Bölümü Genel Grup Zeka Testlerinin verdiği puanlar ham puanlardır. Bu puanlarla zeka bölümü elde edilmez. Zeka bölümü bireyin takvim yaşına göre zihnin gelişme oranını gösteren birer ölçüdür ve yaşa göre geliştirilmiş ölçeklerden elde edilebilir. (Özgüven, 2012)

Sınıf Normları Bu çeşit normlar birbirini izleyen sınıflarda okutulan dersler ve gelişme gösteren nitelikler için hazırlanır. Ölçülen nitelik yönünden sınıflar için bulunmuş ortalama puan değerine dayanır. sınıfların ortalamaları arasındaki farklar 10’a bölünerek gelişmişlik derecesini gösteren daha küçük birimler elde edilebilir. (Özgüven, 2012)

Yüzdelik Normlar Yüzdelik norm, bir dağılımın belirli bir yüzdesini altında bırakan nokta olarak tanımlanır. “Ortanca” puan veya deüer dağılımı tam ikiye böler ve bu nedenle dağılımdaki puanları %50’si ortancanın üstüne ve %50’si ise ortanca puanın altına düşer. Bu demektir ki , ortanca 50. yüzdeliktir. Yüzdelik normlar bireyin ait olduğu grup içindeki yerini ve sırasını belirler, norm grubundaki bireylerin yüzde kaçının o puanın altında puan aldığını gösterir. (Özgüven, 2012)

Eğitsel Normlar Eğitimin amacı niteliği ile geliştirilen test normları “milli normlar”, “özel norm grupları”, “bölgesel normlar” ve “okullar normu” gibi adlarla çeşitli amaçlara göre hazırlanmaktadır. Milli normlar, ülke geneli için hazırlanır. Çoğunlukla testi geliştiren tarafından belirlenen ve eğitimciler tarafından kullanılan normlardır. Özel grup normları, belirli gruplarla ilgili karar verme amaçları için üniversite birinci sınıf öğrencileri, lise son sınıf öğrencileri, özürlü öğrenciler gibi özel grup normları da gerekli olmaktadır. (Özgüven, 2012)

kaynakça Özgüven, İ. (2012). Psikolojik Testler. Nobel yayıncılık. Ankara