Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sınav Analizleri. Sınav Analizleri SINAV ANALİZLERİ 1- FREKANS 2- MADDE ANALİZLERİ FREKANS Dağılımdaki her puanın kaç kez tekrar etiğini gösteren sayı,

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sınav Analizleri. Sınav Analizleri SINAV ANALİZLERİ 1- FREKANS 2- MADDE ANALİZLERİ FREKANS Dağılımdaki her puanın kaç kez tekrar etiğini gösteren sayı,"— Sunum transkripti:

1

2 Sınav Analizleri

3 SINAV ANALİZLERİ 1- FREKANS 2- MADDE ANALİZLERİ FREKANS
Dağılımdaki her puanın kaç kez tekrar etiğini gösteren sayı, frekanstır. Beştepe okullarında kullandığımız soru frekanslarında ise çoktan seçmeli bir sınava katılan tüm öğrencilerin ne kadarının doğru seçeneği işaretlediği, ne kadarının çeldiricilere gittiği ve ne kadarının soruya yanıt vermediğini görmemizi sağlayan bir araçtır.

4 FREKANS DAĞILIMINI NASIL KULLANIRIZ?
Soruyu doğru yanıtlayan öğrencilerin sayısını ve toplam içerisinde % oranını görebiliriz. Soruda herhangi bir hata yoksa, öğrencinin verilen kazanımı edinip edinmediğini görerek önlem alabiliriz. (söz konusu kazanımın öğrenciye tekrar verilmesi) Çeldirici olarak düzenlediğimiz seçeneklerin çalışıp çalışmadığını görebiliriz.

5

6 MADDE ANALİZİ AMAÇ - Madde analizi, test sorularının daha kaliteli duruma getirmek için kullanılan analizlerdir. - Test maddelerinin işe yarayıp yaramadığını, işe yaramıyorsa nedenlerini ortaya koymaya ve düzeltmeleri yapmaya yardımcı olur.

7 MADDE ANALİZİ Madde analizi,bize üç sorunun cevabını verir;
1-Maddenin güçlük derecesi nedir? 2-Madde, iyi öğrenci ile zayıf öğrenciyi ayırt edebiliyor mu? 3-Maddenin çeldiricileri iyi hazırlanmış mı, zayıf öğrencileri, çeldirici şıkkı işaretlemeye ikna etmiş mi? Madde analizleri yapılırken ilk yapılacak olan işlem, öğrencileri aldıkları puan veya notlara göre sıralamaya tabi tutmaktır Daha sonra toplam kağıt sayısının, % 27’si kadar kağıt alttan(zayıf öğrenci) % 27’si kadar kağıtta üstten (iyi öğrenci) alınır ve analizler, toplam kağıtların %54’ü olan bu kağıtlar üzerinden yapılır. Geriye kalan (orta düzey öğrencilerin bulunduğu) %46 kağıt değerlendirmeye alınmaz.

8 1- MADDE GÜÇLÜK DERECESİ
Maddeye doğru yanıt veren öğrencilerin toplam öğrenci sayısına oranıdır. Örneğimizde toplam 36 öğrenciden doğru yanıt veren 20 öğrencimiz var. 20 :36= 0.56 bu maddenin güçlüğü 0.56’dır. Madde güçlüğü 1’e yaklaştıkça soru kolay, 0‘a yaklaştıkça zor olarak kabul edilir.Soruların zorluk derecesinin 0.50 olması ideal kabul edilir. Soruların orta güçlükte olması, testin güvenirliğini artırır.

9 1- MADDE GÜÇLÜK DERECESİ
ZORLUK DERECELERİ arası zor 0.30 – 0.49 arası orta güçlükte arası kolay 0.70 – 1.00 arası çok kolay maddelerdir.

10 2- MADDE AYIRT EDİCİLİK KATSAYISI
Testte sorulan soruya alt ve üst grupta cevap veren öğrenciler arasındaki fark ne kadar fazla ise testin ayırt ediciliği o kadar artar.Ayırt ediciliği yüksek maddeler ise testin geçerlilik ve güvenirliğini artırır. Geçerlilik:Ölçme aracının, ölçmeyi amaçladığı özelliği ölçebilme derecesidir. Güvenirlik: Ölçmenin tutarlılığıdır. Bir teste farklı zamanlarda tabi tutulan kişilerin, o testten aldıkları puanlar ya da aldıkları puana göre aynı kişilerin, grup içerisindeki sıralamaları değişmiyorsa o test güvenilir olarak kabul edilir.

11 2- MADDE AYIRT EDİCİLİK KATSAYISI
Test puanı düşük olan öğrencilerin maddeyi yanlış,yüksek olanların ise doğru cevaplamaları beklenir. Buna göre ayırt edicilik katsayısı -1 ile + 1 arasında değişir. Üst grubun tamamı soruyu doğru yapmış, alt grubun tamamı yanlış yapmışsa katsayımız +1 olur. Alt ve üst grup eşit sayıda doğru yapmışsa, katsayı 0 olur. Olasılık çok çok düşük olmakla birlikte alt gurubun tamamı soruyu doğru, üst grubun tamamı soruyu yanlış yapmışsa katsayımız -1 olur. Örnek: üst grup öğrencileri soruya %80 doğru yanıt vermiş. Alt grup öğrencileri ise soruya %15 yanıt vermiş ise; Ayırt edicilik katsayısı:(80-15)/100 = olur

12 2- MADDE AYIRT EDİCİLİK KATSAYISI
MADDE AYIRT EDİCİLİK KATSAYISI DEĞERLENDİRME 0.40 ve daha büyük ise çok iyi bir madde 0.30 – 0.39 oldukça iyi madde ama üzerinde çalışılabilir. 0.20 – 0.29 maddenin geliştirilmeye ihtiyacı var 0.19 ve daha küçükse çok zayıf maddedir geliştirilemiyorsa, testten çıkarılmalıdır.

13

14


"Sınav Analizleri. Sınav Analizleri SINAV ANALİZLERİ 1- FREKANS 2- MADDE ANALİZLERİ FREKANS Dağılımdaki her puanın kaç kez tekrar etiğini gösteren sayı," indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları