Embriyonun uzun süreli saklanması, embriyonun elde edildikten sonra, farklı yöntem ve protokoller kullanılarak kryoprotektan solusyonlarıyla sıfırın altındaki.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Yağış.
Advertisements

Akış Katsayısı Bir kanalın toplama havzasına düşen yağışların tamamı kanallara intikal etmez. Bir kısım buharlaşır, bir kısım yüzey boşluklarında tutulur,
Çevremizdeki her maddenin bir sıcaklığı
MADDENİN HALLERİ VE ISI
Alıştırma – Hal Değişimleri
ANOVA.
TANKLARA ASEPTİK DOLUM VE ASEPTİK BAG-İN-BOX SİSTEMLERİ
NUTFE DÖLLENME ALAKA. NUTFE DÖLLENME ALAKA İnsan döllenmiş bir yumurtadan oluşmadı mı. Sonra alaka haline dönüştü İnsan döllenmiş bir yumurtadan oluşmadı.
Nutfe ve Alaka’nın Başlangıcı
SPERM VE TESTİS DOKUSU DONDURULMASINDA ÖNEMLİ NOKTALAR
TAVUK ETİNİN SOĞUTULARAK VE DONDURULARAK
DONDURARAK MUHAFAZA Prof. Dr. Özgül EVRANUZ.
KIRMIZI ETLERİN DONDURULARAK MUHAFAZASI
HEMATOKRİT VE ERİTROSİT SEDİMANTASYON HIZI
AKYUVARLAR (LÖKOSİTLER), GELİŞMELERİ VE SAYIMI
Öğr. Gör. Serkan ÖREN1 ÖRNEKLERİN TAŞINMASI VE SAKLAMA KOŞULLARI.
Deney No: 11 Bir Tuzun Çözünürlüğünün Tayini
Doku Kültürü; Yeni doku, bitki veya bitkisel ürünlerin elde edilmesi amacıyla, bütün bir bitki ya da hücre, doku ve organ gibi bitki kısımlarının steril.
KOMPOST KALİTESİNİN BELİRLENMESİ İÇİN YAPILACA KANALİZLER
Sıvı ve Gaz Kapanımları
KÜLTÜR ORTAMLARININ EMBRİYO GELİŞİMİNE ETKİSİ
Kaynama, Erime ve Donma.
HER GENÇ MATEMATİK ÖĞRENEBİLİR MURAT GÜNER KELKİT
Bulanık Mantık.
Yağmur, Kar, Sis.
Elektrik-Elektronik Mühendisliği için Malzeme Bilgisi
Isı maddeleri etkiler.
4. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
MADDENİN ISI ETKİLEŞİMİ
MADDELERİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
YAĞMUR, KAR, SİS.
oosit ve Over Dokusu Dondurma
SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ.
MADDELERİ TANIYALIM.
NVA KALİTE TEST ÖLÇ. HİZ. EĞT. VE BELG. SAN.TİC. LTD. ŞTİ. Hazırlayan= E. Burak SARAÇOĞLU.
Havacılıkta Emniyetle İlgili Faktörler
TEREYAĞI 3.6. Tereyağının tuz içeriği  
GIDA KATKI MADDELERİ LEZZET MADDELERİ.
METALOGRAFİ Numune Hazırlama Teknikleri.
Bitki gen kaynaklarının korunması
SICAKLIK Bir cismin ne kadar sıcak olduğunun ölçüsüdür. Derideki duyu alıcılarının yardımıyla bir cismin sıcaklığı konusunda kabaca da olsa bir izlenim.
HÜCRE KÜLTÜRÜNE GİRİŞ HÜCRE KÜLTÜRÜNDE KULLANILAN TEKNİKLER MTT TESTİ
DEPOLAMA KURALLARI Depolama Aşamasında Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar Ürünün, doğru ürün sıcaklık aralıklarında depolanması sağlanmalıdır.
BÖLÜM III. ÖRNEK ALMA Doç.Dr. Ebru Şenel.
Çocuklarda İlaç Dozu Hesaplamaları
BÖLÜM I1. LABORATUVAR GENEL BİLGİLERİ
YANGIN TESPİT SİSTEMLERİ
BÖLÜM-5.4 KRİYOJENİK SOĞUTMA
TBS’ de ÜRETİM (HAZIRLAMA VE PİŞİRME)
SPERMANIN SAKLANMASI KISA SÜRELİ SAKLAMA (COOLED STORAGE)
FEN VE TEKNOLOJİ PERFORMANS ÖDEVİ
Sabit Diskler Sabit Disk Nasıl Çalışır? Sabit Disk Çeşitleri
GENÇLERDE UYUM.
SÜRTÜNME HASLIĞI TESTİ
BÖLÜM-3.3 EVAPORATÖRLER.
ICSI İŞLEMİ NASIL YAPILIR ?
SPERMANIN UZUN SÜRELİ SAKLANMASI
Isı Pompaları ve Uygulamaları
  İnsan Sağlığı Üzerindeki Etkiler  Bitki Örtüsü Ve Hayvanlar Üzerindeki Etkiler  Malzemeler Ve Yapılar Üzerindeki Etkiler  Dünya Üzerindeki Uzun.
 Plazmidler bakterilerde bulunan, ekstra kromozomal, çift iplikli, dairesel DNA molekülleridirler.  Hücre içerisinde boyutları ve kopya sayıları çeşitlilik.
YAĞIŞIN OLUŞUMU. HAVADAKİ NEM Havadaki Nem: Okyanuslarda, göllerde, nehirlerde ve topraklarda bulunan su buharlaşarak; bitkiler ve hayvanlardaki su ise.
ICP (INDUCTIVELY COUPLED PLASMA) İNDÜKTİF EŞLEŞMİŞ PLAZMA YÖNTEMİ
Hücrelerin ve embriyoların farklı kryoprezervasyon yöntemleriyle ve değişik protokollerle saklama çalışmaları 40 yıldan fazladır sürdürülmektedir. Bu kryoprezervasyon.
SPERMANIN KISA SÜRELİ SAKLANMASI
Deneysel çalışmalar için ya da toplandıktan sonra transferine kadar geçen süre içerisinde embriyoların oda sıcaklığında veya 37oC’da kültür mediumunda.
KÖK HÜCRE PROF. DR. E. SÜMER ARAS 11. HAFTA.
IN VITRO EMBRİYO ÜRETİMİ
ALÜMİNYUM HAVA PİLLERİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
EMBRİYO GELİŞİMİ VE KULUÇKA
Sunum transkripti:

Embriyonun uzun süreli saklanması, embriyonun elde edildikten sonra, farklı yöntem ve protokoller kullanılarak kryoprotektan solusyonlarıyla sıfırın altındaki derecelerde dondurulmasıdır.

Embriyoların uzun süreli saklanması; a) Geleneksel, ekilibrasyonlu yavaş dondurma ya da b) Ekilibrasyonsuz dondurma yani vitrifikasyon olmak üzere iki yöntemle yapılmaktadır.

Embriyoların ekilibrasyonlu dondurulması araştırmalarda çok kullanılan, tercih edilen ve sık kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemle embriyoların dondurulmasında çoğunlukla PBS, TCM 199, Ham’s F 10 ve human tubuler fluid (HTF) gibi mediumlar kullanılmaktadır.

Bu mediumlar BSA, serum ve kryoprotektanlarla desteklenir Bu mediumlar BSA, serum ve kryoprotektanlarla desteklenir. Embriyoların dondurulması amacıyla mediumlara gliserol, ethylen glikol (EG), dimetil sülfoksid (DMSO), propanediol (PROH), propilen glycol (PG), polietilen glikol (PEG) ve sukroz gibi kryoprotektanlar katılmaktadır.

Dondurulmak üzere embriyoların seçilmesi kritik bir olaydır Dondurulmak üzere embriyoların seçilmesi kritik bir olaydır. Dondurmak amacıyla seçilecek embriyolar yüksek kalitede ve bölünmenin doğru safhasında olmalıdır. Embriyolar steril koşullarda, taze hazırlanmış kültür mediumuna alınarak, fiziksel hasarlara neden olmamaya dikkat ederek maniple edilir ve mikroskopta değerlendirilerek, sınıflandırılır

Her ne olursa olsun dondurulmak istenen embriyolar donörden östrusun başlangıcından sonra 6.5-7.5 günler arasında toplanmalıdır. Daha genç ya da daha yaşlı embriyolar dondurma ve çözdürme işlemlerine karşı daha hassastırlar. Embriyolar yaşlarıyla uygun gelişim safhasında olmalıdırlar

Donörden 6.5-7.5 günler arasında toplanan embriyolar geç moruladan blastosist aşamasına kadar değişen bir aralıkta yer alır. Bu durum muhtemelen ya donörler arasında östrusun saptanmasındaki ya da ovulasyon zamanındaki değişkenlikten kaynaklanır, dolayısıyla toplanan embriyolar tanımlanandan ya daha az gelişmiş ya da daha fazla gelişmiş olabilmektedir.

Embriyolar oda sıcaklığında (18-20oC) iki ya da üç adımda bu kroprotektan mediumlarında pasajlanarak 10-20 dakika kadar ekilibrasyonları yapılır ve payetlere çekilerek dondurulur. Embriyolar, tek olarak ya da birkaç tane olmak üzere 0.25 veya 0.50 ml lik payetlere çekilir. Enjektör iliştirilmiş payete önce medium, hava, medium içerisinde embriyo, tekrar hava ve medium çekilerek, açık olan ucu ısı yardımıyla kapatılır. r. .

Programlanabilir dondurma cihazına yerleştirilen payetler önce hızla 0oC’a, sonra dakikada 1oC (1oC/dakika) olmak üzere –7oC’a soğutulur ve 10 dakika bekletilir. Bu derecelerde (-4 ve –7 arası) seeding işlemi gerçekleştirilir ve donma noktasında mediuma küçük buz kristallerinin eklenmesiyle başlatılır..

Seeding, embriyonun zarar görmemesi için ısı füzyonundan kaynaklanan dalgalanmaların minimuma indirilmesidir. Daha sonra embriyo dondurma cihazında 0.1-1.6oC/dakika arası ya da 17-30oC/dakika seçilen bir soğutma oranı ile sıcaklık –30-35oC’a düşürülür ve payetler sıvı azota daldırılarak dondurulur

*

.

.

Kısa Program Uzun Program

..