BÜROLARDA İŞ YÖNETİMİ VE ERGONOMİ
BüroLARDA İŞ YÖNTEMİ
İŞ İş; bir yada birden çok kişinin bedensel veya düşünsel gücünü kullanarak ortaya koyduğu bir eylemdir. Bürolarda yapılacak işlerin neler olduğu işletmenin yapısı, amaçları ve bürodan neler beklediği ile belirlenir. Bürolarda yapılacak işlerin belirlenmesi mevcut personelin ilgi ve yeteneklerine göre değil, belirlenen amaç ve hedefler ile planlamalar doğrultusunda belirlenir. İşlerin belirlenmesindeki temel amaç, organizasyon içerisinde departmanlara ayrılmış işgörenlere ve uzmanlara doğru görevlerin verilmesinde ve işlerin verimlilik esasına göre yapılmasını sağlamaktır
İŞ BÖLÜMÜ İş bölümü, örgütün temel niteliğinin bir gereğidir. Örgütler üstlendikleri görevleri başarabilmek için, onları rasyonel bir biçimde bölerek personel arasında işbölümü oluştururlar. İş bölümü yapılarak gruplara ayrılmış personel genellikle kendi işini başka grubun işinden daha öncelikli ve önemli olarak algılamaya başlar. Organizasyondaki bölümlere verilen işler ne kadar çok birbirinden farklılaştırılmışsa ve ne kadar uzun süre o bölümde kalmışsa bölümün personelinin dikkati o ölçüde sınırlanır ve kendi bölümlerindeki iş üzerinde toplanır2
İŞ BÖLÜMÜ İş bölümü, örgütün temel niteliğinin bir gereğidir. Örgütler üstlendikleri görevleri başarabilmek için, onları rasyonel bir biçimde bölerek personel arasında işbölümü oluştururlar. İş bölümü yapılarak gruplara ayrılmış personel genellikle kendi işini başka grubun işinden daha öncelikli ve önemli olarak algılamaya başlar. Organizasyondaki bölümlere verilen işler ne kadar çok birbirinden farklılaştırılmışsa ve ne kadar uzun süre o bölümde kalmışsa bölümün personelinin dikkati o ölçüde sınırlanır ve kendi bölümlerindeki iş üzerinde toplanır. Organizasyonlarda her kişiye mümkün olduğunca tek bir iş verilmelidir. Uzmanlaşma sayesinde, insan tek bir konu veya benzer konular kümesi hakkında harcayacağı çabayı, en ekonomik bir şekilde kullanabilir. Böylece konuya hakim olabilme, işin içine girebilme ve konuyu daha iyi kavrayabilme gücü artar.
İŞ GENİŞLETME En basit şekliyle belirli bir işin, , işgörenin, daha çok ve daha çeşitli işi yapabilecek şekilde yeniden organize edilmesi demektir. Yatay zenginleştirme olarak da adlandırılan iş genişletme, hem işin bitirilme süresinin uzamasına ve hem de teknolojik yapı ve yerleşme seviyesinde önemli değişikliklere yol açar. İşgören, kendi işiyle yapı benzerliği olan diğer iş elemanlarını yan yana getirerek. Yapmakta olduğu işin kapsamanı genişletmektedir. Programın amacı, yorgunluk ve monotonluğu ortadan kaldırmak ve motivasyon sağlamaktır.
İŞ ZENGİNLEŞTİRME Dikey genişletme anlamına gelen iş zenginleştirme de, iş bölümünün sakıncalarını ortadan kaldırmaya ve işgörenlere yaptıkları işi anlamlı göstermeye yönelik olarak tasarlanmış bir uygulamadır. Burada, işgörene yaptığı işi planlama, organize etme, koordine etme ve denetleme fonksiyonlarına ilişkin yönetsel güçler verilmesi söz konusudur. Böylelikle, işgörenlerin sorumluluk düzeyleri, dolayısıyla üretim sürecindeki etkileri artırılmış olur; başka bir ifade ile iş zenginleştirme, işgörenlere sadece daha fazla iş vermek değil; onlara aynı zamanda daha fazla bağımsızlı ve sorumluluk vermektir.
ROTASYON İşgörenlerin işlerindeki iş yükünü ve monotonluğu azaltmak ve iş doyumunu artırmaya yönelik bir uygulama olan rotasyon, işgörenlerin kendi aralarında periyodik olarak işlerini değiştirmeleri işlemidir. İş rotasyonu ile, iş monotonluğunu ve tatminsizliği ortadan kaldırmak, işgörenin, işin tümünü görerek kendi işinin üretiim sürecindeki yerini ve önemini kavramasını sağlamak, çalışanların yetiştirilmesi ve geliştirilmesini temin etmek gibi değişik amaçlara yöneltir.
KALİTE GRUPLARI Toplam kalite yönetimi kapsamında oluşturulan kalite gruplarıyla, verimlilik ve kalitede iyileştirmeler sağlanması amaçlanmaktadır. Bir kalite grubu işle ilgili sorunları belirlemek, tartışmak, iyileştirme önerileri getirmek için düzenli ve gönüllü olarak bir araya gelen en fazla 10-12 kişilik bir işgören grubundan oluşur. Bu bireyler aynı iş merkezinden ya da bölümlerden gelirler, birbirlerini tanırlar ve kendi seçtikleri sorunlar ya da iyileştirme olanakları üzerinde çalışırlar. Ele alınan sorun kaliteyle ilgili olabileceği gibi, üretim hızı, iş güvenliği veya işle ilgili herhangi bir konuya ilişkin olabilir. Sorunları belirlemek, veri toplamak, sorunları analiz etmek ve çözüm oluşturmak amacıyla, beyin fırtınası, neden sonuç analizleri, örnekleme çalışmaları, denetim şemaları, histogramlar ve dağılım şemaları gibi araçlardan yararlanırlar, dolayısıyla öncelikli olarak bu araçların kullanımıyla ilgili eğitim almaları gerekir. Gurup genellikle çalışmalarının sonuçlarını yönetime sunar ve yönetim tarafından onay alan öneriler uygulanır..
İş analizleri
İŞ ANALİZİ Hızla gelişen ve değişen teknolojik yeniliklere bağlı olarak günümüz işletme yöneticileri üretim sürecinde yapılmakta olan tüm işleri ayrıntılı bir şekilde incelemek zorunda kalmışlardır. İşletme yöneticileri üretim sürecinde yapılmakta olan iş ve işlemleri iş analiziyle inceleyerek karar verirler. İş Analizi, bir organizasyonun çalışması ile ilgili tüm ayrıntıların spesifikasyonların, standartların tespiti aşaması veya görevidir. İş analizi işletmenin üretim sistemlerinin kurulmasında önemli bir yere sahiptir8. İş analizi süreci iki faaliyet grubundan oluşmaktadır. Birincisi, İşlerin daha basit, ekonomik, verimli ve tam zamanlı yapılma olanaklarını araştıran ve yeni yöntemler geliştiren metod etüdü, ikincisi ise işi oluşturan faktörlerin miktarını saptamaya çalışan iş ölçümüdür.
METOD ETÜDÜ 1. Mevcut metot belirlenir. 2. İşin yapılacağı ortam belirlenir. 3. İşin öğeleri ve bunlar arasındaki ilişkiler ortaya konur. 4. Zaman, miktar, kalite, maliyet, araçlar, iş koşulları yönünden metodun analizi yapılır. 5. Yeni metot geliştirilir. 6. Yeni metot denenir, gerekli düzeltmeler yapılır. 7. Başarı sağlanırsa, yeni metot öğretilerek uygulanır .
İş Basitleştirme İş basitleştirme organizasyonun mal veya hizmet üretimi sürecinde kullanılan metotların daha basit hale getirilmesiyle iş yapma performansının yükseltilmesi diğer bir ifade ile verimliğin artırılmasına denir. İş basitleştirilmesi organizasyondaki bütün işgörenlerin katılımıyla üretim sürecinde uygulanarak organizasyondaki toplam maliyetlerin azalmasını sağlar. İş Akışı ve Operasyon Şemaları Bir işin vücuda gelmesi için bir çok işlemin belli bir sıra dahilinde yapılması gerekmektedir. İşlemlerin malzemeyi fiziksel ve yapısal olarak değiştirerek bir ürünün ortaya çıkmasına yardım ederler. İnsan gücü ile yapılan işlemler çeşitli işlem safhalarından meydana gelir. İşlem safhaları da insan vücudunun yaptığı hareketlerden oluşur. Bu hareketlerin bazıları yorucu ve bazıları da gereksiz olabilir. Oysaki bir işlemi sistematik olarak incelersek, sözü geçen yorucu ve gereksiz hareketleri kaldırmak ve daha basitleştirmek imkanına sahip olabiliriz. Böylece daha kısa zamanda daha az yorularak daha çok verimliliğe ulaşmak mümkün olur13.
Taşıma İşgücünün, malzemenin veya ürünün bir yerden başka bir yere hareketi olarak tanımlanabilir. D Gecikme İşgücünün, malzemenin veya ürünün beklemek zorunda kalması veya bir sonraki aşamaya kadar stoklan ması, durdurulması işlemidir. İnceleme (Kontrol) Yapılan bir işin doğruluğunun ve kalitesinin standartlarla karşılaştırılması ve denetiminin yapılması işlemidir. Son İşlem Yapılan işlemin sona erdiğini gösterir. Bir malzemenin depolanması, işlemi biten yazıların dosyaya kaldırılması gibi.
Hareket Ekonomisi Örgüt ve yöntemlerde değişiklikler ya da gelişmeler yaparak işlemlerin daha ucuz, süratli, basit usullerle kaliteli olarak yapılmasını sağlayan ve bu yolla yönetimde verimliliği yükselmek için kullanılan yöntemlerden biri de Hareket Ekonomisi’dir. a) İnsan Vücudunun Kullanılmasına İlişkin İlkeler 1. Her iki el aynı zamanda harekete geçmeli veya durmalıdır. 2. İki el dinlenme zamanları dışında aynı anda boş kalmamalıdır. 3. Kolların hareketleri karşılıklı ve simetrik yönlerde olmalıdır. 4. Ellerin mümkün olduğu kadar basit ve küçük hareketlerle iş görmeleri sağlanmalıdır. 5. Momentler mümkün olan her yerde işgörene yardımcı olacak şekilde kullanılmalı ve adale gücü ile bertaraf edilmesi gereken moment minimuma indirilmelidir. 6. Ellerin düzgün ve kesiksiz hareketler yapması sağlanmalı, yönü ani ve keskin değişen hareketlerden kaçınılmalıdır. 7. Balistik hareketlerin sınırlı ve kontrollü hareketlere oranla daha hızlı , kolay ve duyarlı olduğu göz önüne alınmalıdır. 8. Hareketler, işin düzgün ve otomatik yapılmasını sağlamak amacıyla doğal ritme uygun düzenlenmelidir. 9. Gözle izlenmesi gereken unsurlar mümkün olduğu kadar azaltılmalı ve bunlar birbirine yakın tutulmalıdır.
b) İşyeri Düzenine İlişkin İlkeler 1. İşle ilgili malzeme ve aletler belirli yerlerde bulundurulmalıdır. 2. Malzeme ve aletler işgörenin kolaylıkla ulaşabileceği önceden belirlenmiş yerlere konulmalıdır. 3. Mümkün olan her yerde yer çekiminden yararlanan taşıma sistemleri kullanılmalıdır. 4. Malzeme ve aletler hareketlerin sırası göz önüne alınarak yerleştirilmelidir. 5. Yerleştirme, malzeme ve aletler, normal görüş açısının içinde kalacak şekilde yapılmalı ve yeterli bir aydınlanma sağlanmalıdır. 6. Çalışma masası ve sandalyenin yüksekliği, işin yapılması esnasında alınacak çeşitli pozisyonlara olanak verecek şekilde düzenlenmelidir. 7. Oturma yerleri farklı fiziki yapıdaki kişilere göre kolay ayarlanabilir özellikte olmalıdır.
c) Araç-Gereç ve Aletlerin Yapısına İlişkin İlkeler 1. Sabitleyiciler, ayakla işleyen pedal ve benzeri tertibatlar kullanılarak ellerin iş yükü azaltılmalıdır. 2. Mümkün olduğunda iki veya daha fazla alet birleştirilmelidir. 3. Mümkün olduğunda araçlar ve malzemeler, arama, bulma ve seçme hareketlerini minimize edecek şekilde önceden yerleştirilmiş olmalıdır. 4. Her parmağın belirli ve farkı hareketler yapmasıyla iş yükünün parmakların kapasitelerine göre dağıtılması sağlanmalıdır. 5. Aletlerin, düğme ve çevirme kolu gibi cihazların tutulmasını sağlayan yüzeyleri, ellerin mümkün olduğu kadar fazla temasını sağlayacak şekilde tasarlanmalı, bunlara kumanda etmek için vücut duruşunun çok fazla değiştirilmesi gerekmemelidir. 6. Aletlerin tutulma, kumanda veya denetim sağlayan kısımları, işgörenin bunları vücut pozisyonunda en az değişiklik ve en fazla mekanik avantajla kullanabileceği şekilde yerleştirilmelidir.
Zaman Etüdü Metot etüdüyle işletmelerde işlemlerin yapılmasında mevcut ve alternatif durumlar dikkate alınarak daha kolay ve etkili metotlar geliştirilir. Zaman etüdüyle, geliştirilen metotla ilgili olarak zaman ölçümü yapılarak belirli bir standart zamanla karşılaştırılır. Zaman etüdü, belirli bir işin nitelikli bir işçi tarafından belirlenen bir performansa göre yapılabilmesi için gerekli zamanın tespiti amacıyla yapılan çalışmalardır. Zaman etüdü belirli işlere ilişkin çalışma metotları belirlendikten sonra söz konusu işler için gerekli süreyi tespit etmek için yapılır. Zaman etüdüyle standart zaman belirlenerek bir iş için gerekli zaman tespit edilir19
ergonomi
- iş ve çalışma alanı alet / donanım ve ekipman dizayn eder. ERGONOMİ - iş ve çalışma alanı alet / donanım ve ekipman dizayn eder. - insanda bir yaşam biçimi , felsefesi oluşumunu sağlar. İŞ YERİ İŞ DİZAYNI İNSAN ERGONOMİ
İŞ ALET ÇALIŞMA YERİ ÇALIŞAN Gösterge-kontrol düzeni, duyusal, Ergonominin uğraş alanları ALET İŞ ÇALIŞAN ÇALIŞMA YERİ çalışan iş İnsan - makine ilişkisi Çalışma yeri duyusal, fiziksel, ussal ve kapasite sınırları duruş ve hareketler, Yorgunluk , gerilim, monotonluk, otorite, iş güvenliği, kazalar, motivasyon, vardiya çalışması, çalışma süreleri, yetki, sorumluluk, grup davranışı, ücret yapısı Gösterge-kontrol düzeni, Boyut sorunları, Mekanik sorunlar Duruş ve oturuş aydınlatma, gürültü, titreşim, sıcaklık, nem, hava akımı, toksik maddeler, buharlar, gazlar, radyasyon, düzen ve temizlik, renk ve manzara
Anatomik Fizyolojik Psikolojik ERGONOMİNİN BİLEŞENLERİ Antropometri Vücut ölçüleri Biyomekanik Kuvvet uygulamaları Çevre Fizyolojisi Fizik Çevrenin etkileri İş fizyolojisi Enerji harcaması Bilgi Değerlendirme ve karar alma Mesleksel Psikoloji Eğitim, efor kişisel farklılıklar
Olumsuz Çevre Koşulları YORGUNLUK FIÇISI DİNLENME Olumsuz Çevre Koşulları Yorguluk Skalası Kötü Beslenme Ağrı ve hastalıklar Sorumluluklar, Kaygı ve Çelişkiler Şiddetli ve sürekli Fİzik ve mental efor Biyolojik Ritim
( ANTROPOMETRİ ) VÜCUT ÖLÇÜLERİ Antropometri, insan vücudunun boyutları ile ilgilenen özel bir bilim dalıdır. Bu boyutlar, uzunluk, genişlik, yükseklik, ağırlık, çevre boyutları gibi farklı boyutlardır.
ANTROPOMETRİ – VÜCUT ÖLÇÜLERİ Baldır- Sırt genişliği Boy Omuz yüksekliği Kalça yüksekliği Omuz genişliği Kalça genişliği Erkek Kadın Kol uzunluğu El ve ön kol uzunluğu Oturma yüksekliği Baldır- Sırt genişliği
ANTROPOMETRİ – VÜCUT ÖLÇÜLERİ Küçük geçitlerden geçiş için önerilen boyutlar
ANTROPOMETRİ – VÜCUT ÖLÇÜLERİ Oturan işçi için çalışma yeri tasarımı alternatifleri
ANTROPOMETRİ – VÜCUT ÖLÇÜLERİ
ÇALIŞAN KATILIMI Olası riskler , tehlikeler konusunda EĞİTİM SAĞLIKLI ve GÜVENLİ ÇALIŞMA ORTAMI ÇALIŞAN KATILIMI ERGONOMİK KURALLAR
İş sağlığı sürekliliği 4857 sayılı yeni İş Kanunu ve İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili yeni yönetmelikler Çalışan eğitimi Ergonomi ve İş sağlığı sürekliliği Çalışan bilgilendirmesi Çalışan aktif katılımı
Yapılan işin sürekli tekrarı Kuvvete dayalı çalışma Kasları yoran bir şekilde çalışma pozisyonu Mekanik gerilme Olağandışı sıcaklıklar Titreşim ŞİMDİ BU DURUMLARI TEK TEK AÇIKLAYALIM..... 2. RİSK FAKTÖRLERİ
YAPILAN İŞİN SÜREKLİ TEKRARI Sürekli işin Tekrarı veya Uzun süreli duruşlar Kaslarda esneme ve sıkışma Doku zedelenmesi Hastalık
YAPILAN İŞİN SÜREKLİ TEKRARI Çalışma düzeni, çalışanın sürekli farklı pozisyonda, çalışana alternatif olabilecek şekilde olmalıdır.
KASLARI YORAN BİR ŞEKİLDE ÇALIŞMA POZİSYONU Duruş ve pozisyon durumu , kaslarda aşırı gerginliğe sebep olur. Çalışma pozisyonu , göğüs hizası ile dirsek hizası arasında olmalıdır. Omuzlarda ağrı artar. Normal Sırtta ağrı artar.
Kuvvet Kuvvet Hassas işler Hafif işler Ağır İşler Hareketler simetrik olmalıdır. Çalışma istasyonu, normal duruştaki görüş ve uzanma mesafesine göre dizayn edilmelidir. Kuvvet Kuvvet Kuvvet Erkek Kadın Hassas işler Hafif işler Ağır İşler Erkek Kadın
h = Gözlerin yüksekliği : 3.2) Görüş Açıları Tavsiye Edilen Kabul Kötü Görsel öğelerin yerleşimi 30° 15° Yatay 20° ² 30° 15° 30° ² En sık kullanılan bilgi ve talimatları konumlandırmak - Kontrol postalarının çalışma düzlemlerini tasarlamak - Görüntü ekranlarını konumlandırmak (bilgisayar, kumanda monitörü) - Kontrol işlemleri için (operatör bilgiyi aktif şekilde arar), ² işaretli bilgiler 10° arttırılabilir için bu görüş açılarına riayet ediniz. h h = Gözlerin yüksekliği : - zemine göre (ayakta, orta boylu, h = 1 665) - koltuğa göre (oturarak, orta boylu, h = 800)
AYDINLATMA KURALLARI Aydınlatma araçlarından çıkan ışık ışınları direkt veya yansıyarak göze gelmemelidir. Yapay aydınlatma doğal aydınlatmaya yakın olmalıdır. Çalışma alanında keskin gölgeler oluşmamalıdır. Aydınlatmada titreşim (pırıldama) olmamalıdır.
AYDINLATMA KURALLARI Obje ile obje fonu arasında maksimum kontrast olmalıdır. İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BAYER İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BAYER İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BAYER BAYER İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BAYER İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
Obje ile obje fonu arasında maksimum kontrast olmalıdır. AYDINLATMA KURALLARI Obje ile obje fonu arasında maksimum kontrast olmalıdır. ÖNCE SONRA Obje ile obje fonu arasında maksimum kontrast olmalıdır.
AYDINLATMA KURALLARI Obje fonu ile arka fon arasında minimum kontrast olmalıdır. BAYER BAYER
Ekran ile çalışma Göz-ekran mesafesi : yaklaşık 600 (bkz. karakter büyüklüğü) Ekranı pencerelere dik olarak yerleştiriniz Pencerelerden ve lambalardan gelen yansımaları önleyecek şekildeiçin ekranın yönünü ayarlayınız Klavyeyi ön kollar yatay olacak şekilde yerleştiriniz. Karakter tipi ve büyüklüğü Karakterlerin karışma riski Sürekli metinler için küçük harfleri tercih ediniz 2 yönde O ile Q C yerine G T ile Y D yerine B S ile 5 H yerine M - N I ile L J, T yerine I X ile K K yerine R l ile 1 2 yerine Z O ile 0 (sıfır) B yerine R - S - 8 Tek yönde Göz-karakter mesafesi e Küçük harflerin min yüksekliği (mm) < 500 3 501 - 900 5 901 - 1800 9 1801 - 3600 18 3601 - 6000 30
ERGONOMİ - RİSK ANALİZİ
Yanlış Hareketler ve Oturuş Şekli
İdeal Oturuş ve duruş Şekilleri
Oturuş ve Klavye Kullanımı Düzgün Oturuş Şekli Parmakların Düzgün Duruş Şekli
OLAĞANDIŞI SICAKLIKLAR Vücud 20° sıcaklığın altındaki soğuk bir cisim ile temas ederse ; - duyu organlarını zayıflatabilir. - el ile iş yapma kabiliyetini azaltabilir. - kişi operasyonu gerçekleştirmek için gerekli kuvvete karar veremez.
Yüksek sıcaklık ve nemde ; 1) Eliniz yanabilir. 2) Vücut bu ısıyı atmak için daha sıkı çalışır. Buda sonuçta fizyolojik zorlanmaya ve erken yorulmaya aşırı stres oluşturabilir. Koruyucu eldiven kullanmamız gerekir.
Genel aydınlatma düzeyi 7) ÇALIŞMA POSTASININ ÇEVRE KOŞULLARI 7.1) Aydınlatma (sürekli minimum değerler, lux cinsinden) Genel aydınlatma düzeyi Çalışma Alanları Dahili yollar 40 Merdiven ve depolar 60 Çalışma alanları, vestiyer, tuvaletler 120 Sürekli çalışmaya tahsis edimiş kör alanlar 200 Dış alanlar Dış alanlar ve dolaşım yolları 40 Sürekli çalışma yapılan dış alanlar 60
Çalışma alanlarının aydınlatma düzeyi Faaliyet türü Orta hassasiyette mekanik, daktilo, büro işleri 200 Küçük parça imalatı, teknik resim, bilgisayar destekli tasarım 300 İnce mekanik, gravür, renk mukayesesi, zor teknik resim ve plan çizimi 400 Hassas mekanik, ince elektronik, çeşitli kontroller 600 Üretimde ve laboratuarda çok zor işlemler 800 Göz kamaşmalarını önleyiniz : Parlak yüzeyler ve ışık kaynaklarının doğrudan görülmesinden sakınınız. Sapma oranları >5 olan kontrastlardan kaçınılmalıdır. Yansıma ve gölgeli bölgelerin oluşmasından kaçınılmalıdır. (operatörün ışık kaynağı ile yapılacak iş arasında bulunmamasına çalışılmalıdır.) Özellikle atölye haricindeki bölgelerde, aydınlatma kalitesi dikkate alınmaldır : renk verimi ve ısısı; az parlak ek aydınlatma lambaları.
7.3) Çevre Isısı Genel tavsiye Faaliyet türüne göre, atölyelerde aşağıdaki sınırlar dahilinde kalan sıcaklık derecelerinin oluşturulmasına çalışılmalıdır : - Kış mevsiminde 18 - 22°C arasında, - Yaz mevsiminde 23 - 26°C arasında Zeminden 1,1 ve 0,1 m yükseklikte sıcaklık farkı (oturma konumunda ayak bilekleri ile baş arasındaki seviye farkı) 3°C dereceyi aşmamalıdır. Hava cereyanlarını önlemek için havanın ortalama hızı 0,25m/s değerini geçmemelidir. Fizyolojik bakımdan, %40 ila 65 arasında nem oranı olması tercih edilir. (Mukozaların kurumasını önlemek için minimum %40 oranında nem gereklidir) Kışın soğukla mücadele önlemleri Yazın sıcakla mücadele önlemleri Klima ile sıcaklık ve nem azaltılmalıdır. İçme suyu bulundurulmalıdır. Dahili sıcaklık yüksekse havalandırma öngörülmelidir. Termik veya yansıtıcı bariyerler kullanılmalıdır. Sıcak hava kaynağını ve buharları aspiratör ile tahliye edilmelidir. Mümkünse, sıcaklık oluşturan işlerin planlanması günün en serin saatlerinde yapılmalıdır. Mekanik tesisatlar yardımıyla fiziksel eforlar azaltılmalıdır. Dışa açılan kapıların yakınında çalışma postası olmamalıdır. Uyarlanmış iş elbiseleri öngörülmelidir.
7.4) Havalandırma – Kimyasal ürünler - Hava çıkışları durumunda, çıkışa tekabül eden ölçüde hava girişleriyle telafi edilmelidir. - Hava cereyanlarından ve rahatsızlık veren sıcaklıklardan sakınılmalıdır. - Kirlenen veya işlenen hava, temiz hava giriş bölgelerinin dışına atılmalıdır. Aspiratörler periyodik olarak kontrol edilmelidir. Vantilatör veya havalandırma sistemi kullanımı havayı serinletmez, fakat serinlik hissi verir. > Havayı kirletici maddeler veya kimyasal ürünler kullanılıyorsa : Aşağıdaki prensiplere göre yayılmayı kaynakta önleme işlemi daha etkin ve daha ekonomiktir : - Kirletici madde üretilen bölüm max derecede tecrit edilmelidir. - Emisyon bölümüne en yakın noktada önlem alınmalıdır. Aspirasyon düzeni operatörün kirletme kaynağı ile aspiratör arasında yer almayacağı şekilde yerleştirilmelidir. - Kirletici maddelerin doğal hareketlerinden faydalanılmalıdır. Yeterli hızda hava içeri verilmelidir. Toplu koruma yöntemlerine öncelik verilmelidir. Kimyasal madde kullanımı izne tabi tutulmalıdır.
5.2) Zorlayıcı VÜCUT KONUMLARIN sınırlandırılması 30° 10° Kalp seviyesi Boynun öne doğru bükülmesi maksimum 30, boynun arkaya doğru gerilmesi maksimum 10° - Kolların birçok kere kalp seviyesinin üzerine çıkarılması - Bilek bükülmesi maksimum 20° - Bileklerin gerilmesi maksimum 30° Ön kol ve bileklerin döndürülmesi (parçayı çevirmeler…) Bükülme Gerilme
Mekanik gerilmeye neden olan çalışma şekillerine örnek.
- Diz kapağı ile ayak arası , - Dirsekler - Kalça ve Ayak parmakları , MEKANİK GERİLME Vücudumuzun ; - Parmaklar , - Koltuk altı ve gögüs , - Bilekler , - Diz kapağı ile ayak arası , - Dirsekler - Kalça ve Ayak parmakları , mekanik gerilmeye karşı çok hassastır.
TİTREŞİM Ellerdeki titreşim , - el ve kollardaki kemiklere , - kan dolaşımına , - sinirlere zarar vermektedir. titreşimli bir ekipmanı çalışma yaşamı boyunca kullanan kişilerde , sırt kısmının zarar görme ihtimali vardır.
Önlem almayı gerektiren değerler İşverenin yükümlülükleri 7.5) Gürültü Personeli koruma önlemleri Direktif No: 2003/10/CE, 06.02.03, Uygulama tarihi : 15.02.06 Zorunluluk : Koruyucu kulaklıkla günlük 87dB(A) veya tepe noktası olarak 137dB(C) akustik basınç değerleri aşılmamalıdır Önlem almayı gerektiren değerler İşverenin yükümlülükleri Günlük 80dB(A) üzeri u veya 130dB(C) üzeri tepe akustik basınç değeri u İlgili personelin belirlenmesi Riskin değerlendirilmesi (işin analizi ve ölçümler) Kişisel koruyucu ekipmanların temini Personelin bilgilendirilmesi ve eğitimi Özel tıbbi gözetim Günlük 85dB(A ) üzeri u veya 135d(C) üzeri tepe akustik basınç değeri u Yukarıdaki yükümlülüklere ek olarak : Kişisek koruyucu ekipmanların kullanımı zorunlu İşitme kontrolü Postalarda zorunlu sinyalizasyon sistemi
Gürültü azaltma hedefi Geliştirme Kılavuzu Hedef : Genel ambiyans < 80dBA (günlük eşdeğer düzey), teknik olarak imkansız ise < 85 dBA Gürültü azaltma hedefi Ses şiddeti ekleme prensibi (dB) : 2 benzer kaynağı yan yana yerleştirilmesi 3 dB eklenmesi anlamına gelir 3 benzer kaynağı yan yana yerleştirilmesi 5 dB eklenmesi anlamına gelir Binaların tasarımı (yansımaların önlenmesi) İş yerleri ve çalışma postalarının tasarlanması : kumanda panellerinin ve manuel postaların gürültü kaynaklarından ayrılması Havadan gelen gürültünün azaltılması : Binalarda ekran, kaput, kaplama ve yalıtım malzemeleri kullanımı (duvarlar, tavanlar) Yapısal gürültülerin azaltılması : Amortisörlerin kullanımı Çalışma postalarının ve teçhizatların bakımı Susturucuların konulması 80dbA = 85 dbA 80dbA 80dbA
KUVVET UYGULAMADA TEMEL KURALLAR DOĞRU HAREKET NET OLANDIR HAREKETLER DOĞAL, RİTMİK ve SİMETRİK OLMALIDIR DOĞRU HAREKET NET OLANDIR
HAREKETLERİN DOĞALLIKTAN SAPMASI
DURUŞ BOZUKLUKLARI
DOĞRU DURUŞ, OTURUŞ, YATIŞ
KALDIRMA HATALARI
OTURMANIN DÜZENLENMESİ
DOĞRU UZANMA
DOĞRU İTME DOĞRU KALDIRMA
HAREKET KORUYUCULAR
EGZERSİZ HAREKETLERİ
Sırt ve Omuz Eksersizleri Ayağa kalkınız ve sağ elinizle sol omzunuzu sol elinizle sağ omzunuzu kavrayınız.Başınızı kolunuzun aksi yönünde çevirebildiğiniz kadar hareket ettiriniz.
Basit Eksersizler Bilgisayar kullanıcılarını uzun bir zaman sonra bekleyen tehlikelerden bazıları: Disk Kayması Boyun Fıtığı Bel Fıtığı Bilek,Diz ve Dirsek Kireçlenmesi Omuz ve Boyun Tutulması Sizi bekleyen ve eğer önemsenilmezse mutlaka başınıza gelecek olan bu felaketlerden korunmak için aşağıdaki hareketleri mutlaka yapınız.
Baş ve Boyun Eksersizleri Boynunuzu beşer kez sağa sola öne ve arkaya doğru hareket ettiriniz Başlangıçta kendinizi zorlamayınız.Gün geçtikçe ve Boyun kaslarınız güçlendikçe zaten hareket mesafesi artacaktır.
Bilgisayar ve Sandalye Eksersizleri Resimde görmüş olduğunuz hareketleri her iki saatta bir kez mutlaka yapınız.Kendinizi daha iyi hissedeceksiniz.
Bilgisayar ve Sandalye Eksersizleri
İLGİLİ YÖNETMELİKLER Ekranlı araçlarla çalışmalarda sağlık ve güvenlik önlemleri (23.12.2003 / 25325), Gürültü yönetmeliği (23.12.2003 / 25325), Titreşim yönetmeliği (23.12.2003 / 25325), Güvenlik ve sağlık işaretleri (23.12.2003 / 25325), Elle taşıma işleri yönetmeliği (11.02.2004 / 25370),
Planlama Geliştirme (ArGe) Yönetim İnsan Çevre Ürün Personel İdaresi İşçi Sağlığı Organizasyon İşyeri Düzenlemesi İşyeri Üretim araçları Psikoloji Ergonomi İş güvenliği Mühendisliği
Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi, Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi. Kanuni Sultan Süleyman
Profesör öğrencilerine “stres yönetimi” konusunda ders veriyordu...
Su "Sizce ağırlığı ne kadardır ?" kaldırıp öğrencilerine sordu, bu dolu bir bardağı kaldırıp öğrencilerine sordu, "Sizce bu su dolu bardağın ağırlığı ne kadardır ?"
üzerine 400 gr Cevaplar 200 gr şöyle dedi; arasında değişti. ile Bunun profesör şöyle dedi;
değişir. ne kadar süreyle tuttuğunuza göre bardağı elinizde "Gerçek ağırlık farketmez. Fakat durum, bardağı elinizde ne kadar süreyle tuttuğunuza göre değişir.
bir ağrı Eğer, bir dakikalığına tutarsam, Problem yok. sağ kolumda Bir saatliğine tutarsam, sağ kolumda bir ağrı oluşacaktır.
Eğer, bir gün boyunca tutarsam, ambulans çağırmak zorunda kalırsınız.
ağır gelir." aynıdır Aslında ağırlık size o kadar ama ne kadar uzun tutarsanız size o kadar ağır gelir."
"Eğer sıkıntılarımızı er ya da geç yükler taşıyamaz duruma geliriz, her zaman taşırsak, er ya da geç taşıyamaz duruma geliriz, yükler gittikçe artarak daha ağır gelmeye başlar.
Yapmamız gereken kaldırmaktır." bir süre dinlenmek bardağı yere bırakıp bir süre dinlenmek ENERJi almak ya da toplamak ve daha sonra tutup tekrar kaldırmaktır."
dinlenip tazelendikten sonra Yükümüzü arasıra bırakmalı, dinlenip tazelendikten sonra tekrar yolumuza devam etmeliyiz...
bırakın. Nasıl olsa, yarın tekrar alıp taşıyabilirsiniz. İşten eve döndüğünüzde, iş sıkıntınızı dışarıda bırakın. Nasıl olsa, yarın tekrar alıp taşıyabilirsiniz.
THE END