EĞİTSEL VE DAVRANIŞSAL DEĞERLENDİRME- ASSESSMENT Ders 2: Yasal Düzenlemeler Prof. Dr. Tevhide Kargın.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
573 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname. Madde 3 “Kaynaştırma”, özel eğitim gerektiren bireylerin diğer bireylerle karşılıklı etkileşim içinde bulunmalarını.
Advertisements

BEP HAZIRLAMA AYHAN ELİÇORA. BEP Bir özel eğitim programıdır. Özel eğitim gerektiren birey için geliştirilmiş ve ailesi tarafından onaylanmış bu program;
DESTEK EĞİTİM HİZMETLERİ. İÇİNDEKİLER  DESTEK EĞİTİM HİZMETLERİ OKULLARDA DESTEK EĞİTİM HİZMETİ NERELERDE VERİLİR? NEDEN DESTEK EĞİTİM? DESTEK EĞİTİM.
ÖZEL EĞİTİM VE REHBERLİK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
KAYNAŞTIRMA YOLUYLA EĞİTİM UYGULAMALARI
ADIYAMAN FEVZİ ÇAKMAK İLKÖĞRETİM OKULU SUNAY AKIN OYUNCAK KÜTÜPHANESİ.
AKRAN DESTEKLİ ÖĞRENME
OKUL GELİŞİM YÖNETİM EKİBİ (OGYE).
T.C. ORDU VALİLİĞİ İlköğretim Müfettişleri Başkanlığı TAM ÖĞRENME MODELİ TAM ÖĞRENME MODELİ.
Program Geliştirme Modelleri
BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR. BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR.
Konu; İşyeri Etiği 1.SORU 98 2.SORU 99 3.SORU SORU 98 2.SORU 99 3.SORU 100.
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
* Her aşamadaki tanılamada, bireyin eğitsel performans düzeyi belirlenir, gelişim alanlarındaki özellikleri değerlendirilir ve bu değerlendirme sonuçları.
DESTEK EĞİTİM ODASI.
AİLELERLE İŞBİRLİĞİ.
Program Tasarım Modelleri
BEP BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMLARI. BEP NEDİR? Bir özel eğitim programıdır. Özel eğitim gerektiren birey için geliştirilmiş ve ailesi tarafından.
1. ÜNİTE ÖZEL EĞİTİM SÜRECİ.
Prof. Dr. Feral OGAN-BEKİROĞLU Yrd. Doç. Dr. Kürşad DURU
EĞİTSEL VE DAVRANIŞSAL DEĞERLENDİRME- ASSESSMENT Ders 2: Yasal Düzenlemeler Prof. Dr. Tevhide Kargın.
EĞİTSEL VE DAVRANIŞSAL DEĞERLENDİRME ASSESSMENT Ders 1: Tarihsel, Felsefi ve Yasal Boyutları Prof. Dr. Tevhide Kargın.
Engelli Amerikalılar Yasası (Americans with Disabilities Act -ADA)-(1990)
EĞİTİM ORTAMLARININ DÜZENLENMESİ
YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERE İLİŞKİN ULUSLARARASI YASAL DÜZENLEMELER
ÜSTÜN ZEKALI VE ÜSTÜN YETENEKLİ ÇOCUKLAR
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMLARI
BDÖde Kullanılan Yaygın Formatlar
ENGELSİZ ÜNİVERSİTE FAALİYET RAPORU
BEP NEDİR ?.
Türkiye'deki Yasal Düzenlemeler
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMLARI
İç Kontrol Standartlarına Uyum Eylem Planı Toplantısı
PROGRAMLI ÖĞRETİM Tanımı:
Kişisel-Sosyal Rehberlik
Bu BEP’in Geliştirildiği BEP Toplantısı
ÇAĞDAŞ EĞİTİM SİSTEMİNDE ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ VE REHBERLİK
ÖZEL EĞİTİMİN TEMEL İLKELERİ
PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK SERVİSİ
Öğretimin Uyarlanması
NOT VERME VE MEZUNİYET.
ENGELLİ ÇOCUKLARI TANIMA VE DEĞERLENDİRME
Bütünleştirme uygulamaları
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMLARININ (BEP) HAZIRLANMASI
KOCASİNAN REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
BİLSEM NEDİR? “Bilim ve Sanat Merkezi, okul öncesi eğitim, ilkokul, ortaokul ve lise çağındaki özel yetenekli öğrencilerin bireysel yeteneklerinin farkında.
KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ.
ABD’de engelli bireylere yönelik ilk yasa 1798 yılında çıkarılmış,
Program Tasarım Modelleri
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI
KAYNAŞTIRMA UYGULAMALARI
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Hüseyin Temizel Ortaokulu BEP ve özel eğitim hizmetleri
ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLAR Sağlık Bilimleri Fakültesi
ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLAR Sağlık Bilimleri Fakültesi
AİLE EĞİTİMİ.
MBT-303 Özel öğretim yöntemleri-ı
Diğer Teknikler II Yrd. Doç. Dr. Gökhan Atik.
BEP NEDİR ? DESTEK EĞİTİMİ ODASI
Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisinin Tanıtımı
Eğitim Sisteminde Öğretmenin Rolü
ÖĞRENME STİLLERİ.
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
Geliştirme Genel Müdürlüğü
Örgüt yapısı ve özel eğitim
öneriler Sınıfların tüm öğrencileri içerecek biçimde düzenlenmesi
DESTEK EĞİTİM Destek Eğitim Odası. DESTEK EĞİTİM Destek Eğitim Odası.
BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ EĞİTİM PROGRAMI HAZIRLAMA PLANI (1)
Geliştirme Genel Müdürlüğü
GEÇİŞ GEÇİŞ SÜRECİ Özel Gereksinimli ve / veya Engeli
Sunum transkripti:

EĞİTSEL VE DAVRANIŞSAL DEĞERLENDİRME- ASSESSMENT Ders 2: Yasal Düzenlemeler Prof. Dr. Tevhide Kargın

YASAL DÜZENLEMELER PL 94-142: Tüm Engelli Çocuklar yasası Yasa özel eğitimde değerlendirmeye ilişkin 6 ilke tanımlamıştır. I. Parasız Uygun Eğitim: Tüm engelli çocuklara serbest uygun eğitimi devlet sağlamalıdır. II. Fark Gözetmeksizin Değerlendirme: Bu ilke ayrımcılıktan kaçma olarak tanımlanmıştır.

Fark Gözetmeksizin Değerlendirme 6 Temel ilke Değerlendirme Sürecinde önemlidir. 1. )Test ya da diğer değerlendirme materyalleri: a.        Çocuğun ana dilinde ya da iletişim biçimlerinde bir test sağlanmalı ve uygulanmalıdır. b.       Belirli bir amaç için kullanılan testlerin güvenilir olması c.        Testi geliştiren kişi tarafından belirtilenleri uygulayabilecek, iyi yetiştirilmiş personel tarafından uygulanması

Fark Gözetmeksizin Değerlendirme 2) Zeka testleri tek başına eğitsel değerlendirme için yeterli değildir. 3) Testler çocuğun engeline uygun olmalı. Çocuğun yetersiz olduğu alanlarla birlikte yeterli olduğu alanları ortaya çıkarmalıdır.

Fark Gözetmeksizin Değerlendirme 4) Çocuk için uygun eğitimsel programı belirleme kriteri olarak tek bir süreç kullanılmamalıdır. 5) Değerlendirme disiplinler arası ekip ya da en azından bir öğretmen/engelden şüphe edilen alanda bilgisi olan bir uzmanın da bulunduğu bir grup insan tarafından yapılmalıdır. Öğretmen değerlendirmenin aktif parçasıdır. 6) Çocuk şüphelenilen yetersizlik alanıyla ilgili tüm alanlarda değerlendirilmelidir. Disiplinler arası yaklaşım vurgulanır. Ayrıca testörün davranışları da kültürden bağımsız olmalıdır.

YASAL DÜZENLEMELER III. Bireyselleştirilmiş Eğitim Programları Engelli tüm çocuklar için bireyselleştirilmiş eğitim programı hazırlanmalıdır. Bireyselleştirilmiş eğitim programı, 1)    amaçları 2)   öğrenme- öğretme yaşantılarını 3)   yöntemleri 4)   değerlendirme araçlarını 5)   değerlendirme ölçütlerini içermelidir

YASAL DÜZENLEMELER IV. En Az Kısıtlayıcı Çevre Kaynaştırma ile aynı anlamda değildir. V. Yasal Uygulama Hakkı – Engelli çocukla çalışan uzmanların ve ailenin ne tür yasal haklara sahip olduğunu belirler.

VI. AİLE KATILIMI PL 94-142’ye göre aileler bilgilendirilmeli ve çocuklarının değerlendirilmesine müdahale edebilmelidirler. Ailelere aşağıdaki bilgiler yazılı verilmelidir. 1) Değerlendirme nedeni ve bunu isteyen kişi(ler) 2) Değerlendirme süreci ve kullanılacak araçlar. Aileler bu araçları değerlendirme hakkına sahiptir. 3) Değerlendirmeyi reddetme hakkına sahip olduklarını gösteren ifade 4) Bağımsız değerlendirme isteme haklarının olduğunu belirten ifade Ayrıca okullar ailelere çocuklarının eğitsel kayıtlarını inceleme hakkını da vermelidirler.

94-142’ye ek düzenlemeler 1986 yılında çıkan 99-457 ile yaş sınırı daha erkene alınır. Bu yasa doğumdan 2 yaşa kadar olan engelli çocukları ve bebekleri tanımlar. *PL.101-476 1990 IDEA – Engelli Bireylerin Eğitimi Yasası Yetersizlik kullanılmaya başlamıştır. 16 yaşına kadar olan geçiş süreçlerini tanımlar. Yaş sınırı 21’dir. PL 101 – 336 1990 – Tüm yaşları kapsar. Engelli bireylere sivil haklar verir. Engelli bireylerin günlük yaşama tam katılımını hedefler.

Ülkemizde Yasal Düzenlemeler Eğitsel Değerlendirme, İzleme ve Değerlendirme Ekibi (Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği’nde) a) Rehberlik ve araştırma merkezi müdürü İl genelindeki özel eğitim öğretmenlerinden 17 nci maddeye göre seçilecek bir üye b) İl genelindeki gezerek özel eğitim görevi verilen öğretmenlerden 17 nci maddeye göre seçilecek bir üye c) İl genelindeki psikologlardan 17 nci maddeye göre seçilecek bir üye d) İl genelindeki eğitim programları hazırlamakla görevlendirilen öğretmenlerden 17 nci maddeye göre seçilecek bir üye e) İl genelindeki rehber öğretmen psikolojik danışmanlardan 17 nci maddeye göre seçilecek bir üye

Ülkemizde Yasal Düzenlemeler f) İl genelindeki sosyal çalışmacılardan 17’nci maddeye göre seçilecek bir üye h) Aile veya gönderen kaynak temsilcisi ı) Gereksinim duyulduğunda özel eğitim kurumunun veya kaynaştırma uygulaması yapılan okulun müdürü, sınıf öğretmeni veya rehber öğretmeni-psikolojik danışmanı ile il genelindeki 17’nci maddeye göre seçilecek odyolog, fizyoterapist, hekim, özel eğitim gerektiren bireylerin çalıştığı kurumlardaki iş yeri temsilcisi çağrılabilir.

Yönetmeliğe göre eğitsel tanılama, izleme ve değerlendirme ekibinin görevleri a)Özel eğitim gerektiren bireyin eğitsel tanılamasından önce; psiko-sosyal ve tıbbî değerlendirmesinin yapılmasını sağlamak için aileyi yönlendirir ve ilgili kurumlarla iş birliği yapar.

b)Birden fazla yöntem ve teknik kullanarak, başvurusu yapılan özel eğitim gerektirdiği düşünülen bireyleri eğitsel tanılama sürecine alır. c)Bireyin gereksinimlerini belirler ve öncelik sırasına koyar. Uzun dönemli ve öğretim amaçlarını içeren Destek Eğitim Plânı ile Yöneltme Raporu’nu hazırlar ve özel eğitim hizmetleri kuruluna gönderir.

Ülkemizde Yasal Düzenlemeler d)Doğrudan okula kayıt veya özel eğitim hizmetleri kurulu tarafından verilen yerleştirme kararı sonucunu izler, ilgili okul ile iş birliği yapar, bireyin uygun yerleştirilmediği durumlarda tanılama sürecini yineler. e)Hazırladığı yöneltme raporu doğrultusunda, yerleştirmenin yapıldığı kuruma, özel eğitim gerektiren bireye, destek eğitim plânının uygulanmasında görev alanlara ve aileye danışmanlık yapar.

Ülkemizde Yasal Düzenlemeler f) Ailelerin gereksinimleri doğrultusunda aile eğitimi programları düzenler. Üniversite veya diğer kurumlarda düzenlenen aile eğitimi programları hakkında aileyi bilgilendirir.