Balkan Ülkeleri Mutfağı Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi Yrd. Doç

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
halı kilim orman gülü yakacak kömür sevgi yolu bundan böyle
Advertisements

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
KANSER VE BESLENME.
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
Limitsiz Yerli İçecekleri
Taze Otlar & Baharatlar.
MEYVELER VE KURUYEMİŞLER
SAĞLIKLI VE DENGELİ BESLENME
SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR
ESKİŞEHİR SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
SAĞLIKLI BESLENME.
“Çevremizde düğün, sünnet, kına, bayram gibi özel günlere has
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
İL HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
DÜNYA BESLENME KILAVUZLARI
Dengeli beslenmek için günlük alınacak besin grubu miktarları
DAĞCILIKTA BESLENME VE SIVI ALIMI
en kaliteli yemeğin adresi…
SPOR.
SAKARYA CEVAT AYHAN FEN LİSESİ MART AYI AKŞAM YEMEĞİ MENÜSÜDÜR
YAŞ GRUPLARINA GÖRE BESLENME
Vitaminler Konuşuyor V İ T A M İ N L E R A B C K E D.
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
BESİNLER.
Yemek Listesi NİSAN 2015 SABAH KAHVALTISI ÖĞLE YEMEĞİ
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
SAĞLIKLI BESLENME.
BULGARİSTAN Hazırlayan: Hakan KERİK.
BAŞARIYI DESTEKLEYEN BESLENME PROGRAMI
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
DENGELİ-SAĞLIKLI BESLENME
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
TÜRK MUTFAĞI Meşhur Türk Yemekleri
Sağlıklı Beslenme.
1 Rasim Ergene Ortaokulu Keşan / Edirne Bu sunum sunum adresinden alınmıştır.
Yemek planlamada ana ilke; beslenme bilgilerini uygulayarak, birey, aile ya da grupların iyi beslenmesini sağlamaktır. Sağlıklı beslenmenin temel ilkelerinden.
BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR
SAĞLIKLI BESLENME.
Şeker Tüketİmİ ve SağlIk
Ezogelin Çorba, Hasanpaşa Köfte, Spagetti Makarna, Havuç Salatası,Muz
Krep, Krem Peynir, Reçel, Yeşil-siyah Zeytin,Salatalık-Domates , Süt
SEBZELER.
SAĞLIKLI BESLENME.
Defnem Anaokulu Temmuz Ayı Yemek Listesi
EYLÜL 2017 SABAH KAHVALTISI ÖĞLE YEMEĞİ İKİNDİ KAHVALTISI Salı
Defnem Anaokulu 2016 Aralık Ayı Yemek Listesi
Sağlıklı Beslenme.
ŞATO Tabldot ve Ev Yemekleri
MENÜ PAZARTESİ DOMATES ÇORBASI EKŞİLİ KÖFTE MAKARNA
Menü Planlama.
Ziyafet ve İkram Hizmetleri
TÜRK MUTFAĞINDA KEBAPLAR
TÜRK MUTFAĞINDA DOLMALAR VE SARMALAR
TÜRK MUTFAĞINDA SEBZE YEMEKLERİ
,Siyah Yeşil Zeytin, Çikolatalı Fındık Ezmesi, Havuç Dilimi, Süt
OBEZİTE, SAĞLIKLI BESLENME VE FİZİKSEL AKTİVİTE
Yemek Listesi OCAK 2018 SABAH KAHVALTISI ÖĞLE YEMEĞİ
03/10/2016 S-Mini Sandviç,Beyaz peynir,Siyah Zeytin, Domates,Süt
Yrd.Doç.Dr. Reha KILIÇHAN Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi 2018
SAĞLIKLI BESLENME.
BESLENME ÇANTASINDA BULUNMASI GEREKEN SAĞLIKLI BESİNLER KAHVALTILIKLAR Peynir- Zeytin- Haşlanmış Yumurta Reçel-Bal-Domates Salatalık-Tost-Simit-Poğaça.
Sağlıklı Yaşama Kılavuzu
SAĞLIKLI BESLENME VE DİYET
DENGELİ-SAĞLIKLI BESLENME
EYLÜL 2018 SABAH KAHVALTISI ÖĞLE YEMEĞİ İKİNDİ KAHVALTISI
İber Yarımadası Mutfağı Yrd.Doç.Dr. Reha KILIÇHAN
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ŞUBAT 2019 Aylık Yemek Menüsü
Sunum transkripti:

Balkan Ülkeleri Mutfağı Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi Yrd. Doç Balkan Ülkeleri Mutfağı Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi Yrd. Doç. Dr. Reha KILIÇHAN

Yunan Mutfağı Türk ve İtalyan mutfağından oldukça etkilenen Yunan mutfağında zeytinyağı, sebze ve baharatlar yemekler için vazgeçilmezdir. Yunan mutfağında bolca yer alan balık, sebze ve zeytinyağı sayesinde oldukça sağlıklı sofralar kurulduğu söylenebilir. Yunanistan, birbirinden lezzetli zeytin ağaçlarına sahip olduğu için dünyanın önde gelen zeytinyağı üreticilerindendir. Tereyağı ve margarin mutfaklarına sonradan girmiştir.

Yunan Mutfağı Yunan mutfağı için balığın önemli bir besin kaynağı olduğu söylenebilir. Mutfakları oldukça zengin olmasının yanında içkiyi de çok sevdiklerinden dolayı birçok lezzetli meze de sofralarından eksik olmaz.

Yunan Mutfağı Kuru fasulyeyi çok severler ve Türklerin birçok yemeğini Yunanlılarda da görmek mümkündür. Ekmeği az tüketen Yunanlıların sofralarında, musakka, güveç ve her türlü çorba bol bol bulunur. Peynir ve patates kızartmasını sofralarından eksik etmedikleri gibi salatalarında ise genellikle radika ve selino adı verilen otları kullanırlar. Türklerle olan en önemli ortak noktalarından biri de yemekten sonra Türk Kahvesi içmeleridir.

Yunan Mutfağı Yunanlılar sabah kahvaltılarını çok sevmedikleri için kahve, meyve veya biraz peynirle geçiştirirler. Ancak günümüzde kahvaltı onlar içinde daha önemli bir yere sahiptir. Bal ve çay gibi lezzetler kahvaltılarında mutlaka bulunur. Yine de klasik bir Yunan kahvaltısını için; tatlı çörek ve simit eşliğinde kahve içilmesi çok yaygındır. Yunanlıların ana yemeği öğle yemekleridir. Örneğin Cumartesi ve Pazar günleri öğle yemeklerinde aileler bir araya gelir. Öğle yemeği menülerinde, Pita (Yunanlıların özel ekmekleri) yanında limon ve yumurtayla hazırlanan ekşi bir sosla pişirilen et, balık veya sebzeyle hazırlanan klasik bir yemek yerler. Pazar günleri ya da özel günlerdeyse çeşitli et dolmaları veya fırında kuzu lezzetini tercih ederler.

Yunanistan ve Balık Tutkusu Balık ve genel olarak deniz ürünleri Yunanlılar için hep çok önemli bir beslenme kaynağı olmuştur. Yunanlılar balığı gerçek bir tutkuyla seviyorlar. Aşağı yukarı bütün Yunanistan’da özellikle de kuzeyde ve adalarda, balıklar salamura yapılıyor ya da çeşitli yöntemlerle kurutuluyor. Güneşte kurutuluyor, füme yapılıyor ya da zeytinyağında saklanıyor. Midilli adasında temmuz ayından ağustos ayına kadar ançüez gibi salamura yapıldıktan sonra tüketilen Kalloni sardalyeleri avlanıyor. İspari ve izmaritin de salamurası yapılıyor. Küçük kefaller, küçük uskumrular, izmarit ve çirozlar güneşte kurtuluyor.

Yunanistan ve Balık Tutkusu Balık sadece geleneksel yöntemlerle değil, onlarca yöntemle pişiriliyor. Örneğin Kakavia denen balık çorbası sebzelerle, kimi zaman safranlı, bazen pavurya eklenerek yapılıyor. İzmarit, barbunya, istavrit, gümüşbalığı, sardalye hatta murana ya da vatoz gibi küçük ya da orta boy balıklar una batırılıp kızgın zeytinyağında kızartılıyor. Palamut ve tonbalığı kızartıldıktan sonra Savoro olarak bilinen, hoş kokulu, ekşimtırak bir sosta saklanıyor.

Yunanistan ve Balık Tutkusu Daha özel balık lezzetleri ise, Midilli’ye özgü arpa peksimet kabuklu barbunya, Rodos’a özgü fırında tahinli balık, kaparili kolyoz, orfoz yahnisi, Santorini ve Siros adalarına özgü izmaritli omlet ve pişiler, Komotini’ye özgü buğulama sardalye, Girit’e özgü kabaklı fangri, Kerkira adasına özgü peynir ve sarımsak doldurulmuş hamsi ve Evros’a özgü lahana turşusuyla doldurulmuş sazan. Asma yapraklı sardalye ise klasik bir tarif.

Yunan Mutfağı Kahvaltı: Çöreki (tatlı çörek), Koulouri (simit) ve Türk kahvesi

Ahtapot Izgara ve Avronyez Köftesi Yunan Mutfağı Ahtapot Izgara ve Avronyez Köftesi

Dako (Girit salatası), Musakka (Lazanya görünümlü) Yunan Mutfağı Dako (Girit salatası), Musakka (Lazanya görünümlü)

Kotopoulo Me Bamyes (Bamyalı Tavuk) Kabak Çiçeği Dolması Yunan Mutfağı Kotopoulo Me Bamyes (Bamyalı Tavuk) Kabak Çiçeği Dolması

Yahni Me Koukia (Baklalı Yahni) Deniz Börülcesi Yunan Mutfağı Yahni Me Koukia (Baklalı Yahni) Deniz Börülcesi

Avgolemona Soupa Midyeli Pilav (Kavala Usulü) Yunan Mutfağı Avgolemona Soupa Midyeli Pilav (Kavala Usulü)

Kakavia (balık çorbası) Izgara Peynir Yunan Mutfağı Kakavia (balık çorbası) Izgara Peynir

Yunan Şiş Kebabı Souvlaki Yunan Mutfağı Yunan Şiş Kebabı Souvlaki

Katmer ve Katmer Tatlısı Yunan Mutfağı Katmer ve Katmer Tatlısı

Badem Ezmesi ve Barbuşka Yunan Mutfağı Badem Ezmesi ve Barbuşka

Yunan Mutfağı Yunan milli içkisi UZO

Arnavut Mutfağı Arnavutluk mutfağı Akdeniz ve Balkan mutfaklarının bir sentezi niteliğindedir. Tarihsel arka plan ile sıkı bir bağ içerisinde gelişmiştir. Bu açıdan Yunan, İtalyan ve Osmanlı etkisini görebilmek mümkündür. Arnavut mutfağında ana öğün öğle yemeğidir. Salatalar, domates, salatalık, taze yeşil biber gibi taze sebzeler ile zeytin, zeytin yağı ve tuz sıklıkla kullanılmaktadır. Dıraç, Avlonya ve Sarandë gibi kıyı kentlerinde ise deniz mahsulleri mutfağı gelişmiştir. Dağlık kesimlerde ise tütsülenmiş et tüketimi fazladır.

Arnavut Mutfağı Çul- Flija

Samsa-Ciğerli Arnavut Ciğeri Arnavut Mutfağı Samsa-Ciğerli Arnavut Ciğeri

Arnavut Mutfağı Elbasan Tava

Arnavut Mutfağı Arnavut Ciğeri-Pita

Arnavut Mutfağı Sarma-Dolma

Kaymaçina (+Boşnak Mutfağı) Arnavut Mutfağı Kaymaçina (+Boşnak Mutfağı)

Boşnak Mutfağı Boşnak Mutfağının Genel Özellikleri Boşnak mutfağı beslenmesinde ana yiyecek bir çok çeşidi olan ekmektir. Pek çok sebze çeşidi vardır. Sebzelerin etle birlikte soğanlı pişirilmesi yaygındır. Boşnak mutfağının en önemli özelliklerinden biri süt ve süt ürünleri sıkça kullanılır olmasıdır. Öyle ki Türkler için örneğin yoğurt ne kadar önemliyse, Boşnaklar için ise kaymak önemlidir. Köfteyi bile kaymakla servis ediyorlar. Çoğunlukla yemeklere konan soğan, kıyma et ve hatta sebzeler su konmadan önce yağda kavrulur. Haşlanmış yemekler çok hafiftir. Çoğunlukta az suyla haşlandığından dolayı doğal lezzeti kaybolmamaktadır. Acı baharatlar (oryantal baharatlar) bu yemeklerde çok az ölçüde bulunmaktadır. Boşnak mutfağında yemekler genellikle doğaldır. Yemeklerde sebzeler (ot, patlıcan, domates, patates, soğan, havuç, maydanoz, salar, pırasa, pirinç), meyveler (erik, ayva, elma, vişne, kiraz) bulunmaktadır.

Cevapçiçi/ Çevap Kebap/ Cevapi Boşnak Mutfağı Cevapçiçi/ Çevap Kebap/ Cevapi

Begova Çorba- Boşnak Böreği Boşnak Mutfağı Begova Çorba- Boşnak Böreği

Soka (Kaymaklı Biber Turşusu)- Kuru Et (Pirşuta) Boşnak Mutfağı Soka (Kaymaklı Biber Turşusu)- Kuru Et (Pirşuta)

Boşnak Mutfağı Pleskaviça- Obaruşa

Peynir Helvası- Kalburabastı (Dudove) Boşnak Mutfağı Peynir Helvası- Kalburabastı (Dudove)

Bulgar Mutfağı Bulgaristan’ın, Slav özellikleri ile Akdeniz mutfağını, Osmanlı’ dan kalma Türk yemekleriyle bağımsızlık sonrasında yaygınlaşan Avrupa lezzet örneklerini içinde barındıran ve hepsini uyum içinde kullanan özgün bir mutfak geleneği vardır. Genelde Bulgar mutfağı oldukça dengeli. Hem et yemekleri, hem sebzeli yemekler, hem de sütlü ürünler bol miktarda tüketiliyor. Genellikle, Bulgar mutfağında kısa sürede pişirme yöntemleri ve fırın, önemli bir yer tutuyor. Bir başka özellik de, lezzet arttıran katkıların oldukça yaygın olması. Pek çok yemekte taze ya da koyulaştırılmış süt, soğan ve sarımsak da önemli bir yer tutuyor. Çubritza yani kekik çok kıymetli, aynı şekilde maydanoz, nane ve dereotu da sıklıkla kullanılan baharatlardır.

Kebapçe-Filibe (köfte) Bulgar Mutfağı Kebapçe-Filibe (köfte)

Bulgar Mutfağı

Mişmaş (menemen)- Patlıcan Ezmesi Bulgar Mutfağı Mişmaş (menemen)- Patlıcan Ezmesi

Manastirska Çorba (kuru fasülye) Pileşka (tavuk çorba) Bulgar Mutfağı Manastirska Çorba (kuru fasülye) Pileşka (tavuk çorba)

Bulgar Mutfağı Kaşkeval- Sirene

Bulgar Mutfağı Slivova Rakısı (Slivenska Perla-en ünlüsü) Grozdova Rakısı (Alambik-en ünlüsü)

Teşekkürler