KYM 342 ENSTRÜMENTAL ANALİZ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
NVA KALİTE TEST ÖLÇ. HİZ. EĞT. VE BELG. SAN.TİC. LTD. ŞTİ. Hazırlayan= E. Burak SARAÇOĞLU.
Advertisements

TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Kompozitler Farklı malzemelerin üstün özelliklerini aynı malzemede toplamak amacıyla iki veya daha fazla ana malzeme grubuna ait malzemelerin bir araya.
PROTEİNLERDEKİ AMİNO ASİT BİLEŞİMİNİN BELİRLENMESİ
İŞLE 524 – İŞLE 531 Yönetim Muhasebesi
İMAL USULLERİ KAYNAK TEKNOLOJİSİ BÖLÜM 5 KESME. Esası? Oksijen saflığının etkileri? Kesme üfleci ve çalışma şekli? Yüzey kalitesi değerlendirmesi?
Bahar Ayşe AYDIN Kasım 2015 İzleme ve Su Bilgi Sistemi Dairesi Başkanlığı Faaliyetleri Konulu Hizmetiçi Eğitim T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Çökeltilerinden.
İklim ve İklim Elemanları SICAKLIK. Bilmemiz Gereken … Isı : Cisimlerim potansiyel enerjisidir. Sıcaklık : Isının dışa yansıtılmasıdır.Birimi santigrat.
BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR. BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR.
Fatma ÇANKA KILIÇ, Durmuş KAYA, Süleyman SAPMAZ, Muharrem EYİDOĞAN, Volkan ÇOBAN, Selman ÇAĞMAN Uluslararası Enerji ve Güvenlik Kongresi Umuttepe / Kocaeli.
PLASTİK ŞEKİL VERME YÖNTEMİ
Bölüm 4 KAPALI SİSTEMLERİN ENERJİ ANALİZİ
YAKUP KAYA SABİT BAĞLANTILAR SABİT BAĞLANTILAR 1.MEKANİKSEL EKLER 1.MEKANİKSEL EKLER 2.FÜZYON EKLER 2.FÜZYON EKLER.
YANMA (hem kirlilik kaynağı, hem kirlilik kontrol tekniği)
ÇÖZELTİLERİN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ Copyright © The McGraw-Hill Companies, Inc. Permission required for reproduction or display.
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
TALEP (İstem).
Seramik Matrisli Kompozitler
TERMAL ANALİZ METOTLARI
Aktif Karbon Adsorpsiyonuyla Ağır Metal Giderimi ve Alevli AAS ile Tayin PEKER S1, KAŞ M.1, BAYTAK S.1  1Süleyman.
Istatistik I Fırat Emir.
Stokiyometri, element ölçme anlamına gelen Yunanca, stocheion (element) ve metron (ölçme) kelimelerinden oluşmuştur. Stokiyometri, bir kimyasal reaksiyonda.
SODYUM HEGZA METAFOSFAT REÇİNE VE ZİFT GİBİ BAĞALAYICILARIN REFRAKTERE KAZANDIRDIĞI ÖZELLİKLER ALİ SERCENK GÖBEL BUSE MOTER
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
ÇÖZELTİLER VE ÇÖZÜNÜRLÜK
İMAL USULLERİ PLASTİK ŞEKİL VERME
Bölüm 4 KAPALI SİSTEMLERİN ENERJİ ANALİZİ
BARALAR.
ÖRNEKLEME.
HALİM GÜNEŞ.
Bitkiler * Mevsim boyunca gözlenen hava olayları, tahıllar ve diğer ürünlerin kurutulması, harman çalışmaları, meyve ve sebzelerin depolanması üzerine.
KATI MADDELER oC de buharlaştırma-kurutma sonrası geriye kalan maddelerin tümüne KATI MADDE denir. Yüksek konsantrasyondaki KATI MADDE içerikli.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KARŞILAŞTIRMA ÖLÇÜTLERİ
5.Konu: Kimyasal Tepkimeler.
BÖLÜM 5 Atomlar ve Moleküller. BÖLÜM 5 Atomlar ve Moleküller.
BÖLÜM 9 Faz Değişimi ve Isı Transferi. BÖLÜM 9 Faz Değişimi ve Isı Transferi.
PAZARLAMADA FİYATLAMA
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
Kimyasal Kinetik uygulamalar II
Biyoinformatik.
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
HİDROJEN ENERJİSİ: Hidrojen 1500'lü yıllarda keşfedilmiş, 1700'lü yıllarda yanabilme özelliğinin farkına varılmış, evrenin en basit ve en çok bulunan elementidir.
Madde ve Maddenin Özellikleri
Bilgisayar Mühendisliğine Giriş
Yükseltgenme sayısı veya basamağı
2.3.1 Reaksiyonların Oluşabilme Şartları
Yerli Kalsine Kaolen Üretim Süreci
Maddeler doğada karışık halde bulunur
HİDROGRAFİ VE OŞİNOGRAFİ (DERS) 2. HAFTA Prof. Dr. Hüseyin TUR
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Yine maddelerin saflık tayini termal analiz ile yapılabilir
ÇÖZELTİ İki veya daha çok maddenin birbiri içerisinde serbest moleküller veya iyonlar halinde dağılarak meydana getirdiği homojen bir karışıma çözelti.
Isı Enerjisi ve Gerekliliği
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ANALİTİK KİMYA DERS NOTLARI
Bu maddelerin çoğunun nispeten sadece küçük bir kısmı farmasötik örneklerin (ilaç formülasyonlarının) hazırlanmasında kullanılır: çoğu gıda ve kozmetik.
Bitkiler * Mevsim boyunca gözlenen hava olayları, tahıllar ve diğer ürünlerin kurutulması, harman çalışmaları, meyve ve sebzelerin depolanması üzerine.
Problemler – Kültür Sırasında Problemler
DİFERANSİYEL TERMAL ANALİZ (DTA) TERMOGRAVİMETRİ (TG)
SIVILAR Sıvıların genel özellikleri şu şekilde sıralanabilir.
BÖLÜM 3: ARZ VE ÜRETİM TEORİSİ
ATMOSFER VE KATMANLARI - HAVA OLAYLARI
ANALİTİK KİMYA DERS NOTLARI
EÜT 252 ÜRETİM YÖNTEMLERİ PLASTİK ŞEKİL VERME.
STOKİYOMETRİ Stokiyometri, kimyasal reaksiyonlarda atomların kütle değerlerini ve çeşitli kimyasal verileri kullanarak miktarların hesaplanmasına dayanan.
MAK212-SAYISAL YÖNTEMLER Sayısal Türev ve İntegral
İçerik Analizi Sözel, yazılı ve diğer materyallerin içerdiği mesajı anlam ve/veya dilbilgisi açısından nesnel ve sistematik olarak sınıflandırma, sayılara.
FOTOSENTEZ.
KYM 342 ENSTRÜMENTAL ANALİZ
LEZZET PROFİLİ ANALİZİ
Sunum transkripti:

KYM 342 ENSTRÜMENTAL ANALİZ TERMAL ANALİZLER-I Doç. Dr. Ayşe Karakeçili 2017-2018 Bahar Yarıyılı

TERMAL ANALİZ teknikleri, bir maddeye kontrollü sıcaklık programı uygulandığında maddenin ve/veya reaksiyon ürünlerinin fiziksel özelliklerinin sıcaklığın fonksiyonu olarak ölçüldüğü tekniklerdir. Bu teknikler polimer, ilaç, killer ve mineraller, metaller ve alaşımlar gibi çok çeşitli endüstri ürünlerinin hem kalite kontrol hem de araştırma çalışmalarında yaygın olarak kullanılmaktadır.

TERMAL ANALİZ YÖNTEMLERİ: TERMOGRAVİMETRİK ANALİZ (TGA) DİFERANSİYEL TERMAL ANALİZ (DTA) DİFERANSİYEL TARAMALI KALORİMETRİ (DSC) TERMOMEKANİK ANALİZ (TMA) DİLATOMETRİ

TERMAL ANALİZLER TMA TGA DTA DSC AĞIRLIK DEĞİŞİMİ ENERJİ DEĞİŞİMİ BOYUT DEĞİŞİMİ ÇIKAN GAZLAR Evolved Gas Analysis (EGA) TMA TGA DTA DSC

TERMOGRAVİMETRİK ANALİZ (TGA) Termogravimetrik analiz, bir örneğin kütlesinde artan sıcaklık sonucu meydana gelen ağırlık değişimlerini kantitatif olarak veren bir tekniktir. Bir maddenin dehidrasyonu veya bozunması sırasındaki ağırlık değişimlerini zamana veya sıcaklığa bağlı olarak gözlemek mümkündür. Ağırlık değişimi yüksek sıcaklıklarda fiziksel veya kimyasal bağların kopması sonucunda meydana gelmektedir. Kütlenin veya kütle yüzdesinin zamana karşı grafiği termogram veya termal bozunma eğrisi olarak adlandırılır.

Hassas Terazi (termobalans) Fırın Veri İşlemcisi TERMOGRAVİMETRİK ANALİZ (TGA) Hassas Terazi (termobalans) Fırın Veri İşlemcisi

TERMOGRAVİMETRİK ANALİZ (TGA) ANALİZ BASAMAKLARI: Analizler örneğin yükseltgenmesini engellemek amacıyla argon veya azot ortamında gerçekleştirilir. 5-20 mg aralığındaki örnek özel bir kroze içinde fırın bölmesine yerleştirilir. Örnek belirlenen bir sıcaklı programına göre ısıtılır. Isıtma süresince örneğin ağırlığı sürekli olarak kaydedilir.

KÜTLE KAYBI TERMOGRAVİMETRİK ANALİZ (TGA) UÇUCU BİLEŞENLERİN BUHARLAŞMASI KÜTLE KAYBI DEHİDRASYON TERMAL BOZUNMA KİMYASAL REAKSİYONLAR PİROLİZ

TGA SONUÇLARINI ETKİLEYEN BAŞLICA FAKTÖRLER: ATMOSFER ORTAMI ISITMA HIZI TERMAL İLETKENLİK ÖRNEK BOYUTU ÖRNEĞİN PARTİKÜL BOYUTU GAZ AKIŞ HIZI

TERMOGRAVİMETRİK ANALİZ (TGA) ÖRNEK HAZIRLAMA Örnek, analiz edilecek malzemenin tüm özeliklerini taşımalıdır. Kütle miktarı test için yeterli olmalıdır. Kirlenme oluşmamalıdır. Örneğin morfolojisi ÖLÇÜMLERİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER Isıtma hızı, atmosfer ortamı Gaz akışı Fiziksel özeliklerin değişimi Örneğin şişmesi veya hareket etmesi Homojenlik

TERMOGRAVİMETRİK ANALİZ (TGA) diferansiyel termogram termogram onset sıcaklığı

TERMOGRAVİMETRİK ANALİZ (TGA) UYGULAMALAR Termogravimetrik yöntemlerin uygulamalarının yoğunlaştığı en önemli alan polimerler ile ilgili çalışmalar olarak gösterilebilir. Termogramlar, hazırlanan çeşitli polimer ürünleri için bozunma mekanizmaları hakkında bilgi verir. Bununla birlikte, bozunma şekilleri her bir polimer için karakteristik olduğundan, bunların tanınmalarında da kullanılabilmektedir.

Bileşimde ölçüm sırasında kaybolanlar belirlendiğinde işlem kolaydır. TERMOGRAVİMETRİK ANALİZ (TGA) İÇERİK BELİRLEME: Bileşimde ölçüm sırasında kaybolanlar (buharlaşma, nem) belirlendiğinde işlem kolaydır. İçerik yüzdesi ilk örnek ağırlığı G % = m / mo x 100 Kütle kaybı

G % = (m / mo) x (M / (n x Mgaz)) x 100 Sadece kısmi kütle kayıplarında (CO2 kaybı ve dehidrasyon) stokiyometrik reaksiyonlarda G denklemi kullanılabilir. Örneğin her molünde çıkan gazın mol sayısı Çıkan gazın mol ağırlığı İçerik yüzdesi G % = (m / mo) x (M / (n x Mgaz)) x 100 Örnek malzemede orijinal bileşimin payı

Kireçtaşı örneğinin içindeki kalsiyum karbonatın belirlenmesi: Her molekülünden 1 CO2 molekülü açığa çıkar. Bunun anlamı; n: 1 M : 100 g/mol Mgaz : 44 g/mol Örnek kütlesi: mo: 10.1360 mg Kütle kaybı: m: 4.2439 mg G = (4.2439 / 10.1360) x (100 / 44 x 1) x 100 %95 CaCO3

MASS T 1 2 3 4 5 6 7