Bilgisayarın çalışması için gerekli tüm bileşenleri taşıyan ve bu bileşenlerin iletişimini sağlayan temel donanım öğesidir.anakart; işlemci, bellek, kartlar.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bilgisayar Donanımı Sistem (Kasa).
Advertisements

Anakartlar Sistemin merkezi bileşenidir.
Anakart nedir, ne işe yarar?
ANAKART.
BİLGİSAYAR DONANIM ELEMANLARI
GENEL OLARAK Ana kart Nedir? Ana kartın Yapısı
ANA KARTLAR Veri Yolları.
BİLGİSAYAR KULLANIMI VE SAĞLIK
BİLGİSAYAR KULLANIMI VE SAĞLIK
Kasalar Kasanın içinde anakart takma tepsisi, güç kaynağı yuvası, birkaç tane 5.25" ve 3.5"luk yuvalar -ki buralara sabit disk ve CD-ROM sürücü gibi aygıtlar.
Ders Adı: Bilgisayar Donanımına Giriş
Ders Adı: Bilgisayar Donanımına Giriş
Temel Bilgi Teknolojileri
BİLGİSAYAR DONANIMI SELİN POSBIYIK 9/H 551 SIDIKA RODOP ANADOLU LİSESİ
Modül: 3. Anakartlar ve Kasalar
Kuzey ve Güney Köprüleri
DONANIM KARTLARI Ekran kartı.
BİLGİSAYAR İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
ANA KARTLAR VE KASALAR.
EKRAN KARTI HEDEFLER Ekran kartları bir bilgisayarın CPU’sunda işlenen verileri monitöre anlaşılır bir şekilde iletme amacıyla kullanılır. Bilgisayar.
ANAKART ANAKART NEDİR , NE İŞE YARAR?
Donanımlar Uzm. Murat YAZICI.
66 CHAPTER SİSTEM UNITESİ. © 2005 The McGraw-Hill Companies, Inc. All Rights Reserved. 6-2 Sistem Üniteleri Mikro bilgisayarlar Masaüstü Dizüstü Tablet.
BİLGİSAYAR DONANIM ELEMANLARI
Anakartlar anakartlar & & kasalar kasalar.
BİLGİSAYAR VE BİLİŞİM SİSTEMLERİ
ANAKART (MOTHERBOARD)
Bilişim Teknolojileri Öğretmeni İsmail ÖZTÜRK
ANA KARTLAR VE KASALAR.
İŞLEM BİRİMLERİ RAM İŞLEMCİ Örnek: ANAKART
Ekran Kartı.
BÖTE205 – BİLGİSAYAR DONANIMI
BİLGİSAYAR DONANIMI Hazırlayan: Emre ŞENTÜRK ( )
ANAKARTLAR SERHAT OKUR.
Bilgisayara bilgilerimizi saklayabiliriz.
DONANIM BİLGİSAYAR PARÇALARI.
Ağ nedir?_____________________
Bilgisayar Donanımı Bilgisayarın elle tutulup gözle görülen parçalarına donanım denir. Bilgisayar kasasının içindeki parçalara iç (dahili) donanım, dışındaki.
Hafta2 Bilgisayar Donanımı Dersi
BİLGİSAYAR DONANIMI VERİ YOLLARI.
Kuzey ve Güney Köprüleri
BİLGİSAYARI TANIYORUM. MERHABA BENN BİLGİSAYARKURDU ALİCAN.
Anakart ve Rom Bellek Anakart Nedir, ne işe yarar?
VERİ YOLLARI ÇİPSETLER
HÜSEYİN ÖZTÜRK Bilişim Teknolojileri Öğretmeni ANAKARTLAR Portlara Modülden Eklentiler Yap.
DİLOVASİ TEKNİK LİSE VE Ç.P.L Ana Kart (Mainboard) ÖĞRETMEN= KÜRŞAT KU
Information Technology, the Internet, and You © 2013 The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved.Computing Essentials 2013.
USB Universal Serial Bus Evrensel Seri veriyolu. Tak çalıştır aygıtların sistemlerde daha kolay bir şekilde kullanımını sağlamak amacıyla geliştirilmiş.
Bilgisayar Donanımı Dersi
Anakart Bilgisayarın tüm parçalarını üzerinde barındıran ve bu parçalar arasında iletişimi sağlayan birincil devre kartıdır. Anakartlar elektriği geçirmeyen.
DERS BİLGİSAYAR DONANIMI KONU ANAKART
Bilgisayar Mühendisliğine Giriş
ANAKART NEDİR?.
EETE264 – BİLGİSAYAR DONANIMINA GİRİŞ
Anakartın Temel Bileşenleri
YONGA SETLERİ (CHIPSETS)
Bilgisayar Donanımı Dersi
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN TEMELLERİ
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN TEMELLERİ
Pınar KAPLAN Sevgi DEMİRCİ SLOTLAR.
ANAKART ( MAIN BOARD ).
BİLGİSAYAR DONANIM ELEMANLARI * Fiziksel olarak bir bilgisayarı oluşturan tüm birimlerdir. * Donanım somut bir kavramdır. Bu nedenle donanımı, elle tutulur,
BİLGİSAYAR DONANIMI ANAKART ,RAM-ROM
Bilgisayar Donanımı Hafta 3
BİLGİSAYAR DONANIM ELEMANLARI * Fiziksel olarak bir bilgisayarı oluşturan tüm birimlerdir. * Fiziksel olarak bir bilgisayarı oluşturan tüm birimlerdir.
BİLGİSAYAR DONANIM ELEMANLARI * Fiziksel olarak bir bilgisayarı oluşturan tüm birimlerdir. * Fiziksel olarak bir bilgisayarı oluşturan tüm birimlerdir.
ANAKARTLAR.
EKRAN KARTI Ekran Kartı Nedir ? Ekran Kartı Tarihçesi
ANAKART NEDİR?. Ana kart, bir bilgisayarın tüm parçalarını üzerinde barındıran ve bu parçaların iletişimini sağlayan elektronik devredir. Fiberglastan.
Bilgisayar Donanımı Dersi Bilgisayarın Mimarı Yapısı ve Çalışma Mantığı.
Sunum transkripti:

Bilgisayarın çalışması için gerekli tüm bileşenleri taşıyan ve bu bileşenlerin iletişimini sağlayan temel donanım öğesidir.anakart; işlemci, bellek, kartlar ve denetleyiciler gibi bileşenlerin birlikte çalışmasını sağlayan özel devreleri içerir. Ayrıca işlemci, ekran kartı, ses kartı, ağ kartı gibi diğer temel işlevlere sahip kartlar da anakartın üzerine takılır.

Anakartın tarihçesi İlk anakart 1982 yılında IBM PC'ler de kullanıldı. Büyük devre elemanlarından oluşan bu kartın üzerinde Intel 8088 işlemci, BIOS ve işlemci, bellek ve çeşitli kartların takılabileceği yuvalar bulunuyordu.

Anakartın bileşenleri  Yonga Seti(Cipset)  Veri Yolu (BUS)  Portlar ve Kornektörler  Genişleme Yuvaları  RAM Yuvaları  Bağlantı Girişi  İşlemci Soketi  Bios Chipi  PCI, USB ve AGP Yuvası bulunmaktadır.

Chipset(yonga seti)  Chipsetler bilgisayar içerisinde haberleşmeyi sağlar. Bileşenler üzerindeki haberleşme ne kadar hızlı gerçekleşirse bilgisayarın performansıda o derece artar. Bu nedenle chipsetlerin bilgisayar performansı üzerindeki etkisi oldukça fazladır. Günümüzde en çok kullanılan Chipsetler Intel firması tarafından üretilmektedir.Silicon Integrated Systems (SIS), Acer Labs Inc. (ALI), VIA gibi üretici firmaların da geliştirdiği popüler yonga setleri vardır.

VeriYolu (Bus)  Anakart üzerindeki bileşenlerin birbirleriyle haberleşmesini sağlayan aygıtların chipsetler olduğunu söylemiştik veriyolu (Bus) ise chipsetlerin haberleşmeyi sağlarken kullandığı yolu teşkil eder yani veriyolları bileşenler arasındaki köprülerdir. Örnekle açıklamak gerekirse Chipsetleri sabit telefonlara, Veriyollarını ise telefon kablolarına benzetebiliriz. Nasıl ki telefon görüşmesi yaparken kablolar aracılığı ile iletişim kuruyorsak Chipsetler de Veriyolları aracılığı ile bileşenler arasındaki iletişimi sağlar.

Dahili Parça Portları