Latincesi Türkçesi Yöntemi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ
Advertisements

DNA ve Genetİk Kod Sağlık Slaytları
TRANSGENİK BİTKiLER.
DNA Kadriye Kestigül Rauf Kutalp
NÜKLEİK ASİTLER DNA RNA.
SEBZELERİN DEKAR’A VERİM BİLGİLERİ.
Sinyal Transdüksiyonun I
GENETİK MATERYAL : DNA (NÜKLEİK ASİTLER:YÖNETİCİ MOLEKÜLLER)
TOHUM OLUŞUMU.
GENETİK MÜHENDİSLİĞİ ve BİYOTEKNOLOJİ
NÜKLEİK ASİTLER NELERDİR? SEDANUR KARAKAYA 9/E 3004.
Doku Kültürü; Yeni doku, bitki veya bitkisel ürünlerin elde edilmesi amacıyla, bütün bir bitki ya da hücre, doku ve organ gibi bitki kısımlarının steril.
DNA VE RNA (DEOKSİRİBONÜKLEİKASİT VE RİBONÜKLEİK ASİT) PC KOPAT
Gen Klonlama.
FEN VE TEKNOLOJİ 8.SINIF DNA VE GENETİK KOD.
TOHUM MORFOLOJİSİ ve ANATOMİSİ
EFTADE PINAR GÜR Organik Kimya
NÜKLEİK ASİTLER.
AYŞE GÜL KEVSER İNCE FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ 2. SINIF 2.ŞUBE.
DNA.
HORMONE PHYSIOLOGY AND SIGNAL TRANSDUCTION
Energy Resources Ayşenur Sekban 9/D 234.
Günümüz genomik çağında modern tıp
Biyoteknoloji ve Gen Mühendisliği
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar
GDO VE GDO’ LU BİTKİ ISLAHI
Tarımsal Biyoteknoloji
BAKTERİ GENETİĞİ. BAKTERİ GENETİĞİ Yaşamın temel maddeleri kabul edilen nükleik asitler (DNA=deoxyribonucleic acid, RNA=ribonucleic acid) dir. Çalışmalar.
HÜCRE.
FEN VE TEKNOLOJİ 8.SINIF DNA VE GENETİK KOD.
MENÜ SEBZELER VE MEYVELER KIŞ SEBZELERİ YAZ SEBZELERİ KIŞ MEYVELERİ
ANA SORU: Bir genin kopyalanması (duplikasyonu) nasıl kansere neden olur?
Serdar SARICI VİRÜSLER Serdar SARICI
Yağlar (lipidler).
Determination of uncertainties in energy and exergy analysis of a power plant Prof. Dr. H. Mehmet Şahin Gazi Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği.
RNA ve miRNA Merve YÜRÜK ERCİYES ÜNİVERSİTESİ PARAZİTOLOJİ AD.
BAKTERİ VE VİRÜSLER F.CANAN TAŞERİMEZ MİMAR SİNAN ANADOLU LİSESİ.
NÜKLEİK ASİTLER Nükleik asitler ilk olarak hücre çekirdeğinde bulundukları için nükleik asit olarak adlandırılmışlardır. Daha sonraki araştırmalarda hücrenin.
2.Bölüm Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar. Giriş  Bilim olarak biyoloji ve yararlandığı dallar ve GDO üretim sebepleri  Genin tarihçesi ve GDO  GDO.
Biyo-teknoloji nedir? Biyo-teknoloji uygulama alanları nelerdir? Biyo-teknoloji olumlu ve olumsuz yönleri? Biyo-teknoloji tarihçesi? Biyo-teknoloji alanında.
Yem Bitkilerinin Sınıflandırması
MODERN GENETİK UYGULAMALARI. MODERN GENETİK UYGULAMALARI.
Reverse Transkriptaz ile cDNA Üretimi
Yönlendirilmiş Mutasyonlar
Endüstri Taşlanmış jean’ların üretiminde GM organizmaların kullanımı
NÜKLEİK ASİTLER RNA
Gen Mühendisliği ve Veteriner Hekimlikte Biyoteknoloji
Bitkiler * Tütün ve üzüm gibi tarım ürünleri hasat edildikten sonra kurutulmalıdır. * Kurutulmaları sırasında meydana gelen yağış ve yüksek oransal.
Rekombinant DNA Teknolojisi ya da Genetik Mühendisiliği
Kültür Bitkilerinin Orijin Merkezleri
Biyoteknoloji için Mikrobiyoloji 1
1. DERS: DNA RNA GEN KROMOZOM GENETİK VE BİYOTEKNOLOJİ.
Gen Teknolojilerinin Diğer Uygulama Alanları. GEN KLONLAMASI Gen klonlamasında önemli olan aşamalar kısaca şöyledir (genel prensipler). 1) Gen taşıyan.
Biyoloji dersi proje ödevi
MOLEKÜLER MARKÖRLER VE BİTKİ ISLAHINDA KULLANIMI
GENETİK MATERYAL DNA ve RNA’dır. DNA nedir? RNA nedir?
BITKI VE HAYVANLARDA KLONLAMA. GEN KLONLAMA Seçilmiş bir genin bir vektör (plazmit veya virüs) içerisine eklenerek bir bakteriye aktarılması ve sonra.
BİY 304 BİTKİ FİZYOLOJİSİ Prof. Dr. A. Sülün ÜSTÜN ( Ders Notları)
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
DNA ve GENETİK KOD. Kromozomların içerisinde DNA’lar yer alır. DNA’nın bölümleri ise, genleri oluşturur.
ARACILI GEN AKTARMA YÖNTEMİ - Agrobacterium tumefaciens -
DNA 2 Hücrelerdeki yönetici molekül DNA’dır. Hücrelerdeki yönetici molekül DNA’dır. Bir canlıya ait tüm özellikler DNA’da saklanır. Bir canlıya ait tüm.
DOĞRUDAN GEN AKTARMA YÖNTEMLERİ
Bitkiler Tütün ve üzüm gibi tarım ürünleri hasat edildikten sonra kurutulmalıdır. Kurutulmaları sırasında meydana gelen yağış ve yüksek oransal nem.
Agrobacterium tumefaciens Aracılığıyla Bitkilere Gen Aktarımı
BİTKİ BİYOTEKNOLOJİSİ ve GÜNÜMÜZE YANSIMALARI
GENOMİK.
HERBİSİTLERE DAYANIKLI TRANSGENİK BİTKİLERİN GELİŞTİRİLMESİ
GDO VE GDO’ LU BİTKİ ISLAHI.
T.C. ZİRAAT FAKÜLTESİ TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ BÖLÜMÜ
Sunum transkripti:

Latincesi Türkçesi Yöntemi Gen Aktarımının Başarılı Olduğu Bazı Kültür Bitkileri ve Gen Aktarma Yöntemleri Beta vulgaris Şekerpancarı  Brassica napus Kolza ,  Glycine max Soya ,  Helianthus annuus Ayçiçeği  Linum usitatissimum Keten  Solanum tuberosum Patates  Nicotiana sp. Tütün ,  Oryza sativa Çeltik ,  Zea mays Mısır ,  Triticum sp. Buğday  Lotus corniculatus Gazal boynuzu  Medicago sativa Yonca  Three methods are commonly used to transform plants. These are electroporation, infection with Agrobacterium, and biolistics, also called the gene gun. Once the plant is transformed, we can detect the presence of a transgene in a plant by looking for the protein that is made by that transgene and by looking for the DNA sequence of the transgene. Trifolium repens Üçgül  Cucumis melo Kavun  Fragrea fragrans Çilek  Malus pumila Elma  Juglans regia Ceviz  Pisum sativum Bezelye   Agrobacterium aracılığı ile gen aktarımı,  Doğrudan gen aktarımı

Agrobacterium tumefaciens Biyolistik Yöntem  Biyolojik bir gen aktarım yöntemidir.  Fiziksel bir gen aktarım yöntemidir.  Daha çok çift çenekli bitkilerde başarılıdır. Tek çenekli bitkilerde başarı oranı çok düşüktür.  Hem tek, hem çift çeneklilerde başarıyla uygulanır.  Bu yöntem; fiziksel, kimyasal ve biyolojik parametreleri içeren bir sistem olup, başarı bu parametreler arasındaki etkileşimden çok etkilenir.  Gen aktarımında kullanılan eksplantın fiziksel durumu (yaşı, büyüklüğü) ve bitkiden alındığı yer gen aktarımını önemli ölçüde etkiler.  Agrobacterium bir patojen olup, çift çenekli bitkilerde hastalığa neden olur. Agrobacterium enfeksiyonunda bitki koruma mekanizmasını devreye sokar, bu da gen aktarımını olumsuz yönde etkiler.  Bu yöntem; fiziksel, kimyasal ve biyolojik parametreleri içeren bir sistem olup, başarı bu parametreler arasındaki etkileşimden çok etkilenir. Bir başka deyişle üç parametreyi de çalışılan bitkiye göre optimize etmek gerekir.  Bitkilerin “Doğal Genetik Mühendisi” olarak adlandırılır.  Cihazın kullanılması kolaydır.  Çok az miktarda plazmid DNA yeterlidir. Bir bombardıman için 0.8 µg DNA kullanılır.  Geçici gen ifadesini birkaç gün içerisinde belirlemek mümkündür.  Bakteri enfeksiyonu yoktur.  Gen geçiş frekansı oldukça düşüktür.  Kullanılan tüketim malzemesi çok pahalıdır.

ANTISENS RNA

Antisens RNA Antisens RNA tekniği kullanılarak belirli protein ya da enzimlerin üretimlerinden sorumlu genlerin etkileri kolayca ortadan kaldırılabilmektedir. Çift sarmal DNA üzerinde hücrelerin protein yapımında kullandıkları bilgiyi taşıyan iplikçiğe sens; diğerine antisens iplikçik adı verilir. Bitkilerden izole edilen genler, antisens iplikçik şablon olacak şekilde tekrar bitkilere aktarıldığında, antisens mRNA’lar üretilir. Bitki genomunda mevcut DNA zinciri Bitkiye ters yönde aktarılan DNA zinciri 5 3 A A T C G G T T A G C C C C G A T T G G C T A A Sens iplikçik Antisens iplikçik

Antisens RNA Bu antisens mRNA’lar, aynı genin ürettiği normal mRNA’lar ile birbirini tamamlayıcı olmalarından dolayı birleşerek mini RNA çift sarmalları oluştururlar. Ribozomlar ise böyle RNA’ları kullanamadıklarından, genin protein üretimi engellenmiş olur. Transgenik domateslerde etilen üretiminin antisens tekniği ile engellenmesi sonucu, depolama sırasında bozulmadan uzun süre kalabilen meyveler elde edilmiştir. Bitki genomunda mevcut DNA zinciri Bitkiye ters yönde aktarılan DNA zinciri 5 3 A A T C G G T T A G C C C C G A T T G G C T A A Sens iplikçik Antisens iplikçik  A A U C G G C C G A U U mRNA Antisens mRNA U U A G C C Komplementer iki RNA’nın çift sarmal oluşturması ve sonuçta protein üretiminin engellenmesi