JEO 264 Stratigrafi Sedimantoloji Bahar Dönemi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Toprak Toprak, magmatik kayaçların, kimyasal ve fiziksel bozunma, erozyon ve biyolojik olayların bir kombinasyonu sonucu oluşan son ürünüdür.
Advertisements

MANGAN.
foid-monzodiyorit / foid-monzogabro (esseksit)
Kayaç Oluşturan Bileşenler
STRATİGRAFİ-SEDİMANTOLOJİ
KAYAÇLARIN MİNERALOJİK VE KİMYASAL BİLEŞİMİNE ETKİ EDEN
METAMORFİK KAYAÇLAR I. METAMORFİZMA I.1. GENEL TANIM
PROFİLLİT.
KAYAÇLAR.
Silisiklastik Sedimanter Kayalar
MİNERAL TOPLULUKLARI Yer küresinin katı olan litosfer’in en üst kesiminde mineraller; bazen tek başlarına çoğunlukla ise başka tür minerallerle mineral.
Pik (Ham) Demir Üretimi
KAYAÇLAR Elazığ Alacakaya (Guleman) Vişne Mermer Gökmen ÖZER
Aile Hekimliği Uzmanlık Eğitiminde Alan Eğitiminin Yeri ve Önemi
karIşImlarIn ayrIlmasI
BENTONİT Bentonit, bir mineral adı olmayıp, % 85’ den fazla Montmorillonit içeren, doğal ortamlarda oluşmuş, jeolojik malzemenin ticari adıdır. Montmorillonit(Na,Ca)
MALZEME BİLGİSİ Doç.Dr. Gökhan Gökçe 2. MALZEME YAPISI.
PROJE TABANLI ÖĞRENME ATÖLYESİ
YERKÜRE’NİN YAPISI Ortalama yörünge hızı 29,79 km/s, ekvatordaki dönü hızı da yaklaşık 0,46 km/s olan Yerküre, diğer gök cisimleri ve gezegenler arasında.
SODYUM HEGZA METAFOSFAT REÇİNE VE ZİFT GİBİ BAĞALAYICILARIN REFRAKTERE KAZANDIRDIĞI ÖZELLİKLER ALİ SERCENK GÖBEL BUSE MOTER
MAC KARBON REFRAKTERLER
Şişelenmiş Doğal Mineralli Sular ve Kaynak Suları
4. GRUP KATYONLAR (Ba+2, Ca+2, Sr+2).
Maddenin Ayırt Edici Özellikleri
Sağlık Bilimleri Fakültesi
JEM 361 ÖZEL MİNERALOJİ.
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
Granit Granitler SiO2 içeriği bakımından ASİDİK kayalar grubuna girer (SiO2> % 66). Bu nedenle her zaman % 20’nin üstünde serbest KUVARS içerirler. Granitler.
RİYOLİT Granitin yüzey kayaları RİYOLİT, RİYODASİT ve DASİT’tir. Bukayaların camsı eşdeğerleri ise OBSİDYEN, PITCHSTONE ve PERLİT’tir. Riyolitler Alkali.
JEM 301 PETROGRAFİ.
Yerli Kalsine Kaolen Üretim Süreci
METAMORFİZMA ZON VE FASİYESLERİ
Maddeler doğada karışık halde bulunur
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Siltli-Killi Kayaçlar
MADDEYİ TANIYALIM.
KYM 342 ENSTRÜMENTAL ANALİZ
ŞİST Bileşenleri makroskobik olarak tanınabilecek büyüklükte olan ve yapraksı, prizmatik minerallerin birbirine yaklaşık paralel bir şekilde dizilmeleri.
DAMAR KAYAÇLARI Granit’in yarı derinlik kayaları, Mikrogranit (granit ve kuvars porfir), Mikrogranodiyorit (granodiyorit porfir), Mikrotonalit (tonalit.
BİY 422 BİTKİ EKOLOJİSİ PROF. DR. LATİF KURT
POLARİZAN MİKROSKOP.
METAMORFİK KAYAÇLAR DOKUSAL OLARAK
METAMORFİK KAYA TÜRLERİ
Petrografi PETROGRAFİ (=Kayaç bilimi), kayaçların tanımlamasını yapan bir bilim dalıdır. Kayaçların mineralojik bileşimlerini, yapı ve dokularını inceleyen,
JEM 301 PETROGRAFİ.
Petrografi PETROGRAFİ (=Kayaç bilimi), kayaçların tanımlamasını yapan bir bilim dalıdır. Kayaçların mineralojik bileşimlerini, yapı ve dokularını inceleyen,
PERFORMANS KAVRAMI PERFORMANSIN BOYUTLARI
ARACILI GEN AKTARMA YÖNTEMİ - Agrobacterium tumefaciens -
Bilimsel Araştırma Süreci
HEYELANA ETKİ EDEN FAKTÖRLER
BÖLGESEL METAMORFİZMASI İLE OLUŞAN KAYAÇLAR
I.KONTAK METAMORFİZMA KONTAK METAMORFİK KAYAÇLARIN TANIMLAMALARI
GRANULİTLER Granulit hem bir metamorfik fasiyes hem de bu fasiyes koşulları altında oluşan bir kayacı ifade eder. Sıcaklığın /850 0C arasında değiştiği,
Magmanın Katılaşma Evreleri
VOLLASTONİT Ca3[Si3O9] RENK: İnce kesitte renksizdir.
1.4. RENK OLGUSU İnsan gözü beyaz ışığın farklı dalga boylarını algılama yeteneğine sahiptir. Dalga boyu 660 nm olan ışığı kırmızı, dalga boyu 600 nm olan.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
MAGMATİK KAYAÇLARIN BÖLGESEL METAMORFİZMASI İLE
Metamorfizma derecesi ve Metamorfik zon
II.BÖLGESEL METAMORFİZMA
Ders İçeriği Nicel araştırma adımları
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
LEZZET PROFİLİ ANALİZİ
Bilimsel araştırma türleri (Deneysel Desenler)
SIVI KAPANIM.
SERPANTİN GRUBU MİNERALLERİ
I.1. KİLLİ KAYAÇLARIN (PELİTİK) KONTAK METAMORFİZMASI İLE OLUŞAN KAYAÇLAR Bu kayaçlar değişik türde kil minerallerinin yanı sıra kuvars, feldispat, karbonat.
METAMORFİK KAYAÇLAR DOKUSAL OLARAK
METAMORFİK KAYA TÜRLERİ
Sunum transkripti:

JEO 264 Stratigrafi Sedimantoloji 2017-2018 Bahar Dönemi Ağır Mineraller

Doğada yaygın olarak bulunan kuvars, feldispat ve kalsit gibi kayaç oluşturan minerallerin özgül ağırlıkları 2.7 g/cm3’den düşüktür, bu nedenle hafif mineraller olarak adlandırılırlar. Özgül ağırlıkları 2.85 g/cm3’den büyük olan mineraller ağır mineraller olarak tanımlanır. Sedimanter kayaçlarda özellikle kumtaşlarında ikincil bileşen olarak çoğunlukla %1 ya da daha az oranlarda bulunan ağır mineraller, hem opak /ışığı geçirmeyen) hem de transparan (ışığı geçiren) mineralleri içerir.

Opak Ağır Mineraller (Daha bol bulunurlar)! Oksitler Sülfitler Cevher mineralleri (manyetit-ilmenit) http://www.rpdp.net/sciencetips_v3/E8C6.htm

Transparan Ağır Mineraller Silikatlar (zirkon, turmalin, rutil, apatit, granat, stavrolit ve epidot)

Ağır Minerallerin Ayrılması Santrifüj Yöntemi Manyetik Ayırma Yöntemi Gravite Yöntemi

3. Gravite Yöntemi Ağır sıvılar: Özgül ağırlığı 2.9-3.0 g/cm3 olan bromoform (CHBr3), tetrabrometan (C2H2Br4) ve diadometan (CH2I2)

Ağır mineraller fiziksel ve kimysal bozunmaya karşı duraylı ya da az duraylı bileşenlerdir. Zirkon ve rutil gibi ağır mineraller duraylı olan, jeolojik tarihçe içinde birden fazla sedimanter çevrim süreci geçirseler bile bundan etkilenmeyen, ancak şekilleri yuvarlaklaşan minerallerdir.

Ağır mineraller sedimanter malzemenin türediği kaynak bölgenin saptanmasında önem taşırlar. Kaynak bölgede bulunan kayaç türleri belirli ağır mineral toplulukları vererek bozunabilir. Böylece belirli tür kayaçlarda bulunan ağır mineral topluluklarının sedimanter kayaçlarda varlığı, köken kayaç ve kaynak bölgenin bulunmasında, petrografik deneştirmelerde önemli bir rol oynamaktadır. Pirit gibi bazı ağır mineraller çökelme sonrası, diyajenez sırasında da oluşabildiği için kaynak kayaç araştırmalarında kullanılmaz.

Bazik magmatik kökenden türeyenler: Rutil, olivin, hipersten, anataz (TiO2), manyetit, ilmenit Asidik magmatik kökenden türeyenler: Apatit, biyotit, hornblend, titanit, özşekilli zirkon, turmalin ve Fe2O mineralleri Zayıf metamorfik kökenden türeyenler: Muskovit,biyotit Kuvvetli metamorfik kökenden türeyenler: Granat, disten, sillimanit, stavrolit, epidot, zirkon, glokofan Sedimanter kökenden türeyenler: Yuvarlak turmalin ve yuvarlak zirkon

!!!! Ağır mineraller Kaynak kayacı Kaynak bölgeyi