CANLI VE BİYOKİMYA Prof. Dr. Zeliha Büyükbingöl.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
YÜZEYLERARASI ÖZELLİKLER
Advertisements

AROMATİK KİMYA Dr. Sedat TÜRE.
KİMYASAL TERMODİNAMİK KAVRAMLARI II
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ
PROTEİNLER.
DNA ve Genetİk Kod Sağlık Slaytları
LİPİD METABOLİZMASI BBP108 Bitki Biyokimyası 9.Hafta
ADAPTASYON Bugün dünyada yaşayan tüm canlılar yaşadıkları çevreye uyum göstermişlerdir. Canlıların sahip oldukları kalıtsal özelliklerden dolayı bir çevrede.
Dr. Suat ERDOĞAN İçerik Trigliserdiler Beslenmedeki önemi Fosfolipidler Kolesterol Steroidler.
KİMYASAL REAKSİYON ÇEŞİTLERİ
BESİNLERİMİZ Herkes için Her şey.
Termodinamik ve Prensipleri
DNA (Deoksiribo Nükleik Asit)
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ İNORGANİK BİLEŞİKLERSu
KAN GRUPLARI İnsan kanında bulunan alyuvar hücrelerinde proteinler vardır. Alyuvarların yapısında: A proteini varsa A grubu B proteini varsa.
METABOLİZMA VE HÜCRESEL ENERJİ KAYNAĞI (ATP)
Canlılarda madde ve enerji
YAĞLAR ( Lipidler) Nedir? Lipitlerdir.
Organik kimya, polimerler ve biyokimya.
BESLENME VE ENERJİ DENGESİ
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
HÜCRE ZARINDAN MADDE GEÇİŞİ 17-21/03/2014
Lipidler Güz 2014 Dr. Suat ERDOĞAN.
BİYOKİMYAYA GİRİŞ VE BİYOMOLEKÜLLER
ANTİJENLER.
KANIN BİLEŞİMİ VE İŞLEVLERİ
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ I
KARIŞIMLAR.
KİMYASAL REAKSİYONLAR
VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER
BİYOKİMYA I (2. DERS).
Amino asid azotunun Metabolizması ve ÜRE SİKLUSU
CANLILARDAKİ ORGANİK BİLEŞİKLER
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ
BESİN MADDELERİ.
FİZYOLOJİ BİLİMİNE GİRİŞ
Canlı Ve Enerji İlişkisi
Metabolizma ve Beslenme
Biyokimyaya Giriş ve Biyomoleküller
BİYOLOJİNİN ALT BİLİM DALLARI
C-H-O atomlarından meydana gelirler.
Biyokimya Yunanca “canlı” anlamındaki “bios” sözcüğünden köken alır
BİYOLOJİ ADI: SOYADI: NO: SINIF: KONU:YAĞLAR,YAĞ ASİTLERİ
AD:Anıl SOYAD:Köylü SINIF:9/A NUMARA:378
ATP’NİN YAPISI VE HORMONLAR
Yağlar (lipidler).
BİYOKİMYAYA GİRİŞ Yrd. Doç. Dr. Osman İBİŞ.
BESLENME BESLENME YAŞAMIMIZ İÇİN GEREKLİDİR Besinler Canlıların enerji üretmek ve vücut yapılarını oluşturmak üzere dış ortamdan besin alması veya sentezlemesine.
EGZERSİZ FİZYOLOJİSİ.
CANLILARDA ENERJİ.
NÜKLEİK ASİTLER Nükleik asitler ilk olarak hücre çekirdeğinde bulundukları için nükleik asit olarak adlandırılmışlardır. Daha sonraki araştırmalarda hücrenin.
BESLENME VE BESİN ÖĞELERİ
CANLILARDA ENERJİ DÖNÜŞÜMLERİ
FİZYOLOJİ KAVRAMI ve HÜCRE. Fizyoloji Nedir? Canlıyı oluşturan doku ve organların fonksiyonlarını ve bu fonksiyonların nasıl yerine geldiklerini inceleyen.
LİPİTLER (YAĞLAR)
BİYOKİMYA ANABİLİM DALI
Yapısında C, H, O bulunduran kimyasal bileşiklere Organik Bileşikler denir. Bazı organik bileşiklerde N, P, S gibi maddelerde bulunabilir. (Proteinler.
B-310 BİYOKİMYA II DERSİ IX.HAFTA.
FARKLI BESİNLERİN OKSİJENLİ SOLUNUMA KATILIM BASAMAKLARI
METABOLİZMA Yrd. Doç. Dr. Musa KAR.
B. Yağlar (Lipitler) Hayvanlarda lipit moleküllerinin diğer moleküllerden farklı olarak depolandığı yağ doku vardır. Bu nedenle canlıların aldığı farklı.
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ
DNA (Deoksiribo Nükleik Asit) DNA, deoksiribonükleik asit denilen çok karmaşık bir kimyasal maddenin kısa yazılımıdır. Deoksiribo (D), nükleik (N),
Biyomların yeryüzünde dağılışını etkileyen faktörler.
FİZYOLOJİ BİLİMİNE GİRİŞ
Lipid Peroksidasyonu Prof. Dr. Bilgehan Doğru.
Prof.Dr.Asuman Sunguroğlu
LİPİTLER(YAĞLAR). LİPİTLER(YAĞLAR) LİPİTLER Aynen karbonhidratlarda olduğu gibi lipitlerde; Hidrojen Oksijen Elementlerinden oluşmuş bileşiklerdir.
ASİTLER VE BAZLAR. ASİTLER VE BAZLAR HCl(suda)  H+ + Cl - Asit nedir ? Suda çözündüğünde H + iyonu veren maddelerdir. HCl(suda)  H+ + Cl -
Prof. Dr. Zeliha Büyükbingöl
Sunum transkripti:

CANLI VE BİYOKİMYA Prof. Dr. Zeliha Büyükbingöl

Biyokimya nelere cevap verir? Tek bir hücre nasıl gelişir? Tek bir hücreden insan vücudundaki 1014 hücre nasıl oluşur? Tek hücreden farklı organlar nasıl oluşur? Hücre büyümesi nasıl gelişir ve kontrol edilir? Nasıl öğreniyoruz? Hastalıklar neden oluşur? Hastalıklarda kullanılan ilaçlar hangi noktalarda etki gösterirler? İlaçlar nasıl dizayn edilmelidir?

Canlılık ve Biyokimya Cansız moleküllerden binlerce biyo molekülün nasıl oluştuğunu, nasıl etkileştiğini, ve bu moleküllerin yaşayan organizmalara nasıl canlılık verdiğini sorgular ve anlatır. Bir canlıda moleküler düzeyde gerçekleşen kimyasal reaksiyonları ve bu reaksiyonlara etki eden faktörleri araştırır. Canlıdaki her fizyolojik olay (görme, kas kasılması, büyüme vb.) biyokimyasal reaksiyonlar sonucu oluşur.

Canlılık nedir? Canlılarda binlerce farklı molekül hücrenin karmaşık ama organize iç yapısını oluşturur. Çeşitli kimyasal besin maddelerinde ve güneş ışığında bulunan enerjiyi özümser , depolar, transforme eder ve kendisi için kullanır. Kendini eşleme-self replikasyon – özelliği vardır.

70kg lık bir insanda % olarak: 60 su, 0.7 çözünür inorganik tuz, 5.5 çözünmez inorganik tuz, 16 protein, 13 yağ, 2.5 membran lipitleri, 1.5 karbohidrat, 0.2 nükleik asit bulunur.

Suyun Önemli rolü . Su yaşamın solvanıdır ve tüm kimyasal reaksiyonlar sulu ortamda gerçekleşir Yaşamın da su ortamında doğduğu ileri sürülmektedir. Suda çözünmeyen moleküllerin bile (örn. lipit membranlar) yapılarını ve fonksiyonlarını su ile oluşan ilişkileri sonucu kazandıkları bilinmektedir

Proteinler : Fonksiyonel ve yapısal elemanlardır. Nükleik asit : Genetik bilgiyi depo eder, iletir ve tercüme ederler. Polisakkaritler : 1- Enerji verirler 2- Hücre yüzeyinin yapısal elemanlarıdır. Protein ve lipitlere bağlanarak özel hücresel sinyalleri oluştururlar. Lipitler : 1- Enerji verirler 2- Hücre membranlarını oluştururlar.

CO2, H2O, ATP

Makromoleküller Makromolekül, küçük yapıtaşlarının (monomer) polimerleşmesiyle oluşmuş çok büyük moleküldür. Örneğin amino asitlerin polimerleşmesiyle proteinler; şeker, fosfat ve bazların polimerleşmesiyle nükleik asitler oluşur. Makromolekül terimi biyokimyada dört büyük biyopolimeri (nükleik asit, protein, karbonhidrat ve lipit) kapsar. Makromoleküllerin küçük moleküllerde olmayan özelliklerinden biri su ve benzeri çözücülerde görece düşük çözünürlükleridir. Suda çözünmelerini ortamda bulunan tuz ve iyonlar kolaylaştırabilir. Polimerik yapılar, temel etkileşimlerde kovalan ve nonkovalan bağlardan yararlanır.