Murat Ulubay Cengiz Acartürk

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Page  1 Hoşgeldiniz. TARİHODASAAT 14:00 SUNUM HAZIRLAYAN İzmir 60. Yıl Anadolu Lisesi İEÜ -EEM Konferans Salonu.
Advertisements

BULUT BİLİŞİM GÜVENLİK VE KULLANIM STANDARDI M. Raşit ÖZDAŞ Huzeyfe ÖNAL Zümrüt MÜFTÜOĞLU Ekim 2013.
ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Tanıtım Günleri Temmuz 2005.
İŞLETİM SİSTEMİ İşletim Sistemi Nedir İşletim Sisteminin Görevleri Kullanıldığı Yerler Örnekler Düzenleyen: Mehhmet Akif BARIŞ.
- Eğitici netbook pilot uygulaması Dr. Riina.Vuorikari, European Schoolnet.
Engelliler İçin Teknoloji Destekli Eğitim Ali Ekrem ÖZKUL 17 Mayıs 2010 Ankara ENGELSİZ ÜNİVERSİTE BİRİMLERİNİN YAPILANDIRILMASI VE İŞLEYİŞİ TOPLANTISI.
Bilgi İşlem Merkezi Bağımsız Her türlü etkiden (baskıdan) uzak Kararları uygulatma ve yaptırım gücüne sahip Bilgi sistemlerinin standartlarını koyan Ve.
KULLANILABİLİRLİK.  ‘Bir kapıyı açmasını öğrenemeyen insan bu dünyada ne diye yaşar bilmem ki…’ Aziz Nesin ‘ İSTANBUL’UN HALLERİ’
Hazırlayan : İ hsan ÇET İ N Erzincan Dijital Vatandaşlık.
BULUT BİLİŞİM M. KÜRŞAT YILDIRIM İÇERİK  BULUT BİLİŞİM NEDİR?  BULUT BİLİŞİM ÖZELLİKLERİ  BULUT BİLİŞİM MİMARİ YAPISI  BULUT BİLİŞİM.
Türk Müşavir Mühendisler ve Mimarlar Birliği 11. Teknik Müşavirlik Kongresi Etkili Süreç Yönetimi ve Teknoloji Yönetim Yeteneği Dr. Ahmet Tunçay 28 Nisan.
İŞLE 524 – İŞLE 531 Yönetim Muhasebesi
Yeni İletişim Teknolojileri ve (E- )Demokrasi Öğr. Gör Mehmet Akif BARIŞ.
YEDEKLEME NEDIR? Gülşen Güler. YEDEKLEME NEDIR? Yedekleme, en genel anlamıyla, bir bilgisayar sistemini işlevsel kılan temel birimlerin, üzerinde çalışan.
Girişimcilik Öğr.Gör.Seda AKIN GÜRDAL. Ders Akışı İşletmenin Amaçları İşletme Çevre İlişkisi.
BBY 467 Bilimsel ve Kültürel Mirasın Dijitalleştirilmesi Ders 3: Dijitalleştirmenin Planlanması ve Dijitalleştirmede Süreç Yönetimi Arş. Gör. Tolga Çakmak.
İSTANBUL ESENYURT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İŞLETME ANABİLİMDALI YÖNETİM ve ORGANİZASYON CENK SOYER SÜREÇ YENİLEME DEĞİŞİM MÜHENDİSLİĞİ REENGINEERINGG.
SUNUCU İŞLETİM SİSTEMİ Öğr. Gör. Ümit ATİLA.  1980’li yıllardan günümüze geldikçe, bilgi toplumuna yönelişte teknolojik rota, telekomünikasyon ve iletişim.
Bağlam Arayüz Görev Kullanıcı Kullanılabilirliğin Ana Bileşenleri.
Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Hizmetleri Şube Md Yılı Faaliyet Raporu Sunumu.
Şehir Hastanelerinde Bilişim Çözümleri Kadir Boysan Türk Telekom Kurumsal İş Birimi Genel Müdür Yardımcısı.
DONANIM VE YAZILIM.
ERASMUS+ GENÇL İ K KA2 İ L SOSYAL ETÜT VE PROJE MÜDÜRLÜ Ğ Ü.
Weblog! Eğitimde Günlük Uygulaması. İçerik »Weblog »Kavramsal Tanımlama »Sınıflandırma »Eğitimde Weblog Uygulaması »Eğitim Sisteminde Yaygınlaşmamasının.
İşletme Yönetimi Dr. Adil AKINCI Bankacılık ve Finans Bölümü.
Yazılım Mühendisliği1[ 3.hft ]. Yazılım Mühendisliği2 Yazılım İ sterlerinin Çözümlemesi Yazılım Yaşam Çevrimi “ Yazılım Yaşam çevrimin herhangi bir yazılım.
ÇOK BOYUTLU SİNYAL İŞLEME
- 1 Kurumsal arşiv Açık Erişim Kurumsal Arşiv: Bir kurumun ürettiği bilimsel literatürünün dijital ortamda toplandığı, saklandığı, indekslendiği, korunduğu.
KYS KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ. 2 İçerik Kalite Nedir? ISO 9001:2000 Hakkında Genel Bilgi Kalite Politikamız Kalite Hedefimiz KYS nin Şirketimizde.
Katı Atık Konteyner Takip Sistemi ÇETOS
Kütüphane Otomasyon Sistemleri
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN EVRİMİ
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
Yönetim Bilişim Sistemleri Hafta3
GİRİŞİMCİLİK, SOSYAL GİRİŞİMCİLİK VE İNOVASYON
GELECEKTEKİ DÜNYAMIZ.
İŞLETİM SİSTEMİ İşletim Sistemi Nedir İşletim Sisteminin Görevleri
Stratejik plan çalışmaları kapsamında yapılan İdari Personel Anket SONUÇLARI.
İnternet'e Bağlanmak İçin Neler Gereklidir?
Üretim teknolojisi ve bilişim teknolojisindeki değişim
Birim Bilgi Teknolojileri Tic.A.Ş.
Açık Bulut Nedir ? Neden Açık Bulut ?
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN GÜNLÜK YAŞAMDAKİ KULLANIM ALANLARI
MESLEKLERİ TANIYALIM DÖRT YILLIK LİSANS PROGRAMLARI ‘ü’
Bulut Bilişim Olmadan Digital Dönüşüm Mümkün mü?
SAĞLIK HİZMETLERİ ARZI
DİJİTAL VATANDAŞLIK ve E – DEVLET
BİLGİSAYAR ÇEŞİTLERİ.
Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Programcılığı
Ağ İşletim Sistemleri Öğr. Gör. Arif DAŞ.
Bilgi ve İletişim Teknolojileri
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI
STORAGE BÜŞRA KARADENİZ
MESLEKLERİ TANIYALIM DÖRT YILLIK LİSANS PROGRAMLARI ‘r’
Bölüm 4: Tarımsal ürünlerin pazarlama fonksiyonları
Kerem Olçum ODTÜ Bilgi İşlem Daire Bşk. ODTÜ Enformatik Enst.
AKILLI SINIF NEDİR? Görsel ve işitsel elektronik teknolojilerin kullanılarak, bir sınıfın özel olarak tasarlanmasıyla, derslerin daha anlaşılabilir ve.
BİLKENT ÜNİVERSİTESİ “e-Campus” Sistemi Bir Sanal Kampüs Çalışması
Bilgisayar Yazılımları
Bilgilendirme Sistemleri iRiS
UZAKTAN EĞİTİM.
Dijital kütüphanelerin değerlendirilmesi nedir?
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ
Bilgi Teknolojileri Hafta 01
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sanal ve Şebeke Örgütleri
AĞ TEMELLERİ (TCP/IP SUNUMU)
TÜRKKEP KEP İK.
Program geliştirme.
Örgüt Kuramı, Örgüt Tasarımı ve Örgütsel Değişim
Sunum transkripti:

Geçmişten Geleceğe Projeksiyonlar: Bilgi İşlem Birimleri İçin Yol Haritaları Murat Ulubay Cengiz Acartürk ulubay@metu.edu.tr acengiz@metu.edu.tr ODTÜ Bilgi İşlem Daire Bşk. ODTÜ Bilgi İşlem Daire Bşk. ODTÜ Enformatik Enst. ODTÜ Enformatik Enst. Bilişsel Bilimler Bilişsel Bilimler

Projeksiyonlar, Yol Haritaları Sunuş Planı Giriş (sunuşun “öngörü” yaklaşımı) Değişim Gelişim ve Belirsizlikler - Kullanıcı tarafında donanım düzeyinde radikal değişim, yaygınlıkta radikal artış, ağ erişiminde teknolojik kaos ve belirsizlik. - “Ağ – İnternet – Telekomünikasyon” teknolojilerinde ve bunlara erişimde devrim. Yol Haritaları - Çevrim içi eğitim - Web tabanlı eğitim - Talep patlaması, kitlesel erişim - Genel altyapı üniversite bilişim servisi arabirimi olarak Bidb Sonuç

Projeksiyonlar, Yol Haritaları Değişim: Geçmiş ve bugün karşılaştırması Projeksiyon: Geleceğe dönük tahminler Öngörü: Geleceği planlama, belirleme, önlem alma (foresight-forecast)

Projeksiyonlar, Yol Haritaları - Yakın geçmişten bugüne değişmeyenler: Ağ yapısı, pc standardı (kullanım teknolojisi), dağınık-ayrık ağ ve iletişim teknolojileri… Değişenler: Niceliksel değişim, hız (cihaz ve ağ hızı), kapasite yaygınlık, kullanıcı sayısı, bilinirlik (“artık her şey bilgisayarla”). Fonksiyonlarda niteliksel değişim; iletişim ve eğlence için bilgisayar, günlük hayatla ilgili bilişimsel kullanım. Üniversite = İnternet denkleminin kısmen bozulması. Ücretsiz yüksek kapasiteli ticari hizmetler. vs. vs.

Projeksiyonlar, Yol Haritaları Yaklaşım: - Neler değişti? - Neler beklenenin aksine değişmedi? - Hangi öngörüler, tahminler boşa çıktı? - Nerede kapasite fazlası, fuzuli altyapı kuruldu? - Nerede öngörü eksikliğinden geride kalındı? Strateji: - Neler değişir? - Neler değişmez? - Bunlara göre hangi konuda mevcut hizmetleri iyileştirme, genişletmeye çalışmalı? - Hangi yeni alanlarda şimdiden kaynak ve istihdam çalışması yapmalı? (durdurun?)

Projeksiyonlar, Yol Haritaları Değişim Gelişim ve Belirsizlikler -Kullanıcı düzeyinde, tarafında donanım teknolojisi yönelimleri: 1 – Taşınabilirlik, (ofislerde) masaüstü yerine dizüstü, pc --> taşınabilirlik taşınabilir cihaz --> bilgisayarlaşma 2 – Klavye, ekran teknolojisinde devrim 3 – Genel kullanılabilirlik devrimi (donanımsal, teknik ve kullanım desteği ihtiyacı) 4 – Bu cihazlar ve talebe uygun bütünleşik ağ erişimi gereksinimi 5 – Ekonomik erişilebilirlik 6 – Pc salonu veya kütüphane, kantin, koridor bahçe

Projeksiyonlar, Yol Haritaları

Projeksiyonlar, Yol Haritaları Ağ – İnternet – Telekomünikasyon Teknolojileri - Çeşitlilik, yaygınlık - Teknolojik kaos ve serbest piyasa, serbest piyasa ve verimlilik - Televizyon (analog), radyo, GSM, GSM, GSM, kablo-tv, kablonet, sabit telefon hattı, yerel ağ, …, (dijital) uydu yayını. - Örnekler: Wimax ve 3G

Projeksiyonlar, Yol Haritaları Wimax, Intel: Şehir ölçeğinde (50 km çapında) bütünleşik kablosuz ağ – internet erişimi. Tek baz istasyonu. 3G, Üçüncü Nesil Geniş bant GSM. Görüntülü telefon, cep telefonu ile hızlı internet.

Projeksiyonlar, Yol Haritaları Şehir Ölçekli Kablosuz Ağ Senaryosu: Telefon (GSM, sabit hat), İnternet, yerel ağ, Televizyon (hatta) bütünleşik hizmet. (Bütünleşik ultra-taşınabilir cihazlara uygun şekilde). --- > Üniversite ağ alt yapısının genel internet servis sağlayıcılık anlamında boşa çıkması (?) pc destek ihtiyacında azalma veya niteliksel değişim. Bidb’ler yerel, akademik hizmetlerle genel altyapı uyumu arayüzü. Güvenlik ve kimlik doğrulama

Projeksiyonlar, Yol Haritaları Bilişim Hizmetlerin Olası Dışsal Trendler: - “dışsal” akademik bilişim dışı - ticari ve ücretsiz e-posta, anlık mesajlaşma, veri arama hizmetleri gibi reklam tabanlı, kaliteli, güvenilir ve kalıcı web alanı, çevrim içi veri saklama, arşivleme hizmetleri - Bidb’ler için yük azaltıcı, yönlendirme bilgilendirme görevi. - Bidbler yerel hizmetlere, akademik bilişime özel veri paylaşımı ve iletişime odaklanabilir.

Projeksiyonlar, Yol Haritaları --- Çevrim içi eğitim --- - Akademik birimler bölümler yöntem ve içerikten sorumlu, - Bidb’ler altyapı hizmetleri ve yaygın erişimi sağlar (bölümler ve son kullanıcının erişimi) - Eğitim Destek Ofisleri (Bidb içinde olmalı mı?)

Projeksiyonlar, Yol Haritaları Web Tabanlı Yayın Teknolojileri Dağıtık Servisler - Bölüm düzeyinde web, e-posta, veri tabanı sunucuları uygulaması, kaliteli merkezi hizmet özendirmesi, ancak genel politika ve standart belirleme dışında tamamen merkezileştirmek Bidb’lerin kapasitesi ötesinde - Ekonomik olarak maliyeti düşürmek, verimliliği, güvenilirliliği, kesintisizliği artırmak. - İş gücü ve Bidb’ler için sorunları azaltmak.

Projeksiyonlar, Yol Haritaları Güvenlik - Kişisel bilinçlenme artışı - Virüs ve trojan tehdidinin pcden ve bireysel kullanıcıdan ağa ve İnternete yönelmesi - İşletim sistemlerinin otomatik güncellenmesinde iyileşmeler - Fiziki güvenlik sorununda süreklilik

Projeksiyonlar, Yol Haritaları PC Destek Servisleri - Bütünleşik, teknik müdahale imkanı olmayan (kullan-at) donanım, - Klasik pc destek yerine uygulamalar erişim gibi problemleri konusunda uzman işgücü - Eğitim desteği

Projeksiyonlar, Yol Haritaları Ağ Servisleri - Harici altyapı, ağ servisleri -- > yetkilendirme, kimlik doğrulama, güvenlik - Yerel uygulamalar, kütüphane, online ücretli dergi veritabanları, Oibs gibi hizmetleri yeni ağ alt yapısı ve son kullanıcı niteliği ile uyumlu hale getirme, “Arayüz” geliştirme

Projeksiyonlar, Yol Haritaları Sonuç Somut öngörüler: 1- PC salonları 2- Ağ alt yapısı (kablosuz ve/veya harici kablosuz) 3- Kullanıcı sayısında artış, servislere talep artışı, 4- Son kullanıcı erişimi ve talebinde niteliksel değişim. 5- Pc destek ihtiyacında azalma (kullanılabilirlik, teknoloji) Somut öneri: Öngörü çalışmaları, Akademik Bilişim etkinliklerinde makale sunumu şeklinde değil, çalışma grubu oturumları halinde,alanda faal katılımcıların toplu fikir üretmesi ile yapılmalı.

Kaynaklar: http://www.csmonitor.com/2004/0108/p14s01-stct.html (ince ekran teknolojileri) http://www.virtualdevices.net/ (sanal klavye) http://www.virtualdevices.net/keyboard.htm http://www.wimaxforum.org/home/ (wimax) http://www.wimaxforum.org/news/downloads/supercomm_2005/WF_Day_in_a_Life_with_WiMAX_Final.pdf http://vizyon2023.tubitak.gov.tr/ http://www.i-glasses.com/ (HMD)