PLANLAMADA YOGUNLUK Kent bilimleri terimleri sözlüğüne göre,

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
NEREDE VE NASIL YAŞIYORUZ
Advertisements

İMAR HAREKETLERİ VE KENTSEL DÖNÜŞÜM
TÜRKİYE’DE BÖLGE SINIFLANDIRMASI
PLN MESLEKİ UYGULAMA ESASLARI
Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırması
PLAN KADEMELENMESİ İMAR PLANLAMA SÜRECİ
GELECEĞİN ŞEHİRLERİ İÇİN AKILLI ÇÖZÜMLER
T. C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇED VE PLANLAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ II
Mimarlar Odası Denizli
Planlamaya Etki Eden Yasal Ve Siyasal Etmenler
Türkiye’de Yerel Kalkınma ve Aktörler Emin Dedeoğlu 22 Ocak 2007, Kütahya.
TOPLUMSAL YAPIYI OLUŞTURAN ÖĞELER
KURUMUMUZCA YÜRÜTÜLEN FAALİYETLER;
ŞEHİR PLANLAMA –İMAR HUKUKU
Köy ? Köy, toplumsal, ekonomik, coğrafi ve nüfüs özellikleri ile şehirden ayrılan düşük nüfus yoğunluğuna sahip kırsal yerleşim birimleridir. Ekonomik.
BÖLGELEME BARTIN ÜNİVERSİTESİ İİBF- Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Hazırlayanlar Elif Tetik Setenay Tok Bahar Koç Ömer Karabulut Elçin Hüseynov KENTLEŞME.
PROJE ALANI İMKB YİBO HARRAN PROJE YERLEŞİM PLANI.
ÜLKEMİZDE NÜFUS Rasitgokhansucu.com.
PLANLAMA VE PROJE FAALİYETLERİ
MAHALLE.
KONU:TÜRKİYE’DE NÜFUS
TURYAP İSTANBUL , BEYKOZ- RİVA 146 DÖNÜM KONUT ARSASI
İMAR KOMİSYONU RAPORU ( ). İMAR KOMİSYONU RAPORU ( ) Belediye meclisimizin muhtelif oturumlarında gündeme alınarak komisyonumuza havale.
Yerel Aktörler; Bütünleşme ve Ayrışma A.Faruk GÖKSU ULI-GYODER ISOCARP KONGRESİ BÜTÜNLEŞME.
Hazırlayan ve Sunan Ela Nur ÖZKAR TÜRKİYE’DE BULUNDUĞU YER ( ANKARA )
Kanalizasyon sistemlerinde, yağmur suları ve arıtılmış atıksular, liman bölgelerine ve uygun alıcı ortamlara deşarj edilebilirler. Ayrıca çeşitli endüstrilerde.
Coğrafi Bölgeler.
Merkez planlama ve tasarım ilkeleri(1) 1.Hafta
GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
ÜLKEMİZDE NÜFUS ÖZGÜR GÜVERCİN 7.Sınıf SOSYAL BİLGİLER.
Sosyal Bilgiler TÜRKİYE NÜFUSUNUN ÖZELLİKLERİ.
YERLEŞME TİPLERİ,KÖYALTI YERLEŞMELER,DAĞINIK VE TOPLU YERLEŞME
ÜLKEMİZDE NÜFUS.
TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA DERSİ
Kent merkezi planlama ve tasarım ilkeleri
PLANLAMA SÜRECİ: DİYARBAKIR KENT PLANI ÖRNEĞİ..
ARSA DAĞILIMI Esenyurt 1 Parsel m2 Esenyurt 2 parsel m2 Esenyurt 3 parsel m2 Esenyurt TOPLAM m2 OKUL ALANI
VAZİYET PLANI A BLOK B BLOK T BLOK ALAN BİLGİLERİ ARSA ALANI: 10700m2
BİLECİK ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ İMAR VE PLANLAMA ŞUBESİ
KULLANIM AMAÇLARINA GÖRE HARİTALAR 1)SİYASİ(İDARİ) HARİTALAR
YASALARDA ve YASA YAPIMINDA İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ 1. İklim değişikliğine uyum (negatif/pozitif uyum) Yasa içeriklerinde iklim değişikliği Milletvekilleri.
PLANLAMA 2 YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MİMARLIK FAKÜLTESİ
Yurdumuzda Nüfus.
YAŞADIĞIMIZ YERLER Tarihin akışı içinde insanlar göçebelikten yerleşik hayatta geçerken insan yaşamını kolaylaştıracak toprağı ve iklim elverişli yerleri.
MEKÂNSAL PLANLAR YAPIM YÖNETMELİĞİ. Amaç MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; fiziki, doğal, tarihi ve kültürel değerleri korumak ve geliştirmek, koruma.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Müdürü
ÜLKEMİZDE NÜFUS / Nüfusumuzun Dağılışı
MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ
MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ
Bayburt organize sanayi bölgesi
İMAR KOMİSYONU RAPORU ( ).
İMAR KOMİSYONU RAPORU ( ).
Birim alana düşen kişi sayısı
Aracı Şehirler MEWA Bölgesel Forumu 22/09/2017 Nevşehir
KENTSEL AÇIK VE YEŞİL ALANLAR
ŞEHİR VE BÖLGE PLANLAMA DERSİ Yrd. Doç. Dr. Nilüfer KART AKTAŞ
FEN BİLİMLER ENSTİTÜSÜ M. Ebubekir BALKANLIOĞLU
MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ
MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ
TÜRKİYE KIRSAL YERLEŞME DÜZENİ. 16. yüzyıla ait kayıtlara bakıldığında Anadolu da iki farklı kırsal yerleşim görünmektedir. a) KÖY : Ekonomisi bitkisel.
MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ 2018 YILI ŞUBAT AYI TOPLANTISI
Temel planlama elemanları
Bu Sunu En İyi Ofis 2010 Yüklü Bilgisayarlarda Görüntülenir
Planlama sürecinde analiz ve sentez çalışmaları
GECEKONDU OLGUSU VE GECEKONDU KÜLTÜRÜ
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
Kentbilimin Temelleri
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
1 NOLU ARSA 2500 KİŞİLİK NÜFUS.  2500 kişilik nüfus için;  %10’ u yalnız yaşayan ve çocuksuz aileler= 250 kişi  %45’ i 3-4 kişilik aileler = 1125.
Bakanlıklar ve Bakanlıklara Bağlı Kurum ve Kuruluşlar;   Adalet Bakanlığı Çalışma ve Sosyal Güvenlikler Bakanlığı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı.
Sunum transkripti:

PLANLAMADA YOGUNLUK Kent bilimleri terimleri sözlüğüne göre, “Belli büyüklükte bir alana düşen kişi, aile ya da konut birimi sayısı” olarak tanımlanmaktadır.

PLANLAMADA YOĞUNLUK KADEMELENMESİ Global Yoğunluk Gross Yoğunluk Brüt Yoğunluk Net Yoğunluk

Global Yoğunluk (Kapsamlı-Overall): Ülke-Bölge gibi büyük ölçekli planlamalarda kullanılan yoğunluk türüdür. Genellikle birim alan, km² olarak alınır. Ve yerleşmeyi oluşturan ya da yerleşmelerin yayıldığı ve kullandığı tüm alanları (açık alanlar, su yüzeyleri, tarım yapılan alanlar vb. alanlar da dâhil) kaba sınırlandırmalarla içine alan bir ölçümleme ile elde edilir. Ölçek genellikle 1/50 000 ve daha üst (1/100 000, 1/250 000 vb.) ölçeklerdir.

örnek YIL 2000 NÜFUS kişi ALAN Km 2 YOĞUNLUK K/M2 TÜRKİYE 67.803.927 769.604 88 MARMARA BÖLGESİ 17.679.293 72.578 243 İSTANBUL METR. AL. 10.018.735 5.400 1855

PLANLAMANIN KAPSADIĞI GLOBAL YOĞUNLUK -YERLEŞME ALANLARI -AÇIK ALANLAR -ORMAN ALANLARI -TARIM ALANLARI -SU YÜZEYLERİ ÜLKE-BÖLGE PLANI (Ö:1/100 000 ve üstü) PLANLAMANIN KAPSADIĞI BÜTÜN ALANLAR (KM²) -PLANLAMA BÖLGESİ TOPLAM NÜFUSU GLOBAL YOĞ. = -------------------------------------- = KİŞİ/KM² PLANLAMA BÖLGESİ TOPLAM ALANI

GROSS YOĞUNLUK Genellikle yerleşme-kent ölçeğindeki çalışmalarda kullanılır ve birim olarak hektar (Ha.) baz alınır. Kentin alanı ve nüfusuna bağlı olarak km² cinsinden de hesaplanabilir. Gross yoğunluk hesabında, kent yerleşik alanı sınırları itibariyle ölçütlendirilir. Yani kente ait konut, çalışma (hizmet, sanayi, kent içi tarım vb.), dinlenme-eğlenme, eğitim-kültür, ulaşım vb. alanların tümünü kapsayan alana, kent nüfusunun oranlanması ile elde edilir. (şekil 2) Genellikle 1/100 000, 1/50 000, 1/25 000 ölçeklerde kullanılır.

GROSS YOĞUNLUK KONUT ALANLARI -ÇALIŞMA ALANLARI Sanayi Depolama Hizmet -EĞLENCE-DİNLENCE vb. AÇIK ALANLAR Kentsel parklar Spor alanları Mezarlık vb. -EĞİTİM-KÜLTÜR ALANLARI -BÜYÜK ALAN GEREKTİREN KAMU ALANLARI Havalimanı, liman, gar, askeri alan vb. -DSİ, TCK, TEK, KH -ANA ULAŞIM AKSLARI BÜTÜN KENTSEL İŞLEV ALANLARI YERLEŞME ALANI İÇİNE GİREN NAZIM PLAN-ÇEVRE DÜZENİ PLANI (Ö:1/50 000, 1/25 000, 1/75 000) PLANLAMA BÖLGESİ TOPLAM NÜFUSU GLOBAL YOĞ. = -------------------------------------- = KİŞİ/KM² TOPLAM ALANI

NAZIM PLAN 1/50 000, 1/25 000, 1/5000 sanayi park üniv konut ticaret Hast Ask al

GROSS YOĞUNLUK Yerleşik alan Sınırları İçindeki Tüm alanlar yoğunluk hesabına dahildir

Brüt Yoğunluk: Yerleşme, kent ya da kent parçası ölçeğindeki planlama çalışmalarında kullanılan yoğunluk kademelenmesidir. Birim alan olarak Hektar kabul edilir.

Brüt Yoğunluk: Gross yoğunluktan farkı, kent bütünü için yapılan planlamalarda kullanıldığı gibi, kent parçaları için yapılan planlarda da kullanılır. Bu planların ölçeği genellikle 1/25 000, 1/10 000, 1/5 000 olur (Şekil 5). Bazen yerleşmelerin büyüklüğüne bağlı olarak 1/50 000 ya da 1/2 000 olabilir. Kullanılan ölçekler yerleşme alanına, nüfusuna ya da çalışmanın içeriğine göre değişebilir.

HİZMET VERECEK ALANLAR Brüt Yoğunluk 1 BÖLGE-SEMT ÖLÇEĞİNDE Konut alanları Park, spor alanları Eğitim alanları Sağlık alanları Ulaşım alanları BÖLGE ÖLÇEĞİNDE HİZMET VERECEK ALANLAR (Ö:1/50 000, 1/25 000) NAZIM PLANI BÖLGEDE YER ALACAK TOPLAM NÜFUS BRÜT YOĞ. 1 = -------------------------------------- = KİŞİ/HA BÖLGE-SEMT TOPLAM ALANI

NAZIM PLAN 1/50 000, 1/25 000, 1/5000 sanayi park üniv konut ticaret Hast Ask al

BRÜT YOĞUNLUK 1

BRÜT YOĞUNLUK 2 MAHALLE ÖLÇEĞİNDE -Konut alanları -İlkokul, anaokulu, -kreş, -Çocuk oyun alanı -Yaya yolları MAHALLE ÖLÇEĞİNDE HİZMET EDECEK ALAN (Ö:1/5 000, 1/2 000) NAZIM PLAN NÜFUS BRÜT YOĞ. 2 = -------------- = KİŞİ/HA ALAN

BRÜT YOĞUNLUK 1

Net Yoğunluk: 1/1 000 ve 1/500 ölçekli Uygulama İmar Planlarında kullanılan yoğunluk kademesidir. Bu tür planlarda kent bütününden konut grubuna kadar hizmet edecek olan tüm donatılar (çocuk bahçesi, yaya yolu, otopark vb.) gösterilmeli ve yoğunluk hesabından çıkarılmalıdır (Şekil 10, 11).

NET YOĞUNLUK KONUTLARIN YER ALACAĞI NET PARSEL ALANLARI NÜFUS UYGULAMA İMAR PLAN (Ö:1/1 000, 1/500) PARSEL ÖLÇEĞİNDE HİZMET EDEN ALANLAR NÜFUS NET YOĞ. = ----------------------------- = KİŞİ/HA NET KONUT ALANI