ENZİMLER. ENZİMLER KİMYASAL TEPKİME A + B  C + D Bir maddenin başka bir maddeye dönüştüğü olaylara kimyasal tepkime denir. A + B  C + D Gerçekleşmesi.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Reaksiyon’un doğası ve hızı…
Advertisements

AROMATİK KİMYA Dr. Sedat TÜRE.
KİMYASAL TERMODİNAMİK KAVRAMLARI II
HÜCREDE GEÇEN TEMEL OLAYLAR
Bileşikler ve Formülleri
ZEHRA YAŞAR FOTOSENTEZ VE SOLUNUM.
ENZİMLER NEDİR?.
FOTOSENTEZ.
ADAPTASYON Bugün dünyada yaşayan tüm canlılar yaşadıkları çevreye uyum göstermişlerdir. Canlıların sahip oldukları kalıtsal özelliklerden dolayı bir çevrede.
REAKSİYON ENTALPİSİ (ISISI)
Hazırlayanlar: Fatma Korkmaz Rabia Kızılırmak
Bileşikler ve Formülleri
BAKTERİ METABOLİZMASI
Biyoenerjetikler.
Canlı hücrelerde gerçekleşen yapım ve yıkım tepkimelerinin tümüne metabolizma denir.
ENZİMLER.
Lipitlerin sudaki davranışları
Korozyon 1.
Canlıların Ortak özellikleri.
KİMYASAL REAKSİYON ÇEŞİTLERİ
HÜCREDE GEÇEN TEMEL OLAYLAR
ENZİMLER. VÜCUT SIVILARINDAKİ ENZİMLER
Günümüzde aldığımız bilimsel mesafeye rağmen canlı nedir
KİMYASAL TEPKİMELER.
Kimyasal Termodinamik Kavramları
BÖLÜM 15: KİMYASAL KİNETİK
Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı
KİMYASAL DENGE VE KİMYASAL KİNETİK
SAF MADDELER: ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
KİMYASAL REAKSİYONLAR
CANLILARDA ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ
Doğadaki Enerji Akışı Güneş enerjisi Kimyasal enerjisi ATP Fotosentez olayı ile enerjisi Hareket enerjisi Isı.
REAKSİYON HIZI.
Metabolizma ve Beslenme
C-H-O atomlarından meydana gelirler.
Yrd.Doç.Dr.Funda GÜLCÜ BULMUŞ Fırat Üniversitesi SHMYO
ENZİMLER.
ENZİMLER.
AD:Anıl SOYAD:Köylü SINIF:9/A NUMARA:378
Enzimler.
PROTEİN KATABOLİZMASI
KİMYASAL KİNETİK Reaksiyon Hızı.
ÇÖZÜNÜRLÜĞE ETKİ EDEN FAKTÖRLER
Dengeye Etki eden Faktörler: Le Chatelier İlkesi
ENZİMLER Kimyasal reaksiyonları hızlandıran bileşiklere KATALİZÖR denir. Canlıların yaşamları boyunca, vücutlarında çok çeşitli kimyasal reaksiyonlar gerçekleşir.
FOTOSENTEZ.
CANLILARDA ENERJİ DÖNÜŞÜMLERİ
PROTEİNLER
ENZİMLER
FOTOSENTEZ HIZINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER
Enzimler Biyokimyasal olayların vücutta yaşam ile uyumlu bir şekilde gerçekleşmesini sağlayan biyokatalizörlerdir Bütün enzimler proteindirler (ribozim…katalitik.
Biyoenerjetik.
Canlıların Ortak özellikleri.
OKSİJENLİ SOLUNUM FOTOSENTEZ İLİŞKİSİ
FARKLI BESİNLERİN OKSİJENLİ SOLUNUMA KATILIM BASAMAKLARI
ATP (ADENOZİN TRİFOSFAT)
4. Enzimler.
ENZİMLER Prof.Dr.cemre soylu .  Canlılarda Hücrede gerçekleşen biyokimyasal reaksiyonlar dış ortamdaki reaksiyonlara göre  Daha hızlı  Düşük ısıda.
BÖLÜM 1: KİMYASAL KİNETİK
ENZİMLER. Enzimler,biyolojik katalizörlerdir. Katalizör: Kimyasal tepkimenin hızını artıran ve tepkimeden etkilenmeden çıkan moleküllerdir. Aktivasyon.
ENZİMLER *Enzimler,proteinlerden yapılmışlardır ve doğal olarak yalnız canlılar tarafından sentezlenirler. * Enzimler; etki ettiği maddeye SUBSTRAT ve.
Kimyasal Reaksiyonlar
Bileşikler İki ya da daha fazla çeşit element atomunun bir araya gelerek oluşturdukları yeni saf maddeye bileşik denir. Farklı atom içeren moleküller (çok.
Enzimatik Reaksiyonu Etkileyen Faktörler (Pratik Ders)
SOLUNUM. SOLUNUM SOLUNUM ? Gliserol Gliserol.
FİZİKSEL VE KİMYASAL DEĞİŞİMLER 9.SINIF. FİZİKSEL DEĞİŞİMLER  Maddenin kimlik özelliği değişmeden boyutu,şekli,fiziksel hali(katı,sıvı,gaz)ve fiziksel.
ASİTLER VE BAZLAR. ASİTLER VE BAZLAR HCl(suda)  H+ + Cl - Asit nedir ? Suda çözündüğünde H + iyonu veren maddelerdir. HCl(suda)  H+ + Cl -
Nikotinamit Adenin Dinükleotit(NADH)
Sunum transkripti:

ENZİMLER

KİMYASAL TEPKİME A + B  C + D Bir maddenin başka bir maddeye dönüştüğü olaylara kimyasal tepkime denir. A + B  C + D Gerçekleşmesi sonucu enerji veren tepkimelere ekzotermik tepkime denir. Gerçekleşmesi için enerji harcanan tepkimelere ise endotermik tepkime denir.

AKTİVASYON ENERJİSİ İster ekzotermik olsun, ya da endotermik; Kimyasal tepkimeler kendiliğinden gerçekleşmez. Kimyasal tepkimeler ancak Aktivasyon Enerjisi meydana gelirse gerçekleşebilir. Can.

KATALİZÖR Bir tepkimeye katılan; Tepkimeyi hızlandıran Fakat tepkime sonucu değişmeyen maddelere KATALİZÖR denir. A + B + C  AC + BC  AB + C

KATALİZÖRLER Katalizör maddelerin tepkime üzerinde iki etkisi vardır , 1 – Tepkimeyi hızlandırırlar. 2 – Aktivasyon enerjisini düşürürler. Cn.

Biyokimyasal Tepkimeler Ekzergonik Tepkimeler Endergonik Tepkimeler Enerji veren Biyokimyasal Tepkimeler Enerji alan Biyokimyasal Tepkimeler

ENZİMLER Canlı yapısında gerçekleşen tepkimelere örnekler verelim. SOLUNUM SİNDİRİM FOTOSENTEZ BİYOSENTEZ

ENZİMLER ENZİMLER Canlılar protein yapılı olmalarından dolayı yüksek sıcaklıklara dayanamazlar. Canlı yapısındaki endergonik ve egzergonik birçok tepkime ise yüksek miktarda bir aktivasyon enerjisi ister. Canlıların hem bu yaşamsal tepkimeleri gerçekleştirmesi, hem de iç ısısını koruması gerekir.

ENZİMLER Enzimler , biyolojik katalizörlerdir. Enzimler, aktivasyon enerjisini düşürür. Böylece; Düşük Sıcaklıklarda Biyokimyasal tepkimelerin gerçekleşmesini sağlar.

ENZİMLERİN GENEL YAPISI Canlı yapısında iki çeşit enzim bulunur. 2.BİLEŞİK ENZİMLER 1.BASİT ENZİMLER

BİLEŞİK ENZİM

Eğer yardımcı kısım mineral ise kofaktör, Basit enzimler, sadece proteinden oluşur. Bileşik enzimlerde ise; esas kısım yine proteinden oluşur ve apoenzim adını alır. Apoenzim’in yardımcı kısımları vardır. Eğer yardımcı kısım mineral ise kofaktör, Vitamin ise koenzim adını alır. Apoenzim ve yardımcı kısımlarının hepsine birden holoenzim adı verilir.

SUBSTRAT Enzimlerin etki ettiği maddelere substrat denir. Enzimler substrat’ları kimyasal tepkimeye sokarak sonuçta ÜRÜNLERİ oluştururlar.

ENZİMLER NASIL ÇALIŞIR ? Her enzimin protein kısmında substrat’ı tanıyan bir bölge vardır. Bu bölgeye AKTİF BÖLGE denir.

Substrat Aktif Bölge Enzim

ENZİM-SUBSTRAT Enzim ile substrat biraraya gelerek bir ara bileşik oluştururlar. Bu ara bileşik durumunda iken asıl tepkime gerçekleşir ve ürün oluşur.

ENZİMLERİN GENEL ÖZELLİKLERİ Bir enzim her maddeye etki edemez. Her enzim belirli bir substrat’a özelleşmiştir. HER ENZİM BELİRLİ BİR SUBSTRAT’I ETKİLER.

ENZİMLERİN GENEL ÖZELLİKLERİ Enzimlerin BAZILARI tersinir çalışabilir.

ENZİMLERİN GENEL ÖZELLİKLERİ Enzimler çok hızlı çalışır. Bir enzim, bir tepkimenin milyonlarca kat daha hızlı bir şekilde gerçekleşmesini sağlar.

ENZİMLERİN GENEL ÖZELLİKLERİ ENZİMLER KİMYASAL TEPKİMELERDEN ETKİLENMEDEN ÇIKAR. BİR ENZİM zarar görmediği sürece sonsuza kadar çalışabilir.

ENZİMLERİN GENEL ÖZELLİKLERİ Enzimlerin etki ettiği maddenin sonuna –az eki getirilerek veya yaptığı işin sonuna –az eki getirilerek, enzimler isimlendirilir. Ör: KATALAZ KARBONİK ANHİDRAZ DNA POLİMERAZ DNA LİGAZ

ENZİMLERİN GENEL ÖZELLİKLERİ Çoğu enzim takımlar halinde çalışır. Bir enzimin ürünü diğer enzimin substratı olacak şekilde; Bir tepkime zinciri oluşur.

Geri-Bildirim Mekanizması (Feed-Back) Negatif geri-bildirim enzim1 D ürünü enzim1’in Etkinliğini durdurur. enzim2 enzim3 can

ENZİMLERİN GENEL ÖZELLİKLERİ Bazı enzimler üretildiğinde aktif değildir, daha sonra belirli bir fiziksel veya kimyasal etki ile aktif hale gelir. Aktif olmayan enzim –jen son eki ile isimlendirilir. Pepsinojen  pepsin Tripsinojen  tripsin

AKTİVATÖR MADDE Enzim etkinliğini arttıran maddelere aktivatör maddeler denir. Örn: pepsinojen  pepsin (HCl varlığında)

İNHİBİTÖRLER Enzim etkinliğini azaltan maddelere inhibitör maddeler denir.

Aktif Bölge ENZİM Kompetitif Olmayan İnhibitör

ENZİM ÇALIŞMASINA ETKİ EDEN ETMENLER Enzimlerin çalışma etkinliğini etkileyen kimyasal ve fiziksel etmenler vardır. Bunlar ; SICAKLIK pH ENZİM DERİŞİMİ SUBSTRAT DERİŞİMİ SUBSTRAT YÜZEYİ SUYUN VARLIĞIDIR.

SICAKLIĞIN ENZİM ÇALIŞMASINA ETKİSİ

Sıcaklık Sıcaklık arttıkça su ve diğer maddelerin molekül hızı artacağından; Sıcaklık arttıkça tepkime hızı artar. Ancak; En uygun sıcaklık değerinden sonra bir düşüş başlar. Çünkü enzimin protein yapısı denatüre olmaya başlar.

pH DEĞERİNİN ENZİM ÇALIŞMASINA ETKİSİ

pH Her enzim belirli bir pH aralığında çalışır. Canlıların pH aralığını korumak zorunda olmasının sebebi de budur. pH değeri çok düşer veya çok artarsa, Enzimler çalışmaz hale gelir ve yaşamsal önemdeki biyokimyasal tepkimeler gerçekleşemez.

ENZİM DERİŞİMİNİN ENZİM ÇALIŞMASINA ETKİSİ

SUBSTRAT DERİŞİMİNİN ENZİM ÇALIŞMASINA ETKİSİ

SUBSTRAT YÜZEYİNİN ENZİM ÇALIŞMASINA ETKİSİ

ENZİMLER İÇİN SUYUN ÖNEMİ Enzimlerin çalışması için ortamda mutlaka su bulunması gerekir. Su, enzim için gerekli olan çözünme ortamını sağlar. Bir ortamdaki su miktarı %15’in altına düşerse enzim etkinliği de durur.

SU MİKTARI Tepkime hızı

(2010-YGS)

(2009-ÖSS)

(2012-YGS)

Son olarak; ENZİMLER, tepkimeyi BAŞLATMAZ, sadece tepkimeyi hızlandırır.

Önemli Not: Her enzim belirli bir koenzim veya kofaktör ile çalışır. Fakat koenzim veya kofaktörler bir enzim çeşidine özel değildir, farklı enzimler ile çalışabilir.