HÜCRE ADAPTASYONU Fizyolojik stresler ve patolojik uyaranlarla karşılaştıklarında bunlara uyum (ADAPTASYON) gösterip, canlılıklarını ve işlevlerini koruyarak.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HÜCRESEL ADAPTASYONLAR
Advertisements

İç salgı(endokrin) bezleri
MADENSEL MADDELER (MİNERALLER)
ÇOCUK GELİŞİMİNE GİRİŞ
SAKARYA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ İl Kanser Koordinatörü Uzm. Dr. Sevda Gürsel.
Entegre Savaş Zararlı ve hastalık etmenlerine karşı kullanılan çeşitli yöntemlerin birbirini tamamlayıcı, ekosistemdeki dengeyi koruyucu şekilde uygulanmaları...
1- Deprem Yer kabuğu içindeki kırılmalar nedeniyle ani olarak ortaya çıkan depremler önemli can ve mal kaybına neden olan afetlerdendir.Depremin yol açtığı.
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
ARAZİ ROBOTU KAVRAMSAL TASARIMI
Girişimcilik Öğr.Gör.Seda AKIN GÜRDAL. Ders Akışı İşletmenin Amaçları İşletme Çevre İlişkisi.
VEREM NEDİR? NASIL BULAŞIR? KORUNMA YOLLARI NELERDİR? HAZIRLAYAN : FATMA SALDUZ.
STRES VE SPOR Spor olgusu bireylerin stres yaratan durumlardan kurtulmasını sağlayan önemli bir araç olarak karşımıza çıkmaktadır. Stresin etkisini azaltan.
Sigara Ve Alkolün Zararları
SOSYAL GELİŞİM Öğr. Gör. İdris KARA.
UYGULAMALI DAVRANIŞ ANALİZİNİN KÖKLERİ. AÇIKLAMALARIN KULLANIŞLILIĞI Kullanışlı bir kuram; ● Kapsayıcılık ● Doğrulanabilirlik ● Gözleme dayalılık ve ●
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
1. Fast food ürünlerindeki yağın çoğu hayvansal kaynaklı olup, çoğunlukla doymuş yağ asidi içerir. Yağdan gelen enerjinin artması, başta koroner kalp.
LABORATUVAR TEMİZLİĞİ Yrd. Doç. Dr. Çağatay Oltulu.
Kıbrıs LAÜ SYO SAĞLIĞI ETKİLEYEN FAKTÖRLER HEMŞİRELİĞE GİRİŞ DERSİ Prof Dr.Sevgi Hatipoğlu.
YANIKLARDA İLK YARDIM BEÜ ZONGULDAK SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ CERRAHİ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ A.D.
İnme Ecem Değirmencioğlu Özge Öge Kutal Mete Tekin.
Obezite (Şişmanlık) GAZİ ORTAOKULU.
GİRİŞİMCİLİK, SOSYAL GİRİŞİMCİLİK VE İNOVASYON
VENÖZ BASINCIN VENÖZ HASTALIĞIN GELİŞİMİNDEKİ ROLÜ
ÖLÜMCÜL HASTALIK KANSER
RADYASYONUN HÜCREDEKİ KRİTİK HEDEFLERİ
HÜCRE DÖNGÜSÜNÜN KONTROLÜ
AFETE YARDIMDA KARŞILAŞILAN İKİNCİL TRAVMALAR ve BAŞA ÇIKMA
TÜRKİYE’DE ANNE ÖLÜMLERİNİN ANALİZİ
Diyabet ve Cinsel Sağlık
Anormal Uterin Kanamalar
SOLUNUM SİSTEMİ.
ÖĞR.GÖR.TAYLAN VURGUN.
GEBZE PLANT MEDICAL DEPARTMENT
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
UYUŞTURUCUNUN ZARARLARI
Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu
SAĞLIKLI ERİŞKİNE YAPILMASI GEREKEN AŞILAR
Trichinella spiralis.
HEM314 YARA BAKIMI HEMŞİRELİĞİ Yrd. Doç. Dr. Nurten TAŞDEMİR
M Arş. Gör. Dr. Esranur AKBULUT
YETİŞKİNLİK DÖNEMİ İlk Yetişkinlik Orta Yetişkinlik Yaş
KANSER.
SİGARANIN ZARARLARI.
1. sağlık ve sağlığın girdileri
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM KAR DAĞITIM KARARLARI.
Fare Biyomedikal çalışmalarda için uygun ve en çok kullanılan türdür. 400’ün üzerinde farklı soyu vardır. Başlıca kanser, antikor, ilaç ve aşı araştırmalarında.
ENERJİ METABOLİZMASI VE REGÜLASYONU
Bitki Doku Kültürlerini Etkileyen Bitkisel Faktörler
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Isı Enerjisi ve Gerekliliği
BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ LİSANS EĞİTİMİ
BÖLÜM 2 BİLİŞSEL GELİŞİM.
Doğum Öncesi Gelişim.
BÜYÜME VE GELİŞME DEĞERLENDİRİLMESİ Yrd. Doç. Dr. Aysel TOPAN
ÜREME VE ÇEŞİTLERİ.
Gelişim ve Temel Kavramlar
DOKU KÜLTÜRÜ VE BİYOTEKNOLOJİ İLE İLGİLİ PROBLEMLER
Beslenme İlkeleri ve Diyet Dersi
FOTOSENTEZ.
SAĞLIK PSİKOLOJİSİNE GİRİŞ
Grup A.
Veri ve Türleri Araştırma amacına uygun gözlenen ve kaydedilen değişken ya da değişkenlere veri denir. Olgusal Veriler Yargısal Veriler.
Çiçekli Bitkilerde Üreme 2
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ TEMEL İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ.
Yenidoğanın ısı kontrolü TERMOREGÜLASYON
Hücre yapısı Organeller ve görevleri.
Sunum transkripti:

HÜCRE ADAPTASYONU Fizyolojik stresler ve patolojik uyaranlarla karşılaştıklarında bunlara uyum (ADAPTASYON) gösterip, canlılıklarını ve işlevlerini koruyarak yeni bir denge durumuna ulaşırlar.

Normal hücre Hücre ölümü Hücresel adaptasyon Reversibl hücre hasarı Hücre hasar etkeni Hücresel adaptasyon Reversibl hücre hasarı İrreversibl hücre hasarı Uyum yeteneği aşılırsa veya dış stres doğrudan zararlıysa hücre zedelenmesi meydana gelir. Stresin niteliği, hücrenin kanlanma ve beslenme durumu gibi faktörlere bağlı olarak adaptasyon gelişir veya geri dönüşlü veya dönüşsüz hasar meydana gelir. Hücre ölümü Nekroz Apopitoz

Hücresel Adaptasyonlar Atrofi Hipertrofi Hiperplazi Metaplazi

ATROFİ: Hücre içeriğinin kaybolması ile hücrenin boyut ve fonksiyonlarında azalma Hücre yaşamını sürdürebilmesinin mümkün olduğu daha küçük bir boyuta iner ve hücrenin boyutları ile azalan beslenme, kanlanma veya atrofik uyarı arasında yeni bir denge durumuna ulaşılır. Sıklıkla otofaji artışı ile birliktedir (Hücre kendi organellerini sindirir). Hücre içinde otofajik vakuollerin sayısı artar. Atrofi çeşitleri: Fizyolojik atrofi Gebelikten sonra uterus küçülmesi Patolojik atrofi

Kullanılmama atrofisi: Alçıya alınan ekstremitede kas atrofisi ve osteoporoz Denervasyon atrofisi: Travmatik sinir kesisi Kan akımı azalmasına bağlı atrofi: İskemi Ateroskleroz ile ileri yaşta beyin atrofisi Yetersiz beslenmeye bağlı atrofi Endokrin stimülasyon kaybına bağlı atrofi: Menopozda endometrium atrofisi,vaginal epitel atrofisi Senil atrofi: Yaşlanma ile kalp ve beyinde hücre kaybı Basınç atrofisi: Tümörler çevre dokuya basınç yaparak atrofiye sebep olur.

Atrofi Robbins and Cotran, Pathologic Basis of Disease, 7th ed.

Robbins and Cotran, Pathologic Basis of Disease, 7th ed.

HİPERTROFİ Hücre boyutlarında artış  Organ boyutlarında artış Bölünme yeteneği olmayan hücrelerde görülen uyum yanıtı Ör: Kalp kası, İskelet kası Fizyolojik (sporcularda çizgili kas hipertrofisi) Patolojik (Hipertansiyon veya aort kapak hastalığı nedeniyle kalp hipertrofisi)

Stres devam ediyor Robbins and Cotran, Pathologic Basis of Disease, 7th ed.

HİPERPLAZİ Hücre sayısında artış Çoğalma yeteneği olan hücrelerde görülen bir uyum yanıtı Hiperplazi ve hipertrofi birlikte görülebilir. Ör: Gebelikte uterus büyümesi Fizyolojik hiperplazi Hormonal hiperplazi Pubertede meme, gebelikte uterus hiperplazisi 2- Kompansatuvar hiperplazi Parsiyel hepatektomiden sonra KC rejenerasyonu Patolojik hiperplazi Aşırı hormonal stimülasyon hücreleri etkileyerek hiperplaziye yol açar. Endometrial hiperplazi

METAPLAZİ: Olgun bir hücre türünün yerini, hücre hasarından korunma amacı ile, başka bir olgun hücrenin (hasara daha dayanıklı) alması Kök hücrelerin genetik olarak yeniden programlanması ile gerçekleşir. Fonksiyon bozukluğu ve irritasyonun uzun süreli olduğu durumda malign transformasyon riski oluşur.

Bronş mukozasında yassı hücre metaplazisi (Sigara, A vit eksikliği) Özofagusta Barrett metaplazisi Robbins and Cotran, Pathologic Basis of Disease, 7th ed