Nitel Veri Analiz Programlarının Veri Analizinde Kullanılması

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
YAPI İŞLERİ VE TEKNİK DAİRE BAŞKANLIĞI
Advertisements

NVİVO 8 NİTEL VERİ ANALİZ PROGRAMI
İçerik Yönetim Sistemi (CMS)
Ofis Yazılımları- Hesap Tablosu Programları
Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları
Nicel-Nitel Araştırma Yöntemleri
CASE STUDY ÖRNEK OLAY (DURUM) ÇALIŞMASI SEDA ÇIRAY
Türkiye’de Yüksek Başarımlı Hesaplama
İçerik Analizi.
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgi Servisleri (IS) GRID Kullanıcı Eğitimi Boğaziçi Üniversitesi 2007, İstanbul Emrah AKKOYUN.
ARAŞTIRMAÖNERİLERİRESEARCHLAYOUT DbaseCATI. 2 MODEL YAPISI CATI (Computer Aided Telephone Interview), Bilgisayar destekli telefonla anket sistemidir.
Veri Tabanı Yönetim Sistemleri
NESNELER ARASINDAKİ UZAYSAL İLİŞKİLER ÜZERİNE BİR UYGULAMA
Kuram Oluşturma Durum Çalıması Eylem Araştırması Alımlama Çalışması
Terminolojik Kayıt ve Veri Kategorileri Doç. Dr. Ender Ateşman.
Veritabanı Kopyalama/Taşıma
Temel HTML Eğitimi Erman Yükseltürk.
VIEW (BAKIŞ) OLUŞTURMA
SİSTEM ANALİZİ VE TASARIMI
T H O M S O N S C I E N T I F I C CAB ABSTRACTS ™ Comprehensive Agriculture & Applied Life Science Research.
Nitel Araştırma Teknikleri
VERİ TABANI VE VERİ TOPLAMA YÖNTEMLERİ
FAYDALI BİLGİSAYAR PROGRAMLARI
yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/courses/spring2008/bby208/
Telif Hakkı  2008 Intel Firması. Tüm hakları saklıdır. Intel, Intel logosu (the Intel Logo), Intel Eğitim Girişimi (Intel Education Initiative) ve Intel.
Quest Atlantis Dünya Üzerine Yayılmış Çok-Kullanıcılı Çevrim-İçi Eğitsel Bir Bilgisayar Oyununun Teknik Yapısı.
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
İNTERNET TABANLI UZAKTAN EĞİTİMDE MOBİL ÖĞRENMENİN ROLÜ
, Denizli Akademik Bilişim 2006 YAZILIM GELİŞTİRME SÜRECİNDE OTOMATİK KOD ÜRETİCİLER Çağdaş Can BİRANT Kökten Ulaş BİRANT Prof. Dr. Alp KUT.
Grup üyeleri: Selen ERGÜ Galip Kaya Nazgül BARPİEVA
MESLEK ANALİZİ İLE İLGİLİ BAZI HATIRLATMALAR Görev Meslek elemanın tarafından icra edilen işin en büyük / ana bölümüdür. Bir sorumluluk alanı altındaki.
SOSYAL BİLİMLERDE NİTEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları
ÇOK KATMANLI MİMARİLER. Katman: Ortak işi yapan kodların bir yerde toplanması Örneğin hemen hemen her projemizde veri tabanı kullanırız, bunun için veritabanı.
VERİ KAYNAKLARI YÖNETİMİ 5. ÜNİTE. GİRİŞ Bilgi sisteminin öğelerinden biride “veri yönetimidir”. Geleneksel yada çağdaş, birinci yada ikinci elden derlenen.
ÖĞRENME AMAÇLARI Kişi, yer ve nesnelerin ölçümüne ilişkin temellerin anlaşılmasın Pazarlama araştırmacıları tarafından kullanılan üç tür ölçeği.
(Sosyolojik Düşünme: Yöntem ve Teknikleri)
İSTANBUL GELİŞİM ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İŞLETME DOKTORA PROGRAMI ÇAĞDAŞ YÖNETİM YAKLAŞIMLARI VE TEORİLERİ SOSYAL BİLİMLERDE NİTEL NİCEL.
Mühendislikte Bilgisayar Uygulamaları Mustafa Öztürk.
NİTEL ARAŞTIRMADA VERİ TOPLAMA ARAÇLARI-II
Eğitim bilimlerinde yeni araştırma araçları ve katkıları: Niteliksel (kalitatif) analiz yazılımları ve ATLAS.ti örneği Mehmet Cüneyt Birkök - Sakarya Üniversitesi.
Analiz süreci Verilerin işlenmesi görsel hale getirilmesi sonuç çıkarma ve onaylama Strauss ve Corbin nitel analizi Betimsel analiz İçerik analizi olmak.
BAP OTOMASYON SİSTEMİNDE PROJE BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
Ders içeri ğ i I.Öz Hazırlama ve De ğ erlendirme Süreçleri  Öz hazırlama süreçleri  Özlerde nitelik ve tutarlılık  Öz de ğ erlendirme adımları
Access Eğitimi Eğitim İçerikleri Bilgegüç Bilişim Danışmanlık.
SAYFA PLANI OLUŞTURMA.
Meral TUTULMAZ & Prof. Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU
Bilimsel Araştırma Yöntemleri Verilerin Toplanması GÖZLEM
VIEW lerle çalışmak 11.BÖLÜM.
F.Ç DERS: İLERİ ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ : İKİNCİL KAYNAKLAR.
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
NİTEL ARAŞTIRMALARDA GEÇERLİLİK VE GÜVENİRLİK
Nitel Araştırma Desenleri (Etnografya)
Betimsel Analiz Ne? Yüzeysel Kavramsal Yapı bellidir
Nitel Araştırma Desenleri (Gömülü Teori)
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Yrd. Doç. Dr. Abdullah BAYKAL Konuşmacı : Cengiz Coşkun
Program Kurulum Seti Hazırlamak
NITEL ARAŞTIRMALARDA PLANLAMA
Verilerin kodlanması.
Bilimsel bilgi Diğer bilgi türlerinden farklı
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ 6.DERS
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Dünya Üzerine Yayılmış Çok-Kullanıcılı Çevrim-İçi Eğitsel
İLERİ VERİ TABANI UYGULAMALARI
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ ÜNİTE 5
Nicel ve Nitel Araştırmalar
Sunum transkripti:

Nitel Veri Analiz Programlarının Veri Analizinde Kullanılması

Veri analizi süreci, karşılaşılan örneklem büyüklüğü ve genelleme yapmakta zorlanılması, araştırmacının öznel rolü, elde edilen verilerin yapılandırılmamış olması, karmaşık, geniş veya dar kapsamlı kuramlar üretilmesi, enerji, zaman kaybına sebep olması gibi sorunların aşılabilmesi açısından önemli bir role sahiptir (Patton, 1990).

Nitel Veri Analizi Yazılımları İşlevlerine görenNitel veri analizi programlarını 5 başlık altında toplamak mümkündür: 1)Metin geri çağırıcılar 2)Metin tabanlı yönetciler 3)Kod ve geri çağırma programları 4)Kod temelli kuram oluşturmacılar 5)Kavramsal ağ oluşturmacılar (Weitzman ve Miles, 1995)

Nitel Veri Analizi Yazılımları Yazılım Çeşidi Ürün Adı Yazı Toplayıcıları Sonar Professional, The Text Collector, ZyIndex Yazı Veritabanı Yöneticileri asksam, Folio Views, Idealist, InfoTree 32XT,TEXTBASE ALPHA Kodlayıcılar HyperQual2,Kwalitan, QUALPRO,Martin, Data Collector Kod Bazlı Kuram Üreteçleri AFTER,AnSWR,AQUAD,ATLAS/ti,Code-A-Text,HyperRESEARCH,NUD-IST,NVivo Kavramsal İlişki Ağı Kurucuları Inspiration, MetaDesign,Visio (Seggie ve Bayyurt, 2017)

Nvivo-İlgili Yazılım Terminolojisi Sources(Kaynaklar): Nitel çalışma boyunca toplanan ve üzerinde kuramın oluşturulacağı ve sonuçların varılacağı tüm verilerdir. Coding(Kodlama): Kaynakların belirli temalar veya kavramdal gruplar dahilinde önceden belirlenmiştir. Nodes(Nodlar): Kodlanan sözcük, metin gibi tüm kaynakların gruplanmasını ve kolay yorumlanmasını sağlar. (Seggie ve Bayyurt, 2017)

Nvivo-İlgili Yazılım Terminolojisi… Source classifications (Kaynak grupları): Büyük veri tabanları içerisinde arama ve çalışma yapmasını kolaylaştırır. Node classifications (Nod grupları): Kodalamaları katılımcılara, veri tolama yerlerine bağlar. (Seggie ve Bayyurt, 2017)

NVivo’nun Avantajı Kodlanmış veri üzerinde kelime, metin ve kavram sorgulamasının yapılmasını, ortak sonuçlar veren modellere ulaşılmasını ve kuram oluşturulmasını sağlamaktadır. Büyük ham verilerin kolaylıkla incelenmesini ve veri analizinin kısa sürede yapılmasına imkan vermektedir. (Seggie ve Bayyurt, 2017)

Nvivo’da Veri Analizi Aşamaları 1.nvp.uzantılı proje dosyası açılmalıdır. Bu dosya kaynakların yüklendiği ve model ile tabloların saklandığı yerdir. 2.<Kaynaklar> özelliği kullanılarak ham veri projeye yüklenmelidir. 3. <internal(dahili)>, <external (harici)>, <memos (hatırlatıcı notlar)> ve <framework matrices(çerçeve matrisleri)> seçeneklerinden external seçeneği kullanılarak bilgisayara kaydedilmiş veri projeye eklenmelidir. (Seggie ve Bayyurt, 2017)

Nvivo’da Veri Analizi Aşamaları… 4.Kaynaklar projeye eklendikten sonra kodlama işlemine başlanır. 5.Nodlar oluşturulur. Hazır bulunan kategoriler için <tree nodes(ağaç nodları>kullanılır.Hazır bulunmayan kodlar varsa <free nodes (bağımsız nodlar)> kullanılır. 6.Kodlamanın tamamlanmasının ardından Nvivo sorgulama sistemi kullanılarak veri analizi gerçekleştirilir. 7.Sonuçlar yüzdelik veya sıklık tabloları halinde sunulabilir. (Seggie ve Bayyurt, 2017)

Kaynaklar Merriam, S. B. (1998). Qualitative research and case study applications in education. San Francisco: Jossey-Bass. Patton, M.Q.(1990).Qualitative evaluation and research methods.Londra:Sage. Seggie, F.N. ve Bayburt, Y. (2017). Nitel Araştırma Yöntem Teknik, Analiz Ve Yaklaşımları. Ankara: Anı. Weitzman, E. A. & Miles, M. B.(1995). Computer Programs for Qualitative Data Analysis. Thousand Oaks, California.