BİTKİLERİN YETİŞME ŞARTLARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MARMARA BÖLGESİNDEKİ TOPRAK ÇEŞİTLERİ VE VEJATASYON
Advertisements

TÜRKİYE’DE BÖLGE SINIFLANDIRMASI
YERYÜZÜNDE DOĞAL BİTKİ ÖRTÜSÜNÜN DAĞILIŞINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER
Yüksek Gerilim Dersi Koruma Röleleri
AKDENİZ BÖLGESİ.
Viburnum sp. Kartopu.
ÖZEL EĞİTİM VE REHBERLİK HİZMETLERİ.
LOLİUM PERENNE (İNGİLİZ ÇİMİ).
TÜRKİYENİN İKLİMİ Türkiye'de gerek matematik konumun gerekse özel konumun etkisiyle birden fazla iklim görülür. Ülkemizde dört mevsim belirgin olarak.
COĞRAFİ BÖLGELER.
TÜRKİYE’DE TARIM.
YÜZEY ALANI – HACİM İLİŞKİLERİ
COĞRAFYA PERFORMANS ÖDEVİ
Karadeniz İklimi Hazırlayanlar: Onat Özçelik, Meltem Tutar,
YAŞADIĞIMIZ YER HARİTALAR COĞRAFİ BÖLGELER
TÜRKİYE’NİN BİTKİ ÖRTÜSÜ
Konu : türkiye’de iklim bölgeleri
Haydi Düşünelim ! Hangi Mevsimdeyiz ? Bu mevsimde nasıl giyiniyorsunuz ? Hangi sebze ve meyveleri tüketiyorsunuz ?
Türkiye’nin Bölgelere Göre Yıllık Yağış Rejimleri
TÜRKİYE’NİN BÖLGELERİ
İklimler Nasıl Oluşur? İklimler; sıcaklık, basınç - rüzgarlar ve nem - yağış özelliklerinin bir araya gelmesiyle belirir. İklimi oluşturan bu elemanlardan.
Türkiye Fiziki Coğrafyası
Coğrafi Bölgeler.
YERYÜZÜNDE YAŞAM.
BÖLGEMİZİ TANIYALIM.
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Dersi
BİTKİ VE AĞAÇLARI TANIYALIM 
DÜNYADAKİ BİTKİ TOPLULUKLARI
TÜRKİYENİN EKONOMİK COGRAFYASI
ÜLKEMİZDE NÜFUS.
HAZIRLAYAN: FERİDE MÜRŞİDE ARSLAN
AKDENİZ BÖLGESİ TOPRAK TİPLERİ
TÜRKİYE’NİN DOĞAL BİTKİ ÖRTÜSÜ
Türkİye’de görülen İklİm tİplerİ
TÜRKİYE'DE GÖRÜLEN İKLİMLER
TÜRKİYENİN İKLİM ÇEŞİTLERİ
TÜRKİYENİN İKLİM BÖLGELERİ
Coğrafya Konuları Türkiye’de İklim İç Anadolu Bölgesi İç Kuvvetler
CEREN YILMAZ.  Yazları sıcak ve kurak olur. Kışları ılık ve ysğışlıdır.
TÜRKİYE.
Türkiye’de İklimler Adı: İsmail Soyadı: Akyol No:
TÜRKIYE IKLIMLERI Erdoğan GÜL.
BÖLGEMİZİ TANIYALIM.
TÜRKİYENİN İKLİMİ Türkiye'de gerek matematik konumun gerekse özel konumun etkisiyle birden fazla iklim görülür. Ülkemizde dört mevsim belirgin olarak görülür.
TÜRKİYE’DE GÖRÜLEN BAŞLICA İKLİM TİPLERİ
Türkiye’de Tarım. Türkiye'de Tarım İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir.
MARMARA BÖLGESİ.
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
İKLİM NEDİR Türkiye,iklim kuşaklarından ılıman kuşak ile subtropikal kuşak arasında yer alır. Türkiye’nin coğrafik konumu ve yeryüzünün aldığı şekiller.
Türkiye’de Yetiştirilen Sanayi Bitkileri
TÜRKİYE İKLİMİ Türkiye'de gerek matematik konumun gerekse özel konumun etkisiyle birden fazla iklim görülür. Orta kuşakta bulunması sebebiyle dört mevsim.
YAŞADIĞIMIZ BÖLGE.
GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ
:42 Haritada taralı olarak verilen alanların hangilerinin sık nüfuslu hangilerinin seyrek nüfuslu olduğunu nedenleri ile birlikte söyleyiniz.
 NİSA NAZ KURT  449 5/A  KONU:HAVA DURUMU VE İKLİM  SOSYAL BİLGİLER DERSİ.
MAKİ İKLİMİ ve AİLESİ.
ADI :Kuzey Eftal SESLİOKUYUCU
Sosyal Bilgiler Bölgemizi Tanıyalım.
FOTOĞRAFLARLA GÜZEL TÜRKİYE'MİZ.
Sosyal Bilgiler Bölgemizi Tanıyalım.
 Kıtaların orta kesimlerinde deniz etkisinden uzak yerlerde, ve Kuzey Yarım Küre’de etkili olan iklim çeşitidir. Kışları soğuk ve , karlı geçer, yazlar.
TÜRKİYE’DE GÖRÜLEN İKLİM ÇEŞİTLERİ. 1. KARADENIZ İKLIMI Karadeniz iklimi sadece karadeniz kıyısında dar bir alanda görülmektedir. Her mevsim yağışlıdır,
BİTKİLERİN IŞIK İSTEKLERİ
BİTKİLERİN SU İSTEKLERİ NEM VE YAĞIŞ
BİTKİ ÖRTÜSÜ- TOPRAK İLİŞKİLERİ
BİTKİ TOPLULUKLARI(ORMAN VE ÇALI FORMASYONLARI)
Konular : Ortak Payda : Bölge Bütünden Parçaya Bölge Sınırları Kesin Hatlara Ayrılabilir Mi? Bölge Sınırları Değişir Mi? Bölge Sınırları Nasıl Oluşturulur?
HAZIRLAYAN: FERİDE MÜRŞİDE ARSLAN
Yeryüzünün herhangi bir yerinde hava olaylarının ortalamasına
Sunum transkripti:

@KENDAL_N İ SÊBÎN

 Yeti ş me Ş artları, iklim, toprak ve yer ş ekilleri (rölyef) gibi faktörlerden meydana gelmi ş bir bütündür. ya-iklimi.jpg content/uploads/2017/08/torflu- toprak-nasil-yapilir-545x365.png max_bytes(150000):strip_icc()/mountains-at-los-padres-national-forest adcfe1c3de bcd9b5.jpg

 Bitki toplulukları bu faktörler grubunun kendi iste ğ ine uygunlu ğ u oranında o yerde tutunur, geli ş ir ve hayatını devam ettirir; yahut bu faktörlerin yetersizli ğ i halinde geli ş emez ve ortadan kalkar.  Di ğ er bir ifadeyle, bitki toplulu ğ u bu yeti ş me ş artlarının kendine en uygun oldu ğ u hallerde sahaya hakim olur; ş artlar elveri ş siz olunca bitki o sahada tutunmak için mücadele eder ve ş artların minimuma yakla ş ması halinde mücadeleyi kaybederek ortadan kalkar.

 Bitki topluluklarının tam olarak geli ş ebilmeleri için yeti ş me ş artlarının hepsinin uygunlu ğ u gerekir. İ klim bakımından ş artlar uygun, buna kar ş ılık di ğ er ş artlar elveri ş siz ise, adı geçen sahadaki bitki toplulu ğ u en üstün ya ş ama seviyesine(Klimaks) eri ş emeyecek ve hayatını geçirecektir.

 Di ğ er taraftan toprak ve yer ş ekilleri bakımından elveri ş li ş artlar ta ş ıyan bir sahada, iklim elveri ş li de ğ ilse, bitki örtüsü sahaya yine hakim olamayacak ve zorla tutunmaya çalı ş acaktır. Bundan da anla ş ılaca ğ ı gibi, yeti ş me ş artları bir bütündür ve bitki toplulu ğ u ancak bu bütün içinde tam bir geli ş me gösterir. Ş u halde bir yerin bitki örtüsü ile o yerdeki yeti ş me ş artları arasında sıkı bir ili ş ki vardır.

 Bitkilerin yeti ş me ş artlarının ba ş ında iklim gelir.  İ klim elemanları da bitki örtüsü üzerinde teker teker de ğ il bir arada etkili olurlar. Böylece o yerin bitki örtüsü, iklim elemanlarının kar ş ılıklı yani ortak etkileri sonucunda ş ekillenir.  Fakat iklim elemanlarından herhangi biri, bölgenin bulundu ğ u yere göre, bitki toplulu ğ u için birinci derecede önemli olabilir.

 Mesela memleketimizde, Akdeniz ikliminin kendini en fazla hissettirdi ğ i Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde, bitki da ğ ılı ş ı üzerinde, iklim elemanlarından ya ğ ı ş birinci derecede rol oynamaktadır.  Akdeniz’de ya ğ ı ş, bitki hayatını sınırlayan minimum bir faktördür. Sıcaklık ise bu bölgelerde bitki hayatını sınırlayacak kadar dü ş ük de ğ erlere inmez; bu bakımdan önemi ya ğ ı ş tan daha azdır. content/files_mf/ rainonplants.jpg

 Buna kar ş ılık yine memleketimizin Karadeniz bölgesi ile da ğ lık kesimlerinde yeterince dü ş en ya ğ ı ş, bitki hayatı için sınırlayıcı bir faktör olmaktan çıkar; bu gibi yerlerin bitki örtüsü üzerinde, iklim elemanlarından bu defa sıcaklık birinci derecede önem kazanır jpg

KAYNAKÇA DÖNMEZ, Yusuf(1985), Bitki Coğrafyası (Temel Bilgiler Ve Türkçe-Latince-İngilizce-Almanca-Fransızca Bitki Adları), Coğrafya Enstitüsü Yayınları, İstanbul.