Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Konular : Ortak Payda : Bölge Bütünden Parçaya Bölge Sınırları Kesin Hatlara Ayrılabilir Mi? Bölge Sınırları Değişir Mi? Bölge Sınırları Nasıl Oluşturulur?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Konular : Ortak Payda : Bölge Bütünden Parçaya Bölge Sınırları Kesin Hatlara Ayrılabilir Mi? Bölge Sınırları Değişir Mi? Bölge Sınırları Nasıl Oluşturulur?"— Sunum transkripti:

1 Konular : Ortak Payda : Bölge Bütünden Parçaya Bölge Sınırları Kesin Hatlara Ayrılabilir Mi? Bölge Sınırları Değişir Mi? Bölge Sınırları Nasıl Oluşturulur? Bölge Sınırları İdari Sınırlarla Çakışır Mı ?

2 * Dünya,doğal ve beşeri özellikleri bakımından birbirinden farklı alanlardan meydana gelmiştir.Bir alanın başka bir alandan ayrılabilmesi için kendine has bazı özelliklere sahip olması gerekir.Bu özellikler bölge kavramını ifade eder.Bölge;yer şekilleri,iklim,bitki örtüsü gibi doğal özellikler ile beşeri ve ekonomik özellikler bakımından ortak paydanın ifadesidir.

3 * Bölge sınırları çiziminde,doğal unsurlar yaygın olarak kullanılan kriterler arasında yer alır. Yüzey şekilleri, iklim özellikleri, su durumu, bitki örtüsü esas alınarak çeşitli bölgeler oluşturulur. Doğal unsurların değişmesi çok uzun zaman aldığından bu kriterlere göre çizilen bölge sınırları da kısa sürede değişmez. Akdeniz iklim bölgesi, Himalaya dağlık bölgesi,Amazon orman bölgesi bu bölgelere örnek oluşturur.

4 * Ekonomik özelliklere bağlı olarak oluşturulan bölge sınırları zamanla değişebilir.Örneğin,tarım bölgesi olan yerler daha sonra sanayi bölgesi haline gelebilir. Daha önce hiçbir çekici özelliği olmayan bazı yerler sonradan bulunan tarihi kalıntı, doğal bir güzellik veya farklı bir kültürel ayrıntıya bağlı turizm bölgesine dönüşebilir. Bununla birlikte gelir düzeyine göre de bölgeler oluşturulur. Bu ayrımda birbirine yakın gelir düzeyine sahip bölgeler aynı sınıfta toplanır.

5 * Bölge sınırları çoğu zaman kademeli bir geçiş gösterir. Bu durum iklim bölgelerinde çok belirgindir. Örneğin, Karadeniz iklim bölgesinden karasal iklim bölgesine geçilirken her iki iklim tipinin özelliklerini yansıtan ara bölgeler bulunur. www.dosyabak.com


"Konular : Ortak Payda : Bölge Bütünden Parçaya Bölge Sınırları Kesin Hatlara Ayrılabilir Mi? Bölge Sınırları Değişir Mi? Bölge Sınırları Nasıl Oluşturulur?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları