Maddenin ısı alarak sıcaklığının yükselmesine ısınma denir.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HAZIRLAYANLAR TUNAHAN KARAKAYA 1564 ZEYNEP ÖZER /K
Advertisements

ISI MADDELERİ ETKİLER Yunus Emre KARAKUŞ Fen ve Teknoloji.
MADDE ve ISI.
MADDENİN HALLERİ VE ISI
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
ISI MADDELERİ ETKİLER.
HAL DEĞİŞİMİHAL DEĞİŞİMİ YOĞUNLAŞMA  gaz halindeki bir maddenin ısı enerjisi vererek sıvı ale dönüşmesine yoğunlaşma denir.  Şekildeki çaydanlığın.
Sıcak Hava Yükselir ve Soğuyup Yağış Bırakır
SU HALDEN HALE GİRER Su 3 halde bulunur: Katı, sıvı ve gaz. * Gaz halindeki bir maddenin sıvı hale geçmesine YOĞUŞMA denir. * Kar kışın yağar. Yağmur ise.
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞMESİ
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
ERİME VE DONMA BUHARLAŞMA VE YOĞUNLAŞMA KAYNAMA BOZULMA
Isı Cisimleri Hareket Ettirir Yakıtların oksijenle birleşerek yanması sonucunda oluşan ısı enerjisi harekete dönüşebilir. Yediğimiz besinler enerji verir.
MADDENİN DEĞİŞİMİ Maddenin değişimi biçim ya da yapı yönünden gerçekleşebilir. * Basınç,ısı gibi etkenler maddenin değişimine etkili olabilir. * Birbiri.
ISI MADDELERİ ETKİLER.
ISI MADDELERİ ETKİLER LALE GÜNDOĞDU.
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 5.SINIF DERS SUNUSU
Maddeyi Tanıyalım Madde ve Cisim Maddenin Özellikleri Maddenin Haller
HATİCE AKKOYUNLU SINIF ÖĞRETMENLİĞİ HATİCE AKKOYUNLU.
MADDENİN HAL DEĞİŞİMİ.
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
1. Isı alır genleşir, ısı verir büzülür
Maddenin Isı Etkisiyle Değişimi Bayburt Üniversitesi Eğitim Fakültesi
Maddeyi Tanıyalım Madde ve Cisim Maddenin Özellikleri Maddenin Haller
Genleşme ve Büzülme Katı , sıvı ya da gaz halinde bulunan maddelerin hacimleri ısı aldığında artar, bu olaya genleşme denir. Aynı maddeler sıcaklığı düşük.
Isı Alır Genleşir,Isı Verir Büzülür
MADDE VE ISI.
Aynaya nasıl yazı yazdığımı merak ediyor musunuz?
ISI MADDELERİ ETKİLER.
Maddenin Hal Değiştirmesi
ISI MADDELERİ ETKİLER.
A K M Y İ.
MADDEYİ TANIYALIM.
MADDENİN TANINMASI VE DEĞİŞİMİ
MADDE VE ISI.
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
SEN ŞİMDİ GÖRÜRSÜN!!.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
ISI MADDELERİ ETKİLER.
ISI MADDELERİ ETKİLER.
5.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ KİMYA KONULARI
MİS GİBİ KOKTU DOĞADA HİÇBİR YOK OLMAZ SADECE ŞEKİL DEĞİŞTİRİR KATI,SIVIGAZ HALİNE GELİR.
Isı maddeleri etkiler.
MADDENİN ISI ETKİLEŞİMİ
ENERJİ KAYNAĞI GÜNEŞ Güneş, merkezinde meydana gelen patlamalar sonucunda büyük miktarlarda enerji üretir. Ürettiği enerjinin büyük bir kısmı uzayda kaybolur.
Sıcaklığı ölçmek için termometre adı verilen alet kullanılır
MADDENİN ISI İLE ETKİSİ
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ
ISI MADDELERİ ETKİLER.
ISI MADDELERİ ETKİLER.
Sıcaklıkları farklı iki madde bir araya getirildiğinde maddeler arasında ısı alışverişi olur. Sıcaklığı yüksek olan maddeden düşük olan maddeye doğru bir.
ISI MADDELERİ ETKİLER.
ISI MADDELERİ ETKİLER.  Bir maddeye ısı verildiğinde madde ısınır ve sıcaklığı artar.Diğer bir deyişle madde ısınır.Maddeler ısı verdiğinde soğur ve.
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
Sıcaklıkları farklı iki madde bir araya getirildiğinde maddeler arasında ısı alışverişi olur.
ISINMA Isı enerjisi alan maddenin sıcaklığı artar. Maddenin sıcaklığının artması ısınma sonucunda gerçekleşir. Örneğin;Yanmakta olan ocağın üzerinde bulunan.
Maddenin değişimi biçim ya da yapı yönünden gerçekleşebilir. Basınç,ısı gibi etkenler maddenin değişimine etkili olabilir. Birbiri içine katılan maddelerle.
ISI MADDELERİ ETKİLER.
HATİCE AKKOYUNLU SINIF ÖĞRETMENLİĞİ HATİCE AKKOYUNLU.
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ.
1 Maddeyi Tanıyalım Madde ve Cisim Maddenin Özellikleri Maddenin Haller Maddenin Hal Değiştirmesi.
HAL DEĞİŞİMLERİ Maddeler bir halde diğerine geçebilirler.
MADDENİN DEĞİŞİMİ.  Maddenin değişimi biçim ya da yapı yönünden gerçekleşebilir.  Basınç,ısı gibi etkenler maddenin değişimine etkili olabilir.
a)ISINMA-SOĞUMA * Isı enerjisi alan maddenin sıcaklığı art * Örneğin;Yanmakta olan ocağın üzerinde bulunan çorba ya da yemek bir süre sonra ısınır. *
5. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
►Güneş, yeryüzündeki karaları ve suları ısıtır ►Güneş, yeryüzündeki karaları ve suları ısıtır. Havayı ise yeterince ısıtamaz. ► Havanın bir kısmı.
Sunum transkripti:

Maddenin ısı alarak sıcaklığının yükselmesine ısınma denir. Maddenin ısı vererek sıcaklığının düşmesine soğuma denir. Isı ve sıcaklık farklı kavramlardır. Isı bir enerji türüdür. Sıcaklık termometre ile ölçülen bir değerdir.

Isı, maddeleri çeşitli yönlerden etkiler. Isınan maddeler genleşir Isı, maddeleri çeşitli yönlerden etkiler. Isınan maddeler genleşir. Soğuyan maddeler büzülür. Yani ısı maddelerin hacmini değiştirir.

Isı enerjisi alan maddenin sıcaklığı artar. Maddenin sıcaklığının artması ısınma sonucunda gerçekleşir. Örneğin; Yanmakta olan ocağın üzerinde bulunan çorba ya da yemek bir süre sonra ısınır. Yiyeceklerin pişmesi ısınma ile gerçekleşir.

Özel karışımlı toprakların pişmesi ile seramik, porselen, kiremit, tuğla…vb. malzemeler yapılır. Sıcak su ile temizlik iyi sonuçlar verir. Isınan hava bitkilerin gelişmesine ve tohumların çimlenmesine neden olur. Demir, cam vb. maddelerin ısınması işlenmesini kolaylaştırır. Isı enerjisini kaybeden maddeler soğur.

Madde yeterince soğursa donma ve yoğunlaşma olur. Karayolları soğumanın yol açtığı buzlanma nedeniyle bozulur. Soğuk havada mikroplar etkinlik göstermez, yaşamaz. Soğuyan maddeler sertleşir

Isınma ve soğuma olayları art arta gerçekleştirir ve sütteki mikroplar yok edilir.(Pastörize sütler) Dondurulmuş besinler uzun süre saklanır. Uzun süre soğukta kalan canlılar ölebilir.

Havadaki ısınma ve soğuma; Yağışların Rüzgarların Toprak oluşumunun Şimşek ve yıldırımların oluşmasına neden olur.

Maddeler ısı etkisiyle bulundukları hali değiştirirler Maddeler ısı etkisiyle bulundukları hali değiştirirler. Katı , sıvı, gaz haline dönüşürler. Buna maddenin hal değişimi denir.

Katı bir maddenin sıvıya dönüşmeden doğrudan gaz hâline dönüşmesi yani buharlaşmasına süblimleşme denir. Naftalin gibi koku yayan maddelerin zamanla azaldığı görülür. Fakat hiç sıvılaştığı görülmez. Bu tür maddelerde süblimleşme olur. Gaz Katı Isı alır Naftalin Süblimleşme

Maddenin hal değiştirmesi; Erime Donma Buharlaşma Kaynama Yoğunlaşma şeklinde olur.

Katı bir maddenin ısı enerjisi alarak sıvı haline geçmesi olayına erime denir. Buzun erime sıcaklığı 0 C°. Demirin erime sıcaklığı 1540 C °. Her maddenin erime ve donma sıcaklığı ayrıdır. Erime ve donma olayları bitinceye kadar sıcaklık sabit kalır.

Sıvı bir maddenin yeterince soğutularak katı hale geçmesine donma denir. Suyun buz olması. ISI VERİR

Sıvı bir maddenin ısı enerjisi alarak gaz haline gelmesine buharlaşma denir. Sıcaklık artarsa buharlaşma hızlanır. Buharlaşma her sıcaklıkta olur.

Gaz maddenin sıvı hale geçmesi olayına yoğunlaşma denir. Su buharının, su damlacıklarına dönüşmesi. Yoğunlaşma da buharlaşma gibi her sıcaklıkta olur.

SUNUMUMU İZLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKÜRLER