FONKSİYONEL GIDALARDA NANOTEKNOLOJİ UYGULAMALARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KOLAYLAR Taze Meyve-Sebze Dünyası
Advertisements

PAZARLAMAYA GİRİŞ PAZARLAMANIN TANIMI
NANOTEKNOLOJİ VE KANSER
Avrupa Birliği Ortak Tarım Planı -AB OTP-
Sanayi Ar-Ge Proje Destek Başurusu Hazırlama Becerileri Geliştirme Çalıştayı ArGe_Projesi_Hazirlama_Calistayi (061110)
TAVUK ETİNİN SOĞUTULARAK VE DONDURULARAK
In Vitro Tahriş Deneyi Bilgilendirmesi (In Vitro Skin Irritation Test) Prof.Dr. Ahmet AYDIN Yeditepe Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi.
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR (GDO)
SAN-TEZ Bilgilendirme ve Tecrübe Paylaşım Günü
TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ
TEHLİKELİ MADDELER VE MÜSTAHZARLARA İLİŞKİN GÜVENLİK BİLGİ FORMLARININ
Yeni Maddelerin Çevreye Etkisi
NANOTEKNOLOJİ Nanoteknolojinin Etkilediği Alanlar Nanoteknoloji
NANOTEKNOLOJİ.
NANO TEKNOLOJİ İÇİNDEKİLER 1-Nano teknoloji nedir?
HAZIRLAYAN:AHMET KUTLAY
GIDA GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ (12. Hafta)
LABORATUVARDA ANALİZE HAZIRLAMA HATALARI
GIDA GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ 11. Hafta
Nanoteknoloji ile Kanser Tedavisinde Yeni Buluşlar
Nanoteknolojik Ürünler
NANOTEKNOLOJİ: - Sağlık sektöründeki kullanım alanları
Türkiye’de Açık ve Uzaktan Öğretim Temel Politikası (Çalıştay Raporu) Prof. Dr. Üstün Özen Atatürk Üniversitesi, Açıköğretim Fakültesi Dekanı.
EFTADE PINAR GÜR Organik Kimya
2. BÖLÜM SULAMA SİSTEMLERİ
DNA NANOTEKNOLOJİSİ.
Türkiyede nanoteknoloji
ELDER Ar-Ge Çalıştayı 27 Nisan 2015
GIDA GÜVENLİĞİ Esma KAYA
1. Giriş.
GIDA MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ
NANOTEKNOLOJİ “Nano = milyarda bir” demek. Teknolojimiz geliştikçe daha küçük şeyleri daha hassas biçimde üretebilir hale geliyoruz. Yüz nanometreden küçük.
İhsan Kaan BERBEROĞLU Ülker Bisküvi San. A.Ş. Satınalma Direktörü.
TEDARİKÇİ DENETİMLERİ
Anaerobik Arıtma ve Biyogaz Üretim Tesisi
I. Evsel atıklar Günlük hayatta ve sanayide kullanılan milyonlarca çeşit madde vardır. Bu maddelerin büyük çoğunluğu bir süre kullanıldıktan sonra fiziksel.
Proje Hazırlama Eğitimi Dr. Necati VARDAR KTO Karatay Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi.
ANDROİD TABANLI MOBİL UYGULAMA İLE ARAÇ KARBON SALINIM HESABI İsmet Faruk YAKA* Abdülkadir KOÇER** Afşin GÜNGÖR* *Akdeniz Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi,
EGE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 40.YIL Adres Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Bornova,
Coğrafya Performans Ödevi
SAKARYA ÜNİVERSİTESİ PAMUKOVA MESLEK YÜKSEK OKULU SÜT VE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ KURUTULMUŞ VE ÖZEL SÜT ÜRÜNLERİ KONU SÜTTOZLARININ NİTELİKLERİ VE KALİTESİ.
biyoteknoloji ve önemi
Gıda Mikrobiyolojisi Eğitimi Gıda Mühendisliği Bölümü
RADYOAKTİFLİK. GİRİŞ ◦ Radyoaktiflik özelliği bir maddenin radyasyonu yaymasını ifade etmektedir. Üç tip radyasyon çeşidi bulunmaktadır. Bunlardan en.
KİMYAGER BAKI Ş I İLE TEKNOLOJİNİN KİLOMETRE TA Ş LARI Kimyacılar ve kimya mühendislerinin gıda ve verimli ve doğal besinler yetiştirme, hasat etme ve.
BİYOTEKNOLOJİ UYGULAMALARININ İNSAN HAYATINA ETKİLERİ
Biyo-teknoloji nedir? Biyo-teknoloji uygulama alanları nelerdir? Biyo-teknoloji olumlu ve olumsuz yönleri? Biyo-teknoloji tarihçesi? Biyo-teknoloji alanında.
IĞDIR ÜNİVERSİTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
FUAR TALEPLERİNİ BELİRLEME ANKET SONUÇLARI
Capacity Building Sorun ve Çözüm Önerileri
GIDA GÜVENLİĞİ PROJESİ KOBİ EĞİTİM SEMİNERİ
EKOLOJİK (= ORGANİK) TARIM TANIMI, İLKELERİ
BİYOPOLİMER EKLENMİŞ KAPSAİSİN YÜKLÜ NANOEMÜLSİYONLARIN TASARLANMASI Pelin Poçan1,Elif Akbaş2, Sermet Can Beylikçi1,Mecit Halil Öztop1 1Gıda Mühendisliği.
Gıda kalite sağlama sistemleri
Nano Malzemeler Giriş.
Transgenik Hayvanlar İlaç üretimi amacı ile düzenlenen hayvanlar (kan, idrar ya da süt içerisinde Genetik olarak düzenlenmiş biyoaktif moleküllerin-kan.
Gen Mühendisliği ve Veteriner Hekimlikte Biyoteknoloji
ENDÜSTRİYEL ENZİMLERİN REKOMBİNANT DNA TEKNOLOJİSİ ile ÜRETİMİ Turgut ZENGİN
ENDÜSTRİYEL ENZİMLERİN REKOMBİNANT DNA TEKNOLOJİSİ ile ÜRETİMİ Turgut ZENGİN.
Dünyada ve Türkiye’de Su Ürünleri Üretimi
KONU: NANOTEKNOLOJİ.
KÖK HÜCRE PROF. DR. E. SÜMER ARAS 7. HAFTA.
NANOTEKNOLOJİ: - Sağlık sektöründeki kullanım alanları.
Endüstri mühendisliği.
Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü
SERBEST RADİKALLER VE ANTİOKSİDANLAR 7
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

FONKSİYONEL GIDALARDA NANOTEKNOLOJİ UYGULAMALARI Merve ARSLAN HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ Gıda Mühendisliği Bölümü

İÇERİK Giriş Gıda ve tarım endüstrisinde nanoteknoloji uygulamaları Fonksiyonel gıdalarda nanoteknoloji uygulamaları Nanoteknoloji ile Üretilmiş Ürünler Sonuç

Fonksiyonel gıdaların biyo yararını artırmak için nanoteknolojiden yararlanılarak geliştirilen dağıtım sistemleri üzerine çalışmalar yapılmaktadır.

Nanometre ölçeğinde (milimetrenin milyonda biri) fiziksel, kimyasal ve biyolojik olayların anlaşılması ve kontrolünü içeren teknolojiye nanoteknoloji adı verilmektedir. Nanoteknoloji; maddenin atom ve moleküler seviyede manipulasyonu, gıda ve tarım sistemlerinde radikal değişimlere yol açmıştır.

Gıda sistemlerinde, özellikle nutrasetik ve paketleme materyallerinde nanoteknoloji kullanımı ile ürünlerin sağlık yararının artırılması ve tadının iyileştirilmesi, üretim veriminin artırılması ve kontaminasyonun engellenmesi beklenmektedir.

Nutrasetik ve fonksiyonel gıda formülasyonlarının hazırlanmasında ve üretim proseslerinde nano-ölçekteki olaylardan yararlanılmaktadır. Nanoteknolojiyi temel alan yeni konsept ile ürünlerin fonksiyonelliği ve fonksiyonel öğelerin vücut içinde gerekli noktalara dağıtımının etkinliği artırılmaktadır.

GIDA VE TARIM ENDÜSTRİSİNDE NANOTEKNOLOJİ UYGULAMALARI Nanoteknolojinin tarım ve gıdaya uygulanması için ilk yol haritası Aralık 2002’de USDA(United States Drug Administration) tarafından hazırlanmıştır.

Patojen ve kontaminantların belirlenmesi için nanosensörler geliştirilerek üretim, işleme ve nakil aşamalarında gıda güvenliği artırılmaya çalışılmaktadır.

Gıdaların yetiştiği coğrafik bölgeden son ürüne işleninceye kadar geçtiği bütün aşamalara ait kayıtları sağlayabilecek cihazların geliştirilmesi için çalışmalar yapılmakta ve bu sisteme akıllı sistem (smart system) adı verilmektedir.

Nano-seviyede aktif ingrediyent içeren pestisitler piyasaya sunulmuştur. Nanoteknoloji ile üretilen pestisitler suda kolay çözüldüğünden daha stabil olmakta ve daha uzun süre etki göstermektedir.

Gıdaların ambalajlanması gıda endüstrisinde nanoteknolojinin kullanıldığı bir başka alandır. Akıllı paketler (smart packaging) üzerine çalışmalar yapılmaktadır.

Bu paketleme sistemleri, çevresel koşullardaki (sıcaklık ve nem değişiklikleri, vb.) değişikliklere göre kendini ayarlayabilecek ve gıdanın kontamine olması durumunda tüketiciyi uyarabilecektir.

Nano-seviyede gıda katkıları üretimine de başlanmıştır Nano-seviyede gıda katkıları üretimine de başlanmıştır. Nano-katkılar daha kolay absorbe edilmekte ve ürünün raf ömrünü artırmaktadır.

Nanoteknolojiden fonksiyonel gıda ürünlerinin formülasyonunda yararlanılmaya başlanmıştır. Gıda firmaları vitaminler, antioksidanlar vb. gibi aktif ingrediyentlerin etkinliğini artırmak için nano dağıtım sistemleri (delivery system) üzerinde çalışmaktadır.

FONKSİYONEL GIDALARDA NANOTEKNOLOJİ UYGULAMALARI Hastalıkları önleyici ve tedavi edici etkileri nedeniyle sağlık yararı olan gıda veya gıda bileşenleri nutrasetikler veya fonksiyonel gıdalar olarak tanımlanmaktadır.

Biyolojik olarak aktif olan ingrediyentin organizma içerisinde hedefe ulaşana kadar yapısal bütünlüğünün sağlanması taşıma sistemi ile sağlanmaktadır. Taşıma sisteminin 3 fonksiyonu vardır: 1)İşleme ve depolama sırasında fonksiyonel ingrediyentin aktifliğini kaybetmemesi için fonksiyonel ingrediyenti kimyasal ve biyolojik parçalanmadan korumak, 2) Fonksiyonel ingrediyenti istenen aktif bölgeye taşımak, 3) Fonksiyonel ingrediyentin salınımını kontrol etmektir.

Mikroenkapsülasyon prosesi ile nano-ölçekte kapsüller üretilebilmekte ve böylelikle aktif ingrediyentin biyoyararı artırılmaktadır.

NANOTEKNOLOJİ İLE ÜRETİLMİŞ ÜRÜNLER Aquanova AG firması tarafından misellerin taşıyıcı sistem olarak kullanıldığı Novasol adı verilen ek besin tabletleri geliştirilmiştir. Schemen Ind. tarafından misellerin sıvı taşıyıcı görevini gördüğü kolesterolü düşüren kanola yağı üretilmiştir. Pharmanex firması tarafından yaşlanmayı geciktirici LifePak adı verilen besin tableti geliştirilmiştir. Çinde Nanotea adı verilen çay üretilmiştir ve Nanotea ile selenyum alımının 10 kat artırıldığı ifade edilmektedir.

SONUÇ Gıda ve tarım endüstrisinde, fonksiyonel gıda üretiminde nanoteknolojiden yararlanılarak ürünlerin özellikleri iyileştirmeye ve yeni ürünler geliştirilmeye çalışılmaktadır. Nanoteknoloji ile üretilen ürünler piyasaya sunulmakla birlikte çalışmaların çoğu laboratuar aşamasındadır. önümüzdeki 10-15 yıl içinde laboratuar ölçeğinde yapılan çalışmaların ticari ürüne dönüşebileceği tahmin edilebilmektedir.

KAYNAKLAR TEŞEKKÜRLER… Huri İlyasoğlu ve Beraat özçelik İTÜ Gıda Müh. Bölümü nanotechproject.org Weiss, Takhistov and Clements, 2006 Belem, 1999 Andlauer and Fürst, 2002 Gouin, 2004 ETC, 2004 CSREES, 2003 Chen et al, 2006 Nachay, 2007 TEŞEKKÜRLER…