POSTA HİZMETLERİNDE ÖZELLEŞTİRME, REKABET VE REGÜLASYON BÜLENT ÖZBAYAT-SEÇKİN KESGİN.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Serbest Bölgeler, Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürlüğü
Advertisements

CUMHURİYETİN GETİRDİKLERİ
INTERNET VE HUKUK Zeynep Derman Hukuk Müşaviri SUPERONLINE A.Ş.
Elektra Konaklama ve Ağırlama Sektöründe En İleri Teknoloji.
GÜMRÜKLER 2023 VİZYONU 1. ARAMA KONFERANSI/ Stratejisi
TÜRKİYE TIBBİ CİHAZ TEDARİKÇİ PROBLEMLERİ
M İ RONM İ RON İ HALE BAZLI LOJ İ ST İ K YAZILIMI Yazılım Kapsamındaki Süreçler.
ISPARTA TİCARET VE SANAYİ ODASI AVRUPA YATIRIM BANKASI
KAMU İKTİSADİ TEŞEBBÜSLERİ
TEB KAMU BULUŞMALARI İZMİR Mayıs FARKLI ve İNOVATİF HİZMETLER KOBİ’lere Değer Katmak İçin Yola Çıktık... KREDİLER NAKİT YÖNETİMİ DIŞ TİCARET Bu.
MARMARİS TİCARET SİCİLİ MÜDÜRLÜĞÜ
DEFTERDARLAR ÇALIŞMA TOPLANTISI
DOÇ.DR. YILDIZ AYANOĞLU 1969 yılında Bulgaristan'da doğdu. İlk ve orta eğitimini tamamladıktan sonra Razgrad Ticaret Lisesinin Sanayi İşletmelerinde Muhasebe.
4734 Sayılı KAMU İHALE KANUNU.
GÜNCEL EKONOMİK GELİŞMELER VE 2008 OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 10 Temmuz 2008 T.C. MALİYE.
Rekabet Politikasının Artan Önemi Güven Sak TEPAV Ekonomi Politikaları Araştırma Enstitüsü Ankara, 4 Mart 2005.
ÇALIŞANLAR AÇISINDAN SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM
Kamu Yararına Sunulan Hizmetlerin Özelleştirilmesi ve Serbestleştirilmesi Michael Schmidt ICCR Viyana 5 Eylül 2007 Türkiye’ye Köprü Projesi 4. Atölye Çalışması.
Yaşar Üniversitesi Finans, Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü
KKTC MERKEZ BANKASI BA Ş KANI Dr. Bilal SAN 8 Mart 2013, Lefko ş a Finansal Kriz, KKTC Bankacılık Sektörü ve Kurumsalla ş ma.
KIRGISİZTAN EKONOMİSİNİN SOSYO EKONOMİK YAPISI VE KALKINMA POTANSİYELİ
Bireysel Bankacılık Çözümleri Apartman yöneticilerinin başyardımcısı.
Genel Tanıtım İhale Bazlı Nakliye Yazılımı. Hedef Kitle İ hale ve süreli sözle ş me ile ta ş ıma yapan ş irketler Kendi Aracı veya Piyasa (kiralık) araç.
DIŞ TİCARET’İN TANIMI DIŞ Ticaret Nedir ?
KAMU SERMAYELİ ŞİRKETLERDE KURUMSAL YÖNETİM İLKELERİNİN UYGULANMASI PROJESİ
5018 Kapsamında Stratejik Planlama Tuğba DİNÇER 25 Nisan 2011
İhtiyaçların Toplu Alım Yöntemleri ile Karşılanması
HİZMETLER SEKTÖRÜ İşgücünün niteliksel gelişimine özgü
E- Ticaret Altyapısı.
GENEL MAKRO EKONOMİK DEĞERLENDİRME VE 2009 YILI BÜTÇESİ HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI 30 Ocak 2009 – İSTANBUL T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Araştırma-Geliştirme Destek Programı
Sağlık ve Sosyal Güvenlik Kurumlarına Giriş
2014 YILI SEKTÖR DÜZENLEMELERİNE YÖNELİK DEĞERLENDİRMELER TELKODER
Doç. Dr. Mübariz YOLÇİYEV Melikşah Üniversitesi
HAKKIMIZDA Firmamız Seray Uluslararası Taşımacılık şirketi 1998 yılında kurulmuştur. Kurulduğu günden bugüne balkan ülkelerine taşımacılık hizmeti sunmaktadır.
1 20 EKİM 2004, ANKARA T. Uzm. Deniz YANIK Lisans ve Sözleşmeler Dairesi Başkanlığı TELEKOMÜNİKASYON KURUMU TÜRKİYE’DE TELEKOMÜNİKASYON POLİTİKASI ALANINDA.
24 TEMMUZ 2015 KOORDİNASYON TOPLANTISI TALİMATLARINA DAİR GELİŞMELER Kurum İsmi.
KALKINMA AJANSLARI 1 Milli E ğ itim Bakanlı ğ ı Mesleki ve Teknik E ğ itim Genel Müdürlü ğ ü Sosyal Ortaklar ve Projeler Daire Başkanlı ğ ı.
TELEKOMÜNİKASYON SEKTÖRÜ
TÜRKİYE BİLİŞİM DERNEĞİ Kamu Bilişim Platformu - 17 E-Ticaret Güvenlik Sertifikasyonu ve Hukuksal Düzenlemeler 1 Çalışma Grubu ve Ötesi Kamu Hizmetlerinde.
ELEKTRONİK TEBLİGAT ve UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ TEBLİĞLERİ.
U Ş AK İ L M İ LL İ E Ğİ T İ M MÜDÜRLÜ Ğ Ü İŞ YER İ SA Ğ LIK GÜVENL İ K B İ R İ M İ.
Hastalık ve Erken Ölümleri Önleme Açısından Toplum Sağlığı Merkezleri
K AYıTLı E LEKTRONIK P OSTA E LEKTRONIK TEBLIGAT YÖNETMELIĞI ( TR SY. RG ) KEP YÖNETMELIĞI ( TR SY. RG ) SMMM Güney.
Bakanlığımız yönetiminde ve kullanımında bulunan taşınmazlar ;
KÜTÜPHAN-E TÜRKİYE PROJESİ e-Devlet Uygulamaları.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
YATIRIM FONLARI - Menkul Kıymet Yatırım FonlarıMenkul Kıymet Yatırım Fonları - Borsa Yatırım FonlarıBorsa Yatırım Fonları - Serbest Yatırım FonlarıSerbest.
© TÜRKKEP, Hizmete Özel, Tüm Hakları Saklıdır TÜRKKEP E-DEFTER HİZMETLERİ.
TİCARET HUKUKU BİLGİSİ
E Ş ME İ LÇE M İ LL İ E Ğİ T İ M MÜDÜRLÜ Ğ Ü İŞ YER İ SA Ğ LIK GÜVENL İ K BÜROSU.
1 Türkiye’de Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Reform Programı.
OMAS OTOMATİK MEKTUP AYRIM SİSTEMİ #ONURKAYA KURTALAN MYO
TÜRKİYE-AB GÜMRÜK BİRLİĞİNİN GÜNCELLENMESİ
TÜRKİYE’DE ENERJİ TİCARETİNİN
İtfaiye Hizmetleri Alanındaki Yenilikler
DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI
HİZMET SEKTÖRLERİNE YÖNELİK MEVCUT DESTEKLER ve UYGULAMAYA KONULAN
Projeye ilişkin Regülasyon değerlendirmesi: İlk Bulgular
MERKEZİ SİCİL KAYIT SİSTEMİ
DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
PORTFÖY YÖNETİM ŞİRKETLERİ
FİNANSAL PİYASALAR VE KURUMLAR
Bireysel Emeklilik Sistemi
6.1.1.A Teknolojik Ben
HİZMET SEKTÖRLERİNE YÖNELİK MEVCUT DESTEKLER ve UYGULAMAYA KONULAN
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
DÖVİZ KAZANDIRICI HİZMET SEKTÖRLERİNE YÖNELİK DESTEKLER VE ÇALIŞMALAR
R. Hakan Özyıldız Kamu bankacılığı R. Hakan Özyıldız
Sunum transkripti:

POSTA H İ ZMETLER İ NDE ÖZELLEŞT İ RME, REKABET VE REGÜLASYON BÜLENT ÖZBAYAT SEÇK İ N KESG İ N

POSTA HIZMETLERI Posta Hizmeti ; gönderiyi bir noktadan di ğ erine taşıyan nakliye ve da ğ ıtım hizmetlerinin bütününün bir türüdür. Posta hizmetlerinin esası ; üzerinde adres bulunan gönderiyi bir a ğ içerisinde düzenli ve programlı olarak da ğ ıtmaktır. Posta hizmetleri kişisel mektupları, tebrik kartlarını, faturaları, el ilanı ve di ğ er kişisel haberleşme araçları gibi gönderileri kapsamaktadır.

POSTA H İ ZMETLER İ N İ N ÖZELL İ KLER İ Emek-yo ğ un bir nitelik taşır. Emek-yo ğ un niteli ğ inden dolayı işgücü maliyetleri yüksektir. Çapraz sübvansiyon söz konusudur.

POSTA TEKEL İ N İ N GEREKÇELERI Tek firma sunumunun sa ğ ladı ğ ı avantajlar(Ölçek Tasarrufları) Evrensel Hizmet Zorunlulu ğ u A ğ Dışsallıkları Çapraz Sübvansiyon

POSTA H İ ZMETLER İ NDE ÖZELLEŞT İ RMEN İ N GEREKÇELER İ Firma içi etkinlik Tahsilat etkinli ğ i Yüksek hizmet kalitesi İ şletmecinin faaliyetlerinin siyasetin müdahalesinden uzaklaştırılması Özel yatırımları çekebilmesi

POSTA H İ ZMETLER İ NDE REGÜLASYONUN GEREKÇELER İ Posta a ğ ları arasında koordinasyonun sa ğ lanması Hizmet standartlarının belirlenmesi Posta piyasalarında rekabetçi yapıda etkin hizmetin sa ğ lanması

PTT (POSTA-TELEFON-TELGRAF) PTT’nin amacı: Posta, kargo, bankacılık ve elektronik ticaret alanlarında ekonomik, hızlı, güvenli ve kaliteli hizmet sunmaktır.

PTT TAR İ HÇES İ 23 Ekim 1840 Posta Nezareti'nin kurulması Telgraf Müdürlü ğ ü'nün kurulması Posta Nazırlı ğ ı ile Telgraf Müdürlü ğ ü'nün birleştirilmesi Havale (para transferi) işlemlerinin başlaması Telefon hizmetleri ile kurumun PTT Nezaretine dönüştürülmesi.

PTT TAR İ HÇES İ 1939 PTT Genel Müdürlü ğ ü olarak Ulaştırma Bakanlı ğ ı'na ba ğ lanması Kamu İ ktisadi Kuruluşu statüsüne geçirilmesi PTT'nin T.C. Posta İ şletmesi Genel Müdürlü ğ ü ve Türk Telekomünikasyon A.Ş. olarak yeniden yapılandırılması PTTBank isminin tescili 2013 PTT Anonim Şirket oldu.

PTT H İ ZMETLER İ POSTA H İ ZMETLER İ BANKACILIK H İ ZMETLER İ LOJ İ ST İ K H İ ZMETLER İ

POSTA H İ ZMETLER İ Posta Hizmetleri Tebligat Telgraf Kayıtlı Elektronik Posta Di ğ er Posta İ şlemleri Pul ve Filateli

BANKACILIK H İ ZMETLER İ Havale İ şlemleri Hesap İ şlemleri Pttkart & Pttmatik Bankacılık İ şlemleri Tahsilat İ şlemleri Ödeme İ şlemleri HGS Sigortacılık İ şlemleri Di ğ er Ticari İ şlemler

LOJ İ ST İ K H İ ZMETLER İ Ptt Yurt İ çi Lojistik Hizmetleri Ptt Yurt Dışı Lojistik Hizmetleri Ambalaj Malzemeleri

PTT’N İ N YEN İ H İ ZMETLER İ PTT Bank 2004 yılında kurulmuştur. Bankacılık hizmeti vermektedir. PTT Kargo, 2008 yılında PTT tarafından hizmete açılmış bir kargo taşımacılı ğ ı firmasıdır. Pttcell 2013 yılından itibaren mobil iletişim hizmeti sunmaya başlamıştır.

PTT ÖZELLEŞT İ RME TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda torba yasa tasarısı neticesinde 100 den fazla kurumun özelleştirilmesi gündeme gelmiştir. Bu kurumlar içerisinde PTT’de bulunmaktadır. PTT için şuan özelleştirme söz konusu de ğ ildir Sayılı Posta Hizmetleri Kanunu ile kurulmuş olan T.C. Posta ve Telgraf Teşkilatı A.Ş. özelleştirilmemiş oldu ğ u için kamu kurumu niteli ğ ini sürdürmekte ve kamu iktisadi teşekkülleri içinde yer almaktadır.

TÜRK TELEKOM Türk Telekom (tam adıyla Türk Telekomünikasyon Anonim Şirketi) PTT'nin telekomünikasyon ve posta hizmetlerinin 24 Nisan 1995 tarihinde birbirinden ayrılması sonucunda Türkiye'ye telekomünikasyon hizmetlerini sunmak amacıyla devlet tarafından kurulmuş şirkettir yılı Kasım ayında özelleştirme kapsamında şirketin %55 hissesi Suudi şirketi Oger Telekom'a 21 yıllı ğ ına devredilmiştir. 6 milyar 550 milyon dolara gerçekleşen devir, cumhuriyet tarihinin en büyük ihalesi olmuştur.

6475 SAYıLı KANUN ILE PTT’DE YAPıLAN DE Ğ IŞIKLIKLER PTT’nin personel yapısında da de ğ işiklikler gelmiştir. Personele seçimlik hak tanınmıştır. Emeklilik hakkı kazananlar, emekli olmak için teşvik edilmiştir Sayılı Kanun’da “posta tekeli” kavramına yer verilmiş olup, bu sebeple K İ K’e benzedi ğ i düşünülse de, 6475 Sayılı Kanun açık hükmü gere ğ ince, PTT A.Ş. K İ K statüsünü yitirmiştir.

PTT UÇANGÖZ(DRONE) TESLIMATı IÇIN YEŞIL ıŞıK YAKTI PTT yetkilileri, 2018 yılında bu özel araçlarla kargo teslimatları yapıla- ca ğ ının müjdesini verdi. Genelde özel sektörde gördü ğ ümüz bu adım, ilk kez devlet deste ğ i ile gündeme gelmiş oldu.