KÖK HÜCRE PROF. DR. E. SÜMER ARAS 1. HAFTA.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Embriyolojiye Giriş Prof. Dr. Alpaslan GÖKÇİMEN
Advertisements

TOHUMUN ÇİMLENMESİ Tohumdaki embriyonun yeni bitkiyi oluşturmak üzere tohum kabuğunu çatlatarak dışarı çıkıp gelişmesine çimlenme denir. Tohumun çimlenmesi.
Kök Hücre Kavramı ve Klinik Uygulamaları
Prof. Dr. Alpaslan GÖKÇİMEN
Kök hücre biyolojisi Prof. Dr. Gönül KANIGÜR Prof.Dr. Melek ÖZTÜRK
RADYASYONDAN KORUNMA İBRAHİM EMRE ÇAKMAK.
KÖK HÜCRE MUHAMMED KARAKAYA A-9-D.
Genital Sistemin Gelişimi
NUTFE DÖLLENME ALAKA. NUTFE DÖLLENME ALAKA İnsan döllenmiş bir yumurtadan oluşmadı mı. Sonra alaka haline dönüştü İnsan döllenmiş bir yumurtadan oluşmadı.
Hücre Döngüsü Hücre Döngüsü:
Yarılanma Süresince Moleküler Aktivite
Prof. Dr. Seçkin Çağırgan İzmir Medicalpark Hastanesi
GELİŞİM VE ÖĞRENME Eğitim Fakültesi Prof.Dr.Mustafa Ergün
GELİŞİM DÖNEMLERİNİ BİLMEK
GENETİK KOPYALAMA.
Kök Hücre tedavileri infertiliteyi ortadan kaldıracak mı?
KÖK HÜCRE.
Organogenezis Dönemi 4-8. Haftalar.
Kök Hücresine Giriş (Kavramlar-Yapı-İşlev)
HÜCRE BÖLÜNMESİ Organizmayı oluşturan hücreler bölünerek sayılarını artırırlar.Her dokudaki hücrelerin bölünme potansiyelleri birbirinden farklıdır.Kemik.
SİNİR SİSTEMİ Sinir sistemininin gelişmesi ve evrimi
Plastik Cerrahide Kök Hücre Uygulamaları ve Doku Mühendisliği
Kas Dokusu Gelişimi Prof. Dr. Alpaslan GÖKÇİMEN
KÖK HÜCRE.
DOĞUM ÖNCESİ GELİŞİM VE DOĞUM
Mayoz Bölünme.
Mayoz bölünme.
İ P E K K A R A S I L A Y E R T Ü R K DUYU ORGANLARIMIZ.
HÜCRE BÖLÜNMESİ Organizmayı oluşturan hücreler bölünerek sayılarını artırırlar.Her dokudaki hücrelerin bölünme potansiyelleri birbirinden farklıdır.Kemik.
KÖK HÜCRE.
CANLILARDA ÜREME,BÜYÜME VE GELİŞME
FARKLI HÜCRE ÖRNEKLERİ
HAZIRLAYAN ADI:HACI YUSUF SOYADI:KARAYİGİT
İNKONTİNANS TEDAVİSİNDE KÖK HÜCRENİN YERİ
Radyasyonun Biyolojik Etkileri
HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM
ANA SORU: Hücre bölünmesi perspektifinden bakıldığında, neden vücudunuzdaki trilyonlarca hücrenin tümü genetik olarak aynıdır?
PLURİPOTENT KÖK HÜCRELER VE İŞİTME KAYBINDA KULLANIMI
FARKLI HÜCRE ÖRNEKLERİ. PROKARYOT VE ÖKARYOTLARIN ÖZELLİKLERİ  PROKARYOT HÜCRE  Çekirdeği olmayan hücrelere prokaryot hücre denir.  DNA’larını çevreleyen.
Modern Genetik Uygulamaları
Prof. Dr. Güler Küçükturan
Eritrositler – Alyuvarlar Kırmızı Kan Hücreleri
BAKTERİ VE VİRÜSLER F.CANAN TAŞERİMEZ MİMAR SİNAN ANADOLU LİSESİ.
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELİFE KARAĞLI GIDA MÜHENDİLİĞİ BÖLÜMÜ NUMARA:
BİLAMİNAR GERM DİSKİ 2.HAFTA.
Biyo-teknoloji nedir? Biyo-teknoloji uygulama alanları nelerdir? Biyo-teknoloji olumlu ve olumsuz yönleri? Biyo-teknoloji tarihçesi? Biyo-teknoloji alanında.
CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI ve ÇEŞİTLİLİĞİ
HAZIRLAYANLAR : BEGÜM TUŞGUL TUĞBA ÜCE
DOKU İSKELESİ OLUŞTURULMASINDA MAKRO ve MİKRO FABRİKASYON
GELİŞİM BİYOLOJİSİ Zigot oluştuktan sonra bölünerek dokular, dokuların birleşmesi ile organlar, organların birleşmesi ile de organizma (embriyo/yavru)
REPLİKASYON DNA nın en önemli özelliği kendi kendini eşleyebilmesidir.
Kök hücre teknolojisi.
BENGÜL KİREÇ FBÖ 4/B
KÖK HÜCRE PROF. DR. E. SÜMER ARAS 7. HAFTA.
TEMEL GENETİK HÜCRE Yrd Doç Dr Necmi BEŞER.
KÖK HÜCRE PROF. DR. E. SÜMER ARAS 6. HAFTA.
KÖK HÜCRE PROF. DR. E. SÜMER ARAS 9. HAFTA.
İÇERİK; 1. Kök Hücre Nedir? 2. Kök Hücre Gelişiminin Tarihçesi 3. Kök Hücreyi Diğer Hücrelerden Ayıran Özellikleri 4. Kök Hücre Çeşitleri 5. Kullanım.
Mitoz bölünme sonucunda kromozom sayısı sabit kalmış 2 hücre oluşur. Oluşan hücreler kalıtsal olarak birbirinin aynısıdır. Mitoz bölünme sayesinde insanlarda.
SLAYTI BAŞLAT. EMBRİYO ; Yumurta ve sperm hücrelerinin birleşmesiyle oluşan zigot, çift sarmallı DNA moleküllerini içerir. Bitkiler, hayvanlar, ve bazı.
Diz osteoartriti tedavisinde BMAC (Kemik iliği aspirasyon konsantresi) ve PRP (plateletten zengin plazma) kombinasyonunun etkinliği: Olgu serisi
BITKI VE HAYVANLARDA KLONLAMA. GEN KLONLAMA Seçilmiş bir genin bir vektör (plazmit veya virüs) içerisine eklenerek bir bakteriye aktarılması ve sonra.
KÖK HÜCRE PROF. DR. E. SÜMER ARAS 2. HAFTA.
KÖK HÜCRE PROF. DR. E. SÜMER ARAS 11. HAFTA.
KÖK HÜCRE PROF. DR. E. SÜMER ARAS 3. HAFTA.
EŞEYSİZ ÜREME. EŞEYSİZ ÜREME EŞEYSİZ ÜREME Bir ata canlının kendine genetik olarak özdeş canlılar meydana getirmesidir.
KÖK HÜCRE. Kök Hücre Nedir?  Kök hücreler kendini yenileme ve spesifik hücrelere dönüşebilme yeteneğine sahip hücrelerdirDiğer organ hücreleri örn; karaciğer.
CANLıLARıN SıNıFLANDıRıLMASı. Canlılar benzer ve farklı özelliklerine göre gruplandırılmasına sınıflandırma denir. Sınıflandırma bilimi: Sistematik.
ADI:ŞERİFE SOYAD:GÖKSEL SINIF:11/B NO:571. BURUN NEDİR Koku alma ve solunum organımızdır. Burun, kıkırdak ve kemik dokudan yapılmıştır. Koku alma ve solunum.
Sunum transkripti:

KÖK HÜCRE PROF. DR. E. SÜMER ARAS 1. HAFTA

KÖK HÜCRE TARİHÇESİ Kök hücre çalışmaları, ilk olarak 1939 yılında başlamıştır. Bu tarihte ilk kayıtlı insan kemik iliği nakli deneyimi yapılmış ancak başarılı olamamıştır. 1949 yılında Jacopson ve arkadaşları tarafından gerçekleştirilen çalışmalar bu konudaki ilk başarılı çalışmalardır.

1950’li yıllarda 2. dünya savaşı sonuçlarına (Hiroşima ve Nagazaki) bağlı olarak Reckers ve arkadaşları tarafından hematopoietik kök hücre ile ilgili çalışmalar radyasyondan dunma amacıyla ile fare deneyleri ile başlamıştır.

Kök hücreleri diğer hücrelerden ayıran iki temel özellik bulunmaktadır; Bölünüp, çoğalabilme (proliferasyon) ve kendini yenileyebilme (rejenerasyon) Farklılaşabilme

KÖK HÜCRE NEDİR? Kök hücreler, kendilerini yenileme özelliğine sahip, özelleşmiş hücrelere farklılaşabilen, vücut içinde veya laboratuvar ortamında uygun şartlar sağlandığında birçok farklı hücre tipine dönüşebilen farklılaşmamış hücrelerdir.

Tekli hücrelerden elden edilen embriyonik kök hücrelerin 300-400 döngü süresince çoğalabildikleri gösterilmiştir. Sonuçta bu hücreler özelleşmediği için uzun dönemde kendilerini yenileyebilme yeteneğine sahip olduğu rapor edilmiştir.

Hücrelerin bölünme kapasiteleri kromozom uçlarında bulunan ve “ telomer “ denilen özel DNA dizileri belirler. Telomerler ne kadar uzunsa hücreler o kadar çok bölünebilirler. Telomerlerin uzamasını sağlayan “telomeraz enzimi ” dir. Yetişkin diğer hücrelerde bu enzim aktivite göstermezken, kök hücrelerde telomeraz enzim aktivitesi yoğundur ve çok sayıda bölünebilirler.

Kök Hücreleri Farklılaşma Yeteneklerine Göre Sınıflandırılması Totipotent Kök Hücreler Embriyoya ait, ileri safhalarda tüm doku ve organların ve membranların kaynağını oluşturan kök hücrelerdir. Pluripotent Kök Hücreler Üç germ tabakası olan ektoderm, mezoderm, endoderme ait hücre ve dokulara farklılaşma yeteneği olan kök hücrelerdir.

Multipotent Kök Hücreler Tek bir doku ya da germ tabakasının hücrelerine farklılaşabilen kök hücrelerdir. Oligopotent Kök Hücreler Yalnızca birkaç hücre tipine farklılaşabilen kök hücrelerdir. Unipotent Kök Hücreler Tek bir hücre tipine dönüşebilen kök hücrelerdir.

KAYNAKLAR *Kök hücre biyolojisi ve klinik uygulamalar. TÜBA yayınları http://www.tuba.gov.tr/tr/kok-hucre-yayinlar/1511-kok-hucre- biyolojisi-ve-klinik-uygulamalar.html *Kök hücre araştırmalarında güncel kavramlar, TÜBA yayınları *http://www.tuba.gov.tr/tr/kok-hucre-yayinlar/1512-kok-hucre- aratirmalarinda-guncel-kavramlar.html Diğer Kaynaklar *www.pubmed.com *www.sciencedirect.com