Aşağıda verilen bilgileri (dönem / ulus – destan) eşleştiriniz.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İSLAMİYETTEN ÖNCEKİ TÜRK EDEBİYATI (..?-11.yy.)
Advertisements

1 ) İSLAMİYET ÖNCESİ TÜRK EDEBİYATI
DESTAN NEDİR? Destan bir ulusun yaşamını yakından ilgilendiren savaş, göç, yıkım , felaket , yangın … gibi tarih ve toplum olaylarının çerçevesi içinde.
ANLATIM TÜRLERİNİ SINIFLANDIRMA. Edebî türler veya metin türleri olarak bilinen yazılarda farklı anlatım birlikleri bir araya gelir. Bir hikâyede betimleme,
Olay çevresinde oluşan metinler DESTAN
EDEBİYAT PERFORMANS ÖDEVİ DESTAN DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
VAKIFLAR Bir hizmetin gelecekte de yapılabilmesi için belli şartlarda ve resmi bir yolla ayrılarak bir topluluk veya bir kimse tarafından bırakılan mal.
GEÇMİŞ YILLARDA ÖĞRENDİKLERİNİZİ HATIRLAYARAK----> 1. DÜNYA SAVAŞININ TEMEL SEBEBİNİN NE OLDUĞUNU TARTIŞINIZ.
DESTAN.
OSMAN AKÇA EDEBİYAT ÖĞRETMENİ. İSLAMİYETİN KABULÜNDEN SONRA OLAY ÇEVRESİNDE OLUŞAN EDEBİ METİNLER.
İSLAMİYETTEN ÖNCE TÜRKLERDE EĞİTİM
BU SUNUMUN İÇERİĞİ OLDUKÇA YETERSİZDİR. SAYFADA YAYINLANAN KRİTERLERE VE DERSTE KONUŞTUKLARIMIZA GÖRE BU SUNUM İÇERİKLERİNİ UYGUN BAŞLIKLAR ALTINDA DETAYLI.
Cihan Aydoğdu Kayseri Atatürk Anadolu Lisei
Metin içi özellikler metin dışı özelliklerle yakın ilişki içerisindedirler. Bunlar çeviri stratejilerinde kolaylıkla belirlenebilirler. Örneğin Felsefe.
TANZİMAT EDEBİYATI 2. DÖNEM
ESMA ŞAHİN &BENSU TAŞÇI 7.SINIF OLTU İMAM HATİP ORTAOKULU.
AHİLİ K Güçlü bir sivil toplum örgütü. ESKİ BİR SİVİL TOPLUM ÖRGÜTÜMÜZ; AHİLİK Bilindiği gibi Türklerin tarih sahnesine çıkışı neredeyse insanlık tarihi.
KUŞADASI ŞEHİT KAYA ALDOĞAN ANADOLU LİSESİ BUKET BOZ.
TÜRK KÜLTÜRÜNÜ OLUŞTURAN UNSURLAR VE TÜRK KÜLTÜRÜ
İstiklâl Marşı şâiri yılında İstanbul'da doğdu. Annesi Emine Şerife Hanım, babası Temiz Tahir Efendidir. İlk tahsiline Emir Buhâri Mahalle Mektebinde.
Öğretmeye bağlı, gerçekçi anlatım türlerinden biri olan günlükler, bir kişinin önemli ve kayda değer bulduğu olayları, gözlem, izlenim,duygu-düşünce.
Tarihin En Büyük 10 Devleti
DEDE KORKUT HİKAYELERİ
TARİHİ RİSK! TARİH BİLİMİ. Osmanlı Devletinde tarihi olayları kaydetmekle görevlendirilen kimselere verilen ad? Vakanüvis.
ERBAA SINAV DERGİSİ DERSHANESİ. 1. SORU Mevlana’nın beyitlik mesnevisinin asıl adı nedir?
METINLERIN SINIFLANDIRILMASI. Metinlerin Sınıflandırılması Metinler; gerçeklikle ilişkileri, işlevleri ve yazılış amaçlarına göre gruplara ayrılır. Buna.
BİYOGRAFİ Sanatta, bilimde, politikada veya başka alanlarda tanınmış kişilerin yaşamlarını anlatan yazı türüne biyografi (yaşam öyküsü) denir. "Biyografi"
Mustafa Süreyya SEZGİN Mustafa Süreyya SEZGİN HAT SANATI Arap harfleri çevresinde oluşmuş güzel yazı yazma sanatıdır. Bu sanat Arap harflerinin 6. yüzyıl.
Gezi Yazısı. Gezi yazısı bir yazarın gezdiği, gördüğü yerleri edebi bir üslûpla anlattığı bir yazı türü. Gezi yazılarından oluşan esere seyâhatnâme denir.
 Düzenli ordunun kurulması sırasında Çerkez Ethem’in TBMM’ye karşı isyan etmesini fırsat bile Yunanlılar, İngilizlerin de desteğini alarak Bursa’dan.
M ESLEKİ E ĞİTİMDE D EĞİŞİM Eğitim Örgütlerinde Değişim Yönetimi Doç. Dr. Aydın BALYER Yalçın SEVER tinyurl.com/ degisimodevi.
MATHS: REAL OR FICTION (MATEMATİK: GERÇEK YA DA KURGU)
Metinlerin Sınıflandırması
KÖROĞLU KAYNAKÇA; HAZIRLAYAN; Miraç öksüz 10rdtvtkn-91.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
VATAN SEVGİSİ VE ŞEHİTLİK
BİR KAHRAMAN DOĞUYOR / Mustafa Kemal Atatürk’ün Öğrenim Hayatı
GÜNEY CEPHESİ MARAŞ ANTEP URFA DESTANLAŞAN DİRENİŞ SÜTÇÜ İMAM
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TÜRK DIŞ POLİTİKASI
ÜLKEMİZDEKİ DOĞAL VE TARİHİ GÜZELLİKLER
ANADOLU'DAKİ İLK TÜRK BEYLİKLERİ
Din Kültür Ve Ahlak Bilgisi
Tanımı Özellikleri Konuyla İlgili Sorular
II.İnönü Savaşı Nedenleri I.İnönü Savaşı'nın üzerinden 3 ay geçmeden Yunanlılar tekrardan saldırıya geçtiler.
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
DENEYSEL TERTİPLER VE PAZAR DENEMESİ
Konu: Purāṇalar ve Genel Özellikleri I
Şinasi Şair Evlenmesi.
İSLAMİYET  ETKİSİNDEKİ TÜRK EDEBİYATI (GEÇİŞ DÖNEMİ EDEBİYATI ) ( yy)
SERVETİFÜNUN EDEBİYATI
T.C İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük
Geniş Ölçekli Testler Yrd. Doç. Dr .Ömer Kutlu.
ROMAN NEDİR? Yaşanmış ya da yaşanabilecek olayların, insanlar arasındaki ilişkilerin, insan psikolojisinin uzun bir şekilde yer ve zaman bağlamında anlatıldığı.
DESTAN NEDİR? Destan bir ulusun yaşamını yakından ilgilendiren savaş, göç, yıkım , felaket , yangın … gibi tarih ve toplum olaylarının çerçevesi içinde.
DESTAN NEDİR? Destan bir ulusun yaşamını yakından ilgilendiren savaş, göç, yıkım , felaket , yangın … gibi tarih ve toplum olaylarının çerçevesi içinde.
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
ANLATMAYA BAĞLI EDEBİ METİNLERDE DİL VE ANLATIM
ÖBBS (Öğrenci Başarılarının Belirlenmesi Sınavı)
<<<<<<>>>>>>
İŞ ve Meslek Sosyolojisi
Yazı Sistemleri.
ÇELTİKÇİ İLKÖĞRETİM OKULU ATATÜRK'ÜN HAYATI.
2. Isının Işıma Yoluyla Yayılması
DESTAN 1. Deniz Hoca Youtube Kanalı ⇒
Beden Eğitimi ve Spor Tarihi
MASAL Bu slayt 10.sınıf Türk Dili ve Edebiyatı dersinin 1.dönem 2.yazılı sınavına hazırlık olması amacıyla oluşturulmuştur. Slaytta yer alan konulardaki.
Türk Eğitim Tarihi 2.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
DESTAN NEDİR? Destan bir ulusun yaşamını yakından ilgilendiren savaş, göç, yıkım , felaket , yangın … gibi tarih ve toplum olaylarının çerçevesi içinde.
Sunum transkripti:

Aşağıda verilen bilgileri (dönem / ulus – destan) eşleştiriniz. Selçuklu - Beylikler ve Osmanlı Dönemleri 1.Türeyiş Destanı Göktürk Destanları 2. Ergenekon Destanı Uygur 3. Danişmend Gazi Destanı Hun-Oğuz 4. Saltuk Buğra Han Karahanlı Dönemi 5. Attila Destanı

Cengiz Han Destanı …………… Cengiz Han Destanı …………….., Alp Er Tunga Destanı ………………, Bozkurt Destanı ise …………….. aittir.

Destan nedir? Tanımlayınız.

Aşağıda verilen bilgileri (dönem / ulus – destan) eşleştiriniz. Şu - Saka Destanları Cengiz Han - Moğol Göç Destanı – Kırgız Bozkurt Destanı -Göktürk Köroğlu Destanı – Uygur

Doğal destanların oluşma safhalarını maddeler halinde hazınız. Doğal destanların oluşma safhaları şu şekilde gerçekleşir: 1.Doğuş (Çekirdek) Aşaması : Toplumu derinden etkileyen olaylar halk tarafından yıllarca ortak hafızada tutulur. Ozanlar ve şamanlar tarafından olay hakkında destanın çekirdeğini oluşturan manzum parçalar üretilir. 2.Yayılma Aşaması : Bundan sonraki devre gelişme devresidir. Artık çekirdekteki olay yan olaylarla geliştirilir, başka şahısların özellikleri, zaferleri ana kahramana eklenerek destan bir hayli uzatılır. 3. Derleme (yazıya Geçirilme) Aşaması : Son safhada ise şair veya aydın biri tarafından destan tespit edilip yazıya geçirilir.

Aşağıda destan – millet eşleştirmesini yapınız. İspanyol 1. Beowulf İngiliz Edebiyatı 2. İlyada ve Odysseia Yunan Edebiyatı 3. İgor Rus Edebiyatı 4. Şehname İran Edebiyatı 5. La Cid

Nibelungen, Alman edebiyatı; Chansen de Röland ise Fransız edebiyatı ürünüdür.

Yapma (Edebî) Destan nedir? Açıklayınız. Bir şairin toplumu etkileyen herhangi bir olayı doğal destanlara benzeterek söylemesi sonucu oluşan destanlardır. Bu destanlar belirli bir yazar tarafından eski örneklere uygun olarak ve okunmak üzere kaleme alınmış destanlardır Türk Edebiyatında ki yapma destanlar hangileridir? Yazarlarıyla birlikte yazınız. Kuvay-ı Milliye Destanı (Nazım Hikmet) Üç Şehitler Destanı-Çakırın Destanı- 19 Mayıs Destanı (Fazıl Hüsnü Dağlarca) Çanakkale Şehitlerine ( Mehmet Akif Ersoy)

Aşağıdaki yapma destanları – millet eşleştirmesini yapınız. İngiliz Edebiyatı 1. Üç Şehitler Destanı İtalyan Edebiyatı 2. Aeneis (Vergilius) Türk Edebiyatı 3. Kurtarılmış Kudüs (T. Tasso) Latin Edebiyatı 4. Kaybolmuş Cennet (J. Milton)

Aşağıdaki yapma destanları – yazarları ile eşleştiriniz. T. Tasso 1. Üç Şehitler Destanı Mehmet Akif Ersoy 2. Aeneis J. Milton 3. Kurtarılmış Kudüs Fazıl Hüsnü Dağlarca 4.Çanakkale Şehitlerine Vergilius 5. Kaybolmuş Cennet

………………, İspanyolların ulusal kahramanı Rodrigo’nun 11 ………………, İspanyolların ulusal kahramanı Rodrigo’nun 11. yüzyılda Araplarla mücadelesini anlatır. ………………………………………., Yunanlıların Troya savaşına gidiş ve dönüşlerini anlatır. ……………………., 5. yüzyılın ilk yarısındaki Hun-Germen savaşlarını anlatır İngiliz Edebiyatına ait ……………., yiğit bir kahraman ve arkadaşlarının bir canavarla mücadelesini anlatır ………………………………, Müslümanlarla yapılan savaşları anlatır.

Aşağıdaki destanların başına doğal (D), yapay (Y) yazınız. ( ) Kalevala ( ) Şehname ( ) İlahi Komedya ( ) İgor ( ) Çılgın Orlando

………….…gerçek veya hayali şahıs, olay, yer hakkında gerçek olduğuna inanılarak anlatılan hikâye demektir. Efsaneler dilden dile anlatılagelmiş, çok eski anlatılar olup …………………… halk edebiyatı ürünleridir Efsanelerin konuları nelerdir? -bir kişiye, -bir olaya veya -bir yere dayandırılır.

Masallarda …………. amacı varken, Efsanelerde ……………. olayları açıklama amacı vardır.