Adli ceza gerektiren memur suçları

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KONTENJANLAR Toplam Atama Sayısı Sınırları Merkezi Yönetim Bütçe Kanununda belirlenir.
Advertisements

4483 Sayılı Kanun Kapsamına Giren Suçlar ve İlgili Yargı Kararları
YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLERİN SORUMLULUĞU Halil BAŞAĞAÇ Ankara YMM Odası Başkanı.
İŞ KAZALARI VE MESLEK HASTALIKLARINDAN DOĞAN HUKUKİ SONUÇLAR
Kamuda İnsan Kaynakları Yönetimi
GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA SUÇU (TCK 257. MADDE).
2547 SAYILI YÜKSEKÖĞRETİM MEVZUATI VE 657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNLARINDA AYRILMA İŞLEMLERİ.
KARADENİZ HAVZASINDA SINIR ÖTESİ İŞBİRLİĞİ PROGRAMI Proje Bütçesinin Hazırlanması - -- Proje Bütçesinin Hazırlanması -
4734 SAYILI KİK KAPSAMINDA YAPILAN İHALELERDE GÖREV YAPAN KAMU GÖREVLİLERİNİN 5018 SAYILI KMYKK AÇISINDAN SORUMLULUKLARININ TESPİTİ Araştırma Ödevi Danışman.
Bağımsız Denetim ile Vergi Denetimi Arasındaki Geçişler
1 KAMU İHALE KANUNU KİK YAVUZ ATEŞ MALİ HİZMETLER UZMANI.
1 Sınav Güvenliği ve Sınav Yönetimi Daire Başkanlığı Ölçme, Değerlendirme Ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü.
KESİN HESAP KANUN TASARISI
Mali Müşavirlik Mesleği ve Sınavları
KAMU ZARARI. Kamu zararı tanımı Türk mali sistemine köklü değişiklikler getiren “5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu” ve bu çerçevede oluşturulan.
ÖRGÜTSEL ADALET Adaletsizlik Nedir? Örgütlerdeki Adaletsizlikler?
T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI
1. 2 ULUSLAR ARASI TAAHHÜTLER ÇERÇEVESİNDE TÜRK CEZA KANUNUNDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER Danışman Hazırlayan Danışman Hazırlayan R.Bülent TARHAN Murat Selim.
Ceza Muhakeme hukukunun kavramı Ceza usul hukuku diğer Hukuk dalları ile ilişkisi Ceza Muhakeme hukukunun kaynaklari.
 HİZMETİN AYIPLI OLDUĞUNUN KABUL EDİLMESİ KOŞULLARI  HİZMETİN AYIPLI OLDUĞUNUN KABUL EDİLMESİ KOŞULLARI TÜKETİCİNİN HAKLARI AYIPLI HİZMETTE SORUMLULUK.
9. Hafta KAMU HİZMETİ. HEDEFLER Kamu hizmeti kavramını tanımlayacak Kamu hizmeti türlerini öğrenecek Kamu hizmetine hakim olan ilkeleri öğrenecek Kamu.
Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun
Ünite 2.
BURAK KEMAL TANRISEVER
CEZA HUKUKUNA HAKİM OLAN TEMEL İLKELER
Çocuk İhmal ve İstismarı Resmi Bildirim Süreci
REHBERLİK YÖNETMELİK-5
REHBERLİK YÖNET.-6.
Anlatmacı: Adnan Hadzimusiç
ÖĞR.GÖR.İDİL YILDIRIM ARI
1. TEMEL HUKUK BİLGİLERİ.
İDARİ YARGIDA DAVA TÜRLERİ
TEBLİGATIN İŞLEVİ Tebligatın adil yargılama hakkının sağlanması ve adaletin gerçekleştirilmesi açılarından ÖNEMLİDİR.
YOKLUK VE BUTLAN HUKUKİ İŞLEMLERDE HÜKÜMSÜZLÜK
Tebliğ edilecek evrak farklı türlerde olabilir.
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
CEZA HUKUKUNUN GENEL ESASLARI İNSAN HAKLARI EVRENSEL BEYANAMESİ, AVRUPA İNSAN HAKLARI SÖZLEŞMESİ VE TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI’NDA ALIR.
Lokavt Kavramı, Unsurları ve Sonuçları
YRD. DOÇ. DR. EDA ÖZDİLER KÜÇÜK
KAYSERİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİRİMİ
YÜRÜTME.
DAVA İŞLEMLERİ 13 – 17 ŞUBAT 2017.
Görev ve Sorumluluklar
COŞKUNLAR SÜRÜCÜ KURSLARI Trafik ve Çevre Bilgisi
VERGİ HUKUKUNUN KAYNAKLARI
ÖĞR.GÖR.İDİL YILDIRIM ARI
VERİ MERKEZLERİ VE BİLGİ GÜVENLİĞİ
Terör Suçları ve Türkiye
İDARİ DAVALARDA TEBLİGAT
Aşağıdakilerden hangisi her suçta mutlaka bulunması gerekli maddi unsurlardan biri değildir? A. Mağdur B. Suçun konusu C. Netice D. Fail E. Fiil.
1. İnsanların kurduğu bireysel ve toplumsal ilişkilerin temelini oluşturan değerleri, normları, kuralları, doğru-yanlış ya da iyi-kötü gibi ahlaksal açıdan.
TÜRKİYE NOTERLER BİRLİĞİ
HUKUKUN DALLARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
DAVA İŞLEMLERİ 02 – 05 MAYIS 2017.
Ceza Hukukunun Temel İlkeleri
Uygulama Ortamına İlişkin Etik Sorumluluklar
Başlangıç Hükümleri- 2. Hafta
Sporun Çeşitli Hukuk Dallarıyla İlişkileri
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
YRD. DOÇ. DR. EDA ÖZDİLER KÜÇÜK
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Ceza Hukukunun Temel İlkeleri
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Müracaat ve Şikayetler
SUÇ ve CEZA.
BORÇ.
KAYSERİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİRİMİ
TİCARET HUKUKU BİLGİSİ
Doç. Dr. Burçak Yıldız Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Sunum transkripti:

Adli ceza gerektiren memur suçları

Kusur, Memurların işlerini yürütürken mevzuatla belirlenen görevlerini bilerek veya bilmeyerek gereği gibi yapmayarak disiplin hukuku kapsamında haklarında işlem yapılmasını gerektiren hatalı eylemler 1. Eksiklik, noksan. 2.  Özür. 3. Bilerek veya bilmeyerek bir işi gereği gibi yapmama. 4. Elverişsiz durum (TDK Türkçe Sözlük) Suç, Memurlar ve diğer kamu görevlilerinin görevlerini yürütürken TCK ve ceza özlü diğer kanunlarda yer alan hususlara aykırı olarak gerçekleştirdikleri eylemler, (Hukuk Kurallarının Yasakladığı Ve Yapılmasına Veya Yapılmamasına Cezai Yaptırım (Müeyyide) Bağladığı Eylemdir. Cezai Nitelikte Hukuka Aykırı Fiil) 1. Törelere, ahlak kurallarına aykırı davranış. 2. (hukuk)  Yasalara aykırı davranış, cürüm. 17.09.2018 17.09.2018 2 2

şeklinde çıkar ve bunlara karşılık da ilgili memur hakkında: Yükümlülük ve yasaklar, ilgili mevzuat terminolojisine göre memur ve kamu görevlilerinin karşısına: a) Disiplin kusurları, b) Memur suçları, şeklinde çıkar ve bunlara karşılık da ilgili memur hakkında: - Disiplin yaptırımları ve - Adli yaptırımlar şeklinde ifade edilen bazı müeyyideler yani cezalar uygulanır. 17.09.2018 17.09.2018 TKB 3 3

Adli ceza gerektiren memur suçları Doğrudan Cumhuriyet Başsavcılıklarınca genel hükümlere göre işlem yapılması gerekli suçlar. Soruşturması takibi şikayete bağlı suçlar Soruşturulması izne bağlı suçlar Görevleri nedeniyle işledikleri suçlar (4483’e Göre Ön İnceleme)

TÜRK CEZA KANUNU (5237) Suçta ve cezada kanunîlik ilkesi Madde 2- (1) Kanunun açıkça suç saymadığı bir fiil için kimseye ceza verilemez ve güvenlik tedbiri uygulanamaz. Kanunda yazılı cezalardan ve güvenlik tedbirlerinden başka bir ceza ve güvenlik tedbirine hükmolunamaz. (2) İdarenin düzenleyici işlemleriyle suç ve ceza konulamaz. (3) Kanunların suç ve ceza içeren hükümlerinin uygulanmasında kıyas yapılamaz. Suç ve ceza içeren hükümler, kıyasa yol açacak biçimde geniş yorumlanamaz. Kanunun bağlayıcılığı Madde 4- (1) Ceza kanunlarını bilmemek mazeret sayılmaz. Özel kanunlarla ilişki Madde 5- (1) Bu Kanunun genel hükümleri, özel ceza kanunları ve ceza içeren kanunlardaki suçlar hakkında da uygulanır. 17.09.2018 17.09.2018 5 5

TÜRK CEZA KANUNU (5237) Zaman bakımından uygulama Madde 7- (1) İşlendiği zaman yürürlükte bulunan kanuna göre suç sayılmayan bir fiilden dolayı kimseye ceza verilemez ve güvenlik tedbiri uygulanamaz. İşlendikten sonra yürürlüğe giren kanuna göre suç sayılmayan bir fiilden dolayı da kimse cezalandırılamaz ve hakkında güvenlik tedbiri uygulanamaz. Böyle bir ceza veya güvenlik tedbiri hükmolunmuşsa infazı ve kanuni neticeleri kendiliğinden kalkar. (2) Suçun işlendiği zaman yürürlükte bulunan kanun ile sonradan yürürlüğe giren kanunların hükümleri farklı ise, failin lehine olan kanun uygulanır ve infaz olunur. … 17.09.2018 17.09.2018 6 6

TCK ve ceza özlü bazı kanunlarda yer alan memur suçlarından 4483 sayılı Yasaya tabi olanlar (Ön İnceleme Düzenlenecek) TCK ve ceza özlü bazı kanunlarda yer alan memur suçlarından Resmi belgede sahtecilik (TCK: 204, 205, 206) Denetim görevinin ihmali (TCK:251 ) Yetkili olmadığı bir iş için yarar sağlama (TCK:255) Görevi kötüye kullanma (TCK: 257) Göreve ilişkin sırrın açıklanması (TCK: 258) Kamu görevlisinin ticareti (TCK: 259) Kamu görevinin terki veya yapılmaması (TCK: 260) Kişilerin malları üzerinde usulsüz tasarruf (TCK: 261) Kamu görevinin usulsüz olarak üstlenilmesi (TCK: 262) Kamu görevine ait araç ve gereçleri suçta kullanma (TCK:266) Kamu görevlisinin suçu bildirmemesi (TCK: 279) 237 sayılı Taşıt Kanununa muhalefet 17.09.2018 7

237 Sayılı Taşıt Kanunu 16.Md. “Bu kanun şümulüne giren taşıtları her ne suretle olursa olsun, tahsis olunduğu işin gayrısında veya şahsi hususlarda kullananlar veya kullanılmasına müsaade edenler veya kanunda yazılı olduğu şekilde kullanılmış gibi gösterenler veya kanunen bir makama veya işe tahsis olunmadığı halde hakikati tağyir ile bu taşıtlardan istifade eden ve ettirenler, bunların gidiş-gelişine müsaade edenler veya kanuna aykırı olarak numara ve plaka verenlerle kullananlar veya kullanılmaya elverişli olduğu halde ekonomik ömrünü doldurduğu bahanesi ile yenileyen veya yeniletenler veya bu hususlar için masraf tahakkuk evrakını hazırlayan veya tasdik veya bunlara ait ita emirlerini vize edenler hakkında filin mahiyetine göre bir seneye kadar hapis cezası verilir. Bu yüzden hasıl olan masraf ve zararlar kendilerine teselsülen ayrıca tazmin ettirilir. Tekerrürü halinde verilecek hapis cezası iki aydan aşağı olmaz” şeklinde yer almaktadır.

TCK’da yer alan memur suçlarından 4483’e tabi olmayan Suçlar (Genel Hükümlerin İşletileceği Suçlar) 3628 Sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Kanunu kapsamındaki : Zimmet (TCK :247) İrtikap (TCK 250) (*) Rüşvet (TCK:252) İhaleye fesat karıştırmak (TCK:235) Edimin İfasına Fesat Karıştırma (236) Bu suçlar, memur suçu olmakla birlikte ağırlıkları yani yüz kızartıcı özellikleri nedeniyle suçu işleyen memurun sıfatı dikkate alınmadan umumî hükümlere göre, yani doğrudan doğruya yargılamaya tabi tutulur. __ (*) irtikâp: 1.Kötü iş yapma, kötülük etme. 2. Yiyicilik. 3.Yalan söyleme, hile yapma. 17.09.2018 9

TCK.13.md.de yer alan suçlar  (yaklaşık 230) TCK’da yer alan memur suçlarından 4483’e tabi olmayan Suçlar (Genel Hükümlerin İşletileceği Suçlar) TCK.13.md.de yer alan suçlar  (yaklaşık 230) 5816 sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanun Seçim Kanunu, Millî Korunma Kanunu, 1402 sayılı Yasa, 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu, 2935 sayılı Olağanüstü Hal Kanunu. 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu Bu suçları işleyen memurlar, sivil kişilerden farklı bir işleme tabi tutulmaz yani umumi hükümlere Memur-sivil her vatandaşın işleyebileceği suçlardır. göre yargılanırlar. 17.09.2018 10

Takibi Şikayete Bağlı Suçlar (Suçtan zarar gören kişinin şikayette bulunmasına bağlı suçlar) a) 102. maddesindeki “Cinsel Saldırı”, 104/1 maddesindeki “Reşit Olmayanla Cinsel İlişki”, 105. maddesinin 1. fıkrasındaki ‘Cinsel Taciz’, b) 106. maddede “Tehdit”, 116/1-2. maddesinde yer alan, “Konut Dokunulmazlığının İhlali”, c)  86. maddenin 2. fıkrasında yer alan hafif nitelikte “Kasten Yaralama”, d) 125. maddesinde yazılı ‘Hakaret’ (125/3-a hariç),

Takibi Şikayete Bağlı Suçlar (Suçtan zarar gören kişinin şikayette bulunmasına bağlı suçlar) e) 132. maddesindeki “Haberleşmenin Gizliliğini İhlal”, 133. maddesindeki “Kişiler arasındaki konuşmaların dinlenmesi ve kayda alınması” ve 134. maddesinde yazılı “Özel hayatın gizliliğini ihlal”; f) 144 ve 159. maddelerinde yer alan ve daha az cezayı gerektiren “Hırsızlık ve Dolandırıcılık”, g) 151. maddesinde “Mala Zarar Verme”, ı) 155. maddesinin 1 inci fıkrasındaki “Güveni Kötüye Kullanma”,

Takibi Şikayete Bağlı Suçlar (Suçtan zarar gören kişinin şikayette bulunmasına bağlı suçlar) i) 156. maddesindeki, ‘Bedelsiz Senedi Kullanma’, 209/1 maddesindeki “Açığa İmzanın Kötüye Kullanılması” -İade etmek veya belirli bir şekilde kullanmak üzere kendisine verilen imzalı ve yazısız bir kağıda,sahibinin zararına olarak hukukça hükmü haiz bir muamele yazmak ve yazdırmak veya elinde bedelsiz olarak kalmış bir senedi kullanmak, k)117. maddesindeki “İş ve Çalışma Hürriyetinin İhlali”, l) 123. maddesindeki “Kişilerin huzur ve sükununu bozma”, m)160. maddesindeki “Kaybolmuş veya hata sonucu ele geçmiş eşya üzerinde tasarruf”,

Takibi Şikayete Bağlı Suçlar -Emniyeti suistimal -Izrar ve tahrip -Gayri kanuni rekabet -Kendiliğinden hak alma -Kadınlara ve erkeklere laf atma -15 yaşını dolduran bir kızı almak va’di ile iğfal -Karı kocanın yekdiğerine karşı işlediği fena muameleler -Kaybolmuş bir şeyi bulup mal edinmek.........................gibi ****6 ay içinde dava konusu edilmemişse takibat yapılmaz.

ŞİKAYET MERCİLERİ (Takibi şikayete bağlı suçlarda) Şikayet (dilekçe ile) Cumhuriyet Baş Savcılıklarına ve Kolluk Kuvvetlerine yapılabilir. Valilik veya Kaymakamlıklara ya da mahkemelere yapılan ihbar ve şikayetler, ilgili Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilir. İlgili merciler, kendilerine yapılan şikayet ve müracaatlara bağlı olarak eylemin memurun görevi sebebiyle meydana geldiğine kanaat getirmeleri halinde konu hakkında bir “ön inceleme” yaptırmaları, görevle ilgili değilse konuyu adli mercilere iletmeleri gerekmektedir. Takibi şikayete bağlı bir fiille ilgili olarak şikayetten vazgeçme veya vazgeçmeme durumları, idarece konunun disiplin yönünden ele alınmasını engellemez. 17 Eylül 2018 15

Soruşturulması İzne Bağlı Suçlar -Cumhurbaşkanına hakaret suçu (TCK 299 ) -Temel Milli Yararlara Karşı Hareket (TCK 305) (3) ( Savaş hali dışında işlendiği zaman) suçların kovuşturulması Adalet Bakanlığı iznine bağlıdır. ***** Cumhuriyet Başsavcılığına bildirilir.

Memur Suçları Görevle ilgili olmayan suçlar Görev sebebiyle işlenen suçlar Disiplin Suçları 4483 Sayılı Kanun kapsamına girmeyen 4483 sayılı Kanun kapsamına giren © 4483 Sayılı Kanun kapsamına girmeyen © 657 -125 5580- 1) Takibi şikayete b.s. 5237 s. Türk C.K. © Cinsel saldırı 102 Tehdit 106 Kasten Yaralama 86 Hakaret 125 Ö.hayatın giz.ihlal 134 Hırsızlık ve dolan. 144 2) S.izne bağlı suç. © 3) Diğer kanunlar © 5237 s. Türk C.K. Belgede sahtecilik 204 Denetim gör. ihm. 251 Görevi kötüye kul. 257 G.İlişkin sırrı açık. 258 Kamu görevlisi. tic.259 Görevin terki 260 Suçu bildirmeme 279 237 s.Taşıt Kanunu 1)3628 Mal B.B.R.Y.M. 17,18,19 © Mal Bil.bulunmama 10 Türk Ceza K Zimmet 247, İrtikap 250, Rüşvet 252, İhaleye fesat kar. 235,Devlet sırlarına karşı suç 326 İNCELEME © DİSİPLİN SOR. © a) Disiplin b) İdari c) Mali ÖN İNCELEME © © SUÇ DUYURUSU © SAVCILIĞA YAZI, SUÇ DUYURUSU a) Soruşturma izni verilmesi b) Soruşturma izni verilmemesi 17 Eylül 2018 17

Suçun Özellikleri Suçun Yasal Unsuru: Bir fiilin yasada açıkça suç olarak belirtilmiş olması. Suçun Maddi Unsuru: Yasada suç sayılan bir fiilin işenmiş olması. Suçun manevi Unsuru: Suç sayılan fiilin bilerek ve kasıtlı olarak işlenmiş olması. Genel Kasıt: Eylemin suç olduğunu bilerek ve isteyerek işlenmesi Özel Kasıt: Eylemin kendisine ya da başkasına çıkar sağlama veya zarar verme amacıyla gerçekleşmesi

Suç ve Kusurun Özellikleri Hukuk düzeninin ceza tehdidiyle yasakladığı eylemdir. Hukuk düzeninin ya da ceza kanunlarının ihlal edilmesidir. Suçun unsurları: 1) Yasallık (tipiklik) : Kanuni unsur 2) Eylem (hareket) : Maddi unsur 3) Kusurluluk : Manevi unsur a) kasıt b) İhmali kasıt c) İhmal d) Taksir 17 Eylül 2018 19

Suç ve Kusurun Özellikleri Hukuka uygun olmaya irade veya irade yoksunluğudur. 1) Kişisel kusur: Kişinin verdiği hizmetle ilişkisi olmayan kusurdur. (kamu hizmeti ile ilişkisi olmayan kamu görevlisinin özel hayatı veya tamamen özel tutum ve davranışlarından kaynaklanan kusur) 2) Hizmet kusuru: Hizmetin geç, güç, hiç işlemesidir. Kusursuz sorumluluk: Bireysel bir kusur olmadan da kurumun verdiği hizmet esnasında bir zarar doğmuş ve bir kişi ya da kurum zarara uğramışsa yönetimin sorumlu tutulmasıdır. Yönetim hukukunda buna kusursuz sorumluluk denir. Kusursuz sorumluluk, personelin kusurlarından da sorumlu olmak demektir. (Örn: ağaç dikmek için bahçeye bir çukur açılmışsa ve öğrencinin biri bu çukura düşmüşse bireysel kusuru olmamasına rağmen okul müdürü kusursuz sorumludur.) 17 Eylül 2018 20

Sorumluluğu azaltan ya da ortada kaldıran etkenler Suç ve Kusurun Özellikleri Sorumluluğu azaltan ya da ortada kaldıran etkenler 1) Zorlayıcı nedenler varsa, (tehdit, azmetme …) 2) İstenmeyen durumlar varsa, (doğal afet, teknik arıza …) 3) Zarara uğrayanın kusuru varsa, (örn: çivili tahtaları olduğu yer uyarı şeritleriyle çevrilmiş ve geçmeyin tabelası asılmışsa ve öğrenciler uyarılmışsa buna rağmen bir öğrencinin çivili tahtaya basması) 4) Üçüncü kişilerin kusuru varsa, (Örn: Hafta sonu okul soyulmuşsa ve gece bekçiliği yapan hizmetlinin kusuru varsa) Sorumluluk azalır veya ortadan kalkar. 17 Eylül 2018 21

17.09.2018 22

Rogers’a göre : “empati, bir kişinin kendisini karşısındaki kişinin yerine koyarak,o kişinin duygularını ve düşüncelerini doğru olarak anlaması, hissetmesi ve bu durumu ona iletmesi sürecidir”. Üstün Dökmen üç öğeye ayırarak açıklamıştır. Birinci öğe olarak ; empati kuracak kişi , kendisini karşısındakinin yerine koymalı, olaylara onun bakış açısıyla bakmalıdır. Karşımızdaki kişiyi anlamak için dünyaya onun penceresinden bakmalı, olayları onun gibi algılayıp yaşamaya çalışmalıyız. Bunun için de karşımızdaki insanın rolüne geçmemiz gereklidir. Bunu yapmazsak empati kuramayız. İkinci öğe olarak; empati kurmuş sayılmamız için, karşımızdaki kişinin duygularını ve düşüncelerini doğru olarak algılamamız gereklidir. Empati kurarken karşımızdaki kişinin düşünceleri, empatinin bilişsel nitelik yönünü oluşturur. üçüncü ve son öğe ise, empati kuran kişinin zihninde oluşan empatik anlayışın karşıdaki kişiye iletilmesi davranışıdır.

Adalet evrenin ruhudur. 17.09.2018 24