Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Çocuk İhmal ve İstismarı Resmi Bildirim Süreci

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Çocuk İhmal ve İstismarı Resmi Bildirim Süreci"— Sunum transkripti:

1 Çocuk İhmal ve İstismarı Resmi Bildirim Süreci
Prof. Dr. Yasemin Balcı

2 İçerik Çocuk istismarı veya ihmalini nasıl bildirebiliriz?
İhbarda bulunulunca ne olur? Kim bildirim yapmalı? Kime bildirim yapılır? Bildirim yükümlülüğü bulunan kişilerin hakları nelerdir? Raporda hangi bilgiler yer almalıdır? Rapor düzenlememenin yaptırımları nelerdir? Sosyal hizmetlerin işlevi

3 Bildirim sorumluluktur
Çocuğu korur, aileye yardımı olur, diğer çocuklar ve aileler için önleyicidir. Bildirim için şüphe yeterlidir. Kanıt bulmak gerekmez. Bildirim suçlama değildir, bir durumun değerlendirilmesi ve soruşturulmasının ilk adımıdır. Herhangi bir okul çalışanı, istismar şüphesini okuldaki yetkili bir kişiyle paylaşır paylaşmaz, yetkili kişi, olayla ilgili gerekli işlemleri başlatma yükümlülüğüne sahiptir.

4 Bildirimin dayanağı ÇKK’nın 6. maddesinin 1. fıkrası: “Adli ve idari merciler, kolluk görevlileri, sağlık ve eğitim kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, korunma ihtiyacı olan çocuğu Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumuna bildirmekle yükümlüdür”.

5 Bildirimin dayanağı TCK MADDE 278: Suçu bildirmeme MADDE 279. Kamu görevlisinin suçu bildirmemesi- [1] Kamu adına soruşturma ve kovuşturmayı gerektiren bir suçun işlendiğini göreviyle bağlantılı olarak öğrenip de yetkili makamlara bildirimde bulunmayı ihmal eden veya bu hususta gecikme gösteren kamu görevlisi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

6 TCK. 279 1. Bu suçun faili ancak Devlette çalışan görevliler olabilir. 2. Bildirim konusunun kamu adına kovuşturulan suç vasfında olması zorunludur. 3. Soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete bağlı suçlarda bildirim yükümlülüğü yoktur. 4. Bildirilmesi gereken suçun iştirakçisi olunması halinde bildirme yükümlüğü bulunmamaktadır. (Anayasa 38/5.) 6. Bu suç kasıtla işlenebilir, taksirle işlenemez. Fail bir suçun işlendiğini göreviyle bağlantılı olarak öğrendiği halde yetkili makamlara bildirimde bulunmayı ihmal etmemeli veya gecikme göstermemelidir. Maddede belirtilmemekle birlikte, bildirimin ihmali veya gecikmesinin haklı görülebilecek (hukuka uygun) bir nedeni bulunuyorsa, eylemin hukuka aykırı sayılmaması gerekir. Ayrıca, fiilin mücbir sebep, zorunluluk hali, kaza-tesadüf, cebir ve tehdit gibi bir nedenin varlığı halinde, kusuru bulunmadığı için fail cezalandırılmayacaktır.

7 Bildirimin Dayanağı CMK İHBAR VE ŞİKÂYET Madde (1) Suça ilişkin ihbar veya şikâyet, Cumhuriyet Başsavcılığına veya kolluk makamlarına yapılabilir. (2) Valilik veya kaymakamlığa ya da mahkemeye yapılan ihbar veya şikâyet, ilgili Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilir. (3) Yurt dışı… (4) Bir kamu görevinin yürütülmesiyle bağlantılı olarak işlendiği iddia edilen bir suç nedeniyle, ilgili kurum ve kuruluş idaresine yapılan ihbar veya şikâyet, gecikmeksizin ilgili Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilir. (5) İhbar veya şikâyet yazılı veya tutanağa geçirilmek üzere sözlü olarak yapılabilir. (6) …

8 Nereye Bildirelim? Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü
Emniyet-Çocuk Şube Müdürlüğü/Karakollar Cumhuriyet Savcılığı

9 Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü
İstismar ve ihmal şüphesini araştırır. Bu aşamada; Çocuk, ebeveyn ya da diğer ilgilerle görüşme yapabilir. Velinin, çocuğun bakım ve korunmasını sağlama kapasitesini değerlendirir. Çocuk bakımında yardımcı olan kişi ve kurumlara destek sağlar. Çocuğun istismara uğradığı anlaşılırsa, Çocuk/Aile Mahkemesinden geçici korumaya alınması talebinde bulunur. Kolluk ya da adli merciler aracılığı ile çocuğun muayene edilmesini sağlar. Çocuğun geçici gözetim sürecinde çocuğa bakmak istemeyen/bakamayacak ebeveyn ya da veliyi mahkemeye bildirir. Aslolan çocuğun güvenliğidir.

10 Bildirim esnasında hangi bilgileri sunalım?
Çocuğun adı ve adresi Şüphelinin adı ve çocukla yakınlık derecesi İstismar veya ihmale ilişkin gördüğünüz veya duyduğunuz şeyi tarif etmeniz İstismar hakkında bilgisi olan diğer kişilerin adları Sizin adınız ve telefon numaranız Bildirimde bulunanların adları, şüphelenilen kişi ve ailelere açıklanmamalıdır.

11 İstismardan şüphelenme halinde ne yapalım?
İlk Müdahale: Okul idaresine haber verme Krize müdahale ekibini bilgilendirme: Her okulda okul müdürü başkanlığında rehber öğretmen, ve öğretmen temsilcilerinden oluşan bir krize müdahale ekibi bulunur. İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri içindeki kriz ekipleri: Benzer bir kurul İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinde bir şube müdürü başkanlığında oluşturulur. Bağlı bulunan ilçe/ildeki RAM ile iletişim Okul idaresi veya rehberlik İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü RAM Çocuk Koruma Birimleri

12 RAM- Ön bilgi raporu Adı, yaşı, adresi ve çocuğun en son yaşadığı yer
Biliniyorsa; Çocuğun ailesinin ya da bakıcısının adı ve adresi Şüphelinin adı ve adresi İstismarın süresi İstismarın olduğu yer Kimlerin haberdar olduğu Olaya müdahale edilene kadar neler yapılmış Çocuğun yaralarının içeriği ve boyutu, önceki yaraları Failin kimliğini ortaya çıkarmaya yarayacak ipucu niteliğindeki bilgiler Gözlemleriniz ve kaygılarınız

13 İstismara karşı okul politikası
İstismar okul ortamında da gerçekleşebilir. Okul çalışanlarından öğrencilere Öğrenciden öğrenciye Böyle durumlarda bildirimin nasıl yapılacağına dair okul politikası önceden bilinmelidir.

14 Çocukların Cinsel İstismarı Suçu
TCK’nın 103. Maddesinde cinsel istismar; a)“On beş yaşını tamamlamamış veya tamamlamış olmakla birlikte fiilin anlam ve sonuçlarını algımla yeteneği gelişmemiş olan çocuklara karşı gerçekleştirilen her türlü cinsel davranış, b)Diğer çocuklara karşı cebir, tehdit, hile veya iradeyi etkileyen başka bir nedene dayalı olarak gerçekleştirilen cinsel davranışlar” şeklinde tanımlanmıştır. Bu gibi durumlarla karşılaşan kamu görevlilerinin olayı bildirme zorunluluğu vardır. Burada şikâyet ile ilgili herhangi bir ayırıma gidilmemiştir.

15 Reşit Olmayanla Cinsel İlişki Suçu
TCK’nın 104. maddesine göre “Cebir, tehdit ve hile olmaksızın, on beş yaşını bitirmiş olan çocukla cinsel ilişkide bulunan kişi, şikâyet üzerine, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.” Burada şikâyet üzerine ifadesi bulunduğundan kamu personelinin suçu bildirme yükümlülüğü yok. Ancak baskı, şiddet veya zorlama konusunda belirtilere rastlanırsa bildirme yükümlülüğü vardır.

16 Çocuğun fiziksel istismarı
Eğitim sürecinde, çocukta morarmalar, sigara izleri, insan ısırıkları, göz lezyonları, yanıklar gibi bulgularla karşılaşan eğitmenin, çocuğun haklarının korunması, daha çok zarar görmemesi için önlemler alınmasında sorumluluğu bulunmaktadır.

17 Duygusal istismar ve ihmal
TCK-232. maddesi: Kötü muamele (1) Aynı konutta birlikte yaşadığı kişilerden birine karşı kötü muamelede bulunan kimse, iki aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (2) İdaresi altında bulunan veya büyütmek, okutmak, bakmak, muhafaza etmek veya bir meslek veya sanat öğretmekle yükümlü olduğu kişi üzerinde, sahibi bulunduğu terbiye hakkından doğan disiplin yetkisini kötüye kullanan kişiye, bir yıla kadar hapis cezası verilir. TCK-233. maddesi: Aile hukukundan kaynaklanan yükümlülüğün ihlâli İhmal ve duygusal istismar tipine dahil olabilecek bazı davranışlar suç oluşturmaktadır.

18 Bildirelim mi? 16 yaşındaki kız öğrenciniz A, 20 yaşındaki erkek arkadaşı ile ilişkisinin olduğunu, arkadaşını sevdiğini, durumu babasının bilmesini istemediğini söyledi. Ne yaparsınız?

19 Bildirelim mi? 16 yaşındaki kız öğrenciniz bir süredir adet görmediğinden bahsetti. Nedeni konusunda yaptığınız görüşmede 20 yaşlarındaki abisinden hamile kalmış olabileceğini söyledi. Ne yaparsınız?

20 Bildirelim mi? 15 yaşında kız öğrenciniz, bir erkek arkadaşının olduğunu, cinsel ilişkiye girdiklerini, gebe kalmaktan korktuğunu size söyledi. Arkadaşının 21 yaşında olduğunu öğrendiniz. Öğrenciniz bu durumun herhangi bir yere bildirilmemesini istedi. Ne yaparsınız?


"Çocuk İhmal ve İstismarı Resmi Bildirim Süreci" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları