AYDINLAnMA ÇA Ğ I. AYDINLATMA ÇA Ğ I Aydınlanma felsefesi ya da 18. yüzyıl felsefeleri genel olarak insanın kendisini, hayatını ve toplumsal yaşamın düzenlenmesini.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KONUMUZ : EPİSTEMOLOJİ
Advertisements

FİKİR AKIMLARI VE LİDERLER.
AYDINLANMA.
Program Geliştirmenin Felsefi Temelleri S.17-27
Karanlık Çağ İlk Çağ Orta Çağ Yeni Çağ Yakın Çağ
Yöntemsel Kuşkuculuk ve Zorunlu Eğitim
BİLGİNLER ULUĞ BEY ARŞİMET EİNSTEİN NEWTON
Ortaçağ Hıristiyan Dünyasında Bilim
Bilim Tarihi Hafta 3.
KADIN FİLOZOFLAR.
PLASTİK SANATLARDA ROMANTİZM
AYDINLANMA ÇAĞI.
EMPİRİZM.
MERKANTİLİZM TANIM Orta çağın sonları ile sanayi devrimi arasında kalan dönem. Ticaret Ev-sanayi şeklinde başlayan sanayi Kapitalist sınıf: sanayiciler,
Eleştirel eğitim felsefesi
Sosyolojide Kullanılan Bazı Kavramlar
Liberalizmin Tarihsel Kökenleri
“Bilgi” Kavramıyla Anlaşılan şey Nedir?
Yorumlayıcı Paradigma ve Nitel Araştırmanın Bilimsel Araştırma Geleneğindeki Yeri Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
Kuhn ve Bilimsel Devrimler
KONUMUZ VARLIK FELSEFESİ.
FELSEFEYE GİRİŞ II An Introduction to Philosophy
ÇEVRE SORUNLARI VE POLİTİKASI
Doç.Dr. Ahmet MUTLU Ondokuz Mayıs Üniversitesi İİBF
Barok Dönemi Etkileyen Müzik Özellikleri
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TÜRK ÇAĞDAŞLAŞMASI
Zaman içinde bilim.
Felsefe Nedir?.

Eğitimin Felsefi Temelleri (2) Yrd. Doç. Dr. Hüseyin SERÇE
Operanın Doğuşu Nazlı YALDIR 9/D 211.
VARLIK FELSEFESİ ( ONTOLOJİ )
BUGÜNKÜ TÜRKÇE ADLARIYLA ESERLERİ
BATI MÜZİĞİ TARİHİ 3. Ünite: RÖNESANS DÖNEMİ MÜZİĞİ
Sosyoloji Tarihi-A Ders.
Sosyoloji Tarihi-A- 3. Ders.
AVRUPA.
4.Ders Aydınlanma Düşünürleri
Marksizm.
* Türkçe testinde dil bilgisinden, Temel Matematik testinden geometriden ne kadar soru geleceği net olarak belli değildir. Dil bilgisinden ortalama 5-6,
Klasik Batı Müziği.
BİLİM:İnsanlar yaşadığı doğal çevreyi her dönemde kendi ihtiyaçlarına göre düzenlemeye çalışmıştır.Bunun için öncelikle doğanın yasalarını araştırmıştır.bu.
VII. Ünite SİYASET FELSEFESİ
KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ
GÜZ-V: ÇAĞDAŞ DÜNYANIN TEMEL KAVRAMLARI Fransız İhtilalını Hazırlayan Sebepler Ortaçağ’da Avrupa (Karanlık çağ) Siyasi yapısı: Derebeylik Sosyal yapısı:
BİLİM FELSEFESİ TARİHÇESİ Hazırlayan=Yakup Çelik
Ortaçağlarda Bilim Ortaçağ düşüncesinin belirgin özelliklerinden birisi, dinî öğretilere dayanan dinsel bakışın ön plana çıkmasıdır. Ancak düşüncede.
Pozitivizm A. Comte.
Program Geliştirmenin Felsefi Temelleri
Değerler ve Değerlendirme
ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ I
SOSYAL BİLİMLERDE ARAŞTIRMA YÖNTEMİ
DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜ ve BİLİM SUNU
Liberalizmin Tarihsel Kökenleri
 Felsefenin anlamı  Felsefenin Doğuşu  Felsefenin Tarihsel Gelişimi  Felsefenin amacı  Felsefe toplum ilişkisi  Bilgi ve Bilgi.
EĞITIME FELSEFI YAKLAŞıMLAR IDEALIZM REALİZM NATÜRALİZM PRAGMATİZM VAROLUŞÇILIK (EGZİSTANSİYALİZM)
“Bilgi” Kavramıyla Anlaşılan şey Nedir?.  Bilgi edinme insanın en temel güdülerinden birisidir.  İnsan bu özelliği sayesinde diğer canlılardan ayrılır.
TELESKOPLAR teleskop; Gökyüzündeki cisimleri incelemek için kullanılan gök dürbünüdür. Esasını ilk defa XIII. yüzyılda İngiliz bilgini Bacon düşünmüş,
 Felsefenin anlamı  Felsefenin Doğuşu  Felsefenin Tarihsel Gelişimi  Felsefenin amacı  Felsefe toplum ilişkisi  Bilgi ve Bilgi.
BATI MÜZİĞİ TARİHİ 4. ÜNİTE BAROK DÖNEM MÜZİĞİ
 Felsefenin anlamı  Felsefenin Doğuşu  Felsefenin Tarihsel Gelişimi  Felsefenin amacı  Felsefe toplum ilişkisi  Bilgi ve Bilgi.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İNSAN HAKLARI KONU VI HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİN GELİŞİM SÜRECİ-
1/17 BİLİM TARİHİ VE FELSEFESİ Musa çankaya. 2/17 Bilim; doğruyu ve bilgiyi araştırma, bilgi edinme ve bilgiyi düzenleme süreci, evreni anlama ve tanımlama.
Sosyal Teori Nedir Aydınlanma Dönemi.
Dünya’da gelişimi Türkiye‘de gelişimi. Demokrasi sözcüğü Yunancadan gelir. Eski Yunancada “demos’ halk, ‘kratos’ iktidar ya da egemenlik anlamında kullanılırdı.
18.yy ve 19.yy FELSEFESİ (AYDINLANMA FELSEFESİ)
5. YÜZYIL-17. YÜZYIL FELSEFES İ 11.SINIF 5. YÜZYIL-17. YÜZYIL FELSEFES İ N İ N ORTAYA ÇIKI Ş I MS yüzyıl arasında Avrupa’da egemen olan düşünsel.
18. YÜZYIL-19. YÜZYIL FELSEFES İ 11. SINIF. 18. YÜZYIL-19. YÜZYIL FELSEFES İ N İ N ORTAYA ÇIKI Ş I yüzyıl felsefesi, bireysel ve toplumsal olarak.
B İ L İ M FELSEFES İ 10.Sınıf Bilim felsefesi; genel olarak bilimin doğasını, yapısını ve işleyişini özel olarak da onun kavramlarını, ilkelerini ve.
Sunum transkripti:

AYDINLAnMA ÇA Ğ I

AYDINLATMA ÇA Ğ I Aydınlanma felsefesi ya da 18. yüzyıl felsefeleri genel olarak insanın kendisini, hayatını ve toplumsal yaşamın düzenlenmesini yeniden gündeme almış, hem düşüncenin hem de toplumsal yaşamın köklü değişimlere uğrayacağı bir sürecin fikirsel/felsefi başlatıcısı olmuştur. Bu yüzyılın sonlarına doğru meydana gelen Fransızdevrimi (1789) ve ardında gerçekleşen modernleşme süreçleri, düşünsel anlamda etkilerini ve kaynaklarını aydınlanma felsefesinde bulmaktadırFransızdevrimi1789

Aydınlanma felsefesinin kaynağı Rönesans felsefesi ve özellikle de 17. yüzyıl felsefesinin ortaya koyduğu ilkelerdir. Rönesanstan itibaren düşüncenin tarihsel otoritelerden kurtulması, bilgi ve yaşam hakkında akla ve deneyime dayanmaya başlaması söz konusudur. 17. yüzyıl da bu gelişmeler sistemleştirilip temel ilkelere dönüştürülmeye başlanmış, rasyonalizmin belirginleştiği bu yüzyılda aydınlanma felsefesinin düşünsel temelleri bir anlamda hazırlanmıştır. Sekülerleşme aydınlanma felsefesinin ve genel anlamda aydınlanmacılığın her tür girişiminde temel olmuş olan bir yönelimdir. 18. yüzyıl felsefesinde bir yanda rasyonalizmin öte yandan empirizmin güçlenmesi ve bunlardan meydana gelen teorik sorunların yeni bir takım sentezlerle aşılmaya çalışılması söz konu olacaktır. Aydınlanma çağı, aklın ışığında felsefenin de yepyeni bir etkileyicilikle ortaya çıkışına, yaygınlaşmasına, yeni sentezlerle sistematikleştirilmesine etki etmiştir. Bu bakımdan bu yüzyıla "felsefe yüzyılı" denmesi de söz konusudur.

Din ya da Tanrı merkezli toplumsal yapının ve düzenlemelerin yerini bu süreçte akıl merkezli toplumsal düzenlemeler arayışı alır. Geniş ve genel anlamıyla aydınlanma, ortaçağda hüküm süren dünya görüşüne karşı yeni bir dünya görüşünün ortaya çıkması ve temelendirilmesi olarak belirtilir. Bu yüzyıl yeni bir ideal ile tarih sahnesinde yer alır; bu ideale göre, aklın aydınlattığı kesin doğrulara ve bilginin ilerlemesine dayanan entelektüel bir kültür egemen olmalıdır ve bu kültür sonsuz bir şekilde ilerlemelidir. Böylece ilerleme ideali, insanın geleneğin köleliğinden kurtularak sürekli mutluluk ve özgürlük yolunda gelişeceği düşüncesine dayanadırılır. DinTanrıakılilerlemegeleneğin

Bu dönemin önemli bilim insanları; - Newton(Nivton); fizik ve matematik alanında çalıştı. - Copernik(Kopernik); Evrende Güneş merkezli bir sistem olduğunu ve Dünya'nın Güneş çevresinde döndüğünü kanıtladı. - Galileo; Dünya'nın yuvarlak olduğunu ispatladı. - Descartes (Dekart); analitik geometriyi geliştirdi. - Jean Jacgues Rousseau (Jan Jak Russo); toplumsal alanda önemli eserler verdi. - Mozart, Bach (Bah) gibi besteciler müzik alanında önemli başarılar elde etti.

- Copernik- -Newton- - Galileo- -Descartes- -Jean Jacgues- -Mozart-