ÜRİNER İNKONTİNANS TANI VE TEDAVİSİ DR.V. LALE BAKIR S.B.Ü.HASEKİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM KLİNİĞİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DİABETLİ HASTALARDA CİNSEL SAĞLIK
Advertisements

Yüksek Riskli Gebelikler
Kırıkkale Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)
GERİLİM TİPİ BAŞ AĞRISI
Diabetik Nefropati Son dönem böbrek yetmezliğinin 1/3 nedenidir ve görülme sıklığı hızla artmaktadır. Tip 1 DM otoimmün mekanizma; insülin ve C-peptit.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi
TOT SONRASI STRES ÜRİNER İNKONTİNANS YÖNETİMİ
Nurhak Merkez Sağlık Ocağına Başvuranlarda Proteinüri Risk Faktörleri
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ.
DİYABET (Şeker Hastalığı) ve BESLENME
İDRAR KAÇIRMA (ÜRİNER İNKONTİNANS).
SORU - CEVAP Dr. Mustafa GÜNHAN.
Olgu sunusu Dr.Serdar Tekgül.
Kadında Stres tip Üriner İnkontinans Tedavisi
KANSER HASTALARINDA TROMBOZ YÖNETİMİ
Olgu Sunumu Prof. Dr. Önay YALÇIN
BİRİNCİ BASAMAKTA ÜRİNER İNKONTİNANSA YAKLAŞIM
Osteoporoz Tanı ve Tedavi Prensipleri
ÇOCUKLARDA FONKSİYONEL İŞEME BOZUKLUKLARI VE ENUREZİS
STRES İNKONTİNANSTA CERRAHİ TEDAVİ SEÇENEKLERİ
ÜRODİNAMİ NASIL YAPILMALI? KİME?
Kanser tedavisi uygulanan hastaların beslenme durumunun değerlendirilmesi ve takibi- Terminal dönemde beslenme desteği yapılmalı mıdır? Artıları ve eksileri.
BİRİNCİ BASAMAKTA HİPERLİPİDEMİYE YAKLAŞIM
İdrar kaçırmada sınıflandırma ve değerlendirme
Kontinans Sosyal olarak uygun olacak ş ekilde idrarı tutabilme uygun zamanda uygun yerde ve istemli olarak idrarı yapabilme yetene ğ i Bu yetene ğ in.
BİRİNCİ BASAMAKTA ÜROLOJİK HASTALIK YÖNETİMİ. Yard. Doç
GERİATRİK SENDROMLAR Prof. Dr. TANJU BEĞER.
Psikolog Oya KARAALİ AKTAŞ
Üriner İnkontinanslı Olgularda Klinik Değerlendirme
Pesser Uygulamalarının
Yaşlılarda Üriner İnkontinans
ÜRO-ONKOLOJİYE GİRİŞ Doç. Dr. Enver ÖZDEMİR
ÜROLOJİK ACİLLER.
KİME YAPILMALI? NASIL YORUMLANMALI?
KRONİK BÖBREK HASTALIĞI TANI ve YAKLAŞIM
İLERİ YAŞ KADIN SAĞLIĞI
MENAPOZ VE YAŞAM KALİTESİ DR.Fatih DURMUŞOĞLU. Quality of life (QOL) in menopause Wulf H. Utian “Quality of life” (QOL) is a term that is both an enigma.
Üriner Kateter ve Enfeksiyonlarının Önlenmesi
Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Kadın hastalıkları.
PULMONER REHABİLİTASYON ve EVDE BAKIM MERKEZİ
PULMONER REHABİLİTASYON ve EVDE BAKIM MERKEZİ
. Dr. Cemal Ark Kanuni Sultan Süleyman Hastanesi
Arka Onarım Nasıl Olmalı
DAMARSAL OLAYLAR Hazırlayan Öğr. Gör. Fadime GÖK.
Doç. Dr. Dağıstan Tolga Arıöz
Kateter İlişkili Üriner Sistem Enfeksiyonlarının Önlenmesi
ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM A.D.
Vajinal kaf prolapsusunda tedavi seçenekleri
İNKONTİNANS TEDAVİSİNDE KÖK HÜCRENİN YERİ
VAKA SUNUMU: AĞRISIZ KIRMIZI GÖZ
KRİTİK HASTA ÇOCUĞUN BESLENMESİ
ÜRİNER VE FEKAL İNKONTİNANSI OLAN HASTANIN EVDE BAKIMI
İşeme Disfonksiyonları
Kadın Sağlığı Tacettin İnandı. Kapsam Kadın sağlığı düzeyi ölçütleri Kadınlarda sık gözüken sağlık sorunları Sadece kadınlarda görülen sorunlar.
ÜRİNER İNKONTİNANS Prof.Dr.Mehmet BAYKARA.
PELVİK ORGAN PROLAPSUSLARI
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR VE PROGRAMLAR ŞUBESİ BEL AĞRILARI.
Acil Serviste Geriatrik Hastaya Yaklaşım
Kadınlar neden idrar kaçırır? Nasıl tanı koyulur?
Trans obturator tape (TOT) yapılan hastalarda kısa ve uzun dönem sonuçlar Çelebi BASUGUY*, Serdar BAŞARANOĞLU, Talip KARAÇOR, Şafak HATIRNAZ, Orhan ŞAHİN,
İnkontinans? Üriner inkontinans kadının sosyal, fiziksel ve psikolojik sağlığı üzerine olumsuz etki yaratarak utanç, düşük benlik saygısına neden olur.
3 BOYUTLU YÜKSEK FREKANSLI ENDOVAGİNAL ULTRASONOGRAFİ İLE STRESS ÜRİNER İNKONTİNANSLI VE SAĞLIKLI KONTROL OLGULARININ DEĞERLENDİRİLMESİ
ÜRİNER İNKONTİNANS İLERİ DEĞERLENDİRME KİME, NE ZAMAN, NASIL?
Araş Gör Dr Çağatay Haşim YURTSEVEN KTÜ Aile Hekimliği ABD
Böbrek hastalıkları ve gebelik
KLİMAKTERİK DÖNEM Kadınların üreme çağından over fonksiyonlarının kaybolduğu çağa geçtiği bir yaşam dönemidir yaşta başlar-ihtiyarlığın başlangıcı.
ÖDÜLLÜ RADYOLOJİ SORUSU-253
Sunum transkripti:

ÜRİNER İNKONTİNANS TANI VE TEDAVİSİ DR.V. LALE BAKIR S.B.Ü.HASEKİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM KLİNİĞİ

ÜRİNER İNKONTİNANS İstemsiz olarak idrar kaçırma Sosyal ve hijyenik sorun yaratır. Tahminen erişkin kadınların neredeyse yarısının üriner inkontinansı olduğu düşünülmektedir. Semptomatik popülasyonun %25-61’i tedavi amacıyla başvurur. Üriner inkontinans bir mortalite nedeni değildir ;ancak hasta için çok rahatsiz edicidir.

ÜRİNER İNKONTİNANS VE ETKİLERİ Yaşam kalitesi: İnkontinans depresyon ve anksiyete ile ilişkili bulunmuştur. İşgücü kaybına yol açar. Seksuel disfonksiyon: Koit sırasında inkontinanslı hastaların üçte biri semptomatik olabilmektedir.Bu nedenle oluşabilecek anksiyeteye bağlı seksuel disfonksiyon sıklığında artış vardır.Özellikle urge tipi olan olgularda daha fazla seksuel disfonksiyon olur. Artmış morbidite; perineal enfeksiyonlara bağlı.

ÜRİNER İNKONTİNANS-RİSK FAKTÖRLERİ Yaş Obezite Parite Doğum şekli Aile öyküsü Irk Diğer; sigara, kafein alımı, diabet,cva, depresyon, vajinal atrofiradyasyon, genitoüriner cerrahi öyküsü vs.

ÜRİNER İNKONTİNANS STRES İNKONTİNANS :İntraabdominal basınç artışı olduğu durumlarda idrar kaçırma görülür. Genç hastalarda daha sıktır. URGE İNKONTİNANS: Aniden başlayan idrar yapma isteği öncesinde ya da beraberinde idrar kaçırma görülür.

STRES ÜRİNER İNKONTİNANS ÜRETRAL HİPERMOBİLİTE:Pelvik tabanın ve vajina –mesane boynu –üretra arasındaki bağ dokudaki yeterli desteğin ortadan kalkması ile meydana geldiği düşünülmektedir. Bu durumda üretra ve mesane boynu ön vajen duvarı boyunca tam kapanamaz. Artan karın içi basıncı ile buradan idrar kaçışı olur.

STRES ÜRİNER İNKONTİNANS ÜRETRAL HİPERMOBİLİTE:Periüretral destek dokusundaki yetersizlik ve /veya sürekli artmış karın içi basınç doğum sırasında travma, üretra duvarındaki kas tabakasının kapanmasındaki yetersizlikler inkontinansa yol açar. Özellikle vajinal doğum sırasında pelvik kaslara direk zarar görebilir, pelvik nöral yapılar da zarar görerek pelvik kaslarda disfonksiyona yolaçabilir.

STRES ÜRİNER İNKONTİNANS İNTRANSEK SFİNKTER YETMEZLİĞİ: Üretrayı kapalı tutan üretral mukoza ve muskuler tonusun kaybı sonucu oluşur.Daha önce inkontinansa yönelik cerrahi tedavi alan olgularda görülür. Üretral hipermobilite varlığı zorunlu değildir. Klinik olarak çok az bir karın içi basınç arttığında dahi idrar kaçışı ile karşımıza çıkar. Tedavide amaç üretral kan akımını arttırmaktır. Bu nedenle topikal östrojen ve pelvik egzersiz ile olumlu yanıt görülebilir.

MİKST TİP İNKONTİNANS Hem stres, hem de urge tip inkontinansın birlik olduğu olgulardır.

TAŞMA İNKONTİNANS Sürekli idrar kaçışı ya da damlama ile prezente olur. Mesanenin tam boşalmaması sonucu ortaya çıkar. Beraberinde zayıf ve az debili ya da kesik kesik işeme, sık sık olması ve noktüri ile görülebilir. Patofizyolojide detrusorün kontraktibilitesinde azalma ya da mesane çıkış obstrüksiyonu rol oynar.