Oğuz KIRÇİÇEK www.oguzkircicek.com.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ANLATIM TÜRLERİNİ SINIFLANDIRMA. Edebî türler veya metin türleri olarak bilinen yazılarda farklı anlatım birlikleri bir araya gelir. Bir hikâyede betimleme,
Advertisements

TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Prof. Dr. Ahmet Arıkan Gazi Ü niversitesi Gazi Eğitim Fakültesi OFMAE Bölümü Matematik Eğitimi Anabilim Dalı.
LUCA BILGISAYARLı MUHASEBE PROGRAMı Öğr. Gör. Coşkun Aliyazıcıoğlu KTÜ Beşikdüzü Meslek Yüksekokulu Şubat
AKRAN DESTEKLİ ÖĞRENME
% A10 B20 C30 D25 E15 Toplam100.  Aynı grafik türü (Column-Sütun) iki farklı veri grubu için de kullanılabilir. 1. Sınıflar2. Sınıflar A1015 B20 C3015.
LUCA Bilgisayarlı muhasebe programı
PAS PAYI ELEMANLARI Son yıllarda, “paspayı” olarak adlandırılan, donatı örtü tabakasının kalınlığının bazı ülkelerde (örneğin Almanya’da) 4-5 cm’ye kadar.
Makine Öğrenmesinde Yeni Problemler YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ.
Cihan Toprak Begüm Kökçü.  Planlama aşamasında, projenin hedeflerini gerçekleştirmek için uygulanabilir bir plan yapılır. Bunu yapmak için, projenin.
BULUŞ YOLUYLA ÖĞRETİM JEROME BRUNER.
İNSAN BİLGİSAYAR ETKİLEŞİMİ: BİLİŞSEL BOYUT III. İBE alanında etkileşimi anlamaya çalışan uzmanlar, özellikle şema ve zihinsel modeller üzerinde yoğunlaşırlar.
DİYARBAKIR 2008.
TLS/SSL BILGI İŞLEM ORGANIZASYONU BERKE ÖMEROĞLU
OLASILIK TEOREMLERİ Permütasyon
9. HAFTA 25 Nisan2016. Fonksiyon M-Dosyaları Fonksiyon dosyaları ilk satırda “function” kelimesi bulunan “.m” uzantısı bulunan dosyalardır. MATLAB içinde.
EQUIZSHOW.
Sözsüz İletişimin Özellikleri
Sevgili 8.sınıf öğrencisi; Kendi yeteneklerin, ilgilerin, değerlerin hakkında bilgi sahibi olmak ve daha doğru lise tercihi yapabilmek için lütfen öncesinde.
IP Adresleme Mekanizması - Adres Sınıfları ve Altağlar Sistem Adresi ve Ağ Adresi Kaynaklar: Ilker Temir, Yrd.Doc.Dr. Sirin Karadeniz, Rize Univ. MYO.
Sanayi ve ticaret limiteD şirketi
XPEECH SIP DECT Yazılım Güncellemesi
Sunularımız ALFABET98 fontu ile hazırlanmaktadır.
İÇİNDEKİLER NEGATİF ÜS ÜSSÜ SAYILARIN ÖZELLİKLERİ
EBSCO Discovery Service
KDV BEYANNAMESİ / MUHTASAR BEYANNAME / KURUMLAR VERGİSİ BEYANNAMESİ / GEÇİCİ VERGİ BEYANNAMESİ’NDE ORTAK ÖZELLİKLER F5 PENCERESİ Beyannamelerde yer alacak.
Proje Oluşturma ve Yönetimi Bilişim Teknolojileri Öğretmeni
OYUN ve OYUNCAK.
ULUSAL MESLEKİ BİLGİ SİSTEMİ
Proje Oluşturma ve Yönetimi
M Arş. Gör. Dr. Esranur AKBULUT
E-posta Forum Sohbet Sesli Görüntülü Konferans
Yapay Sinir Ağı Modeli (öğretmenli öğrenme) Çok Katmanlı Algılayıcı
İNTERNET ORTAMINDA AKADEMİK ARAŞTIRMA NASIL YAPILIR?
Zaman ve Gölgesi Prof. Dr. Şafak URAL
Mutlak Dağılım Ölçüleri Nispi Dağılım Ölçüleri
Çiğdem ÇOBAN Bilgisayar Mühendisi
Uçak Bileti Değiştirme
Abant İzzet Baysal Üniversitesi
KELİME İŞLEMCİLER (Bölüm 1)
STORAGE BÜŞRA KARADENİZ
TUTUM VE ALGILAR.
Sunucu Çeşitleri Mehmet Ali Uluekmekçi.
E-posta Forum Sohbet Sesli Görüntülü Konferans
GÖRSEL PROGRAMLAMA DİLİ:
İNTERNETTE ARAMAYI ÖĞRENİYORUM
İSTATİSTİK Yrd. Doç. Dr. Cumhur TÜRK
Düz hatlar, makaslar & kruvazmanlar için ivmelenme izleme sistemi
SQL.
Öğretim Görevlisi Alper Talha Karadeniz Veri Tabanı 1
Globalpiyasa.com’da Firma Web Sitesi Nasıl Oluşturulur?
CİHANGİR MAHALLESİ YAPISAL RİSK ANALİZİ
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ 7.D.1. Özgün Ürünümü Tasarlıyorum.
Bir Kurumda Öğrenme Merkezi (ÖMer) Nasıl Oluşturulur?
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Bilgisayar Bilimi Koşullu Durumlar.
Yrd. Doç. Dr. Ömer Kutlu BAŞARI TESTLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ
Tezin Olası Bölümleri.
VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ 3-Normalizasyon
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Dünya Üzerine Yayılmış Çok-Kullanıcılı Çevrim-İçi Eğitsel
BELLEK.
Biz kimiz? İstanbul, Kocaeli(İzmit), Kocaeli(Gebze), Trabzon ve Samsun’da birer ofisin yanısıra görüşmeleri devam eden Bursa, Sakarya ile yurtdışında Almanya,
Bilgehan Arslan, Süreyya Gülnar
SQL VIEW.
Bilimsel araştırma türleri (Deneysel Desenler)
Medİkal görüntülerde doktor – hasta bİlgİ gİzlİlİğİnİn sağlanmasI
Bellek içi raporlama sistemleri için denormalizasyon uygulaması
Yazar 1a, Yazar 2a, Yazar 3b and Yazar 4a
Sunum transkripti:

Oğuz KIRÇİÇEK www.oguzkircicek.com

ElasticSearch’e Neden İhtiyaç Duyulmuştur? Günümümüz bilişim dünyasında, sosyal medyada ve diğer alanlarda çalışan şirketlerde devasa ölçekte veri üretiliyor.Big Data dünyasında verilerin önemli bir kısmı başlangıçta,yapılandırılmamış dağınık ve tek başına çok da anlamlı olmayan haldedirler.

ElasticSearch’e Neden İhtiyaç Duyulmuştur? Bu sebeple bu devasa verinin performanslı olarak kayıt altına alınması, erişilmesi, analiz edilip işlenmesi gibi ihtiyaçlar söz konusudur. ElasticSearch, tam olarak bu nedenlerden dolayı geliştirilmiş araçlardan birisidir.

ElasticSearch Özellikleri ElasticSearch Java ile geliştirilmiş açık kaynaklıdır. Apache Lucene tabanlı. Ölçeklenebilir bir tam metin(full text) arama motorudur. ElasticSearch’te her kayıt, yapılandırılmış JSON belgesidir. Gerçek zamanlı ve dağıtık oluşu en önemli artılarıdır.

Temel ElasticSearch(ES) Kavramlari Node(düğüm) : Her çalıştırılabilir ElasticSearch sunucusuna node denir. Cluster(Küme) : Verinin dağıtık ve tutarlı şekilde tutulduğu node grubudur. İndex :Relation Database’lerde ki Database Document : Relation Database’lerde ki Row görevini yapar

Temel ElasticSearch Kavramlari Field(Alan) : RelationDatabase’de ki Column görevini yapar Shard : Her bir indeksin içinde dökümanların bir kısmını tutan bölüm.

ES Text Üzerinden Aramalari Nasil Yapar? Elasticsearch bir kelimenin hangi dökümanda geçtiğini veriler kaydedilirken indexler . Sonrasında ise kelime aramak istediğimizde tüm veriler üzerinde arama yapmak yerine, daha önce oluşturulan index listesi üzerinden sonuçlar hızlıca bulunur.

ÖRNEK : 6 farklı document ve her bir kelimenin geçtiği row sırası ayrı ayrı indexlenerek kaydedilmiştir. Örneğin “night” kelimesi <1>, <4> ve <5> inci rowlarda geçmektedir. Kısaca “night” kelimesini ElasticSearch ile aradığımızda ilgili kümülatif data içerisinde değil de, bu örnekde olduğu gibi önceden tanımlanmış aşağıdaki index listesi içinde aranmakta ve çok daha hızlı bir şekilde bulunabilmektedir.

ElasticSearch VS SQL CREATE DATABASE deneme; ElasticSearch curl -XPUT 'http://localhost:9200/deneme/'

ElasticSearch VS SQL Diyelim ki kayıt yapmak istiyorsunuz… kircicek:~ kircicek$ curl -XPUT localhost:9200/deneme/ders/1 -d ' > { > title: "ElasticSearch", > content: "ElasticSearch is developed in Java, open source, lucene- based, scalable full-text search engine and data analysis tool.", > date: "2013-08-05T12:00:00", > author: "Oğuz Kırçiçek" > }' {"ok”:true,"_index":"deneme","_type":"ders","_id":"1","}

ElasticSearch VS SQL SQL select * from urun; ElasticSearch curl -XGET 'http://localhost:9200/deneme/ders/_search' NOT:Güncelleme işlemi XPOST ve Silme İşlemi XDELETE komutlarıyla yapılıyor.

Kaynakça http://joelabrahamsson.com/elasticsearch-101/ https://blog.uysalmustafa.com https://www.elastic.co/guide/en/elasticsearch/guide/current/partial- updates.html www.elastic.co http://elasticsearch.kulekci.net https://blog.kodcu.com/2013/08/elasticsearch/