HASTA YARALI TAŞIMA TEKNİKLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HASTA/YARALI TAŞIMA TEKNİKLERİ
Advertisements

XIII. BÖLÜM HASTA VE YARALILARI TAŞIMA TEKNİKLERİ
HASTA / YARALILARI TAŞIMA TEKNİKLERİ
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü
Hasta/ yaralı taşınmasında genel kurallar nelerdir?
ELLE TAŞIMA BİLİNCİ ELLE TAŞIMA... DOĞRUSU NASILYAPILMALIDIR???
HASTA YARALI TAŞIMA TEKNİKLERİ
Ankilozan Spondilit hastaları için Günlük egzersiz programı
ESNETME EGZERSİZLERİ Cemal KOLAY & Ceyhun İRİŞİK
OFİSTE EGZERSİZ PROJESİ
Hava yolu tıkanıklığı nedir?
DS FA.EU.TE2 04.SNM.EG
YARALILARIN TAŞINMASI
İLKYARDIM NEDİR Herhangi bir kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması yada.
HASTA VE YARALI TAŞIMA TEKNİKLERİ
İLK YARDIM ÇEŞİTLERİ Solunumu Sağlamak İçin İlk Yardım: Duman boğulması, gaz zehirlenmesi, suda boğulma, elektrik çarpması, kalp yetmezliği gibi durumlarda.
Hızlı yürüyüşlere başlayınız.
Hasta Taşıma ve Transferi
HASTA POZİSYONLARI VE MOBİLİZASYONU
 İnsanlar çevrelerindeki uyarıları beş duyu ile algılayıp bazı olaylara uygun tepkiler gösterirler.  Bu duyular görme, işitme, tatma, koklama, dokunma.
Kısa Mesafede Süratli Taşıma Teknikleri
HASTA TAŞIMA TEKNİKLERİ
KIRIK,ÇIKIK,BURKULMALARDA İLKYARDIM
HASTA/YARALI TAŞIMA YÖNTEMLERİ
ELLE TAŞIMA İŞLERİ TALİMATI
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
Eğitimimizin Amacı elle kaldırma ve taşıma işlerinde iş sağlığı ve güvenliği hakkında bilgi edinmek Öğrenim Hedeflerimiz Elle kaldırma ve taşıma işlerinden.
İlkyardım- Hasta yaralı taşıma teknikleri İş Güvenliği ve Sağlığı Yüksek Lisans Programı Hasan Hüseyin TOKGÖZ.
HASTA/ YARALI TAŞIMA TEKNİKLERİ ELAZIĞ UMKE.
ELLE TAŞIMA.
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
13-HASTA/YARALI TAŞIMA TEKNİKLERİ
KIRIK-ÇIKIK ve BURKULMALARDA İLK YARDIM
HAZIRLAYAN EĞİTİM HEMŞİRESİ
Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü
TAŞIMA TEKNİKLERİ.
ÇEKİÇ ATMA.
Temel Cimnastik Duruşları
İLK YARDIM. Herhangi bir kaza ya da yaşamı tehlikeye düşüren durumda, sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması ya da durumun.
Yaralanmalar Bölüm 5.
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ SOLUNUM DURMASI:
Doğru mu ? Yanlış mı ?. İlaçsız ve eldeki imkanlarla yapılan müdahaleye İLKYARDIM denir.
SOLUNUM YOLU TIKANIKLIĞI NEDİR? Solunum yolunun, solunumu gerçekleştirmesi için gerekli havanın geçmesine engel olacak şekilde tıkanmasıdır.
(7)- KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLK YARDIM
Kalça ve alt taraf kemiklerinin kırık, çıkık ve burkulmaları, üst taraf kemiklerinde olduğu gibi düşme, çarpma ya da trafik kazaları gibi şiddetli travmalar.
HASTA VE YARALI TAŞIMA Her kazanın kendine özgü koşulları vardır. Ancak yaralının kaza ortamından çıkartılmasında genel kurallarda vardır ve bunların bilinmesi.
HASTA TAŞIMA TEKNİKLERİ.
TAŞIMA TEKNİKLERİ.
HASTA YARALININ BİRİNCİ VE İKİNCİ DEĞERLENDİRMESİ.
HASTA / YARALILARI TAŞIMA TEKNİKLERİ
DİĞER ACİL DURUMLARDA İLK YARDIM
BEBEKLERDE SOLUNUM YOLU TAM TIKANIKLIKLARINDA İLKYARDIM
YABANCI CİSİM ASPİRASYONUNDA İLK YARDIM
BİLİNCİ KAPALI (KOMA)OLAN HASTA / YARALIYA İLK YARDIM
YETİŞKİNLERDE TEMEL YAŞAM DESTEĞİ (TYD)
TEMEL YAŞAM DESTEĞİ BEÜ ZONGULDAK SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ CERRAHİ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ A.D.
SOLUNUM YOLU TIKANIKLIKLARI
Ankilozan Spondilit hastaları için Günlük egzersiz programı
ANESTEZI POZISYONLARı.  Hastaya pozisyon verme ve hastayı olası risklerden koruma anestezist ve cerrahi ekibin ortak sorumluluğundadır. Sağlık bakım.
YATAK İÇİNDE DÖNME EGZERSİZLERİ Zeliha IŞIK
HASTA ve YARALI TAŞIMA TEKNİKLERİ
KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA İLKYARDIM
HAVA YOLU TIKANIKLIĞI NEDİR?
YATAK İÇİ DÖNME EGZERSİZLERİ Amacı: 1.Onu rahatlatmak, 2.Dolaşımı hızlandırmak, 3.Vücudun belirli bir bölgesinde uzun süre basınç, uygulamasını önlemek,
6. Sınıf 2. Ünite Destek ve Hareket Sistemi
BURKULMALARDA İLKYARDIM
Sunum transkripti:

HASTA YARALI TAŞIMA TEKNİKLERİ

HASTA / YARALI TAŞINMASINDA GENEL KURALLAR İlk yardımcı kendi sağlığını asla riske sokmamalıdır. Gereksiz zorlama ve yaralanmalardan kaçınılmalıdır. Taşımada hasta/yaralının Baş - boyun - gövde ekseninin düz olması esas alınmalıdır. Ekip çalışması yapılmalıdır.

HASTA / YARALI TAŞINMASINDA GENEL KURALLAR Hasta / yaralıya yakın mesafede çalışılmalıdır. Daha uzun ve kuvvetli kas grupları kullanılmalıdır. Sırtın gerginliğini korumak için dizler kalçadan bükülmelidir. Yerden destek alacak şekilde, her iki ayak da kullanılarak biri diğerinden öne yerleştirilmelidir.

HASTA / YARALI TAŞINMASINDA GENEL KURALLAR Ağırlık kaldırırken karın muntazam tutulup, kalça kasılmalıdır. Kalkarken ağırlık kalça kaslarına verilmelidir. Yavaş ve düz adımlarla yürünmeli, adımlar omuzdan geniş olmamalıdır. Ani dönme ve bükülmelerden kaçınılmalı, hasta/yaralı mümkün olduğunca az hareket ettirilmelidir.

HASTA / YARALI TAŞINMASINDA GENEL KURALLAR Genel bir kural olarak, hasta / yaralının yeri değiştirilmemeli ve dokunulmamalıdır!!!! Olağan üstü bir tehlike söz konusu ise, taşıdığı her türlü riske rağmen acil taşıma zorunludur. Yaralılar en kısa sürede güvenli bir yere taşınmalıdır.

TAŞIMA TEKNİKLERİ A- ACİL TAŞIMA TEKNİKLERİ Sürükleme Tekniği a- Dar alanda sürükleme b- Ayak bileklerinden tutarak sürükleme c- Koltuk altından tutarak sürükleme Araç İçindeki Yaralıyı Taşıma (Rentek Manevrası) Tekniği

ACİL TAŞIMA TEKNİKLERİ (SÜRÜKLEME) Dar, basık ve geçiş güçlüğü olan bir yerden çıkarmalarda herhangi bir yaralanmaya neden olmamak için seçilebilecek bir yöntemdir. Özellikle iri cüsseli kişilerin taşınması gerektiğinde, yüzey düz başın bir yere çarpma riski yoksa ve travması olmayan kişiler ayaklarından tutularak sürüklenir. Yüzey ayaklardan sürüklemeye uygun değil ise kişi boyun koltuk altından tutularak sürüklenir. Mümkünse battaniye kullanılmalıdır.

ACİL TAŞIMA TEKNİKLERİ (RENTEK) Bu yöntem, kaza geçirmiş bir kişiyi tehlike söz konusu ise omuriliğine zarar vermeden çıkarmada kullanılır. RENTEK manevrası olarak bilinir.

RENTEK MANEVRASI Hasta / yaralının ayaklarının pedallara sıkışmadığından emin olunur, emniyet kemeri bağlı ise açılır, Hasta / yaralıya yan tarafından yaklaşarak bir eliyle kolunu, diğer eliyle çenesini tutarak boynu desteklenir, Baş - boyun - gövde hizası bozulmadan araçtan dışarı çıkarılır ( Tek hareketle.), Hasta / yaralı yavaşça yere veya sedyeye yerleştirilir.

RENTEK MANEVRASI

RENTEK MANEVRASI

RENTEK MANEVRASI

RENTEK MANEVRASI

RENTEK MANEVRASI

TAŞIMA TEKNİKLERİ B- KISA MESAFEDE SÜRATLİ TAŞIMA TEKNİKLERİ I- Tek Kişi İle Taşıma Teknikleri 1- Kucakta taşıma 2- ilk yardımcının omuzuna destek olma 3- Sırtta taşıma 4- Omuzda taşıma (İtfaiyeci yöntemi) Bilinci açık olan çocuklar ve hafif yetişkinler için kullanışlı bir yöntemdir.

KISA MESAFE SÜRATLİ TAŞIMA TEKNİKLERİ 2- İlk Yardımcının Omuzundan Destek Alma Hafif yaralı ve yürüyebilecek durumdaki hasta/yaralıların taşınmasında kullanılır. Bu yöntem iki kişi ile de uygulanabilir

KISA MESAFE SÜRATLİ TAŞIMA TEKNİKLERİ 3- Sırtta Taşıma Bilinçli hastaları taşımada uygundur.

KISA MESAFE SÜRATLİ TAŞIMA TEKNİKLERİ 4- Omuzda Taşıma (İtfaiyeci Yöntemi) Yürüyemeyen yada bilinci kapalı olan kişilerde uygundur.

KISA MESAFE SÜRATLİ TAŞIMA TEKNİKLERİ II. İki İlk Yardımcı İle Taşıma Teknikleri 1-“ altın beşik” yöntemi

KISA MESAFE SÜRATLİ TAŞIMA TEKNİKLERİ II. İki İlk Yardımcı İle Taşıma Teknikleri 2-Kol ve bacaklardan tutarak taşıma

KISA MESAFE SÜRATLİ TAŞIMA TEKNİKLERİ II. İki İlk Yardımcı İle Taşıma Teknikleri 3- Sandalye ile taşıma

SEDYE İLE TAŞIMA SEDYE ÜZERİNE YERLEŞTİRME TEKNİKLERİ: 1- Kaşık Tekniği

SEDYE ÜZERİNE YERLEŞTİRME TEKNİKLERİ 2- Köprü tekniği

SEDYE ÜZERİNE YERLEŞTİRME TEKNİKLERİ 3- Karşılıklı durarak kaldırma

SEDYE İLE TAŞIMA TEKNİKLERİ

SEDYE İLE TAŞIMA TEKNİKLERİ Bir battaniye ve iki kirişle geçici sedye oluşturma

SEDYE İLE TAŞIMA KURALLARI Hasta / yaralı sedyeye bağlanmalıdır. Hasta/yaralının başı gidiş yönünde olmalıdır. Sedye daima yatay tutulmalıdır. Güçlü kişi hasta / yaralının baş kısmında olmalıdır

SEDYE İLE TAŞIMA KURALLARI Daima sedye hareketlerini yönlendiren ve komut veren biri olmalıdır. Öndeki kişi sağ, arkadaki kişi sol ayakla yürümeye başlamalıdır ( Değişik adımlar sedyeyi düz taşıma imkanı sağlar.).

TEŞEKKÜRLER